Bovete Som Gröngödsel: Hur Man Sår? Planterings- Och Skötselregler, Rengöringsfunktioner. Vilka Grödor Används Den Till? Fördelar Och Nackdelar

Innehållsförteckning:

Video: Bovete Som Gröngödsel: Hur Man Sår? Planterings- Och Skötselregler, Rengöringsfunktioner. Vilka Grödor Används Den Till? Fördelar Och Nackdelar

Video: Bovete Som Gröngödsel: Hur Man Sår? Planterings- Och Skötselregler, Rengöringsfunktioner. Vilka Grödor Används Den Till? Fördelar Och Nackdelar
Video: Best4Soil: Green Manures & Cover Crops– Advantages & Disadvantages 2024, April
Bovete Som Gröngödsel: Hur Man Sår? Planterings- Och Skötselregler, Rengöringsfunktioner. Vilka Grödor Används Den Till? Fördelar Och Nackdelar
Bovete Som Gröngödsel: Hur Man Sår? Planterings- Och Skötselregler, Rengöringsfunktioner. Vilka Grödor Används Den Till? Fördelar Och Nackdelar
Anonim

Siderata är till stor nytta för växterna och jorden där de planteras . Det finns många typer av sådana grödor, och varje trädgårdsmästare föredrar beprövade typer. Det är värt att överväga egenskaperna hos bovete som en siderat.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

När du väljer en eller annan siderat måste du alltid ta hänsyn till ett antal funktioner. Bovete som siderat har också sina fördelar och nackdelar.

Låt oss först uppmärksamma dess positiva egenskaper

  • Växtens huvudrot har många grenar . Den växer till ett djup av mer än 30 cm. Detta leder till det faktum att bovete tar upp tillräckligt med utrymme under jorden och lämnar ingen chans för ogräs.
  • Rotsystemet, när det växer och utvecklas, förser jorden med viktiga element till exempel myrsyra och citronsyror. I framtiden kommer detta att påverka hur grödor som planteras i denna mark kommer att tillgodogöra sig fosfor, vilket är ett viktigt näringsämne för många växter.
  • Tack vare bovete marken rensas från mikroorganismer-skadedjur som provocerar växtsjukdomar. Det innebär att de planterade grönsakerna och bären kommer att skyddas från olika sjukdomar.
  • Efter att bovete har klippts, rester av rötter och skurna stjälkar finns kvar i jorden, ruttnar och förser jorden med kväve och kalium … Och dessa komponenter behövs av varje växt - de påverkar tillväxt och avkastning, liksom grödans utseende.
Bild
Bild

Det finns gott om plus, och sådana utsikter kommer att glädja alla sommarboende som vill skörda en bra skörd från sina sängar. Men du måste ta hänsyn till nackdelarna. Någon kommer att tycka att de är obetydliga, men för någon blir det ett tungt vägande argument.

  • Bovete tolererar inte torka … Det betyder att hon behöver helt vattna i avsaknad av regn. I torra områden måste du tänka på denna punkt, till exempel om det kommer att vara möjligt att vattna regelbundet.
  • Förkylning är också oacceptabel för denna kultur . I regioner där våren kommer sent och vintern tvärtom är tidigt måste du beräkna såtiden bra och ta hänsyn till att det inte kommer att vara möjligt att så bovete flera gånger per säsong, som till exempel i södra regioner.
  • Förutom, inte alla växter förhåller sig väl till denna gröna gödsel . Därför måste du veta vad som kan planteras efter bovete och vad som inte bör planteras.
Bild
Bild

Vilka grödor används den till?

Om det beslutas att både fruktträd och bärbuskar kommer att växa på platsen, är det mycket användbart att så bovete innan du planterar dem. Potatis, tomater, gurkor, jordgubbar kommer att må bra i sådan jord.

Morötter och betor är också lämpliga för plantering efter bovete. Gröna, till exempel sorrel, dill, selleri, persilja, kummin, fänkål, kommer också att vara tacksamma för sådana experiment.

Men det är värt att komma ihåg att resultatet kommer att förbli utmärkt bara i två år, och då kommer växterna att ge samma nivå.

Bild
Bild

Landningsregler

Innan du sår bovete, du måste se till att frosten ligger långt efter, jorden måste värmas upp med minst 10 centimeter . Vanligtvis kan detta bara räknas under andra halvan av maj. För detta bearbetas platsen med en platt skärare eller kultivator. I tung jord sänks frön 3-5 cm, i lätta jordar kan du så till ett djup av 6 cm. En kvadratmeter tar 10-15 gram. Efter sådd bör du gå på marken med en vals. Om området är litet kan du helt enkelt tampa jorden med improviserade medel.

Vissa trädgårdsmästare sår bovete på sommaren och hösten . Men i det andra fallet måste du gissa så att efter att växten mognar före frost, passerar en och en halv månad. Det vill säga att du måste fokusera på klimatet i din region. Om det till exempel kan vara i Krasnodar -territoriet i början av oktober, så i Fjärran Östern bör ett sådant förfarande utföras i början av september.

I varma områden kan du plantera bovete även tre gånger under sommarsäsongen. Detta gör att du kan glömma ogräs under lång tid.

Plantor dyker upp en vecka efter sådd av fröna. Om vädret är varmt kommer blommor att dyka upp om en månad.

Bild
Bild

Vårdtips

De flesta trädgårdsmästare föredrar att förbättra jordens kvalitet med bovete, eftersom det inte kräver mycket underhåll. Det viktigaste är att avsätta tid för plantering och skörd, samt att utföra denna process korrekt.

Bovete kännetecknas av sin anspråkslöshet och korta växtsäsong . För det första finns det tillräckligt med fukt. Inga fler agrotekniska förfaranden krävs. Men du måste hantera vattning.

Om regn på sommaren är ett vanligt fenomen, behöver du inte vattna alls. Men om vädret är varmt, torrt, måste grödorna vattnas varje vecka. I det här fallet måste du följa så att jorden fuktas, men inte övermättas med fukt.

Bild
Bild

Tidpunkt för klippning

Efter att de första blommorna dyker upp på växten, brukar det bör ta 30-40 dagar . Groing och mognad beror på bovetesorten. I genomsnitt börjar klippningen en månad efter att de första blommorna dykt upp. Skär av plantans övre ära, försök att skära rötterna och fånga 7-8 cm.

Sedan blandas en del av den resulterande massan med jord - det kommer att fungera som kompost. Resterna av denna massa kan spridas över ytan, de kommer att fungera som mulch. Efter det rör de inte marken på minst två veckor, men alla tre är bättre. Denna tid borde räcka för att jorden ska ta emot alla näringsämnen. Efter det kan du redan börja plantera de planerade grödorna.

Bild
Bild

Egenskaper hos bovete som en sido visas i videon.

Rekommenderad: