Bensinsvetsgeneratorer: Hur Väljer Jag En Bensingenerator För Växelriktarsvetsmaskin? Hur Mycket Kraft Behöver Du?

Innehållsförteckning:

Video: Bensinsvetsgeneratorer: Hur Väljer Jag En Bensingenerator För Växelriktarsvetsmaskin? Hur Mycket Kraft Behöver Du?

Video: Bensinsvetsgeneratorer: Hur Väljer Jag En Bensingenerator För Växelriktarsvetsmaskin? Hur Mycket Kraft Behöver Du?
Video: Elverk 6000 Watt Review trefas 2024, Maj
Bensinsvetsgeneratorer: Hur Väljer Jag En Bensingenerator För Växelriktarsvetsmaskin? Hur Mycket Kraft Behöver Du?
Bensinsvetsgeneratorer: Hur Väljer Jag En Bensingenerator För Växelriktarsvetsmaskin? Hur Mycket Kraft Behöver Du?
Anonim

Elektrisk svetsning är en vanlig metod för bindning av metallkonstruktioner. I många tillämpningar är elektrisk svetsning oumbärlig redan eftersom svetsens hållfasthet - till skillnad från andra sammanfogningsmetoder - vanligtvis överstiger hållfastheten hos de material som limmas.

Bild
Bild

Den elektriska svetsaren kräver uppenbarligen el för att fungera . Men var ska man få det i det öppna fältet? Eller på en byggarbetsplats? Det är inte alltid möjligt att sträcka ut en kraftledning. Autonoma elkällor kommer till undsättning - bensinsvetsgeneratorer. Även om det finns en kraftledning i närheten kan en gasgenerator vara bekvämare eftersom den alltid ligger nära där du arbetar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Bensingeneratorer för hushållsbruk har varit kända sedan länge och är utbredda - men de är inte särskilt lämpliga för svetsning. En bensinsvetsgenerator som är lämplig för drift av en apparat av växelriktartyp måste ha en effekt som är betydligt högre än den vanliga hushållsenheten . Dessutom är enkla gasgeneratorer utformade endast för att driva den "aktiva" belastningen: elektriska värmare, belysningsenheter, hushållsapparater med låg effekt.

Bild
Bild

Svetsomformaren kännetecknas inte bara av sin höga effekt, utan också av en skarp ojämn strömförbrukning . Automatisering av generatorapparaten för att driva svetsomformaren måste vara resistent mot arbete på en kraftfull "reaktiv" belastning. Allt detta bestämmer designfunktionerna och subtiliteterna för driften av sådana enheter.

Dessutom måste du, innan du köper en bensingenerator, bestämma egenskaperna för svetsning, för vilken en bärbar elektrisk strömkälla krävdes.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktionsprincip

Alla elektriska generatorer är ungefär desamma. En kompakt förbränningsmotor driver en elektrisk generator. Idag är de mest använda elektriska generatorer som genererar växelström . Sådana enheter är enklare, mer pålitliga och billigare än DC -generatorer. Hushållens konsumenter, som också inkluderar svetsmaskiner, är konstruerade för att drivas av en växelspänning på 220 V och en frekvens på 50 Hz. För att hålla dessa parametrar inom acceptabla gränser måste mobila gasgeneratorer innehålla en motorvarvtalsregulator när lasten ändras.

Moderna fristående generatorer (för att få högkvalitativ effekt vid utgången) är byggda enligt ett tvåstegsschema . Först rättas spänningen från generatorn. Detta eliminerar påverkan av bensinmotorns hastighet på frekvensen och spänningen vid enhetens utgång.

Bild
Bild

Den resulterande likströmmen omvandlas av en elektronisk enhet (inverter) till en växelström - med en exakt specificerad frekvens och erforderlig spänning.

Invertergasgeneratorer ger högkvalitativ strömförsörjning till alla hushållsapparater . Men om enheten är konstruerad uteslutande för svetsning, är dess schema något förenklat - en sådan inverterare är ursprungligen byggd enligt schemat för svetsmaskinen. En gasgenerator med svetsfunktion kräver ingen mellanliggande omvandling av el till standarden "220 V 50 Hz". Detta förenklar och förenklar designen, men begränsar enhetens omfattning.

Bild
Bild

Granskning av populära modeller

För att förstå hur funktionerna i att arbeta med en svetsomvandlare påverkar utseende, vikt, pris och mångsidighet hos generatorer för elektrisk svetsning, överväg flera tillverkare av populära modeller av gasgeneratorer. Japanska firma Honda specialiserade sig ursprungligen på tillverkning av motorcyklar. Detta bestämde företagets rika erfarenhet av att skapa kompakta, lätta, men samtidigt kraftfulla och pålitliga bensinmotorer. Efter hand har företaget byggt upp ett gott rykte på marknaden för personbilar, flygmotorer och fristående generatorer.

Bild
Bild

Japanska gasgeneratorer är kända för sin kvalitet och tillförlitlighet. Men priserna för dem är ganska stora. Till exempel, modell "EP 200 X1 AC " har en effekt (elektrisk) på 6 kW. Detta är tillräckligt för de flesta svetsjobb. Den "intelligenta" omformaren ger ett felfritt underhåll av 220 V spänning och 50 Hz frekvens, vilket gör att generatorn kan användas för att driva alla hushållsapparater. Kostnaden för sådana produktionsstationer börjar från 130 tusen rubel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den inhemska tillverkaren erbjuder också bensingeneratorer för elektrisk svetsning. Bland professionella svetsare blir allt mer populär elektriska generatorer och växelriktare TSS (ibland sökes detta märke av misstag genom att skriva förkortningen TTS). TSS -företagsgruppen förenar både branschorganisationer och fabriker som tillverkar svetsutrustning, automatisering och autonoma kraftgeneratorer.

Företagets sortiment omfattar både kompakta invertergeneratorer och tunga installationer avsedda för arbete inom industrin.

Bild
Bild
Bild
Bild

Till exempel den populära svetsningen generator modell TSS GGW 4.5 / 200E-R har en uteffekt på 4,5 kW. Den fyrtakts luftkylda motorn kombinerar kompakthet och hög effektivitet. Motorn kan startas både med en manuell start och från batteriet - genom att trycka på en knapp på fjärrkontrollen. Sådana enheter kostar från 55 tusen rubel. För arbete i en stationär verkstad kan TSS PRO GGW 3.0 / 250E-R generatoruppsättning vara det bästa valet. En sådan enhet var ursprungligen konstruerad för svetsning - den innehåller en inverter svetsmaskin.

Långvarig drift med elektroder upp till 6 mm i diameter är tillåten. Dessutom har gasgeneratorn uttag för att driva hushållskonsumenter på 220 V (upp till 3 kW) och till och med en laddningsstation för bilbatterier! Samtidigt gör priset - från 80 tusen rubel - enheten ganska överkomlig för masskonsumenten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Valbara kriterier

För svetsmaskinens växelriktare är det nödvändigt att välja en strömkälla med tillräcklig effekt. En sådan mobil enhet kommer säkert att dra vilken växelriktarsvetsmaskin som helst. Samtidigt är det för rörlighetens skull bättre att välja en bensinsvetsgenerator med mindre dimensioner och vikt. Förutom, det är nödvändigt att hitta en balans mellan priset på själva generatoren, bränslekostnaden för den och dess mångsidighet.

Bild
Bild

Med till hands en källa till likström och växelström, skulle jag vilja tycka att det är den mest utbredda användningen . Funktioner som närvaron av flera 220 V -uttag eller en inbyggd 12 V -laddstation kan motivera köpet av en mer mångsidig gasgenerator - om än lite dyrare, men med större kapacitet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kraft

För att använda svetsmaskinen krävs en strömkälla med lämplig effekt. Det är allmänt accepterat att en mobil generator är lämplig, vars nominella elektriska effekt är en och en halv gånger högre än omriktarens märkeffekt . Men det är bättre att välja en enhet med dubbel marginal. En sådan anordning tål inte bara de svåraste svetsjobben utan kommer också till nytta för andra ändamål. Dessutom kan en kraftfullare enhet, laddad med en måttlig konsument, fungera länge utan överhettning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kompakta och lätta gasgeneratorer med låg effekt har bättre rörlighet. Detta är oumbärligt när du behöver utföra många svetsoperationer över ett stort område. Men med långvarig svetsning måste arbetet avbrytas varannan minut så att gasgeneratorns motor kan svalna tillräckligt. I vilket fall som helst kan den erforderliga effekten hos en bensingenerator grovt bestämmas av det elektrodmärke som svetsaren planerar att arbeta med. Du kan till exempel fokusera på följande parametrar:

  • för att arbeta med elektroder med en diameter på 2,5 mm krävs en generator med en kapacitet på minst 3,5 kW;
  • Ф 3 mm - minst 5 kW;
  • elektroder Ф 5 mm - generatorn är inte svagare än 6 … 8 kW.
Bild
Bild

Bränsletyp

Även om generatorer av olika modeller kallas "bensin" -generatorer, kan de använda olika typer av bränsle. De flesta mobila generatorer använder vanlig bensin för att driva . Detta förenklar kraftigt tankningen av enheten. Vissa modeller kan köras på bensin med låg oktan. Sådant bränsle är betydligt billigare, vilket minskar kostnaden för drift av apparaten. Dessutom, i avlägsna områden kan det inte finnas högkvalitativ bensin alls, eller dess kvalitet kommer att ifrågasättas. I det här fallet kommer den "allätande" svetsaren helt enkelt att vara oersättlig.

Beroende på motorns konstruktion kan en speciell bränsleblandning behövas. Detta komplicerar driften, men kompenseras av kompakthet och låg vikt hos tvåtaktsgeneratorer.

Bild
Bild
Bild
Bild

motortyp

Förbränningsmotorer för en mängd olika utföranden är indelade i två stora grupper:

  • fyrtakt;
  • två slag.

Fyrtaktsmotorer är komplexa och har mindre effekt per viktenhet än andra. Men detta är den mest bränsleeffektiva typen av förbränningsmotor. Bränsle förbrukas dubbelt så långsamt (följaktligen ger motorn mindre effekt - men samtidigt brinner det nästan helt och överför sin energi till konsumenten. Tvåtaktsmotorer är mycket enklare i design - de har ofta inte ens en ventilmekanism, så det finns inget att bryta. visar sig att en del av bränslet bokstavligen "flyger in i röret".

Dessutom krävs en speciell bränsleblandning för att driva sådana motorer. För att få det i rätt andel blandas bensin med motorolja av ett väldefinierat märke.

Bild
Bild
Bild
Bild

Varje förbränningsmotor värms upp under drift och kräver kylning . Kraftfulla motorer kyls vanligtvis med vatten, som cirkulerar genom motorns tunna kanaler och tar bort värmen väl. Själva vattnet svalnar i en luftblåst radiator. Konstruktionen visar sig vara ganska komplicerad och tung. Ett billigare och lättare alternativ är kylflänsarna installerade direkt på motorcylindrarna. Värme avlägsnas från fenorna med luft, som tvingas blåsa genom motorn av en fläkt. Resultatet är en mycket enkel, lätt och pålitlig design.

Som ett resultat, beroende på uppgifterna, kan du välja en kraftfull, dyr, tung, men mycket ekonomisk fyrtakts vattenkyld motor eller omvänt föredra en billig, lätt, kompakt men nyckfull tvåtakts luftkyld gas generator.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mångsidighet

Om den autonoma strömförsörjningen är planerad att användas uteslutande för svetsning behöver du inte oroa dig för närvaron av en 220 V -utgång och strömkvaliteten i den. För svetsaren är det mycket viktigare att ha sådana specialfunktioner i enheten, till exempel:

  • "Hot start" (lättare tändning av ljusbågen);
  • "Efterbrännare" (kortsiktigt arbete med ökad ström);
  • "Försäkring mot stickning" (automatisk minskning av ström vid risk för elektrodklibbning).

Ändå, om gasgeneratorn har en standard högkvalitativ strömförsörjning av hushållsstandarden "220 V 50 Hz", blir den mer mångsidig.

Bild
Bild

En sådan enhet kan användas för att driva vilket elverktyg som helst:

  • borrar;
  • slipmaskiner;
  • sticksågar;
  • stansare.

Dessutom gör den "universella" generatorn det möjligt att vid behov enkelt byta svetsomvandlare, beroende på vilka uppgifter svetsen står inför. Även vid störningar i växelriktaren eller själva generatorn blir det lättare att fortsätta arbeta genom att helt enkelt byta ut den felaktiga enheten mot en liknande - och det är mycket snabbare och billigare än att reparera en specialiserad enhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdregler

De mest populära modellerna av gasgeneratorer-med tvåtakts luftkylda motorer-är praktiskt taget underhållsfria. Du behöver bara noggrant övervaka renheten hos alla exponerade delar (särskilt kylarfenorna) . Innan varje generator av någon konstruktion startas är det absolut nödvändigt att kontrollera stängselanordningens användbarhet (sköldar och stövlar). Kontrollera förekomsten av alla fästelement och skruvarnas (muttrarnas) dragkraft. Var uppmärksam på användbarheten för isolering av ledningar och elektriska terminaler.

Kontrollera oljenivån i motorns vevhus regelbundet . För påfyllning måste du använda olja av strikt märken som rekommenderas av tillverkaren av bensinmotorn. Billiga och kompakta generatorer startas vanligtvis manuellt.

För sådana anordningar bör startkabelns integritet och startens släthet övervakas.

Bild
Bild

En elektrisk startmotor används för att starta motorn för tunga och kraftfulla svetsgeneratorer. För sådana enheter måste du övervaka batteriets laddningstillstånd . Dessutom försämras startbatteriet gradvis och, eftersom kapaciteten går förlorad, behöver den bytas ut. Eftersom avgaserna från en bensinmotor är skadliga för mänsklig andning är det i alla fall bäst att använda svetsgeneratorer utomhus. I detta fall är det nödvändigt att ge skydd mot regn och snö. Om du måste driva gasgeneratorn inomhus måste du ha god ventilation.

Kom ihåg att 220 V el är livshotande! Kontrollera alltid kvaliteten på svetsomformarens isolering och användbarheten hos elektriska apparater (uttag, förlängningssladdar). Arbete i regn eller i rum med hög luftfuktighet är absolut oacceptabelt.

Rekommenderad: