Lök Med Flera Nivåer (16 Bilder): Plantera Egyptiska Lök Och Ta Hand Om Dem Under Odling. Vad Det är? Beskrivning Av Sorter Av Viviparous Lök (hornad)

Innehållsförteckning:

Video: Lök Med Flera Nivåer (16 Bilder): Plantera Egyptiska Lök Och Ta Hand Om Dem Under Odling. Vad Det är? Beskrivning Av Sorter Av Viviparous Lök (hornad)

Video: Lök Med Flera Nivåer (16 Bilder): Plantera Egyptiska Lök Och Ta Hand Om Dem Under Odling. Vad Det är? Beskrivning Av Sorter Av Viviparous Lök (hornad)
Video: Skörda lök sådd i kluster 2024, April
Lök Med Flera Nivåer (16 Bilder): Plantera Egyptiska Lök Och Ta Hand Om Dem Under Odling. Vad Det är? Beskrivning Av Sorter Av Viviparous Lök (hornad)
Lök Med Flera Nivåer (16 Bilder): Plantera Egyptiska Lök Och Ta Hand Om Dem Under Odling. Vad Det är? Beskrivning Av Sorter Av Viviparous Lök (hornad)
Anonim

Denna artikel ägnas åt beskrivningen av lök med flera nivåer och särdragen i dess odling. Experternas rekommendationer hjälper dig att få en riklig skörd på kort tid.

Bild
Bild

Vad det är?

Den flerlagda löken har också namnen egyptisk, kanadensisk, hornad, viviparous . Utåt skiljer det sig lite från andra sorter. Det är fortfarande samma täta köttiga stjälk och rörformiga gröna blad med ett lager grå vaxartad beläggning på dem. Om växten är under de mest gynnsamma förhållanden kan den bilda upp till fem nivåer. De betyder nya luftlampor, från vilka den så kallade fjädern sedan växer.

Bild
Bild

Före utseendet på en sådan är växtens smak ganska delikat, något söt, med en liten skarphet, själva konsistensen hos löken är krispig, saftig . När lökarna växer blir smaken mer syrlig, bitter och konsistensen är hårdare, men ändå lämplig för konsumtion. Underjordsskottet mognar, kanske, som alla andra, i mitten av september.

Ansökan som livsmedelsprodukt kan vara mycket annorlunda: från rå, ursprunglig till betning, betning och tillsättning till en mängd olika sallader och andra kulinariska rätter som en extra krydda.

Bild
Bild

Tiered lök har många hälsofördelar, till exempel lågt kaloriinnehåll, vilket gör dem lämpliga för även personer med en strikt diet.

Det bär också i sig anti-aging funktioner på grund av innehållet av kollagen, elastan och eteriska oljor, ger en smärtstillande effekt, hjälper till att normalisera den kemiska sammansättningen i magen med låg surhet och förbättrar regenereringen av slemhinnor. Produktens fytoncidala aktivitet hjälper till att förebygga sjukdomar i samband med mag -tarmkanalen. Produkten har antibakteriella och diaforetiska funktioner, vilket ökar en persons aktuella kroppstemperatur något.

Bild
Bild

Den har också ett högt innehåll av askorbinsyra, som, som du vet, stärker immunsystemet och förbättrar det övergripande motståndet mot olika förkylningar, virus- och bakteriesjukdomar.

Förutom askorbinsyra innehåller produkten kalium, vilket avsevärt förbättrar blodkoagulering och förhindrar sjukdomar i det kardiovaskulära systemet.

Populära sorter

Det finns flera varianter av flerlagda hornlökar. Den mest populära av dem i centrala Ryssland är den super-tidiga Chelyabinsk . Hemligheten med den stora utbredningen av sorten ligger i dess unika egenskaper. Det kännetecknas av dess förmåga att producera en stor gröda och krävande vård och underhåll. Bara under en säsong kan planteringsägaren samla cirka tre och ett halvt kilo färska örter och upp till ett kilo lökskott.

Bild
Bild

Sorten har en attraktiv tät och krispig konsistens, samt en syrlig, skarp smak med en behaglig eftersmak. Det kommer att vara möjligt att skörda den första grödan av "Chelyabinsk" flerskiktade lökar efter en mycket kort tidsperiod: 20 dagar efter plantering av fröna i marken.

Mindre populära sorter är Likova och Memory. De tillhör också den tidiga mognaden

Bild
Bild

Landning

Som nämnts tidigare är en flerskiktad lök en opretentiös växt, det är möjligt att plantera frön både i öppen och i sluten mark. Men ändå finns det små nyanser som måste beaktas vid plantering för att få en bra, stor och välsmakande skörd.

  • Sedan den uppdelade rosetten tillhör fleråriga växter , sedan planteras de så att i framtiden (inom cirka fem år) för att skörda, undvika nya planteringar.
  • Det är bättre att plantera lök i slutet av augusti eller början av september . På så sätt kommer du att kunna dra full nytta av denna kultur.
  • Det är bäst att välja en plats för landning som är soligt, väl upplyst , eftersom lök är en mycket ljusälskande växt. Och det är också bättre att plantera det på en liten höjd så att överflödigt vatten inte ackumuleras.
  • Av samma anledning jorden som är avsedd för sådd ska vara lätt, luftig, granulerad , så att den växande växten har möjlighet att andas fritt och bli av med överflödigt vatten.
  • Du bör också undvika sura jordar ., vilket därefter bara kommer att hindra den korrekta utvecklingen av fören. Om jorden fortfarande inte är bristfällig när det gäller dess surhet och det inte finns någon bättre zon på platsen, skulle det vara lämpligt att lägga till lite kalksten, gips eller kalcinerat gödningsmedel till jorden.
  • Om jorden plötsligt visade sig vara för tung och tät och ägaren inte har en annan kan du också mjuka upp det med humus eller till och med vanlig sand .
  • Innan planteringen är det nödvändigt att placera lökarna i en väl utspädd svag lösning av kaliumpermanganat (bokstavligen tre minuter) för att minska riskerna för ytterligare växtsjukdomar.
  • Du måste plantera frön till ett djup av cirka 15 centimeter under jorden ., och avståndet mellan landningarna bör inte vara mindre än 10 centimeter.
  • Det är bäst om grödorna börjar växa i ett rutmönster . Således kommer de inte att störa varandra.
Bild
Bild

Vård

Trots sin yttre anspråkslöshet är den flerlagiga hornlöken inte ett ogräs i trädgården som kommer att växa och utvecklas på egen hand utan extra kostnader och medföljande förhållanden utifrån. Han behöver en speciell, viss sorts vård.

Detta är samma obligatoriska vattning, utfodring, bindning, lossning, rensning av sängarna från skräp, inklusive grönsaker (torkade gamla skott, ogräsrester etc.), gallring av alla typer av ogräs och skadliga växter. Och, naturligtvis, kampen mot insekts skadedjur och olika sjukdomar i flerskiktad lök.

Bild
Bild

Vattning

För en stor, bra skörd av flerskiktade lökar behöver måttlig vattning … Om du överdriver det med vatten börjar de ömma lökarna försämras, ruttna och bli olämpliga för mat. Därför är det värt att vattna dem bara när jorden torkar, med hjälp av en sprayflaska eller spruta och var noga med att spraya bladen så att de blir mer köttiga och saftiga. Men i inget fall ska du rikta ett direkt vattenflöde till anläggningen, eftersom detta kan påverka smaken på slutprodukten negativt.

Bild
Bild

Vatten måste användas något varmt, för detta kan du ta det direkt från en behållare som står i trädgården eller från en flaska med en spruta på fönstret.

Toppdressing

Det finns många olika vegetabiliska livsmedel tillgängliga, men var och en behöver ett annat tillvägagångssätt. Du kan befrukta lök med flera nivåer med både mineralisk och organisk gödning . Kaliumklorid, ammoniumnitrat, olika fosfater är perfekta som mineralgödsel. Lösningen måste beredas mycket utspädd för att inte skada den istället för att vara användbar.

Bild
Bild

Det rekommenderas att utföra manipulationer varannan eller var tredje vecka. Som organiskt gödningsmedel kan du använda fågelspillning, olika typer av gödsel, träaska. Ett och ett halvt glas aska späds ut i 10 liter vatten. I avsaknad av tillgång till organiskt gödselmedel kommer konventionella mineralkomplex att göra.

Bild
Bild

Strumpeband

Förbandet måste utföras så att stjälkarna inte går sönder under vikten av luftlamporna och inte lutar till marken. Med andra ord, för ytterligare stabilitet . För att göra detta måste du helt enkelt installera pinnarna på platsen, dra garn eller vanligt garn mellan dem, samla upp de övre nivåerna av fören och knyta ihop i ett slags knippen. Du kan också använda olika viktmaterial.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

För flerskiktade lökar är sjukdomar som mjöldagg och mjöldagg karakteristiska .… Mjöldagg är en ljus vitaktig blomning på bladen, vars orsakande medel är mikroskopiska bakterier, och peronosporos är gul, brun, ljus vitaktig fläckar längs växtbladets gräns. Du kan hantera detta med hjälp av en svag lösning av Bordeaux en procent vätska, som måste sprutas ordentligt på de drabbade områdena i en cykel i en vecka. Du kan också skapa din egen medicin hemma utan att köpa ytterligare kemikalier. För att göra detta måste du blanda soda med vatten: en nivå matsked per liter.

Bild
Bild

Glöm inte heller insekts skadedjur, men för att förhindra att de kommer in på platsen är det inte alls nödvändigt att ta till kemiskt gift. För att göra detta är det bara att ta bort torra, bortskämda, ruttnande löv i tid.

Den farligaste parasiten för denna typ av växt är lökflugan , som inte tvekar att lägga sina frossare larver på bladen på en flerskiktad lök. Därefter reproducerar de sig snabbt och med nöje, de är inne i de unga saftiga bladen och äter dem bokstavligen inifrån.

Bild
Bild

Det finns också lökskalor , som med hjälp av sin långa snabel suger saften från bladen. För att skydda dina planteringar från en mängd olika skadedjur kan du göra ett litet trick till. Till exempel, om du planterar morötter bredvid planteringar, kommer den skarpa lukten från den att skrämma insektsparasiter perfekt. För samma ändamål planteras ringblommor ofta på platsen. Malört kan också placeras bredvid växter, vilket stöter bort de flesta skadedjur.

Om det inte var möjligt att hantera folkmetoder och skadedjur fortsätter att parasitera på lökarna, kommer det att vara nödvändigt att applicera insekticider. Det är viktigt att välja de säkraste produkterna och inte använda dem kort före skörd. Lökar som förgiftas av kemikalier kan vara hälsoskadliga.

Rekommenderad: