Oljerädika (20 Bilder): Såddhastighet Per Hektar. Produktivitet. Hur Ska Man Så Det? Odlingsteknik Vid Odling, De Bästa Sorterna

Innehållsförteckning:

Video: Oljerädika (20 Bilder): Såddhastighet Per Hektar. Produktivitet. Hur Ska Man Så Det? Odlingsteknik Vid Odling, De Bästa Sorterna

Video: Oljerädika (20 Bilder): Såddhastighet Per Hektar. Produktivitet. Hur Ska Man Så Det? Odlingsteknik Vid Odling, De Bästa Sorterna
Video: oljerättika som mellangröda allt du behöver veta 2024, April
Oljerädika (20 Bilder): Såddhastighet Per Hektar. Produktivitet. Hur Ska Man Så Det? Odlingsteknik Vid Odling, De Bästa Sorterna
Oljerädika (20 Bilder): Såddhastighet Per Hektar. Produktivitet. Hur Ska Man Så Det? Odlingsteknik Vid Odling, De Bästa Sorterna
Anonim

Ta reda på vad rädisa är och hur man odlar det, kan du få ett bra resultat. Förutom utsädesgraden av frön per hektar måste du veta exakt hur du ska så det enligt reglerna. Och det är också nödvändigt att hantera utbytet av denna växt, och med odlingstekniken under odlingen, och med de bästa sorterna.

Bild
Bild

allmän beskrivning

Det är värt att börja med att olja rädisa är en typisk örtartad växt med en ettårig utvecklingscykel . Denna representant för korsblommiga familjen har ljusgröna blad, ganska kraftfulla skott upp till 2 m höga. Bladrädden på oljerädisan har en atypisk geometrisk form, den är alltid kraftigt indragen. Det är också ovanligt att frukten i stället för rotgrödan som förväntas med namnet på denna växt visar sig vara en utsäde.

Blommorna på oljerädisan är inte för stora . De kännetecknas av lila, vita och rosa färger. När det gäller avkastning ligger en sådan växt märkbart före vit senap, råg och lupin. Han anses välförtjänt som en utmärkt gröngödsel. Skörden av grön massa skapas på 35-45 dagar.

Dessa gröna innehåller en ganska hög mängd protein. Och det finns också ett högt innehåll av fett, askkomponenter. Samtidigt finns det inte så mycket fiber, men det finns en stor mängd spårämnen och vitaminer.

När det gäller kvaliteten på den gröna massan är oljorädisan nära foderblandningar och baljväxter. Under sommaren i skogsstäppen kan den producera upp till 3 skördar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växten kan lätt överleva sen sådd . Proteinhaltiga växtmaterial kommer att produceras i september och oktober. Oljerädisor kan anpassa sig även till extrema förhållanden, inklusive i polcirkeln. Avkastningen kännetecknas av avundsvärd beständighet. Förnyelse är denna kulturs starka sida; den har en växtsäsong på 90 till 100 dagar.

Oljerädisan lever upp till sitt namn: den kan också odlas som en oljefrögröda. Denna art kännetecknas av bildandet av ett kranrotsystem med kraftfull förgrening. Blomställningar är lösa borstar. Blomningen kan vara upp till 30 dagar, medan blommorna aktivt besöks av bin.

Olja rädisa skida inte spricka, 1000 frön kan väga 7 till 12 gram . Kulturen kan överleva en ihållande förkylning till –4 grader. Om temperaturen stannar på nivån 5-6 grader under lång tid fortsätter växtsäsongen. Markens krav på denna växt är låga, plantering är möjlig även på tät tung lera.

Bild
Bild

Populära sorter

Bland typerna av oljorädisor sticker sorten Brutus positivt ut . Det klassificeras som en gröngödsel som är lämplig för odling i hela denna växts område. Den deklarerade produktiviteten för insamlingen av 700 centners grön massa per 1 hektar. Frösamlingen når 13 centners.

Stammarnas höjd når 1,25 m. De nedre baljorna fästs på 0,8 m höjd. Vegetationen varar i 3 månader. Sannolikheten för att bo och släppa är låg. Detta är en typisk vårgröda.

Bild
Bild

Bärnsten rädisa är ett bra alternativ . Den odlas för olja och ensilage. Till skillnad från den tidigare typen är det inte en tetraploid, utan en diploid. Arket är inte uppdelat i aktier; växtsäsongen är 98 dagar. Kronbladet är vitt, roten är röd och utbytet av grön massa per hektar når 163 centner.

Bild
Bild

Ivea -sorten är ett bra val för att få frön och foderbehov .… Det är en klassisk diploid växt med ljusgrönt lövverk och medellång blomningstid.90% av kronbladen har lila färg, 10% är vita, själva roten är också målad i en vit ton. Produktiviteten är hög - 21,5 centner frön och 63 centner torrvikt per 1 hektar.

Vegetation varar från 120 till 140 dagar, det finns en anständig immunitet mot korsblommans nederlag.

Bild
Bild

Och också värd att uppmärksamma är den diploida sorten "Snezhana " … Denna gröda har gröna blad med måttlig uppdelning i lober. Tidig blomning och bildning av baljor av medellängd är karakteristiska. Rötterna blir vita, den gröna massan växer i mängden 208-282 centner per hektar. Stammarnas höjd sträcker sig från 90 till 120 cm, den nedre baljan är fäst på en höjd av 15-38 cm.

Bild
Bild

Sådd

Tidpunkt

Oljerädisan måste sås i rader. Frö läggs från april till första tredjedelen av hösten. Grödan som planterats i april är dock den mest produktiva. Om vintergrödor sedan sås är det nödvändigt att snabbt skörda gröngödsel. Det bör finnas en viss tidsskillnad mellan klippning av rädisor och sådd av nya växter, annars hinner inte greenerna att ruttna.

Klippningen måste vara klar innan fröna är mogna .… Under höstmånaderna fördubblas mängden sått material jämfört med våren. Landtemperaturen är referenspunkten för vårplantering. Det ska vara stabilt vid 10 grader.

Om uppvärmningen förblir instabil under en lång tid, fördröjs inte processen, utan såhastigheten ökas.

Bild
Bild

På sommaren kan sådd utföras när som helst. Planteringarna vattnas när groddarna börjar kläckas. Du kan börja arbeta direkt efter att ha skördat grönsaker. Rädisa är en bra föregångare för:

  • gurkor;
  • jordgubbar;
  • tomater;
  • hallon;
  • paprika;
  • potatisar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Fröförbrukning

Det är absolut nödvändigt att hantera den vanliga såhastigheten per 1 hektar .… Om rädisan planteras som gröngödsel kan förbrukningen vara 0,2 kg per "vävning". Detta belopp tillhandahålls för såddborrning. Om sådd utförs i bulk ökar denna mängd till 0,35-0,4 kg. Förbrukningen per hektar når 20-40 kg.

Bild
Bild

Teknologi

Som redan nämnts är olja rädisa inte alltför nyckfull. Det har nästan inga krav på jordens sammansättning. Det är dock fortfarande bättre att följa grundläggande jordbruksstandarder .… Om jorden är för sur, tillsätts dolomitmjöl eller släckt kalk. Fertiliteten kan ökas genom att introducera organiska komponenter eller mineralkomplex.

Kemisk förbättring bör inte begränsas. Det rekommenderas att ploga eller gräva upp området . Små ytor lossas med platta skär. Plöjning är att föredra på tung lera. Mjukare jordar kan helt enkelt lossas.

Utsäde är 4 cm; det är möjligt att öka chanserna för framgång genom att lägga till läkemedlet "Baikal EM-1" eller "Shining-1".

Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

När man odlar oljorädisor måste man komma ihåg att fröna kommer att gro på 4-5 dagar. Du kan förvänta dig att utloppet ser ut redan i 30-40 dagar . Det kommer att blomma om cirka 60 dagar efter plantering. Under odlingen kräver denna gröda nästan ingen vård. Men i otillräckligt bördiga områden behöver växten ekologisk matning.

Det är svårare att organisera den industriella odlingen av oljerädisor. Efter sådd måste jorden rullas upp. Ibland är territoriet harvt innan skott uppstår.

Bekämpning av ogräs är mycket viktigt . Den största faran är korsblommans loppor, som insekticida formuleringar hjälper till att undertrycka.

Bild
Bild

Rädisskydd från olja behövs också mot kålmal . Peronosporos och mjöldagg kan utgöra ett visst hot mot det. Denna växt måste grävas upp före kallt väder eller lämnas under en kall period. Vägran att gräva är vanligtvis förknippad med sen sådd. Om du lämnar rädisan för vintern kan du därigenom behålla snö och öka ansamlingen av fukt, vilket minskar markens frysning.

På våren, omedelbart efter att snön har smält, kommer grödans yta att ruttna. Detta är en normal process där jorden är mättad med användbara komponenter. Grävning utförs vanligtvis 45 dagar efter sådd. Om tid saknas komposteras de skurna plantorna så att det inte finns några frön kvar på åkern. Grävning förenklas efter preliminär klippning av grödan; för manuellt arbete bör stjälkarna krossas med en spade och repareras under grävning.

Bild
Bild

Rengöring

Klippning utförs 30 dagar efter groning … Om oljerädisan planterades som en grön gödsel är det nödvändigt att skörda exakt en månad innan grönsakerna planteras. Proceduren börjar vid spirande ögonblick. Det måste vara klart innan skida bildas. Vid klippning av stjälkarna är det nödvändigt att lämna snitt med en höjd av 6-7 cm för att påskynda återväxten.

Ibland skördas oljerädisan för att producera frön snarare än grön massa . Detta är redan gjort när baljorna är fullt mogna. Färdiga frön kan skilja sig åt i olika sorter i ljusbruna eller rödbruna färger. Det uppsamlade fröet ska läggas i pappers- eller linnepåsar.

I vissa fall klipps olja rädisa när den når en höjd av 20-30 cm. Detta tillvägagångssätt gör att du kan få grön massa tre gånger under växtsäsongen. När du planerar att plantera vintergrödor klipps gröngödsel 20-25 dagar före sådd av frön.

Genom att återfukta växtmassan kan du få humus så effektivt som möjligt. Slutligen bör rädisan som planteras för att förbereda tomten för vårsådd skördas efter början av tidig frost.

Bild
Bild

Ansökan

En av de viktigaste tillämpningarna av denna gröda är dess odling som en grön gödsel . Marken berikas till stor del på grund av ett kraftfullt rotsystem som drar näringsämnen från jordens djup. Den gröna massan visar sig vara ett utmärkt gödningsmedel, som innehåller både humus och en organisk komponent. Optimalt erosionsskydd tillhandahålls, jordar lossnar och deras permeabilitet för vatten och luft ökar.

Det är också värt att betona oljorädisans höga fytosanitära egenskaper. Dess eteriska olja driver effektivt bort insekter och undertrycker farliga svampar i en viss radie från planteringar

Efter att ha planterat denna växt kan du inte vara rädd för skador på platsen av nematoder, potatisskorpor och trådmaskar. Genom att skugga ytan undertrycks ogräs.

Bild
Bild

Oljorädisans roll som foderväxt är viktig. Vanligtvis är det möjligt att odla från 30 till 70 ton grön massa per 1 hektar. I genomsnitt går det 50 dagar mellan avstigning och beredskap för insamling. Det är möjligt att mata boskapet med både färskt och ensilage. Det är också tillåtet att göra haylage.

Förutom dessa alternativ kan oljorädisor användas som:

  • honungsväxt;
  • råvaror för vitaminrätter (blad blötläggs i 60 minuter);
  • kålsoppkomponent (skott används);
  • källa till spårmängder av unika eteriska oljor;
  • proteinkälla för sportnäring;
  • farmakologiska råvaror (essenser som produceras därav används för produktion av vitaminer och andra läkemedel);
  • en källa till massageoljor;
  • en källa till eldningsolja för dieselmotorer;
  • råmaterial för erhållande av korrosionsskyddande emulsion.

Rekommenderad: