Baljväxter: ärtor Och Sojabönor, Kikärter Och Bönor, Linser Och Andra Typer. Vilka Grödor Används De Till Och När Ska De Planteras?

Innehållsförteckning:

Baljväxter: ärtor Och Sojabönor, Kikärter Och Bönor, Linser Och Andra Typer. Vilka Grödor Används De Till Och När Ska De Planteras?
Baljväxter: ärtor Och Sojabönor, Kikärter Och Bönor, Linser Och Andra Typer. Vilka Grödor Används De Till Och När Ska De Planteras?
Anonim

Baljväxter är mycket olika. Dessa är ärter och sojabönor, kikärter och bönor, linser och andra typer . Trädgårdsmästare och trädgårdsmästare bör definitivt veta vilka grödor de används till och när de ska planteras och när de ska skördas.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Jordens bördighet beror på att den fylls med användbara ämnen - detta faktum kan inte bestrids . Men odlade växter tar dessa ämnen, och därför är baljväxande gröngödsel så värdefulla, som gör att jorden kan återgå till sin ursprungliga mättnad. En sådan lösning är mycket säkrare och mer miljövänlig än att använda syntetiskt och till och med organiskt gödningsmedel. Den vilar på en naturlig balans som utvecklats i hundratals miljoner år. Under den gröna gödseln skyddas jorden också på ett tillförlitligt sätt från att brinna ut i solen.

Många fördelaktiga mikrober och daggmaskar som lossnar det samlas i marken. Skydd mot vatten- och vinderosion garanteras. Baljväxter är överlägsna andra gröngödsel redan genom att de kan mätta jorden med kväve .… När den gröna massan ruttnar frigörs mycket koldioxid, som de omgivande kulturerna kan använda för andning.

Korrekt utvalda siderater återställer inte bara fertiliteten direkt, utan undertrycker också utvecklingen av farligt ogräs.

Bild
Bild

Men användningen av gröna bönor betyder inte alltid en ljus framtid. De kan själva bli grogrund för farliga skadedjur som bladlöss och vivlar. Om det är för sent att bädda in den gröna massan i marken är det troligt att trädgården blir igensatt. Gröngödselns mångsidighet är också tveksamt - de bör väljas med hänsyn till jordens surhet och typ. Också värt att överväga:

  • svårigheter att välja tidpunkten för sådd;
  • behovet av ytterligare befruktning redan under själva baljväxterna;
  • kostnaden för medel och arbetskraft för deras uppfödning;
  • effekten ser ofta ut efter flera år.
Bild
Bild

Vilka grödor används de till?

Här är situationen följande:

  • grodbönor kan användas som föregångare till grödor som växer i lera och vattentäta områden (korsblommiga, solanaceous, rotgrödor, pumpa, jordgubbar);
  • vicka gör att du kan växa utmärkta utbyten av tomater och kål;
  • ärtor föregår växter som behöver förnya marken och öka luftutbytet, öka sprödheten (särskilt för nattskugga);
  • sötklöver sås framför paprika, jordgubbar, jordgubbar, zucchini och tomater;
  • lupin skapar förutsättningar för utveckling av jordgubbar och jordgubbar;
  • alfalfa planteras under kål, rädisor, tomater och spannmål.
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt av arter

Det är en bra idé att börja denna recension. med rödklöver kallas ofta crimson eller köttröd; växten kan ha både årliga och fleråriga cykler. Kulturen kännetecknas av snabb och stadig tillväxt. Det rensar effektivt ogräs. Viktigt: Clover fixar inte kväve om det inte finns tillräckligt med kalium, fosfor eller om pH är lägre än 5 . Vårsådd bör endast utföras efter att frosten är ordentligt över.

Vika lurvig den används i en blandning med samma klöver, liksom med havre, bovete, råg. Den har förmågan att ta bort ogräs, lossa jord och begränsa erosion. Nyttiga insekter häckar i vintrens tjocklekar, och denna kultur förser också jorden kraftigt med kväve. Det blir så mycket grön biomassa att det inte är lätt att bädda in den i jorden. Inte undra på att det är furryvinken som används aktivt i Nordamerika.

Ärtor den utmärks av sitt värde inte bara som en grön gödsel, utan också som en foderodling. Denna växt är känslig för frost.

Sidosågning utförs i slutet av augusti. Marken ska vara fuktig och neutral.

Bild
Bild

Du kan också ansöka om:

  • Röd klöver;
  • smalbladig lupin;
  • bredbönor (särskilt i mycket kalla områden);
  • seradella;
  • esparsett.

Soja kan också användas som siderat, men dess historia i denna egenskap är liten. En allvarlig nackdel ligger bara i termofilicitet. Sena sorter bildar en rejäl grön massa. Du kan plantera sojabönor framför eventuella nattdukar, morötter, gurkor, kål.

Planteringen sker strikt i rader, fröna blandas med krossad granit och träaska, behandlas dessutom med "Baikal M1".

Bild
Bild

Kikärt - i allmänhet en sällsynt gäst i inhemska trädgårdar. Dess frön gror redan vid 3-5 grader Celsius. Under våta årstider behöver växten inte vattnas. Bevattning krävs endast mot bakgrund av en klar torka.

En utmärkt höstgrön gödsel kan vara bönor … Det är sant att kostnaden för sådan användning är alltför dyr, och det är bättre att använda en sådan kultur för sitt avsedda ändamål.

Linser är också dyrt. Och hon kanske inte överlever en kollision med ogräs. Men sådd är väldigt enkelt, i bokstavlig mening av ordet "på en kratta". Det är dock bättre att fortfarande visa lite tålamod och göra allt enligt reglerna. Linser kommer att kunna strukturera jorden, överleva en kort torktid.

Bild
Bild

Planterings- och skötselregler

Baljväxter för gröngödsel i mittfältet bör planteras sent på våren. I sällsynta fall görs detta omedelbart efter föregående skörd. Det rekommenderas att bränna toppen av andra växter för att dessutom mätta jorden med användbara ämnen. Avståndsreglerna är desamma som för normal plantering. Det är lämpligt att växla olika kulturer så att inga grogrund för sjukdomar uppträder.

Om det är torrt vid såningstillfället rullas jorden upp. När skott dyker upp utförs ytterligare 2-3 harvar. Ogräs undertrycks genom att odla jorden med simazin tills skott bildas. Vid befruktning utövas riklig vattning.

Huvudgarantin för skydd mot skadedjur är användningen av friska frön och genomtänkt växtföljd.

Bild
Bild

Städdags

Gröna växter mellan buskarna plogar så tidigt som möjligt annars kommer de att börja undertrycka vanliga kulturer. Det som ger en ljus doft får stå kvar längre för att locka pollinerare. Men det är omöjligt att skjuta upp saken tills fruktbildning - i detta ögonblick börjar invasionerna av skadedjur. Klippning av baljväxter rekommenderas efter full mognad - efter plantering av gröna gödsel i marken måste 35-40 dagar passera innan huvudsådden, så att jorden kvalitativt mättas med användbara ämnen.

Rödklöver skördas när den växer till 0,1 m. Lupiner måste begravas innan de blommar. Det kritiska tecknet är knoppbildning . Alfalfa klipps 30 dagar efter sådd. Ytterligare klippning är tidsinställd till spirande.

Rekommenderad: