Vad Kan Planteras Efter Tomater? Är Det Möjligt Att Plantera Gurkor Och Jordgubbar Efter Tomater Nästa år? Vilka Grödor Planteras Bäst I Trädgården, Och Vilka Bör Inte Planteras?

Innehållsförteckning:

Vad Kan Planteras Efter Tomater? Är Det Möjligt Att Plantera Gurkor Och Jordgubbar Efter Tomater Nästa år? Vilka Grödor Planteras Bäst I Trädgården, Och Vilka Bör Inte Planteras?
Vad Kan Planteras Efter Tomater? Är Det Möjligt Att Plantera Gurkor Och Jordgubbar Efter Tomater Nästa år? Vilka Grödor Planteras Bäst I Trädgården, Och Vilka Bör Inte Planteras?
Anonim

Överensstämmelse med reglerna för växtföljd hjälper till att skydda växter från olika sjukdomar och aktiva attacker från skadliga insekter, och låter dig också uppnå goda avkastningar och frukter av hög kvalitet. Det finns dock vissa nyanser här. Så, när du planterar nya växter, glöm inte de grödor som växte på samma plats tidigare. Det är de som kan orsaka utveckling av sjukdomar i nyplanteringar och inte bara. I den här artikeln kommer vi att analysera vilka växter som kan planteras efter tomater och vilka som inte kan.

Bild
Bild

Hur påverkar föregångare?

Föregångarna har en enorm inverkan på markens skick . För det första, om samma grödor odlas konstant på en plats, ackumuleras infektiösa svampar i marken, på grund av vilken plantans fertilitet minskar, liksom kvaliteten på den resulterande grödan.

Detsamma gäller växter som tillhör samma familj. Som regel är sådana grödor mottagliga för samma sjukdomar, och därför kan de lätt smittas av en sjukdom som återstår från växterna som växte i trädgården förra året. Till exempel, efter tomaterna som växte på platsen förra säsongen, är det stor risk att den nya växten blir infekterad med senblåsa.

Bild
Bild

För det andra minskar många växter, inklusive tomater, markens bördighet kraftigt, suger ut användbara mikroelement och organiska ämnen från den för deras utveckling . Den utarmade jorden ger därefter inte nya växter den nödvändiga mängden näringsämnen, vilket inte påverkar dem på bästa sätt: äggstockarna börjar bli sämre och avkastningen minskar betydligt.

Bild
Bild

Det bör sägas om sådana föregångarväxter att de tvärtom kan berika jorden med användbara makroelement och släppa dem i jorden.

Detta gäller vanligtvis baljväxter, på vars rötter bakterier lever. Samma bakterier kan producera kväve och släppa ut det i jorden.

Vad kan du plantera?

Oftast rekommenderas det att plantera gurkor efter tomater, och detta gäller växter som odlas både i växthusförhållanden och i öppen mark. Dessa grödor har få av samma sjukdomar, dessutom extraherar de olika organiska ämnen från marken, och därför blir avkastningen i slutet av säsongen bra. För full tillväxt av gurkor får man dock inte glömma jordgödsling.

Bild
Bild

Det är också tillåtet att plantera andra växter, till exempel kål, squash, sallader, zucchini, vattenmelon eller melon . De två sista melonerna är dock mycket krävande för jorden, och deras rotsystem ligger på ungefär samma djup som för tomater. Av denna anledning behöver de en stor mängd gödsel, annars kommer de att drabbas av brist på nödvändiga ämnen och kommer inte att ge en högkvalitativ skörd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om vi pratar om ett växthus där tomater tidigare odlades, rekommenderas det innan vintern att plantera senap på samma plats, eftersom denna växt är en av de bästa sidorna.

Bild
Bild

Senapsrotsystemet assimilerar aktivt från jorden de näringsämnen som inte löser sig väl, och därför kommer det att bli en utmärkt grön toppdressing, vilket kommer att förbättra jordens kvalitet och bidra till dess struktur. Samma växt kan också planteras utomhus.

För fruktbyte kan du också använda lök eller vitlök, som växer bra efter tomater och praktiskt taget inte har samma sjukdomar med sig. Baljväxter är också tillåtna för plantering på sådana platser, eftersom de inte är särskilt krävande för marken. Sojabönor, ärtor, ärtor och andra växter i denna familj är utmärkta alternativ för odling under det första året efter nattskugga . De kommer att växa anmärkningsvärt på tomten och med rätt vård kommer de att glädja dig med en bra skörd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växter som betor, kålrot, rädisor och rutabagor är också bra för plantering . Dessa växter är krävande för markens skick, men de har en avlång rotgröda och drar därför alla nödvändiga ämnen från djupare jordlager än tomater.

Bild
Bild

Sådana växter är också lämpliga för plantering som ofta används vid beredningen av olika rätter som en krydda . Dessa landningar inkluderar dill, basilika, koriander, selleri och andra växter . De har inte vanliga sjukdomar med tomater, och därför kommer de att växa mycket aktivt och utan problem.

Bild
Bild

Vad ska inte planteras?

På platsen där tomater växte förra året, det är bäst att inte plantera växter som tillhör nightshade -familjen, eftersom de har vanliga sjukdomar . De kan odlas på denna plats först efter 3-4 år - ungefär denna tid krävs för jorden för fullständig återhämtning och död av phytophthora -sporer. Annars är det en stor risk att de nya plantorna blir sjuka och det är osannolikt att de kommer att tillfredsställa dig med en bra skörd av hög kvalitet.

Nattskuggfamiljen inkluderar följande växter, förutom tomat: potatis, paprika, tobak, petunia, aubergine och physalis. Alla dessa grödor har vanliga skadedjur, nämligen trådmask och Colorado -potatisbagge och sjukdomar - senblåsa och ruttna.

Bild
Bild

Även med fullständig desinfektion av jorden finns det ingen hundraprocentig garanti för att larverna av skadliga sjukdomar och svampen har eliminerats helt, eftersom några av dem utmärks av särskild vitalitet och är ganska kapabla att aktiveras.

Jordgubbar och jordgubbar de närmaste åren ska inte heller planteras där tomater tidigare växte, annars ska du inte förvänta dig en bra skörd . Dessa bär, planterade året efter tomater, är ofta ömma. Dessutom saknar de en mängd olika näringsämnen och användbara mineraler, som tidigare aktivt absorberades av tomater för deras utveckling. I sådana fall är det inte troligt att ens vanlig växtmatning löser problemet.

Rekommenderad: