Hur Späds Epoxilim? Hur Späds Epoxi Med En Härdare - Proportioner, Hur Man Använder Kompositionen Korrekt

Innehållsförteckning:

Video: Hur Späds Epoxilim? Hur Späds Epoxi Med En Härdare - Proportioner, Hur Man Använder Kompositionen Korrekt

Video: Hur Späds Epoxilim? Hur Späds Epoxi Med En Härdare - Proportioner, Hur Man Använder Kompositionen Korrekt
Video: Gjutharts 785 - Genomskinlig epoxi resin till bord, bänkar, gjutningar och dekorativa effekter. 2024, April
Hur Späds Epoxilim? Hur Späds Epoxi Med En Härdare - Proportioner, Hur Man Använder Kompositionen Korrekt
Hur Späds Epoxilim? Hur Späds Epoxi Med En Härdare - Proportioner, Hur Man Använder Kompositionen Korrekt
Anonim

Mycket ofta, både i vardagen och i produktionen, krävs medel för limning av material. Epoxilim är en av de vanligaste limtyperna och har många fördelar. Men som vilken produkt som helst har epoxilim sina egna egenskaper som påverkar det slutliga resultatet.

Särdrag

Innan du fortsätter med limning av ytor är det nödvändigt att förstå sammansättningen av detta lim, principerna för dess verkan och användningsområdet.

Vad består epoxilim av? Svaret på denna fråga ligger i namnet på själva limet. Det är baserat på epoxiharts, som är en typ av syntetiskt harts och har universella konsumentegenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hartset kräver en viss temperaturreglering för att härda. För epoxiharts varierar det från -10 till +200 grader. Valet av temperatur beror på typen av komposition. Beroende på temperaturen vid vilken reaktionen kommer att äga rum delas epoxihartser upp i kalla och varma härdningstyper. Den kalla typen används för material som inte utsätts för värmebehandling, och de heta typerna behövs för material som tål inte bara höga temperaturer utan även exponering för aktiva kemikalier.

Kallhärdning används oftast för bindning av material hemma ., och används också i små industrier. För stora industrianläggningar är varmhärdning den mest lämpliga. Flygplan, maskinteknik, elektroteknik, radioelektronik, skeppsbyggnad och andra industrisfärer använder epoxihartser i limets sammansättning.

Förutom epoxiharts innehåller limmet en härdare; utan det är polymerisationsprocessen omöjlig. Det är härdaren som, efter att ha reagerat med epoxihartset, hjälper det att härda och inte smälta.

Bild
Bild

Vid försäljning finns hartset och härdaren i olika flaskor; för limning måste dessa komponenter spädas i önskad andel. Båda komponenterna tillhör polymerer med en liten molekylvikt, när de interagerar kombineras enkla molekyler, vilket resulterar i en stor polymermolekyl (när den är helt stelnad).

För att påskynda polymerisationsprocessen kan du öka temperaturen och öka mängden härdare, och för att bromsa reaktionen gör du precis tvärtom, sänker temperaturen och minskar mängden härdare.

Den universella sammansättningen av epoxilim kännetecknas av en hög vidhäftningsgrad , de kan limma nästan alla material: metall, gummi, glas, plast, trä, det viktigaste är att kombinera harts och härdare i rätt proportion. Efter fullständig härdning kan ytan som behandlats med denna komposition utsättas för alla bearbetningar: slipning, sågning, borrning och andra typer av arbete kan utföras utan att materialet deformeras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man odlar?

Spädning av lim kräver yttersta omsorg, så det är bäst att förbereda alla nödvändiga verktyg och skyddsutrustning i förväg.

Gummihandskar och en mask krävs för att skydda huden och luftvägarna, eftersom båda komponenterna är extremt giftiga ämnen. du behöver behållare för att späda ut komponenterna och pinnar för att blanda dem. Dessutom måste rummet där arbetet kommer att äga rum vara väl ventilerat.

Bild
Bild

Beroende på kompositionen kan epoxi bilda föreningar med olika styvhet. För en mjuk elastisk dragkrok produceras en typ av förening, och för en hård är den helt annorlunda. Därför är det nödvändigt att köpa komponenter och förbereda en limkomposition, med strikt iakttagande av proportionaliteten som anges av tillverkaren.

Vanligtvis kommer harts- och härdningsflaskorna med instruktioner ., som alltid indikerar hur komponenterna ska blandas korrekt, samtidigt som man spädar utspädningens proportionalitet. Som regel krävs för att förbereda ett lim att späda ut komponenterna 10: 1 - för 10 delar harts finns 1 del av en härdare.

Men tillverkare tillverkar idag olika kompositioner som inte alltid behöver spädas på detta sätt, ibland för att förbereda en limkomposition krävs det att blanda harts och härdare i en annan andel.

Bild
Bild

Andelen utspädning beror på den specifika tillverkaren. I ett fall kan förhållandet vara 10: 4, i det andra - 10: 6, och i det tredje, för att uppnå önskad konsistens, måste du späda 4 delar av härdaren i 6 delar harts. Andelen utspädning beror inte bara på den specifika tillverkaren, utan också på datumet för frigöring av hartset och härdaren, lagringsförhållanden, omgivningstemperatur och naturligtvis kvaliteten på båda produkterna.

För att inte misstas med mängden tillsatta komponenter tillverkade tillverkare flaskor med märken, men idag finns det inga uppdelningar på flaskorna, så att blanda ingredienserna kan göras med olika improviserade medel.

För att markera en liten mängd kan du använda en gammal penna under pennan. Före användning tvättas den noggrant och märken appliceras på ytan med jämna mellanrum.

Du kan mäta mängden av en komponent med ett mer bekvämt verktyg - en spruta . Det finns redan märken på den, du behöver inte rita dem själv, och de appliceras mycket mer exakt än de som gjorts med egna händer på stången. För att hälla härdaren i sprutan behöver du bara ta bort nålen och pumpa den genom kolven, och hartset måste placeras i det på ett lite annorlunda sätt, eftersom det inte fungerar att dra det genom pipen - den har en konsistens som är för viskös. I sprutan är det nödvändigt att ta bort nålen, ta bort kolven och plugga in munstycket och häll sedan först harts genom toppen.

Bild
Bild

För att blanda epoxin korrekt måste du först förbereda varje komponent för utspädning . En uppmätt mängd av ett visköst transparent harts sätts till behållaren och blandas noggrant. Ibland blandas epoxihartset mycket hårt, för att underlätta denna process kan det värmas i ett vattenbad, 50-60 grader är tillräckligt. Men det är värt att komma ihåg att en temperaturökning inte bara underlättar blandning, utan också accelererar polymerisationsprocessen - du behöver bara öka temperaturen på blandningen med 10 ° C, och reaktionen kommer att accelerera 2-3 gånger.

Efter beredning måste komponenterna kombineras och omröras i en ren behållare, men detta får inte göras särskilt kraftigt, annars kan bubblor inte undvikas. Deras närvaro i limmet kan förstöra utseendet på de hällda föremålen om kompositionen används som fyllning.

För enkel limning av ytor spelar inte antalet bubblor någon roll. Om färgämnen tillsätts till kompositionen är det bättre att använda dem torra, eftersom fukt, även i en minimal mängd, påverkar limkompositionen negativt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den beredda kompositionen under de första minuterna har en flytande konsistens, men efter 10-15 minuter börjar den tjockna snabbt och efter 30 minuter stelnar den. För att förlänga arbetstiden med kompositionen kan du använda ett verktyg som aceton - det kommer att öka limets varaktighet upp till 1 timme. För att göra detta behöver du bara lösa upp 1 del av detta ämne i en komposition med ett förhållande 10: 1: 1.

Hur man använder?

Det räcker inte att förbereda kompositionen ordentligt, du måste också använda den skickligt. Limmet kan användas både som ytanslutning och som hällning i förberedda formar.

Bild
Bild
Bild
Bild

För hållbar limning av material finns det allmänna beredningsregler:

  • mekanisk rengöring av ytan av material från föroreningar;
  • avfettning av de beredda limpunkterna från oljespår; för detta är ett lösningsmedel, aceton eller tvättmedel lämpligt;
  • ytor som har en glans bearbetas med sandpapper eller ett slipskiva.

För enkel limning appliceras kompositionen på en av sidorna, varefter båda ytorna pressas tätt mot varandra. Du kan använda ett starkt rep, skruvstycke, klämmor eller vikt som klämmor. De återstående limresterna avlägsnas med en torr trasa eller servett. De limmade materialen ska vara i ett fast läge i minst 24 timmar medan den primära polymerisationsprocessen pågår, varefter de extra fästelementen avlägsnas och den limmade produkten får torka helt i 7 dagar.

När du använder speciella fyllningsformulär förbereds de på olika sätt . Botten och sidorna behandlas med fett. Efter smörjning hälls den färdiga kompositionen i en form och förvaras i den tills den är fullständigt härdad. För att öka polymerisationshastigheten skickas den till ugnen för uppvärmning efter 3 timmars hållande av formen vid rumstemperatur. Om formen inte värms kan hela härdningsprocessen ta upp till 7 dagar.

Bild
Bild

Tips

När du förbereder kompositionen, liksom när du applicerar den på ytan eller fyller formar med detta lim, finns det universella tips för att uppnå bättre limning.

När du förbereder kompositionen är det bättre att använda rätter och hjälpverktyg som är onödiga för vidare användning. Det är nästan omöjligt att rengöra dem från en sådan komposition, så alla använda behållare och verktyg för blandning kommer att kasseras.

Bild
Bild

Hällning i formen måste utföras i etapper, särskilt om det är planerat att göra skikttjockleken mer än 2 mm. Efter att den första beläggningen har härdat hälls nästa sats först efter att skiktet härdat, men med en klibbig yta.

För stora volymer är det bättre att köpa speciella formuleringar .inte utsätts för överhettning. Vid blandning av stora mängder vanligt lim finns det risk för att kompositionen tar eld. Därför måste du för din egen säkerhet beräkna i förväg den önskade volymen av blandningen och köpa lim, beräknat specifikt för denna volym.

Rekommenderad: