Vika As A Siderat (13 Bilder): Hur Man Sår Vårvacka? Användning Och Odling Av Vintervikt, Fördelar Och Nackdelar Med Att Så Gräs På Hösten

Innehållsförteckning:

Vika As A Siderat (13 Bilder): Hur Man Sår Vårvacka? Användning Och Odling Av Vintervikt, Fördelar Och Nackdelar Med Att Så Gräs På Hösten
Vika As A Siderat (13 Bilder): Hur Man Sår Vårvacka? Användning Och Odling Av Vintervikt, Fördelar Och Nackdelar Med Att Så Gräs På Hösten
Anonim

För att öka markens bördighet på platsen kan du använda gröngödsel. Dessa gödningsväxter odlas för grön massa, vilket har en fördelaktig effekt på jorden. En av de goda gröngödslingarna är vikch, som kännetecknas av långa rötter och förmågan att utvinna näringsämnen från jordens djup.

Bild
Bild

Beskrivning av anläggningen

Vetch är en örtartad växt och tillhör familjen baljväxter. Denna ört är utbredd i hela Ryssland, eftersom den kännetecknas av anspråkslöshet och enkelhet inom jordbruksteknik . Det ser ut som en vanlig trädgårdsrepresentant för floran, som har vackra blommor och fjädrande lövverk. Många biodlare använder vikch för att locka bin.

Markägare uppskattar denna gröna gödsel inte för sitt attraktiva utseende och mängder av kvaliteter, utan för förmågan att bevara och återställa jordens bördighet. Denna representant för baljväxter kan ändra jordens struktur och kvalitet.

Bild
Bild

Fröärter kan växa i territorierna som en vild representant för floran, men bara erfarna jordbruksarbetare är medvetna om dess unika egenskaper.

Vikternas höjd kan nå 200 centimeter . Början av dess blomning anses vara juni, men fröna dyker upp i september. På vintern och våren vingas, finns kvävebindande bakterier av symbiotisk typ på knölarna. Tack vare detta kan växten fixera kväve i jorden, förbättra dess struktur utan att förstöra integriteten.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Vika är en värdefull gröngödsel som kan användas både i ett öppet område och i ett växthus. Av fördelarna med denna växt anses tidig mognad vara särskilt värdefull; den kan klippas när andra växter bara börjar växa. Plusserna med denna ört inkluderar också följande punkter:

  • markberikning med makroelement;
  • normalisering av markstruktur;
  • kvarhållande av fukt i marken, förbättring av luftgenomsläpplighet;
  • ge jorden löshet, lätthet;
  • stoppa spridningen av ogräs;
  • inga svårigheter att växa.
Bild
Bild

Jordbruksarbetare noterar också att denna representant för floran kan användas som näringsrikt foder för boskap.

Enligt forskning från forskare förbättrar grönsaker som tomater deras grobarhet med nästan hälften när de planteras efter vårvackning. Bortsett från ovanstående fördelar har wiki några nackdelar:

  • nyckfullhet till mängden fukt;
  • noggrannhet för jordens sammansättning.
Bild
Bild

Växande instruktioner

Innan du sår våren eller vintern vicker på hösten, bör markägaren studera några av nyanserna i plantering och odling. För ett bra resultat måste bönderna följa de korrekta odlingsteknikerna för gröngödsel. Trots sin anspråkslöshet mår denna representant för floran bäst på lätt och medeltung mark. Denna baljväxter, liksom andra, kan sås inte bara på hösten, utan också på våren. När du beslutar om landningsdatum är det värt att ta hänsyn till följande faktorer:

  • territoriets klimat;
  • vädret vid behovet av landning;
  • tomtens syfte.
Bild
Bild

Till exempel, om en person behöver så ett fält med vicker för efterföljande odling av tomater på det, anses april vara den bästa arbetsperioden. Vinterodling av gröngödsel innebär att den planteras under första halvan av september . Själva proceduren för att bädda in frön i jorden innebär inte något komplicerat. Det kan göras med dina egna händer eller med hjälp av specialutrustning.

Det optimala planteringsdjupet för planteringsmaterial anses vara 30-40 millimeter . Om fröna var för djupa eller tvärtom förblev nära markytan, kan det troligtvis förväntas dåliga skott.

Efter högkvalitativ tampning av kornen i jorden bör bonden bevattna med sprinkler.

Bild
Bild

Att så ett fält med frön är värt att göra en korrekt beräkning av fröhastigheten per kvadratmeter territorium . Denna procedur hjälper till att undvika för sällsynta eller täta skott. I genomsnitt bör det finnas cirka 2 kilo plantmaterial per hundra kvadratmeter. För att växten ska nå den maximala vegetativa volymen är det värt att komma ihåg att en industrikultur för markskydd behöver ett förfarande för att bädda in den i jorden tills de första blommorna dyker upp på den.

Enligt experter vickan ska repareras 30-40 dagar efter sådd . Under denna period tenderar växten att bli cirka 20 centimeter i höjd. Grässtjälkarna ska hackas fint, tack vare vilket mulch kommer att kunna bearbeta snabbare och mätta jorden med användbara ämnen. Bonden kan också gräva upp gröngödsel genom att bädda in den i marken med 5 centimeter.

Bild
Bild

Vicu anses vara en av de fem mest effektiva gröngödslingar som används för närvarande.

Genom att använda vickbaserade fröblandningar kan bönder uppnå utmärkta jordbruksresultat. Till exempel vetch och havre fungerar bra tillsammans. Sådana grödor har följande fördelar:

  • sådd i stora områden;
  • samtidigt matas jorden med kalium, kväve och fosfor;
  • det finns ingen möjlighet att minska fertiliteten på platsen.
Bild
Bild

Här är funktionerna i att så olika typer av wikis

  1. Vårgräs sås direkt efter att snön har smält. Samtidigt bör medeltemperaturen inte falla under 5 grader Celsius. Om du vill använda en vetch-havreblandning, bör du hålla dig till ett förhållande på 6 till 4. För att så hundra kvadratmeter gröngödsel behöver du 1500 gram frön. Fröet ska appliceras på ett djup av 4 till 7 centimeter. Samtidigt är det värt att komma ihåg att frön kan fördjupas till sandig lerjord mer än till lerjord.
  2. Vintervicka har mindre grön massa, till skillnad från den tidigare versionen. Denna typ av gröngödsel är dock mindre nyckfull, vilket inte kan sägas om våren. När det blandas med andra grödor kan gräset överleva ett kortsiktigt temperaturfall.
Bild
Bild

Jordbrukare bör inte glömma bort rätt växtföljd. Efter att platsen har befruktats med stjälkar och lövverk av vinken kan följande grödor växa bra på jorden:

  • potatis;
  • en tomat;
  • peppar;
  • äggplanta;
  • zucchini;
  • pumpa;
  • jordgubbar och jordgubbar;
  • morot.
Bild
Bild

Efter denna gröna gödsel, plantera inte rödbetor, lök, vitlök, bönor, ärtor och bönor på marken.

Expertråd

Vetch årlig siderat är en krypande representant för floran, som experter rekommenderar sådd tillsammans med andra växter. Att så en blandning av denna ört och havre, råg, korsblommor eller baljväxter anses vara en bra åtgärd. Havre anses vara en utmärkt granne för en wiki, eftersom den kan fungera som ett stöd för den. Dessutom ger gemensam plantering djup jordladdning. Förutom havre rekommenderar jordbruksproffs att såka vink med korn, vete, lupin, majs och vit senap. Det finns andra rekommendationer från erfarna bönder angående odling av denna gröna gödsel.

  1. För att gräva upp en växt bör du inte anstränga dig mycket, eftersom dess rotsystem tog hand om detta. Det är inte nödvändigt att revidera jordlagren, detta hjälper mikroorganismer att existera på sitt vanliga djup.
  2. Grävning av gröngödsel bör utföras på tung lerjord, där gräset kommer att planteras för första gången. Under de följande åren är det inte värt att gräva upp marken på territoriet.
  3. Erfarna markägare avråder från att klippa de första vårplantorna på ett år. Samtidigt rekommenderar de att man gör hål för att plantera tomater och paprika direkt i vikens grödor. Högkultur skyddar grönsaker från extrema temperaturer och vindstilla.
  4. Skuren grön gödsel kan placeras under rötterna på unga plantor. En sådan händelse kommer att rädda marken från att frysa.
  5. Förutom tvåkomponenter gröngödselblandningar kan 3 grödor sås. Ett bra resultat ges av en sådan kombination: vikch, rajgräs och havre. Denna kombination av växter främjar snabb återhämtning av utarmad mark.
Bild
Bild

Fröärter anses vara ett säkert naturligt, billigt gödningsmedel. Tack vare honom kan jorden, som har tappat sin bördighet, mättas med näringsämnen. En årlig växtföljd är också ett bra sätt att bli av med ogräs i området. För att vicken ska kunna växa och utvecklas väl, bör bonden plantera den korrekt, liksom att regelbundet vattna den.

Felen vid sådd av gröngödsel beskrivs nedan.

Rekommenderad: