Bladkompost: Kan Valnöt- Och Kålblad Användas? Hur Komposterar Man Fallna Löv I Sopsäckar?

Innehållsförteckning:

Video: Bladkompost: Kan Valnöt- Och Kålblad Användas? Hur Komposterar Man Fallna Löv I Sopsäckar?

Video: Bladkompost: Kan Valnöt- Och Kålblad Användas? Hur Komposterar Man Fallna Löv I Sopsäckar?
Video: Super Fast Leaf Composting Trick 2024, Maj
Bladkompost: Kan Valnöt- Och Kålblad Användas? Hur Komposterar Man Fallna Löv I Sopsäckar?
Bladkompost: Kan Valnöt- Och Kålblad Användas? Hur Komposterar Man Fallna Löv I Sopsäckar?
Anonim

Gödsling av träd, buskar och trädgårdsbäddar är en integrerad del av växtskötseln. Samtidigt fokuserar vissa på färdiga produkter som kan köpas i butiker, medan andra föredrar att förbereda toppdressing själva och tror att de är friskare. Det kommer i alla fall att vara användbart för varje trädgårdsmästare att veta hur man komposterar bladen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Bladkompost är ett gödningsmedel gjord av löv som faller från träd. Men torra löv i sig är inte ett värdefullt material som skulle innehålla spårämnen och vitaminer. De måste förberedas på ett visst sätt och först då användas för deras avsedda ändamål. Lämna inte löv under träden. Det är möjligt att skadedjur kan börja där, svampsjukdomar kan uppstå som skadar träd och buskar. Men du kan förbereda humus av hög kvalitet, vilket kommer att gynna växterna. Fördelarna med detta gödningsmedel är följande:

  • jorden behåller en tillräcklig mängd fukt som växten kräver;
  • daggmaskar visas i jorden, vilket är fördelaktigt, eftersom de deltar i processerna för vatten och luftutbyte, blir jorden mjukare och lösare;
  • tack vare kompost får jorden försurning, vilket har en gynnsam effekt på tillväxt och produktivitet av grödor som plommon, äpple, päron, blåbär;
  • bladkompost har framgångsrikt använts som mulch.
Bild
Bild

Det bästa alternativet är att använda lövträdskräp, gärna fruktträd . Bladen tas bort med en kvast eller kratta. Gräsklipparen kan anpassas för detta ändamål. Det är också mer bekvämt, eftersom du inte behöver slipa bladen senare. För att lagra de resulterande råvarorna, krossas, tampas bladen och läggs i förberedda behållare. Om bladen förvaras i påsar måste du göra flera hål för ventilation. För att göra kompost av bladen, som kan användas som gödningsmedel, det tar tid - minst 6 månader, och det händer att gödningsmedlet mognar i 3 år . Omogna blad kan användas som mulch.

För att få gödselmedel måste du göra vissa manipulationer.

Bild
Bild

Med många befintliga fördelar kommer någon att hitta i skapandet av ett sådant gödningsmedel och nackdelar. Först och främst är det här platsen du behöver hitta på webbplatsen, det finns inte alltid en sådan möjlighet. Någon kanske inte gillar lukten, som i alla fall kommer att dyka upp medan gödningsmedlet passerar alla stadier av mognad. Dessutom tar mognaden av kompost en ganska lång tid, och för att förbereda den måste du också hitta vissa timmar och förbereda komponenterna. Naturligtvis sparar många varken ansträngning eller tid, eftersom resultatet av användningen av sådant gödningsmedel alltid är positivt.

Bild
Bild

Tillverkningsmetoder

När kompost bereds tillsätts olika ingredienser till de fallna bladen. Detta kan klippas av gräs, kycklingavfall, kogödsel, sågspån, matsvinn. En annan viktig punkt: bladen för kompostering måste vara fria från skadedjur eller sjukdomar . Varje trädgårdsmästare använder sina egna beprövade komposteringsmetoder. Något av följande fungerar.

Bild
Bild

I gropen

Många sommarboende föredrar att lägga alla komponenter i gropen, det viktigaste är att göra det rätt. Det finns ingen klar gropstorlek. Allt beror på webbplatsens möjligheter . Om området tillåter kan det vara 3 gånger 3 meter. Om det inte finns mycket utrymme kan kapaciteten i marken vara miniatyr. Gropens storlek beror också på hur många grödor som behöver befruktas och följaktligen hur mycket kompost som ska användas för detta ändamål. När det gäller djupet kan det vara en halv meter eller en meter, igen, det beror på önskemålen från ägarna till webbplatserna.

Ingredienserna läggs i gropen i lager och väljer rätt ingredienser. Till exempel läggs först ett lager höstlöv, sedan från sågspån, sedan kan löv vara igen, sedan finns det ett lager av spillning, sedan löv igen och sedan hö. Fukta varje lager med vatten. Efter en månad måste innehållet i gropen blandas med en spade. Detta kommer att ge gödselmedlet luft och låta det mogna snabbare. Denna procedur måste utföras en gång i månaden i minst sex månader . Först då kan detta gödningsmedel omsättas i praktiken. En kompostgrop är vanligtvis installerad i det bortre hörnet av trädgården eller nära uthus så att den är dold för nyfikna ögon och inte stör någon.

För familjemedlemmars och djurs säkerhet bör gropen täckas med brädor eller annat hållbart material.

Bild
Bild

I en hög

Även om gropen är ett mer grundligt alternativ, finns det situationer när du behöver kompostera snabbt utan att lägga ner mycket ansträngning och tid. I det här fallet bör en plats tilldelas på platsen, det är lämpligt att skydda det med minst ett litet staket, efter att ha tänkt över porten. Löv och matavfall placeras i detta utrymme i ett förhållande 5: 1 . Ovanpå högen måste du täcka med en folie så att fukt och en viss temperatur upprätthålls inuti för korrekt mognad av komposten. Då och då måste denna kulle omröras, och om vädret är torrt länge bör det fuktas. Du kan vända högen för första gången efter 3 veckor.

Bild
Bild

I påsar

Det finns ägare som tycker att de två tidigare metoderna är obekväma. Inte alla har tillräckligt med utrymme på webbplatsen eller önskan att förstöra dess utseende. Sedan kan du kompostera i svarta plastpåsar eller köpa speciella kompostpåsar. För att starta processen måste du förbereda stora, täta sopsäckar. Den ytterligare principen är densamma. Blad kan blandas med utvalda ingredienser. Men du måste ta hänsyn till det ögonblicket i påsar mognar gödningsmedlet längre, så bladen måste hackas noggrant . För att göra detta kan du köpa en täckmaskin i butikerna All for Garden and Kitchen Garden. I påsar kan mognad nå upp till 3 år.

Innehållet i påsen bör omröras och hållas öppet så att luft och fukt kan komma in. Dessutom bör flera hål göras för samma ändamål.

Bild
Bild

I ett fat

Ett annat bra alternativ för ett litet område är med hjälp av en fat som behållare för beredning av gödningsmedel … För att inte bli förvirrad av lukten kan du täcka innehållet med ett lock ovanpå. Men samtidigt ska det vara hål i den. För enkelhets skull gör vissa en dörr längst ner, så att du kan ta färdig kompost därifrån när den är mogen. Fatet kan placeras var som helst i trädgården och kan till och med utformas för att fungera som ett dekorativt element.

Ogräs, hackade trädgrenar, torra löv, sågspån, torv, kycklingavfall, matavfall kan läggas i fatet. För att återfukta kan du lägga till lite vatten eller brygga rester, kaffemassor dagligen. Allt detta måste omröras regelbundet. En sådan miljö blir gynnsam för utveckling av maskar, vilket har en ännu bättre effekt på befruktningen. Fullt beredd och mogen kompost luktar blad och svamp, det luktar trä.

För att underlätta trädgårdsmästarnas arbete finns det speciella enheter som kan köpas i affären. Dessa är behållare där ingredienserna blandas mekaniskt. Denna process låter dig påskynda mognadsprocessen, du kan få färdig kompost på en vecka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trädgårdsmästares rekommendationer

Att hitta kompostblad är inte ett problem för trädgårdsmästaren, eftersom träd och buskar växer på platsen. Men det betyder inte att allt kan kastas i en komposthög eller grop. Det finns också vissa begränsningar. Och tvärtom finns det komponenter som kan påskynda mognaden av kompost.

Blad av sjuka träd, avfall i form av kött och ben, färsk gödsel och nyplockat ogräs bör inte läggas i kompost .… När det gäller löv av träd, buskar, växter och blommor, så är trädgårdsmästarnas åsikter olika. Men det finns inga sådana kritiska ögonblick att komposten, till exempel på grund av närvaron av mimosablad eller rödbladig hassel, blir fel eller inte fungerar alls.

Vissa människor tvivlar på om de ska kasta löv från en valnöt eller hasselnöt eller inte. Det finns en uppfattning att dessa löv är för hårda, de överhettas länge. Men erfarna trädgårdsmästare insisterar på att dessa blad kan och bör läggas till, de innehåller en stor mängd eteriska oljor och andra användbara ämnen. Men det finns en förutsättning: innan du kastar dessa löv i en kompostgrop eller hög måste de krossas mycket bra.

Kompost med ekblad är lämplig om jorden behöver surgöras , men en sådan jord är inte lämplig för alla växter, så detta bör beaktas. Jordgubbsblad har också en intressant funktion. De ruttnar mycket länge, så de kommer inte att vara användbara, men de kan avsevärt bromsa kompostens mognad.

Bild
Bild

Men björkblad, poppel, äppelträd, körsbär ruttnar mycket snabbt och förser blandningen med användbara ämnen. Detsamma kan sägas om nästan alla blad av fruktträd och buskar. Nålar av barrträd används också i kompost i begränsade mängder, men de måste krossas.

När det gäller bladen av grönsaksgrödor - kål, rödbetor, pepparrot, kan de också läggas till, men det rekommenderas också att mala . Man måste bara ta hänsyn till att samma växters rötter inte kan läggas till, de kan gro och kommer bara att medföra onödiga problem, men inte nytta. Men nässlan kommer att fungera som en accelerator för förfall, eftersom den innehåller kväve i stora mängder.

Bild
Bild

Trädgårdsmästare rekommenderar att kompostera jorden under grävning på hösten, när platsen och växterna är förberedda för vintern och den kommande säsongen . Du kan lägga till gödselmedel direkt under växtens rötter, gräva lätt i jorden och blanda med komposten. Men du bör agera försiktigt för att inte skada rotsystemet. Förutom, kompost kan användas som kompost . För att göra detta läggs det helt enkelt på marken nära växten.

Bild
Bild

I alla fall kommer jorden att få näring, och kompost kommer att påskynda tillväxten, förbättra kvaliteten på frukterna och hastigheten på deras mognad . I allmänhet kan absolut alla förbereda högkvalitativt och hälsosamt gödselmedel, och även de som tar sina första steg i trädgårdsarbete. Du kan alltid välja ditt bästa sätt.

Rekommenderad: