Vermikulit För Plantor: Vad är Bättre än Perlit? Hur Ska Man Använda Och Hur Mycket Ska Man Lägga Till Jorden? Användning Vid Odling Av Tomater Och Andra Grödor

Innehållsförteckning:

Video: Vermikulit För Plantor: Vad är Bättre än Perlit? Hur Ska Man Använda Och Hur Mycket Ska Man Lägga Till Jorden? Användning Vid Odling Av Tomater Och Andra Grödor

Video: Vermikulit För Plantor: Vad är Bättre än Perlit? Hur Ska Man Använda Och Hur Mycket Ska Man Lägga Till Jorden? Användning Vid Odling Av Tomater Och Andra Grödor
Video: Planteringstips för tomater 2024, Maj
Vermikulit För Plantor: Vad är Bättre än Perlit? Hur Ska Man Använda Och Hur Mycket Ska Man Lägga Till Jorden? Användning Vid Odling Av Tomater Och Andra Grödor
Vermikulit För Plantor: Vad är Bättre än Perlit? Hur Ska Man Använda Och Hur Mycket Ska Man Lägga Till Jorden? Användning Vid Odling Av Tomater Och Andra Grödor
Anonim

Användningen av vermikulit för plantor beror på dess användbara egenskaper - inertitet för att komma in i kemiska föreningar, motståndskraft mot termiska effekter och förmågan att absorbera fukt. Vermikulit används i jordbruksteknik för olika behov: odling av potatis, plantor av odlade växter, bärbuskar och trädplantor. Mineralet tillsätts till jorden och under odling av inomhusväxter. Detta gör att du kan undvika härdning av jorden, för att ge vatten och luft tillgång till rotsystemet.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Det är lättare att odla alla växter med värdefullt gödningsmedel. Experter noterar att vermikulit för plantor ger fördelar som gör att du kan odla starka plantor, resistenta mot yttre påverkan, som kan ge en utmärkt skörd med ytterligare odling redan i det öppna fältet. Det tempererade klimatet förutsätter att plantan används ofta, vilket gör att växter mognar snabbare och får högre avkastning. Vermikulit har obestridliga fördelar som hjälper till att förbättra tillväxten och stärka unga växter innan de överförs till öppen mark:

  • naturlig sammansättning, som har vissa skillnader i olika typer av gödningsmedel, fylld med mikro- och makroelement, samtidigt som den är helt säker för miljön;
  • förmågan att minska jordens surhet, förbättra dess kvalitetsegenskaper och öka luftning i de övre och nedre skikten;
  • fuktabsorbering, förhindrande av reproduktion av patogena mikrober och bildning av en skorpa på markens yta;
  • skydd av rotsystemet och förlängning av hållbarheten för den redan skördade grödan.
Bild
Bild
Bild
Bild

I dessa fördelar går små nackdelar med ekologiska gödningsmedel förlorade - vermikulit ger upp det ackumulerade vattnet ganska långsamt, kräver oumbärlig användning av hjälpföreningar. Vid överdriven användning kan den alkalisera jorden, dölja utvecklingen av larver som reproducerar sig under dess täckning.

För plantor har det ytterligare positiva egenskaper-det icke-härdade rotsystemet är försett med välbehövligt syre och kväve, rötterna skyddas från förfall, det finns ingen risk för att utveckla svampinfektioner. Överdriven fukt minskar sannolikheten för våldsam tillväxt av mossa och ogräs . Dessutom tillåter användningen av detta vanliga gödningsmedel växter att bättre tillgodogöra sig andra beten (till exempel organiskt material och mineralgödsel).

Bild
Bild
Bild
Bild

Jämförelse med perlit

I speciella källor kan du hitta ihållande råd om att inte använda en komposition utan en blandning i rätt dos. Det finns en motivering bakom detta, eftersom både vermikulit och perlit har fördelar och nackdelar. Meningslösa tvister, som är bättre, ständigt genomförs av sommarboende, är förknippade med det faktum att båda kompositionerna har bonusar och nackdelar. Perlite, till skillnad från sin konkurrent:

  • har en helt demokratisk kostnad och minskar kostnaderna för odling av plantor;
  • den är utrustad med en ökad förmåga att lufta och överföra ljus - på grund av detta torkar jorden snabbt och grobarheten av fröet ökar;
  • vid vattning sprids fukt intensivt över jorden, näringsämnen kommer snabbt in i rotsystemet, växten växer snabbare.

Nackdelarna med perlit verkar vara mer betydande - dess användning kräver en ökning av mängden fukt som införs, i kombination med hårt vatten alkaliseras jorden snabbt, den bryts ner snabbare och kan inte hålla användbara komponenter inuti. Det är svårt att bedöma hur motiverade kostnaderna för ömtåliga partiklar, som ofta blir till damm under transport, är motiverade. Ett antal nödvändiga åtgärder kan nämnas för att skydda andningsorganen och huden under arbetet.

Bild
Bild

Experter är försiktiga med att dra kategoriska slutsatser och hävdar att användningen av perlit eller vermikulit är mer optimal för odling och att det kan ge fler fördelar . Varje bonde har rätt att välja ett dyrare eller billigare ämne. Det har pratats mycket om den gemensamma användningen den senaste tiden. Praktisk erfarenhet motiverar det, ger skäl för godkännande av relativ innovation. Korrekta proportioner i näringsformeln sägs vara nyckeln till framgång.

Mot bakgrund av ett sådant antal fördelar verkar nackdelarna med vermikulit obetydliga, även med lite erfarenhet av växtodling kan de enkelt stoppas genom förebyggande åtgärder . Och förmågan att bilda damm, som säkert nämns i publikationer på speciella platser, är karakteristisk för de mest användbara föreningarna som används inom trädgårdsodling.

Därför är uppmärksamheten alltid inriktad på behovet av att skydda huden och andningsorganen när du arbetar med dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur mycket ska läggas till jorden?

De proportioner som måste bibehållas vid tillämpning för olika ändamål bestäms inte bara av egenskaperna hos det naturliga materialet som helhet, utan också av förhållandet mellan mineraler i dess sammansättning. Flera sorter kan hittas på rea, och var och en av dem har sina egna egenskaper . Till exempel har Altai mer magnesium, järn, en tillräcklig mängd kalium. Chelyabinsk är mångsidig i tillämpningen. Kazakiska alkaliserar jord med hög surhet, och importerad, av en specifik röd eller brun nyans, absorberar fukt mindre aktivt och är inte särskilt lämplig för platser med för höga fuktnivåer.

Bild
Bild

Erfarna bönder kan grovt bestämma hur mycket de ska lägga i en naturlig komponent för att till fullo använda dess funktioner och inte få ett negativt resultat med överflöd

  1. I sin rena form används vermikulit endast i hydroponik, men spiring av frön och bevarande av lökar erkänns också som ett acceptabelt alternativ. I de två sista fallen är det att föredra att inte blanda det med ytterligare komponenter.
  2. När det införs i jorden rekommenderas att tillsätta det så att koncentrationen inte överstiger en tredjedel av den totala jordkompositionen. Om mineralet har använts tidigare kan jorden blandas i ett förhållande 1: 3.
  3. I andra fall, vid upprepad applicering, är konsistensen i ett förhållande av 1: 6. Erfarna trädgårdsmästare kommer säkert att nämna de användbara egenskaperna och det enkla att använda värdefulla råvaror, men huvudkomponenten för framgång är rätt val av rätt dosering.
  4. Genom att lägga till andra komponenter för lossning kan du minska innehållet av vermikulit i jorden upp till 10%. Samma mängd rekommenderas vid odling av prydnadsväxter inomhus i krukor.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa nyanser av att komma in i marken måste beaktas av materialpartiklarnas diameter . Mikroskopiska eller små vågar används för olika behov - att gro frön och plocka plantor, skapa dränering i jordlager, mulka och förbättra jordens kvalitetsegenskaper eller växa plantor innan de överförs till öppen mark.

Bild
Bild

Ansökningsregler

Dessa regler är baserade på egenskaperna i mineralråvaror. Dess värdefulla egenskaper med ett överflödigt innehåll blir lätt till nackdelar: jorden är alkaliserad, vilket de bara ville skydda mot överskott av surhet. Detta kräver mer vatten på grund av dess förmåga att omåttligt absorbera fukt. Olika växter kräver ett ojämnt förhållande mellan vatten och näringsämnen, så det finns inga universella rekommendationer om hur man använder vermikulit för plantering. Råd från erfarna bönder och experter differentieras efter behov och mål, växttyper och utvecklingsperioder, jordtyper:

  • tung jord innebär användning av vermikulit som ett säkert bakpulver, vilket förhindrar skador på rotsystemet på grund av brist på luftning;
  • lätt jord är redan tillräckligt genomsläpplig, därför införs mineralråvaror för att behålla fukt;
  • i hydroponics stöder vermikulit rotsystemet genom att ge det tillräckligt med näringsämnen.

I varje fall som anges betyder det att ange korrekt ett annat belopp, valt enligt variabla kriterier. Därför finns det ingen universell metod.

Det finns ett noggrant urval av alternativ där du kan vägledas av råd från erfarna bönder.

Bild
Bild

Rekommendationer för användning för olika växter

Om den appliceras korrekt kommer vermikulit att vara till nytta i alla skeden av våren och hösten för att säkerställa en anständig skörd. Att så frön, odla plantor och överföra dem till öppen mark så snart beredskap och lämpliga naturförhållanden uppnås är ett akut behov där arbetare i tempererade klimatträdgårdar tillgriper vermikulit. Marken för bräckliga, sårbara plantor måste vara lämplig för kulturen. För att växa det du har tänkt dig måste du välja rätt andel korrekt.

I alla andra avseenden, enligt personer med praktisk erfarenhet, är vermikulit en extremt enkel råvara som även en nybörjare trädgårdsmästare kan hantera.

Bild
Bild

För grönsaker

Växande tomater, enligt experter, bör inte åtföljas av en koncentration på mer än 25% av mineralråvarorna i jorden. Med detta förhållande vermikulit och jord växer peppar också bra . De som odlar plantor för kommersiella ändamål blandar ofta jord och mineraler i förhållandet 1: 2. Detta stimulerar tillväxten av plantor, men försämrar egenskaperna hos en vuxen växt.

För kål är 25% -innehållet också optimalt, men för gurkplantor är mineralinnehållet tillåtet även i förhållandet 1: 1.

Bild
Bild

För blommor

Odling av petunier även i vanlig jord av erfarna odlare blir ofta ett verkligt problem utan användning av perlit, flodsand, vermikulit och annat gödningsmedel. Odling av prydnadsväxter i krukor och i öppen mark - eustoma, lavendel, inomhus och rikliga grödor - rekommenderas att utföras i en koncentration av 1: 2, men under förutsättning att redan groddade frön planteras i jordblandningen. För att få det kan du använda tillväxtstimulerande medel.

Det finns separata rekommendationer för nightshades, tuberous och bulbous

Men grundregeln är bestämning av koncentration beroende på det eftersträvade målet.

Rekommenderad: