Måttband (43 Bilder): Konstruktionens Egenskaper Och Professionella Band För Mätning Av Längd. Egenskaper Hos Modeller Med En Längd På 10-50 M Och Andra

Innehållsförteckning:

Video: Måttband (43 Bilder): Konstruktionens Egenskaper Och Professionella Band För Mätning Av Längd. Egenskaper Hos Modeller Med En Längd På 10-50 M Och Andra

Video: Måttband (43 Bilder): Konstruktionens Egenskaper Och Professionella Band För Mätning Av Längd. Egenskaper Hos Modeller Med En Längd På 10-50 M Och Andra
Video: How To Use A Tape Measure; EasyRoughEstimator.com 2024, April
Måttband (43 Bilder): Konstruktionens Egenskaper Och Professionella Band För Mätning Av Längd. Egenskaper Hos Modeller Med En Längd På 10-50 M Och Andra
Måttband (43 Bilder): Konstruktionens Egenskaper Och Professionella Band För Mätning Av Längd. Egenskaper Hos Modeller Med En Längd På 10-50 M Och Andra
Anonim

Oftast tror oinvigda att en mätanordning (måttband) är ett okomplicerat instrument för mätning av längd. Det finns dock ett antal nyanser som bör beaktas när du väljer ett verktyg som är välbehövligt i ditt arbete. För de människor vars arbete är relaterat till isomer av olika föremål är ett bra måttband mycket viktigt.

Bild
Bild

Egenskaper och syfte

Det är omöjligt att klara sig utan ett måttband i områden som konstruktion, jordbruksarbete, installation av utrustning, mätningar av sömnadsmönster och så vidare. Ett måttband är en enkel enhet, men dess betydelse är svår att underskatta. Den används överallt och tillverkas i enlighet med strikta GOSTs. Du kan möta ett måttband med ett lås både i fickan på förmanens overaller och i huvudet på den geodetiska arteln. Där det är nödvändigt att mäta längd, bredd eller höjd är ett måttband avgörande.

Det finns flera typer av rouletter, var och en med sina egna egenskaper och egenskaper. Den enklaste av dem är uppbyggd enligt följande:

  • duken med vilken mätningen sker är en smal remsa med en skala och ett tal;
  • plastfodral, i vilket duken automatiskt dras tillbaka;
  • metall eller PVC "krok" som låter dig fixa spetsen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Den senare enheten ska vara funktionell, den låter dig arbeta även i vikt, med hjälp av enheten med en hand. Det finns också ett måttband med två krokar, ibland extremt nödvändigt när du måste mäta till exempel metallstolar under byggandet av ett gjuteri. Fixeringsenheten är fäst på själva tejpen, vilket gör det möjligt att fixera duken i önskad position. Designen består av en dynamisk reglage som fixar duken. I vissa ändringar installeras ett autostopp på enheten. Fjädern är ett av huvudelementen som säkerställer bekväm användning av enheten. Tack vare våren kan duken rulla ihop automatiskt.

Standardroulettparametrarna (efter kropp) är följande:

  • längd - 57 mm;
  • bredd - 14 mm;
  • höjd - 59 mm.

Standardvikten för en vanlig produkt varierar från 140-145 gram.

På måttbandsmått anges som regel måtten på fodralet, vilket gör det möjligt att använda verktyget i de smalaste utrymmena utan att böja duken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mätduk

Roulettekroppen är oftast gjord av PVC. Modern plast är ett mycket hållbart material. Den tål höga slagbelastningar, har en hög seghet och hållfasthetskoefficient. Färgen kan vara väldigt olika - svart, ljusorange, röd.

De livfulla färgerna gör det enkelt att snabbt hitta föremål och syns direkt i verktygslådan.

Bild
Bild

Polykarbonat har visat sig vara särskilt funktionellt som material för fodralet. Den motstår mekaniska impulser särskilt bra. Ofta är måttbandets kropp "mantlad" med spjällgummi, vilket gör att handen inte kan glida under drift. Det är värt att notera att måttband för geodetiskt arbete har en bandlängd på mer än 20 meter, medan felet inte är tillåtet mer än 0, 001 mm per 1 centimeter. Roulettehjulet har ofta ytterligare element som:

  • belysningsanordning;
  • fixeringsrem;
  • en klädnypa för att bära på ett bälte.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Verktygets huvudsakliga tekniska egenskaper inkluderar följande:

  • dukens mått;
  • materialet från vilket mätanordningen är gjord;
  • Skala "steg";
  • måtten på roulettkroppen;
  • acceptabel noggrannhet;
  • typ av fixeringsanordning;
  • hur enheten fixas.
Bild
Bild
Bild
Bild

En gradering tillämpas på mätbanan, där de metriska och engelska systemen ofta finns. Bandet är ofta fäst med ett dynamiskt element, eller det kan vara en speciell knapp som kallas paus. Många modeller har ett speciellt hål som gör det möjligt att säkert fixa änden om det finns en självgängande skruv eller en spik på planet. Det är särskilt bekvämt att arbeta under förhållanden när stora områden behöver mätas på kort tid. Och också ett hål är nödvändigt när du använder ett måttband för att rita en cirkel. För en utbildad person är det lika lätt som att pilla päron att göra en sådan operation.

Det rekommenderas att komma ihåg att den dynamiska kroken efter ett tag av drift börjar "spela" eller helt enkelt går sönder . Således läggs ett fel. För att förlänga livslängden, stäng inte enheten med ett starkt klick. Om ett mycket billigt måttband används bör alla beräkningar och mätningar göras med endast en mätanordning. Således elimineras möjligheten till ett onödigt fel.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Längd

Måttbandets längd kan vara följande:

  • 2 m;
  • 3m;
  • 5 m;
  • 8 m;
  • 10 m;
  • 15 m;
  • 20 m;
  • 25 m;
  • 30 m;
  • 50 m;
  • 100 m.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Skala

Oftast på de första 15 centimeterna av ett måttband det finns utgångar som:

  • material;
  • längd;
  • noggrannhetsklass.

Och även sådan information kan upprepas. Vissa band innehåller markeringar på båda sidor, vilket är nödvändigt när det är nödvändigt att snabbt bestämma diametern på exempelvis rör. För att göra detta måste du linda duken runt delen, multiplicera med Pi (3, 1456) och beräkna diametern.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och deras funktioner

Konstruktionstejpen av metall har en sluttande form i diameter (ibland i form av en båge). Detta arrangemang gör att banan kan vara stel och risken för brott minskar märkbart. Styvhetskoefficienten för en sådan struktur beror direkt på materialet från vilket den är tillverkad. Själva tejpen är oftast gjord av material som:

  • PVC;
  • lin med polymertillsatser;
  • metall ("rostfritt stål").

För ett professionellt verktyg är bladets kvalitet av avgörande betydelse. Tejpens bredd och konvexitetskoefficienten är också viktiga. Numera har magnetiska glasfiberrouletter, som dessutom sys med en sladd, blivit utbredda. I huvudsak är glasfiber och glasfiber samma sak.

Ibland behövs måttbandsmått där det krävs för att mäta "trasigt" i stora rymdvinklar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett verifierat instrument av glasfiber sticker ut för sin styrka och hållbarhet. Det påverkas inte av extrema temperaturer eller hög luftfuktighet. Inte en dålig polyfiberduk, eftersom den är flexibel och inte är rädd för höga belastningar. Arket av "rostfritt stål" korroderar inte och kan tjäna länge. I asiatiska länder används ofta nylonmaterial. De är resistenta mot fukt och höga temperaturer. De mest hållbara måttband är de som är täckta med ett speciellt polyamidbaserat material.

De producerar också måttband med högt kolstål . De är vanligtvis målade med ett tåligt polyamid- eller akrylmaterial. Nackdelen med produkterna är att siffror och divisioner inte är särskilt utmärkta i ett halvbelyst rum på kvällen. De appliceras vanligtvis på webben med etsningsteknik. Ofta är en sådan tejp täckt med emalj, som är skyddad mot nötning med en transparent beläggning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om vi talar om syftet med denna mätutrustning, så finns det också en stel gradering

  • Konstruktionstejp är tillverkade i ett tåligt PVC -fodral, som är täckt med gummi. Var noga med att känna den metallmagnetiska eller mekaniska "kroken" i slutet. Ett sådant måttband används på en mängd olika föremål, inklusive hemma. Den har en fjädrande mekanism som gör att du kan vrida duken. Ju dyrare måttbandet är, desto mer pålitlig och hållbar är en sådan knut, eftersom den innehåller element av högre kvalitet.
  • Geodetiskt måttband (inklusive den öppna typen, det kallas också "lantmätare") används också ofta. Tejpen är tillverkad av polymermaterial. Den har en kraftfull mekanism som rullar duken och en pålitlig "krok" -lås.
  • Lasermått dök upp på marknaden relativt nyligen. Den är kompakt och har en LCD -skärm. Ett sådant verktyg är inte billigt, men det kännetecknas av filigran precision. Det kan användas på öppna rätlinjiga platser. Funktionsprincipen för denna enhet är baserad på fasmetoden för att beräkna avståndet till ett objekt som reflekterar en laserpuls.
  • Roulette med elektroniskt chip . Det ser nästan identiskt ut, men har en miniatyrskärm på kroppen som exakt bestämmer längden på duken.
  • Magnetisk roulette är mycket populärt. Kroken är utrustad med magneter.
  • Nyckelring Roulette skiljer sig åt i miniatyrparametrar (ca 3, 5x3, 5 cm och ännu mindre). Canvasens längd är högst två meter.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Viktig! På alla rouletter kan du förutom metriska markeringar ofta hitta en tumskala.

Roulettes har olika extra prylar som hjälper dig i ditt arbete. Mycket ofta behöver du en bakgrundsbelysning när du arbetar i mörka rum; måttband med LED -element finns ofta. Det är också användbart att ha en liftare som fungerar genom att trycka på en speciell knapp. Det gör det möjligt att på ett tillförlitligt sätt blockera bandet under drift. Om det i automatiskt läge är nödvändigt att montera duken, bör du också trycka på knappen. Rouletter, som har fixeringselement, fungerar i arbetet.

Det finns också modeller som har ett extra fixeringselement . Den sitter på tejpens sida. Ofta är det nödvändigt att mäta metall (takstolar, kanaler, hörn) under mätarbete. I sådana fall kan ett måttband som är utrustat med magneter vara oerhört användbart. Det spelar rollen som klämmor som "fastnar" vid metallen. Rouletter med LCD -skärm är mycket användbara i arbetet.

Sådana anordningar kännetecknas av exceptionell noggrannhet. Motljus är ofta användbart i dem.

Bild
Bild

Betyg av de bästa modellerna

Många kända företag producerar högkvalitativa roulettehjul. Trots sin uppenbara enkelhet måste en sådan mätanordning göras enligt strikta regler och standarder. Materialen som används är också viktiga. Faktorn värde för pengarna spelar en viktig roll. Det är värt att överväga betyget för de bästa modellerna

Bild
Bild

Gross Ergonomisch 31105 (Tyskland)

Detta roulettehjul är mycket funktionellt. Dess namn är sant. Allt är ordnat och funktionellt på en idealisk nivå. Rouletten "passar" organiskt i handen och är dess fortsättning. Plasten är mjuk och mycket hållbar på samma gång. Hållaren har en ergonomisk konfiguration.

Tejpen har en "svans" av gummi som enkelt kan fästas. Och det finns också magnetiska "knoppar", som ibland är extremt nödvändiga när du måste arbeta med stålkonstruktioner. Denna modell har följande fördelar:

  • kompakthet;
  • funktionalitet;
  • styrka.
Bild
Bild
Bild
Bild

Kraftool (England)

Detta verktyg har en robust metallkropp som tål tung mekanisk påfrestning. Tejpen är täckt med ett innovativt Mylar -material. Måttbandet är funktionellt och pålitligt; det är fixerat med en pålitlig spärr. Roulettens prestandaegenskaper är följande:

  • bredd 12,5 mm;
  • längd - 3 och 5 m;
  • kostnaden är inte mer än 1000 rubel.
Bild
Bild
Bild
Bild

"Zubr" (Ryssland)

Rouletter från Zubr -företaget är mycket väl lämpade för professionella byggare. Den har bra prestanda när det gäller mätningskoefficienten och mätnoggrannheten. Bladet är tillverkat av höghållfast stål. Det finns en låsfunktion som är extremt pålitlig. Instrumentet "sitter" organiskt i handen. Bredden på banan är 25,2 mm. Priset kan inte vara mer än 600 rubel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Master Tool (USA)

Verktygskroppen kan vara tillverkad av förkromad metall samt höghållfast plast. Den har en funktionell form och gummiflikar. Tejpen har en stark krok som gör att du kan mäta vilken yta som helst. Det finns ett hållbart band med ett lås, som låter dig bära enheten på ett bälte. Roulettens prestandaegenskaper är följande:

  • bredd - 14 mm;
  • längd - 5 meter;
  • kostar inte mer än 500 rubel.
Bild
Bild

Stayer (USA)

Produktens kropp är tillverkad av PVC med segerrika tillsatser. Hållare finns (3 st). Tejpen är täckt med ett extra starkt lager som tål tunga mekaniska belastningar. Prestandaegenskaperna är följande:

  • bredd - 27 mm;
  • längd - 5 m;
  • kostar inte mer än 450 rubel.
Bild
Bild

Stanley Fatmax Xtreme (USA)

Tejpen tål betydande mekanisk belastning. Karossen är tillverkad av robust förkromat stål. Det finns gummiinlägg på sidorna. "Kroken" är särskilt bekväm, som fixar tejpen när den behöver rullas upp. Beläggningen av materialet är gjord med en speciell innovativ komposition "Mylar". Parametrarna är följande:

  • bredd - 35 mm;
  • längd - 15 m;
  • kostar inte mer än 3000 rubel.
Bild
Bild

Hur väljer man?

När du väljer en konstruktionstejp är det viktigt att förstå markeringens noggrannhet, samt hur hållbar och funktionell själva duken är. De viktigaste faktorerna som bestämmer valet av en mätanordning är följande:

  • längd;
  • kroppsstyrka;
  • fixeringssystem;
  • måttbandets styvhet.

Möjligheten att göra exakta mätningar med en sådan mätanordning gör det möjligt att förstå felnivån. Denna indikator är en av de viktigaste. Ju mindre den är, desto bättre anses roulette. Tejpen kan lindas manuellt eller med hjälp av en speciell mekanism. De vanligaste måttband är 3-5 meter i storlek. Bredden på banan i sådana enheter är 12, 1 mm eller dubbelt så mycket.

Bild
Bild
Bild
Bild

Viktig! Tejpens kvalitet bestäms av det material som duken och kroppen är gjorda av.

Låskroken kan ibland lämna märken när man arbetar med gips . Metallhäftningselementet är nödvändigt om det måste hakas fast på en tråd, ankar eller huvudet på en stor spik. Själva kroken görs ibland dynamisk, vilket gör det möjligt att kompensera för prestanda för både externa och interna mätningar. Till exempel, om tjockleken på hållaren är 2 mm, kommer backlashen också att ha samma fel - 2 mm. Kroken, liksom markeringarna på duken, har sina egna toleranser för tjockleksparametern.

Bild
Bild

Användarmanual

Det rekommenderas att hålla sig till följande instruktioner för användning av måttbandet:

  • När du börjar använda ett måttband rekommenderas det att kontrollera om det finns en "krok" i slutet och se till att partiet är starkt;
  • det rekommenderas att torka måttbandet med en torr trasa;
  • vid mätning av produkten bör du fixera ena änden av tejpen säkert med en klämma;
  • man bör komma ihåg att vid negativa temperaturer såväl som vid höga positiva temperaturer ändras expansionskoefficienten markant;
  • efter arbetets slut måste måttbandet inspekteras, torkas noggrant med en bomullstyg;
  • förvara produkten på avstånd från värmeenheter.

Rekommenderad: