Gör-det-själv Arbetsbänk I Garaget (39 Bilder): Alternativ Av Trä Och Metall, Mått Och Ritningar Av Självgjorda Vikbara Och Monterade Arbetsbänkar

Innehållsförteckning:

Video: Gör-det-själv Arbetsbänk I Garaget (39 Bilder): Alternativ Av Trä Och Metall, Mått Och Ritningar Av Självgjorda Vikbara Och Monterade Arbetsbänkar

Video: Gör-det-själv Arbetsbänk I Garaget (39 Bilder): Alternativ Av Trä Och Metall, Mått Och Ritningar Av Självgjorda Vikbara Och Monterade Arbetsbänkar
Video: WORKBENCH | Wall Mounted Self Supporting | Heavy Duty for Garage & Workshop | How to DIY 2024, Maj
Gör-det-själv Arbetsbänk I Garaget (39 Bilder): Alternativ Av Trä Och Metall, Mått Och Ritningar Av Självgjorda Vikbara Och Monterade Arbetsbänkar
Gör-det-själv Arbetsbänk I Garaget (39 Bilder): Alternativ Av Trä Och Metall, Mått Och Ritningar Av Självgjorda Vikbara Och Monterade Arbetsbänkar
Anonim

Arbetsbänken är en viktig egenskap i garaget hos en professionell bilreparatör. Det kan till och med installeras i ett reparationsdike under en bil som körs in i garaget, förutsatt att hålet är tillräckligt brett och dess djup överstiger höjden till husets ägare. Men oftare är garaget arbetsbänk installerat nära parkeringen, om garagets totala kvadrat tillåter det.

Bild
Bild

Träning

Förberedelserna börjar med en översyn av ledigt ledigt utrymme i garaget . Det är nödvändigt att säkerställa att människor passerar till bilen och öppnar dörrarna till själva bilen så att de inte stöter på arbetsbänken. När garaget inte är tillräckligt brett i storlek och det finns tillräckligt med end-to-end utrymme för att starta (eller ta ut) bilen och sätta sig i den (på en eller båda sidor), tänk då att du kanske behöver en arbetsbänk under bilen (i ett reparationsdike). I det senare fallet bör det vara:

  • infällbar och / eller hopfällbar, för att närma sig reparationsstället och skjuta den åt endera sidan;
  • dubbelt så smal som själva diket.
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att ha bestämt platsen väljer du konstruktionsschemat för ditt universella reparationsbord. Det finns dussintals färdiga ritningar för arbetsbänkar. Om du är vän med att rita och skissa, och du vet hur man designar i minsta grad, beräknar möjliga olyckliga stunder och troliga drag, så är detta ditt sätt.

Bild
Bild

Ritningar och mått

En högkvalitativ arbetsbänk i garage börjar med mått - golvytan och hur mycket utrymme som är tillgängligt för den. Arbetsbordsritningen är baserad på följande punkter:

  • Bänkskivans höjd - avståndet från golvet till de böjda armbågarna på befälhavaren som arbetar medan du står.
  • Längd - oftast inte mer än 2 m, men för att samla långa strukturer (relaterade eller inte relaterade till bilen) kan alla 3-4 m behövas.
  • Bredd - högst 1 meter.
  • Ramlängd och bredd arbetsbänk (inklusive den så kallade piedestalen, eller hyllan för lådor eller utan dem), med hänsyn till benen, 5-10 cm mindre än motsvarande dimensioner på bänkskivan som ligger på den. Men du kan utjämna dessa dimensioner - de gör detta när brädor läggs i en metallbas och en stålplåt fästs ovanpå.
  • Ben görs med hänsyn till måtten på arbetsbänkramen. Helst om de passar in i dess längd och bredd, utan att de sväller ut i hörnen. Benhöjden är avståndet till arbetarens böjda armbågar, stående, minus bordsskivans tjocklek (minst 3 cm).
  • Hängande hyllor (med eller utan lådor) installeras på sekundära balkar under bordsskivan, avståndet till dem är inte mindre än 60 cm från golvet. Oftast är lådorna placerade i en rad.
Bild
Bild
Bild
Bild

Snickeriets arbetsbänkar är huvudsakligen gjorda av trä - de innehåller metallnålar, självgängande skruvar, spikar, möbelhörn samt element i en skruvstycke - en blyskruv och dess lås- och blymuttrar, eventuellt en bussning med kullager.

Men ett sådant bord är endast avsett för tillverkning av möbler och andra träkonstruktioner - det kommer inte att vara möjligt att bearbeta och tillaga delar av stål och icke -järnhaltiga metaller på det.

En mångsidig arbetsbänk innehåller nödvändigtvis en bordsskiva, ram och ben i stål - då tål den vikten av delar och strukturer i hundratals kilo, vilket inte kan sägas om montering av träprodukter. Det är lätt att placera låssmedstång, såg- och borrmaskiner på den, utrusta en svetsstation. Själva bordet kan vara kantigt, gångjärnigt, vikbart, men knappast infällbart.

Bild
Bild

Verktyg och material

De nödvändiga verktygen för en hantverkare som akut behöver en arbetsbänk inkluderar:

  • en svetsmaskin (en växelriktare med en driftström på högst 300 ampere är bäst lämpad), elektroder för 2, 5, 3 och 4 mm, en skyddshjälm med tonat glas;
  • byggnadsnivå;
  • borr- eller hammarborr med en adapter för konventionella borrar, en uppsättning borrar för metall;
  • slipmaskin med skärning (för metall) och slipskivor;
  • linjal av roulette-typ i 3 m;
  • sticksåg med en uppsättning sågblad för trä;
  • skruvmejsel (i dess frånvaro - en universell skruvmejsel med en uppsättning slitsade, tvärgående och sexkantiga munstycken).
Bild
Bild
Bild
Bild

Följande är lämpliga förbrukningsmaterial:

  • profilrör 60 * 40 mm (väggtjocklek - minst 2 mm, total längd - från 24 m);
  • stålremsa 4 * 4 mm, bandlängd - ca 8 m;
  • stålplåt med en plåttjocklek på minst 2 mm;
  • plywood med en tjocklek på minst 1,5 cm (det är oönskat att använda en mindre - dess väggars styvhet är otillräcklig);
  • självgängande skruvar med en tjocklek av minst 5 mm;
  • en hårnål med en storlek på minst M12, muttrar och brickor (spår, vanlig förstorad) för den;
  • hörnprofil 50 * 50 och 40 * 40 mm (ståltjocklek - minst 4 mm);
  • naturliga träskivor med en tjocklek av minst 5 cm;
  • primer-emalj för rost och färg för trä.
Bild
Bild
Bild
Bild

Inte hela profilen levereras helt ren - om dagen innan det kom en regnskur och sändningen av järn inte såldes av byggmarknaden i tid och låg på ett lager som inte var utrustat med ett skjul, ett tunt lager av rost visas på vanligt stål, som enkelt grundas med lämplig komposition.

Bild
Bild

Tillverkningssteg

En gör-det-själv arbetsbänk i ett garage är en mycket verklig och genomförbar uppgift även för en nybörjare.

Gjort av trä

För en träbänk kommer arbetssekvensen att vara följande:

  1. Plywood och träplåtar är sågade i segment enligt schemat .
  2. Montering av arbetsbänkramen - alla horisontella och vertikala steg. Dessutom är triangulära fock placerade - det bästa och enklaste sättet att stärka ramen, skydda den från att lossna och gå sönder.
  3. Grader och vassa kanter på delar slipas med en kvarn med ett smörjhjul … För grov utjämning kan en slip- och borstskiva användas.
  4. Arbetsbänk - helt skruvad och nedslagen ram - vänder och installeras på den plats där den kommer att stå färdigmonterad. Bänkskivans plywood skruvas fast på basen.
  5. En låg vägg fästs på arbetsbänkens baksida förhindrar att delar och några verktyg faller över bordet, eftersom små delar och förbrukningsvaror (till exempel borrar mindre än 3 mm) inte kan hittas omedelbart, även om garagegolvet på det här stället är helt plant och inte har sprickor och gropar.
  6. En hängande sköld monteras för handverktyg . Men platser tilldelas också för ett litet elverktyg. Sådana, till exempel, en hemlagad borr eller en mini -borr som låter dig borra monteringshål i kretskort - den använder borrar upp till 1,5 mm.
  7. Lådhyllan monteras omedelbart efter att bänkskivan installerats . Ett plywoodskiva med samma tjocklek skruvas på de färdiga nedre tvärbalkarna. Alla vassa kanter måste vara jämna och rundade.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den sammansatta produkten är täckt med antimögel- och svampdämpande impregnering samt en icke brännbar förening . Hela bordet målas över med färg eller obrännbart och fuktresistent lack. Efter att färgningsskiktet är klart för vidare arbete med bordet monteras de elektriska ledningarna - en strömkabel, uttag och strömbrytare. De sätter en skruvstång, maskiner och enheter - beroende på vilken typ av arbete som ska utföras ofta. Denna lista över verk är typisk för ett typiskt projekt av en träbänk.

I närvaro av ytterligare element och strukturer som inte är typiska för de flesta garagebänkbänkar kan monteringsordningen ändras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkad av metall

Det är vettigt att svetsa en metall - oftast stål - arbetsbänk om du inte bara är en hemsnickare, utan också en installatör, låssmed, svarvar, fräsmaskinförare och professionell bilreparatör. Gör följande för att skapa basen för en arbetsbänk i stål:

  1. Markera och skär profilen, stålplåten och hörnen i delar, med hänvisning till det färdiga projektet . Så, ett professionellt rör behövs för att ge den framtida ramen styvhet, elasticitet och styrka, utan vilken en tvärvetenskaplig mästare inte kan göra. Hörn används oftare vid konstruktion av kantkanter - de tillåter arbetsbänken att få yttersta styrka. Hörnprofilen skärs i flera komponenter, redo för montering av det framtida bordets stödstruktur. Själva strukturen bär också bänkskivan, under arket under den slutliga monteringen kan du placera brädor förimpregnerade från förbränning och mikroflora, eftersom själva arket böjer sig. För installation av guiderna som används vid placering av sidopaneler används en stålremsa - det kommer att behövas för att fixera konsolerna som förbinder ramen och bordsskivans plywood. Lådor monteras också av bitar av plywood.
  2. Om specifika dimensioner specificeras krävs rördelar för att ansluta den övre delen, till exempel 2 x 220 och 2 x 75 cm … Efter svetsning av den övre ramen monteras en vinkelprofil på den. I den placeras i sin tur stödbrädor för att hålla bordsskivans metallplåt så att den inte böjer sig under vikten av massiva delar och strukturer som sedan bearbetas av befälhavaren. Ytterligare förstärkning av bordsskivan utförs genom att svetsa flera bitar av det professionella röret - de separeras från varandra med 0,4 m. Dessa segment kommer att ge strukturen särskilt motstånd mot deformation och förvrängning.
  3. Därefter svetsas fyra ben på arbetsbänken från sidorna .… Det rekommenderas att hålla längden på var och en av dem minst 0,9 m - för de flesta medellängd, eller när befälhavaren arbetar mestadels sittande. För att ge ännu större styrka svetsas ytterligare horisontella tvärstänger till benen.
  4. För att placera verktyget behöver du en panelkista … Den är gjord av stålhörn. Två är placerade på sidan, ett par till - närmare mitten stärker dessa hörn strukturen ytterligare. Instrumentpanelen är svetsad till dem.
  5. För att förstärka den resulterande basen används konsolfragment, skurna från remsan, - 24 st .… Ett stativ för lådorna är fixerat på dem för de centrala hålen med hjälp av bultar och muttrar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bordets botten är klar. Gör följande för att skapa lådor:

  1. Markera och klipp ett ark plywood bitar enligt ritningen.
  2. Fäst dem på varandra - så här monteras lådor. Antalet till en början är 2 eller 3. Det återstående utrymmet används för öppna hyllor.
  3. Svetsade stålremsor för lådor mellan fackens sidosektioner … Borra hål i dem - de behövs för den interna installationen av styrningarna längs vilka lådorna rör sig.
  4. Installera de monterade lådorna och kontrollera deras funktion . De ska glida utan att fastna och utan större ansträngning från befälhavarens sida.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Slutarbete på stålbänken

Se till att strukturen inte innehåller dåligt svetsade sömmar, alltför stora droppar stål. Om det finns defekter, korrigera dem innan du målar.

Grunda det monterade bordet (om det finns rost) och måla över med färg som fäster bra på metallen.

Ofta använder de bilfärg för att täcka bilkarosser.

Bild
Bild

Se till att alla skarvar och svetsar är helt täckta - dåligt målat stål eller saknade fläckar, prickar kan leda till rost strax efter att bordet är monterat.

Efter att ha väntat på att strukturen ska torka helt, lägg brädorna förslipade och blötläggda i nödvändiga kompositioner under bänkskivan. Ordna dem något fritt - trädet krymper när det torkar och expanderar när luftfuktigheten ändras och tar upp fukt. Tillvägagångssättet här är detsamma som när du installerar sidopaneler på ett hus eller ett tekniskt gap mellan dörrbladet och karmen, ett gap i golven runt omkretsen. Detta förhindrar att trädet deformeras och inte böjer sig i värmen - Temperaturens expansionskoefficient respekteras också.

Svetsning rekommenderas inte för att säkra metallplåten som en bänkskiva - närliggande brädor kan bli förkolnade. Använd självgängande skruvar eller försänkta skruvar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Säkerhetsteknik

Var noga med att jorda arbetsbänken . Faktum är att elektromekanik huvudsakligen är motorer, och under drift, när ström appliceras på lindningarna, induceras ett växlande magnetfält i spolarnas och kretsarnas kärnor. Detta gäller alla motorer som inte arbetar med likström - en spänning på upp till flera tiotals volt uppstår mellan höljet och marken. För att avleda dem är själva arbetsbänken och alla dessa enheter jordade. Jordning är möjlig både genom förstärkning av byggnaden och genom en separat metallplåt med en armeringsstång, begravd i marken bredvid garaget där befälhavaren arbetar.

Bild
Bild

Fixera en stationär (icke rörlig) arbetsbänk på golvet och väggarna - detta förhindrar att hela strukturen plötsligt faller när arbetet kräver svängande krafter.

Det har förekommit fall då en arbetsbänk installerad på ett ojämnt golv och överbelastad med verktyg och ämnen, hängde flera hundra kilo under arbetet, krossade en person eller ledde till handskador och till och med amputation av lemmar. Den fallna strukturen bröt helt enkelt benen hos arbetande människor som inte hade tid att gå åt sidan i tid.

Ledarnas tvärsnitt måste vara tillräckligt för att klara effekten, till exempel 5-10 kilowatt . Huvudkonsumenterna är en borrhammare, en slipmaskin, en svetsmaskin och en sågmaskin.

Bild
Bild
Bild
Bild

Arrangemang

Det är möjligt att utrusta ett arbetsbord först efter det att det är monterat och installerat:

  1. Installera växeln . Automatiska säkringar krävs - huvudsakligen 16 ampere i driftström. Omvandlarens svetsare kan kräva en 25 ampars automatisk säkring.
  2. Vissa mästare installerar en extra elmätare - för hjälpkontroll av arbetsförbrukningens elförbrukning och förhindrande av överdriven elförbrukning.
  3. Installera flera uttag … Om något arbete kräver ett speciellt läge används ett "smart" uttag som inte slår på elen förrän rummet har svalnat (eller värmts upp) till önskad temperatur.
  4. För elverktyg, utrusta hyllor med små kanter förhindra att exempelvis en skruvmejsel och en borr flyttas från vibrationer till kanten och faller.
  5. För svetsstationen behöver du en LED -spotlight som tydligt belyser svetsplatsen . När befälhavaren sätter på en vanlig mörkare hjälm, på grund av absorptionen av upp till 98% av ljus- och ultraviolett strålning från svetsningen av glasfiltret, krävs en tydlig undersökning av fogen som ska svetsas - innan den elektriska ljusbågen startas. Detta gör det möjligt att laga metaller även på kvällen, när det redan är mörkt. För resten av arbetet krävs en bordslampa.

Ytterligare idéer och alternativ beror på listan över typer och typer av arbete.

Rekommenderad: