Kompost I Påsar: Hur Spillas Kompost I Svarta Sopsäckar? Hur Gör Man Snabb Kompost Med Egna Händer?

Innehållsförteckning:

Video: Kompost I Påsar: Hur Spillas Kompost I Svarta Sopsäckar? Hur Gör Man Snabb Kompost Med Egna Händer?

Video: Kompost I Påsar: Hur Spillas Kompost I Svarta Sopsäckar? Hur Gör Man Snabb Kompost Med Egna Händer?
Video: Kompost tillverka en egen effektiv varmkompost av återbrukat från trädgården 2024, Maj
Kompost I Påsar: Hur Spillas Kompost I Svarta Sopsäckar? Hur Gör Man Snabb Kompost Med Egna Händer?
Kompost I Påsar: Hur Spillas Kompost I Svarta Sopsäckar? Hur Gör Man Snabb Kompost Med Egna Händer?
Anonim

För att öka jordens bördighet behöver den befruktning och komplexa mineralpreparat. Kompost anses vara den absoluta ledaren bland organiska gödningsmedel, och dess mest utbredda sort är kompost i plastpåsar . Detta gödningsmedel har många fördelar och är inte svårt att förbereda. I den här artikeln kommer vi att gå igenom allt om kompost.

Bild
Bild

Särdrag

Kompost är ett effektivt gödningsmedel som erhålls från växtrester och matavfall med tillsats av fågelspillning, sågspån, krita, aska och några andra organiska komponenter . Den tveklösa fördelen med sådan utfodring var det faktum att denna metod för avfallshantering befriar ägarna av en sommarstuga från behovet av att ta bort allt grönsaksavfall från platsen.

Bild
Bild

Särskilt populär är produktion av kompost i sopsäckar - det kräver nästan inga ekonomiska kostnader och fysisk ansträngning , medan fördelarna med den resulterande näringsblandningen för framtida växter är stora.

Detta är en ganska progressiv komposteringsmetod som bara har fördelar, nämligen:

  • spara ägarens tid - snabb befruktning kan göras på bara ett par månader, medan kompost beredd med den traditionella metoden bör mogna i minst ett år;
  • spara plats på den personliga tomten - för att placera lådor och påsar behöver du inte tilldela ett stort separat område; med den traditionella metoden för kompostering måste du bilda en kompostgrop, som regel upptar den en betydande del av trädgården;
  • kompoströrlighet - vid behov kan påsar med deras innehåll när som helst överföras från en plats till en annan och frigöra området för att skapa nya rabatter och sängar;
  • arbetsbesparingar - du behöver inte ständigt skotta kompostmassan under dess mognad; allt som krävs av ägaren av webbplatsen är helt enkelt att vända paketen från ena sidan till den andra ett par gånger, men vissa sommarboende gör inte det heller;
  • kompost som mognar i påsar tvättas inte av regn;
  • växtmassa, avdunstar i påsar, förblir ren , eftersom behållaren är hermetiskt förseglad; följaktligen startar inte nya skadedjur som tas in från utsidan inuti, nya ogräsrötter dyker inte upp och gräsfrön tas inte in av vinden.
Bild
Bild

När det gäller nackdelarna med snabbkompost i påsar, då kanske den enda nackdelen är behovet av att köpa nya väskor varje gång - de gamla är förfallna och sönderrivna. Dessutom är inte alla nöjda med att alla kompostkomponenter måste läggas samtidigt, annars kommer det inte att kunna ruttna jämnt. Men som praktiken visar, för de flesta trädgårdsmästare är sådana problem inte betydande.

Bild
Bild

Val av väska

För kompostering måste du välja rätt påsar. Det är bättre att föredra modeller gjorda av svart material .eftersom mörk materia tenderar att locka till sig solljus bättre än lätt materia, och växt- och matrester kräver mycket värme för att kompostera.

påsar ska vara omfattande , annars kommer växtrester i dem helt enkelt att torka ut, och temperaturen inuti den överförande massan når inte de erforderliga höga värdena. Erfarna trädgårdsmästare använder paket på 120 och 150 liter.

Det är absolut nödvändigt att materialet som påsen är tillverkat av är ganska stark och tät, den ska inte töjas - så det kommer att hålla längre och klara temperaturfluktuationer, höstskurar och vinterkylning. Vissa husägare väljer att köpa dyra men pålitliga paket.

Den optimala lösningen blir plastpåsar för insamling av hushållsavfall, skräp och fallna löv.

Bild
Bild

Komponenter

Som komponenter för kompost kan du använda vilket ogräs som helst , som finns i överflöd på alla personliga tomter - det kommer att bli en bra grund för att skapa gödningsmedel. Den mest grundläggande regeln att följa när man samlar kompostmaterial är att resterna måste vara unga.

Blommande och fröbildande växter ska inte användas .annars blir sådana råvaror en gynnsam miljö för ännu större odling av ogräs. Många trädgårdsmästare planterar till och med avsiktligt gångar med användbara örter. Framväxten av deras plantor klipps med en gräsklippare och används som råmaterial för framtida kompott. Konventionellt är alla typer av råvaror indelade i kväve och kolhaltig.

Bild
Bild

Kväve

Källan till kvävekomponenter för framtida befruktning kan vara absolut vilken som helst bladrester och sticklingar, dammade med trädgårdsjord . Till exempel ogräsgräs, fruktrester och grönsakstoppar. Endast när det gäller komponenter av animaliskt ursprung fågelspillning eller gödsel, nödvändigtvis ruttnade . Innehållet i dessa komponenter bör hållas till ett minimum. För att komposten ska mogna snabbt kan du tillsätta lite ammoniumnitrat till varje påse.

Vi uppmärksammar det faktum att endast en grön växtmassa, särskilt rik på kväve (till exempel baljväxter), utan tillsats av torv, inte kommer att ge bra humus . Dessutom kommer det att ha en uttalad ammoniaklukt.

Det är optimalt att de kvävehaltiga komponenterna är relaterade till alla andra i ett förhållande av 1 till 30.

Bild
Bild

Kol

Följande bör läggas till som kolkomponenter till komposthögen:

  • strimlat trä, inklusive trädbark;
  • sågspån och träspån;
  • tjock beskärning och tunna stjälkar;
  • torra löv och halm;
  • papper och kartong kvar.
Bild
Bild

Sådana element innehåller en stor mängd fiber, därför blir de en bra matkälla för nyttiga bakterier . De i sin tur lossnar, bearbetar och berikar kompostblandningarna med alla mikroelement som är nödvändiga för växter. Naturligtvis vill varje trädgårdsmästare bli av med ogräset efter ogräs i sängarna och från topparna, som dyker upp i flock i någon sommarstuga under andra halvan av sommaren.

Bild
Bild

Men inte alla växtrester kan användas för att skapa kompost - det finns vissa begränsningar, som alla har sin egen rimliga förklaring. Så det rekommenderas inte att använda följande för kompostering:

  • stora fragment av trä, löv som fallit under säsongen, liksom beskärning av vintergröna buskar - deras ruttning sträcks under lång tid, vilket saktar ner hela cykeln av kompostmognad;
  • alla infekterade växtfragment - faktum är att patogener, liksom skadedjur och deras larver, lätt anpassar sig till alla förändrade förhållanden; kompostmiljön skapar idealiska förutsättningar för deras reproduktion;
  • resterna av liljekonvalj, ricinolja och rävhandske, det rekommenderas inte heller att lägga toppar av tomater, potatis och andra nattdukar i kompost - de innehåller giftiga ämnen och giftiga mikroorganismer; de saktar ner komposteringsprocessen och försämrar kvaliteten på det färdiga gödningsmedlet;
  • skal av mandariner, apelsiner och andra citrusfrukter - det ruttnar mycket länge; Dessutom skrämmer den bort daggmaskar och fördelaktiga mikroorganismer;
  • avföring av köttätande djur, liksom icke -animaliskt avfall - allt detta bryts ner i komposthögen extremt motvilligt, medan luktarna är de mest obehagliga;
  • ej nedbrytbart hushållsavfall av plast, glas och metall; och tillägg av syntetiska tyger, stora ben och laminerat papper är inte heller tillåtet.
Bild
Bild

Hur och när ska man inteckna?

För att göra gödselmedel i påsar med egna händer, kompostering kan göras när som helst på året … Oftast görs detta på hösten - det är vid denna tidpunkt som mycket växtavfall samlas på platsen, medan det praktiskt taget inte finns någon tid kvar för bearbetning. Vid utgången, högst 2-3 månader i påsar, erhålls en lös ruttnad massa med en karakteristisk jordarom. Huvudkomponenterna krossas innan de läggs; en speciell trädgårdstrimlare kan hjälpa till med detta.

Efter det dränering läggs ut på botten av påsen - det kan vara ett lager av grenar eller sågspån. Efter det, försiktigt stapla de beredda råvarorna för att alternera lager av gräs med lager av växtmaterial. Allt paketinnehåll väl tamp och det torra materialet vattnas lätt med vatten. Efter det påsarna måste vara tätt bundna eller tätt omslutna med tejp - Det här är oerhört viktigt. Inga luftningshål krävs.

Bild
Bild

Detta avslutar allt arbete med att förbereda snabb kompost. Du måste bara placera dem på en plats på din webbplats där de inte kan störa din fria rörlighet. Det är önskvärt att detta område är soligt och lämnar dem ensamma i 2-3 månader . Efter en tid får du lös, ren, väl ruttnad kompost. Den kan användas för följande ändamål:

  • effektiv mulchning av sängar och trädstammar;
  • vårodling av plantor;
  • befruktning av trädgårdsväxter och hemgrödor.
Bild
Bild

Hur man kastar för att påskynda mognad?

Det är möjligt att uppnå en betydande förbättring av kvaliteten på kompostgödselmedel, liksom att påskynda mognadsprocessen genom att lägga till speciella katalysatorlösningar till de förberedda påsarna, nämligen:

  • en blandning av torr jäst och socker - för framställning löses en påse torrjäst i en liter vatten och 1 msk. Sahara; lösningen ska spädas noggrant och läggas till innehållet i påsen genom hålet;
  • infusion av dioecious nässla - 5 delar gräs späds ut i 20 delar uppvärmt vatten och 2 delar fågelspillning tillsätts.

Om så önskas kan du använda färdiga biostimulantia . De är mycket effektiva tåg som "Baikal " - de innehåller en enorm mängd fördelaktiga mikrober och alla viktiga näringsämnen. Läkemedlet löses i vatten i enlighet med tillverkarens instruktioner och varje lager av kompostråmaterial fuktas i läget för att lägga materialet.

Bild
Bild

Ansökan

Det breda användningsområdet för kompost beror på dess exceptionella användbarhet. Denna produkt innehåller en enorm mängd spårämnen som är viktiga för växternas fulla tillväxt och utveckling . Beroende på råvarans egenskaper kan kväve, järn, kalium, samt fosfor, kalcium, magnesium och några andra element ingå i kompoststrukturen.

Jord som befruktas med kompost blir lösare. Följaktligen tillåter det luft att passera väl, därför leder det till aktiv mättnad av rotsystemet i planteringar med syre.

Bild
Bild

Varje kompost innehåller fördelaktiga bakterier som tar över nedbrytningen av organiskt material . Toppdressing har den mest fördelaktiga effekten på substratets mikroflora. I ett sådant land är daggmaskar mycket mer villiga att föda upp, vilket erkänns som varje trädgårdsmästares naturliga hjälpare.

Rekommenderad: