Sandblästringspistoler: Hur Man Väljer En Kompressor? Luftpistol För Sandblästring Med En Påse För Uppsamling Av Sand Och Andra Typer

Innehållsförteckning:

Video: Sandblästringspistoler: Hur Man Väljer En Kompressor? Luftpistol För Sandblästring Med En Påse För Uppsamling Av Sand Och Andra Typer

Video: Sandblästringspistoler: Hur Man Väljer En Kompressor? Luftpistol För Sandblästring Med En Påse För Uppsamling Av Sand Och Andra Typer
Video: Review: How effective is Amazon Neiko Sand Blaster Gun and a small air compressor vs large one? 2024, Maj
Sandblästringspistoler: Hur Man Väljer En Kompressor? Luftpistol För Sandblästring Med En Påse För Uppsamling Av Sand Och Andra Typer
Sandblästringspistoler: Hur Man Väljer En Kompressor? Luftpistol För Sandblästring Med En Påse För Uppsamling Av Sand Och Andra Typer
Anonim

En mängd olika tekniker kan användas för att rengöra förorenade ytor, varav en av de mest populära är sandblästring. För att utföra sandblästring, vilket är sandrengöring , som namnet antyder, måste en specialdesignad enhet användas, nämligen en sandblästringspistol. Ett sådant aggregat rengör inte bara ytan på vilket det verkar, utan polerar det också. Idag i vår artikel kommer vi att titta närmare på alla särdrag och unika egenskaper hos sandblästringsenheter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enhet och driftsprincip

Först måste du ta reda på vad en sandblästringspistol eller sandblästring är. Så, Detta är ett kompressormunstycke, som oftast används för att rengöra bilens karossytor från allvarlig smuts och lackering.

Om vi pratar om pistolens utseende, ska det sägas att det ser ut som en pistol för att blåsa eller måla. Det finns dock också betydande skillnader.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Mekanismens design innehåller flera obligatoriska element:

  • externt metallhölje , formad som en pistol, var namnet på enheten kom ifrån;
  • slang för att mata sand till pistolen;
  • munstycke , som är ett hål varifrån sand kommer ut under stort tryck, oftast är det keramik;
  • spak - den används för att hålla i enhetens kropp och är ofta utrustad med en avtryckare, som är nödvändig för att slå på sandblästring;
  • justeringsskruvar , justeringar och inställningar av enhetens parametrar.

Om vi försöker klassificera ovanstående element i enheten kan vi dra slutsatsen att det viktigaste och viktigaste är munstycket, som nödvändigtvis måste vara tillverkat av högkvalitativa och hållbara material, vilket avsevärt ökar enhetens livslängd.

Bild
Bild

Innan du köper och använder en sandblästringspistol måste du noggrant studera inte bara dess design och enhet utan också driftstekniken. Låt oss titta närmare på hur en sandblästringspistol från en kompressor fungerar.

  • Pistolen är ansluten till kompressorn med hjälp av dedikerad slang och sugkoppling .
  • När luft kommer in i den dedikerade kammaren har användaren möjlighet att reglera och korrigera indikatorerna för dess tryck .
  • Efter det luften rör sig mot munstycket på en speciell kanal.
  • Medan luften passerar genom kanalen, enheten suger in sand och slipmedel från en speciell behållare där dessa material finns . Denna process utförs på grund av tryckskillnaden. Man bör komma ihåg att användaren kan justera mängden sand som sugs in med luft - för detta ingår vanligtvis en specialdesignad skruv i enhetens konstruktion.
  • Luft och sand med slipande partiklar tillförs genom munstycket, på grund av vilket och direkt behandling sker .

Det kan dras slutsatsen att tekniken för användning av en sandblästringspistol liknar tekniken för drift av en sprutpistol. Mycket ofta under arbetets gång (till exempel färg och lack) används båda dessa enheter samtidigt.

Bild
Bild

Ansökningar

Idag finns det ett stort antal användningsområden för sandblästringskanoner. Så ytbehandling med sand är relevant i följande fall:

  • eliminering av rost- och färgrester innan olika skyddande beläggningar appliceras på ytan (till exempel korrosionsskyddande föreningar);
  • slipdelar och produkter av trä, sten, plast, keramik, metall och andra material (detta är nödvändigt för att sedan applicera ytterligare beläggning på en viss yta);
  • applicering av inskriptioner och ritningar på olika typer av ytor;
  • glasmatta (för applicering av mönster på den används proceduren också för tillverkning av porslin);
  • restaurering av olika föremål;
  • avfettningsprodukter innan de beläggs med lack eller färg;
  • bearbetning av väggar för att ge dem en speciell grovhet;
  • skapande av den så kallade "åldrande" effekten (faktiskt under bearbetning av möbler och dekorativa inredningsartiklar: till exempel lådor eller ramar);
  • slipning av bildelar.

Dessa är naturligtvis inte alla användningsområden för sådan utrustning. I vissa fall är sandblästringsmaskiner emellertid helt enkelt ersättningsbara enheter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Idag finns det flera sorter av sandblästringspistoler. Till exempel finns en elektrisk luftpistol, en handhållenhet och många andra modeller på marknaden.

Förresten, blandningen matas ut

Enligt metoden för utstötning av slipblandningen kan kanonerna vara spetsliknande (det vill säga sanden riktas från munstycket i en rak linje till en specifik punkt), eller så kan de ha ett brett spektrum av verkningar. Ofta anses tidiga enhetsalternativ vara mer effektiva.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt alternativet för slipmedel

Beroende på tillgången på slipande material kan enheterna vara:

med cistern (en sådan pistol liknar i sin egenskap en sprutpistol);

Bild
Bild

med slang (används för bearbetning av stora ytor);

Bild
Bild

pneumatisk;

Bild
Bild

damm fri (skapar inte en stor mängd avfall som sedan måste tas bort);

Bild
Bild

med väska för att samla sand och många andra.

Bild
Bild

Recension av de bästa modellerna

Ett stort antal modeller av sandblästringspistoler finns på marknaden idag. Både manuella och professionella modeller av inhemska och utländska tillverkare (till exempel kinesiska företag) är populära bland konsumenter. Idag i vår artikel kommer vi att titta på några av de bästa modellerna av sådana enheter.

Sturm AU-1720-03

Denna enhet tillverkas av ett välkänt kinesiskt företag i världen. Rengöringsmaterialet levereras från behållaren. Det bör noteras att själva tanken är tillverkad av ett så hållbart och pålitligt material som rostfritt stål , och behållarens totala volym är 1 liter. För att använda en pistol, ett tryck på 4 bar krävs.

Bild
Bild

Standardpaketet, förutom huvudenheten, innehåller också ett anslutningsfäste för lufttillförselslangen och ett tunt munstycke med en diameter på 2,5 mm. När det gäller luftflödeshastigheten är den 164 l / min. Samtidigt noterar de flesta användare att för att använda modellen Sturm AU-1720-03 sandblästringspistol behöver du också en kompressor med en kapacitet på minst 200 l / min. Luftslangens anslutningshylsa är 1⁄4 '' i diameter.

I allmänhet bör det noteras att denna modell av enheten är lämplig för hemmabruk.

Bild
Bild

Fubag SBG 142 / 3.5

Denna enhetsmodell är mycket populär bland konsumenter. Enheten används ofta för att rengöra karosser från gammal färg och rost . Jämfört med modellen som beskrivits ovan har denna enhet en mindre tank, vars kapacitet är 0,8 liter. I detta fall förblir tillverkningsmaterialet detsamma - rostfritt stål . När det gäller munstycksdiametern är denna siffra 0,6 cm. Tack vare dessa tekniska egenskaper hos Fubag SBG 142 / 3.5 kan du med hjälp av modellen bearbeta en ganska stor yta. Samtidigt kännetecknas modellen av en ganska hög förbrukning av slipmedel, du måste regelbundet tanka tanken.

Bild
Bild

Diametern på luftslanganslutningshylsan är 1⁄4 tum. Det optimala trycket för denna enhet är 3,5 bar. När det gäller denna enhets betydande positiva egenskaper inkluderar de pålitlig och högkvalitativ montering, samt lång livslängd-tillverkaren ger två års garanti.

Matris 57326

Denna enhet, i jämförelse med de modeller som beskrivs ovan, har högre effektvärden och kan användas för seriöst arbete. Matrix 57326 kräver ett tryck på 4 bar för att arbeta med en flödeshastighet på upp till 230 l / min. Munstycksdiametern motsvarar 0,6 cm. För att arbeta med denna modell av enheten är det emellertid nödvändigt att förbereda material, vars kornstorlek inte kan överstiga 1,6 mm.

Bild
Bild

Metabo SSP 1000

Sandblästringsmodellen Metabo SSP 1000 kan klassificeras som till kategorin professionella enheter . För att använda den måste du ha en kompressor med ett tryck på 7 bar. När det gäller pistolens flödeshastighet är den 300 l / min. Förutom huvudenheten ingår 3 1⁄4 '' bussningar som standard. För att ansluta bussningen till enhetens ytterhölje är det nödvändigt att använda ett specialdesignat snabbfäste. Sådana strukturella element i modellen som en vakuumtank och ett munstycke utmärks av hög kvalitet . Sandblästringspistol är jättebra för frekventa och storskaliga arbeten.

Bild
Bild

Tack vare det stora utbudet av sandblästringsenheter på den moderna marknaden kommer varje användare att kunna välja själv en sådan enhet som helt uppfyller hans behov och önskemål.

Hur väljer man?

Valet av en sandblästringspistol bör hanteras med all omsorg, allvar och ansvar. Kom ihåg att vilken modell du köper beror på inom vilka områden och för vilka ändamål du kan använda enheten. Experter rekommenderar att du överväger flera faktorer i processen att välja och köpa en sandblästringspistol.

Utrustning

Olika modeller av sandblästringspistoler säljs i olika konfigurationer . Till exempel ingår bussningar som standard på vissa enheter. Detta kan vara mycket användbart och bekvämt eftersom du inte behöver köpa ytterligare artiklar separat.

Bild
Bild

Samtidigt är det värt att överväga det faktum att närvaron av ytterligare element i konfigurationen kan öka anskaffningskostnaden avsevärt.

Tillverkningsmaterial

Sådana anordningar som tillverkas bör ges företräde tillverkad av högkvalitativa och pålitliga material som är hållbara och hållbara.

Bild
Bild

Ergonomisk design

I detta avseende är det inte pistolens yttre design och estetiska överklagande som spelar roll, utan i vilken utsträckning dess design underlättar och förenklar användningen. Till exempel ska ett grepp vara så bekvämt och användarvänligt som möjligt.

Bild
Bild

Användningsområde

Beroende på var och för vilka ändamål du kommer att använda enheten (i hemmiljö för ett garage och ett hus eller för industriella ändamål), kommer modellen som kommer att vara optimal i varje fall att skilja sig. Så effektindikatorerna kan vara avgörande.

Bild
Bild

Pris

I detta avseende bör varje användare fokusera enbart på din ekonomiska förmåga , som bestäms av den sociala och ekonomiska situationen i samhället. Om möjligt, köp inte de billigaste modellerna, ge företräde åt produkter som tillhör mellansegmentet. I sådana produkter finns det som regel ett optimalt förhållande mellan pris och kvalitet.

Bild
Bild

Tillverkare

Det är värt att köpa modeller av sandblåsningsvapen som tillverkas av företag, som i sin tur är betrodda av konsumenter, särskilt proffs. På så sätt kan du vara säker på att produkten du köper överensstämmer helt med alla internationella och statliga tekniska standarder.

Bild
Bild

Jämförbar med kompressor

När du köper en sandblästringspistol bör du överväga en sådan indikator som enhetens jämförbarhet med kompressorn. Så för en svag och stark kompressor behöver du olika pistoler.

Bild
Bild

Recensioner

Om du lockas av någon modell av en pistol, ska du inte omedelbart gå till affären för att köpa den. Du bör först studera recensioner och kommentarer om den här enheten från användare . Tack vare detta noggranna tillvägagångssätt kommer du att kunna se till att de egenskaper som tillverkaren deklarerar motsvarar det verkliga läget.

Bild
Bild

Köpsort

Det rekommenderas att köpa sandblåspistoler endast i specialaffärer. I sådana butiker minskar risken för att köpa en förfalskad enhet avsevärt. Dessutom hjälper kvalificerade och erfarna säljkonsulter dig i ditt val.

Bild
Bild

Med hänsyn till alla de faktorer som har beskrivits ovan kan du köpa en enhet som fullt ut uppfyller alla dina krav, som kommer att hålla så länge som möjligt.

Hur man använder?

När du har valt och köpt en lämplig modell för sandblästring för dig bör du bekanta dig med reglerna och principerna för dess användning. Till exempel måste du lära dig hur du tankar enheten ordentligt.

I allmänhet varierar hur du använder din enhet beroende på den specifika modellen. I detta avseende är det absolut nödvändigt att läsa bruksanvisningen från tillverkaren före användning - detta dokument är obligatoriskt i standardpaketet med enheten. Det är absolut nödvändigt att följa alla rekommendationer och råd från tillverkaren.

Bild
Bild

Förutom de specialiserade rekommendationerna som finns i bruksanvisningen för en viss modell, det finns mer universella regler:

  • ytbehandling rekommenderas att utföras i ett slutet utrymme;
  • för att underlätta rengöring rekommenderas att täcka golvet med oljeduk;
  • det är absolut nödvändigt att tillhandahålla högkvalitativ belysning så att behandlingen blir så effektiv och effektiv som möjligt;
  • rummet bör vara fritt från alla onödiga föremål, eftersom de kan komplicera processen.

Dessutom är det värt att komma ihåg behovet av att följa säkerhetsreglerna. Personen som arbetar med pistolen måste använda personlig skyddsutrustning som skyddsglasögon, andningsskydd, huvudbonader.

Rekommenderad: