Cooperslag: Förbrukning Av Slippulver För Sandblästring Per 1 / M2 Metallkonstruktioner (metall), Faroklass, Cooperslag Från Karabash -anläggningen Och Andra Ryska Tillverkare

Innehållsförteckning:

Video: Cooperslag: Förbrukning Av Slippulver För Sandblästring Per 1 / M2 Metallkonstruktioner (metall), Faroklass, Cooperslag Från Karabash -anläggningen Och Andra Ryska Tillverkare

Video: Cooperslag: Förbrukning Av Slippulver För Sandblästring Per 1 / M2 Metallkonstruktioner (metall), Faroklass, Cooperslag Från Karabash -anläggningen Och Andra Ryska Tillverkare
Video: Sandblasting to truck trailor 2024, Maj
Cooperslag: Förbrukning Av Slippulver För Sandblästring Per 1 / M2 Metallkonstruktioner (metall), Faroklass, Cooperslag Från Karabash -anläggningen Och Andra Ryska Tillverkare
Cooperslag: Förbrukning Av Slippulver För Sandblästring Per 1 / M2 Metallkonstruktioner (metall), Faroklass, Cooperslag Från Karabash -anläggningen Och Andra Ryska Tillverkare
Anonim

För normalt arbete med kopparslagg måste du veta vad som är förbrukningen av slippulver för sandblästring per 1 / m2 metallkonstruktioner (metall). Det är också nödvändigt att förstå faroklassen för detta ämne, med andra funktioner i dess användning. Ett separat ämne är valet av kuserslagg från Karabash -fabriken och andra tillverkare i Ryssland.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Det finns en enorm mängd varor och produkter runt människor. Tillsammans med vanligt förekommande i vardagen eller helt enkelt känt i allmänna termer kan de saker som endast smala specialister vet om spela en betydande roll. Detta är exakt vad kopparslaggen är (ibland finns det också namnet koppslagg, liksom mineralskott eller malningskorn). Denna produkt används nu i stor utsträckning för slipande rengöring.

Nickelslagg liknar det delvis, kännetecknas endast av dess ökade hårdhet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur görs kuperslag?

Man kan ofta läsa att kopparslagg är kopparslagg. Men det tillhör faktiskt antalet syntetiserade material. För att få en sådan produkt tas först slaggarna som erhållits efter kopparsmältning. Den halvfärdiga produkten krossas mekaniskt i vatten, torkas sedan och avskärmas . Som ett resultat innehåller den slutliga kompositionen inte alls koppar, eftersom de försöker extrahera den så fullständigt som möjligt ur malmen och använda den i produktionen.

Slipande arbetsstycken baserade på kopparslagg är vanligtvis märkta som Abrasive ISO 11126 . Separata märken tilldelas för icke-metalliska produkter. Beteckningen / G kan också förekomma, vilket indikerar slippartikelns form. Ytterligare siffror visar vad tvärsnittet är.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den etablerade standarden säger att kuper-slaggpartiklar inte får vara större än 3, 15 mm, och damm, det vill säga fragment mindre än 0,2 mm, bör stå för högst 5% . Det är värt att notera att de i ett antal fall försöker återanvända redan förbrukad kopparslagg. Detta sparar många värdefulla resurser. Praktiken har visat att det är möjligt att återställa arbetskapaciteten för 30-70% av det använda slipmedlet, beroende på ett antal omständigheter.

En komplex apparat för pumpning av återvinningsbara material behövs vanligtvis inte . Det kan också röra sig genom rören till vrålet på grund av tyngdkraften. Men detta är typiskt främst för halvhantverk.

Industriella maskiner använder ofta pneumatiska eller mekaniska slipande insamlingssystem, från vilka det återvinningsbara materialet går till sorteringsenheten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Egenskaper och egenskaper

Ett kvalitetscertifikat måste utfärdas för den medföljande kopparslaggen (både primära och sekundära serier). Det återspeglar huvudparametrarna för den levererade produkten. Sammansättningen av slipkomplexet inkluderar följande kemiska fraktioner:

  • kiselmonoxid från 30 till 40%;
  • aluminiumdioxid från 1 till 10%;
  • magnesiumoxid (ibland för enkelhetens skull kallad bränd magnesia) 1 till 10%;
  • kalciumoxid också från 1 till 10%;
  • järnoxid (aka wustite) från 20 till 30%.
Bild
Bild
Bild
Bild

Kupershlak består av mörka, spetsiga partiklar . Dess bulkdensitet varierar från 1400 till 1900 kg per 1 m3. I detta fall varierar indikatorn för den sanna densiteten från 3, 2 till 4 gram per 1 cm3. Fukthalten överstiger normalt inte 1%. Andelen främmande inneslutningar kan uppgå till högst 3%. Enligt GOST normaliseras inte bara den specifika vikten, utan också andra tekniska indikatorer på produkten. Så andelen korn av lamellära och acikulära arter kan utgöra högst 10%. Specifik elektrisk permeabilitet är upp till 25 mS / m, och överskridande av denna parameter rekommenderas inte.

Standardhårdheten enligt Moos -skalan är upp till 6 konventionella enheter . Inträde av vattenlösliga klorider är också normaliserat - upp till 0, 0025%. Andra viktiga parametrar: nivå av nötningsförmåga från 4 och dynamisk styrka inte mindre än 10 enheter. Många människor intresserar sig naturligtvis för faroklassen kopparslagg. Sandblästring åtföljs av utsläpp av fint suspenderat material i luften, och det har potential att skada levande organismer. Och i detta avseende glädjer kupershlak: den tillhör den fjärde faroklassen, det vill säga kategorin praktiskt taget säkra ämnen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt GOST är följande MPC: er inställda för sådana reagenser och slipmedel:

  • koncentration i luften på arbetsplatsen över 10 mg per m3;
  • dödlig dos vid förtäring 5 gram per 1 kg kroppsvikt;
  • dödlig dos i kontakt med oskyddad hud 2,5 gram per 1 kg kroppsvikt;
  • kritiskt farlig koncentration i luften, hotar livet - över 50 gram per 1 kubikmeter. m;
  • luftförgiftningskoefficienten är mindre än 3.

Gasanalysatorer används för att övervaka närvaron av kopparslagg i luften. Provtagning för detaljerade laboratoriestudier bör utföras minst en gång var 90: e dag. Denna regel gäller både i produktionsanläggningar och i öppna arbetsområden.

Det är lämpligt att använda personlig skyddsutrustning under rengöringsarbetet. Att byta till sandblästring med sluten slinga hjälper till att dramatiskt minska risken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Jämförelse med kvartssand

Frågan "Vilket slipmedel är bättre" oroar många människor. Det kan bara besvaras med en noggrann analys av de tekniska nyanserna . När kvartskorn av sand träffar ytan bildas ett stort antal små dammkorn. Deras dimensioner är från 15 till 30 mikron. Tillsammans med kvarts kan dessa dammpartiklar vara både lera och föroreningar efter förstörelsen av berget. Sådana inneslutningar kan täppas till i luckorna vid toppen av den bearbetade ytan. Det är möjligt att ta bort dem därifrån med borstar, men denna procedur, som orsakar ett betydande slöseri med pengar och tid, tillåter inte att uppnå idealisk kvalitet. Även den minsta kvartsresten ger upphov till snabb korrosion av stål. Försök att lösa problemet genom färgning ger bara en kortvarig ömtålig effekt.

Kupershlak kommer garanterat att ta bort sannolikheten för skadligt damm . Vid påverkan av detta slipmedel sker endast delvis förstörelse. Sannolikheten för bildandet av ett något uttalat dammskikt minimeras. Om det dock finns dammkorn, sandkorn, avlägsnas de mycket lätt på grund av tillförsel av tryckluft. För en sådan operation behövs inga ytterligare specialister, och du kan klara dig med minimala arbetskostnader. Ledande experter och företag rapporterar att det är kopparslaggen som är optimal för arbete med ytor. Den förväntade garantitiden för beläggningar som rengörs på detta sätt är upp till 10 år. I vissa fall är den till och med dubbelt så lång. Men det finns ett annat faktum som ofta förbises. Det var nämligen officiellt förbjudet att sandblåsa med torr vanlig sand 2003, enligt beslutet från Rysslands chefssanitärläkare i Ryssland. Det är för farligt för hälsan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kvartsdamm innehåller ren kvarts och kiseldioxid. Båda komponenterna kan mildt sagt knappast kallas hälsofördelar. De orsakar en sådan formidabel sjukdom som silikos. Faran gäller inte bara de som är direkt anställda inom sandblästringsindustrin (de skyddas vanligtvis av speciella kostymer, andningsskydd), utan också de som är i närheten. En allvarlig risk gäller alla som befinner sig inom en radie av 300 m (med hänsyn till luftströmmarnas riktning och hastighet).

Silikos botas inte ens av moderna medicinska ingrepp. Det är inte för ingenting att rengöring av ytor med strålar av kvartssand i ett antal stater föll under ett förbud under förra seklet. Därför är användningen av kopparslagg också en viktig säkerhetsgaranti. Dess ökade kostnad är fullt berättigad ännu:

  • nästan tre gånger snabbare rengöring av ytor;
  • minskad förbrukning per ytenhet;
  • möjligheten till sekundär och till och med trippel användning;
  • mindre slitage på utrustningen som används;
  • minskning av arbetskostnaderna;
  • förmågan att rengöra ytan enligt den internationella standarden Sa-3.
Bild
Bild
Bild
Bild

Huvudsakliga tillverkare

I Ryssland intar den dominerande ställningen i produktionen av kopparslagg av Karabash slipanläggning i staden Karabash. En hel produktionscykel för en färdig produkt används där. Företaget bedriver också försäljning av egna produkter genom handelshuset "Karabash Abrasives ". Leveransen är vanligtvis i påsar. Företaget säljer också mycket sandblästrings- och målningsutrustning enligt samma princip, förbrukningsmaterial för sådana enheter.

Uralgrit (Jekaterinburg) har också betydande positioner på marknaden . Det finns en komplett uppsättning med allt du behöver för korrosionsskydd. Uralgrit har producerat slipande pulver och utrustning för användning i över 20 år. Närvaron av lager i hela Ryska federationen gör att du snabbt kan ta emot nödvändiga varor. Med de medföljande produkterna kan du omedelbart distribuera sandblästring.

Att skicka varor är möjligt både på järnväg och på motorväg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökan

Slipmedel för sandblästring är mycket viktigt när du behöver bli av med rost och tecken på skala. Samma komposition används vid beredning av olika ytor för målning, behandling med korrosionsskyddande blandningar. Kupershlak är lämplig för ren betong, armerad betong, metall, natursten, keramik och silikatsten. Du kan använda slipmedel från kopparproduktionsavfall:

  • inom olje- och gassektorn;
  • i arbete med andra rörledningar;
  • under konstruktion;
  • inom olika grenar av maskinteknik;
  • rengöring av broar och andra förlängda metallkonstruktioner (och det här är bara de vanligaste och uppenbara exemplen).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Man bör komma ihåg att Cooper Slag inte kan användas i ett akvarium. Samtidigt säljer några skrupelfria säljare det just för detta ändamål. Akvarister noterar att återfyllning av kopparslagg oundvikligen leder till förgiftning av alla invånare i fartyget . Även de tuffaste fiskarna kan dö. Den främsta orsaken är överdriven metallisering.

Slipmedlet kan också användas för bearbetning av flod- och havsfartyg . Denna komposition är lämplig för behandling av väggar i bostäder och lokaler. Det används för att rengöra skadade och avfrosta delar av föremål under reparationer. Mycket fina pulverfraktioner är lämpliga för rengöring av aluminium. Det kommer att vara möjligt att framgångsrikt ta bort resterna av gummi, färg och lackbeläggningar, fett, eldningsolja och många andra oönskade komponenter.

Rengöring är möjlig både i vardagsläget och för att bekämpa gammal smuts.

Bild
Bild
Bild
Bild

Konsumtion

Förbrukningshastigheten för kopparslagg i olika situationer varierar från 14 till 30 kg per 1 kubikmeter. m av ytan som ska rengöras. Mycket beror dock på kraven. Så om du bara behöver föra metallytan till tillståndet Sa1 och trycket inte överstiger 7 atmosfärer kommer 12 till 18 kg av kompositionen att förbrukas . Med en ökning av trycket till mer än 8 atmosfärer kommer kostnaden per 1 / m2 metallkonstruktioner redan att fluktuera från 10 till 16 kg. Om rengöring till Sa3 krävs är de rekommenderade siffrorna 30-40 respektive 22-26 kg.

Vi pratar om de rekommenderade indikatorerna eftersom det inte finns några strikta lagkrav alls. Standarden kan inte reglera förbrukningen av slipmedel per m3. Faktum är att praktiskt arbete står inför ett stort antal påverkande faktorer. En viktig roll spelas av graden av ytföroreningar och den specifika typen av metall, kopparslaggfraktionen, den utrustning som används och kvalifikationerna hos arbetsutövarna. För att minska kostnaderna behöver du:

  • köp endast en felfri produkt;
  • använda professionell utrustning och övervaka dess användbarhet;
  • för att stimulera materialbesparing med sandblästring;
  • övervaka lagringsordningen för slipande råvaror;
  • utrusta utrustningen med fjärrkontrollsystem för slipande flöde.

Rekommenderad: