Jordgubbsvård Efter Skörd: Hur Man Behandlar Den För Att Skydda Mot Sjukdomar Och Skadedjur? Toppdressing Och Beskärning Efter Frukt

Innehållsförteckning:

Video: Jordgubbsvård Efter Skörd: Hur Man Behandlar Den För Att Skydda Mot Sjukdomar Och Skadedjur? Toppdressing Och Beskärning Efter Frukt

Video: Jordgubbsvård Efter Skörd: Hur Man Behandlar Den För Att Skydda Mot Sjukdomar Och Skadedjur? Toppdressing Och Beskärning Efter Frukt
Video: Stödså och toppreds av gräsmattan, april 2019 2024, Maj
Jordgubbsvård Efter Skörd: Hur Man Behandlar Den För Att Skydda Mot Sjukdomar Och Skadedjur? Toppdressing Och Beskärning Efter Frukt
Jordgubbsvård Efter Skörd: Hur Man Behandlar Den För Att Skydda Mot Sjukdomar Och Skadedjur? Toppdressing Och Beskärning Efter Frukt
Anonim

Efter fruktning har jordgubbar en "vilotid", under denna period börjar plantorna förbereda sig för den nya säsongen. På sensommaren och hösten bildas knopparna för den framtida skörden, så det är viktigt att ge växtgrödor näringsämnen för att skydda dem från angrepp av skadedjur och infektion av infektionssjukdomar. Korrekt skötsel av jordgubbar efter skörd är nyckeln till deras aktiva frukt under nästa säsong. För att skörden ska bli riklig måste komplexa åtgärder vidtas.

Bild
Bild

Beskärningsregler

Efter att ha plockat bär märker trädgårdsmästare och trädgårdsmästare mycket sjuka blad och morrhår på jordgubbsträdgården, de försvagar växten och leder till en försämring av dess motståndskraft mot frost. I slutet av juli börjar lövverket dö av, svarta fläckar visas på plattorna, de blir gula, blir röda eller gråa . Påverkade löv bör tas bort några dagar efter den senaste skörden.

För att frigöra buskarna från sjuka bladplattor bör du använda sax eller en trädgårdsskärare . Dra inte ut dem - detta kan skada jordgubbets rotsystem.

Skadade buskar kan ta lång tid att återhämta sig, därför måste du vara extremt försiktig när du tar bort lövverk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ibland avlägsnas antenndelen helt med en skärd eller sned och lämnar 3-4 cm "stubbar". Sådana aktiviteter bör tillgripas om:

  • du måste uppdatera trädgården (för växter över 3 år);
  • växterna skadas allvarligt av svampsjukdomar eller skadliga insekter.

Allt ogräs måste tas bort från trädgårdsbädden, eftersom det "drar" mycket näringsämnen från jorden. Det rekommenderas att bränna de uppsamlade löven och gräset. När de läggs i en kompostgrop bör de desinficeras; för detta måste lövverket behandlas med "Fitosporin-m ".

Förutom att samla löv måste du trimma mustaschen: det tar mycket energi för växten att sätta sig och växa, lejonparten av näringsämnen spenderas - allt detta leder till en minskning av volymen för den framtida skörden. Det rekommenderas att skära morrhåren helt och fånga skotten nära jorden . För detta jobb är det bäst att använda en beskärare eller en trädgårdskniv.

Du kan inte dra ut mustaschen, eftersom det i detta fall är stora risker för skador på rötterna, vilket resulterar i att busken kan torka ut och dö.

Bild
Bild

Vattning och lossning

Bevattningens intensitet påverkas av väderförhållandena. Om det är mycket nederbörd på grund av att jorden är mycket fuktig behöver du inte vattna jordgubbarna . Vid regnväder rekommenderas att regelbundet lossa jorden: tack vare sådana åtgärder kommer för mycket fukt att avdunsta snabbare, vilket förhindrar rotrötning. Vid kraftig nederbörd måste du ta bort bladen från busken som ligger på marken: med överskott av fukt ruttnar de snabbt och infekterar jorden.

Vid soligt väder är det viktigt att plantorna regelbundet vattnas . Det är bäst att bevattna trädgården tidigt på morgonen eller kvällen. Jordgubbar älskar måttligt fuktig jord: överdriven vattning leder till röta, och på grund av övertorkning kan buskarna bli slöa och smärtsamma. Den optimala bevattningsnivån är när marken fuktas cirka 5 cm djupt. Erfarna trädgårdsmästare rekommenderar bottenvattning. Det är nödvändigt att undvika kontakt med vatten på lövverket: vid exponering för solljus bildas brännskador på våta plattor.

Regnvatten anses vara det bästa för bevattning, som trädgårdsmästare samlar i förväg i behållare

När du använder vätska från vattentillförseln måste du ge det tid att nöja sig med att klor avdunstar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur och vad ska man mata?

När de är skördade behöver jordgubbar många näringsämnen för att trivas under den nya säsongen. Så att anläggningen inte upplever brist på dessa komponenter bör kväve och mineralgödsel också införas.

Vid applicering av gödningsmedel är det viktigt att följa rekommendationerna från erfarna trädgårdsmästare:

  • vattning med näringsämnen bör utföras på morgonen eller på kvällen, medan jorden ska fuktas något;
  • befruktningslösningar appliceras under roten av växten, undviker droppar av vätska som faller på lövverket;
  • klorhaltiga gödningsmedel bör uteslutas, eftersom de har en skadlig effekt på jordgubbar: växten kan bli hämmad och smärtsam.

Gödningsmedel ska appliceras till mitten av augusti minst 2 gånger med ett intervall på 2 veckor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett av fyra ämnen kan användas som gödningsmedel

  1. Mullein- eller kycklingavfall (utspätt med vatten i förhållandet 1:30 respektive 1:20). 8-10 vuxna buskar kommer att kräva minst 10 liter sådant organiskt gödselmedel.
  2. Handla komplexa tillsatser i granulat. De måste spridas mellan raderna och strös med jord ovanpå. För dessa ändamål kan du använda nitroammofosku, "Kristalon", "Shungit", ammofosku eller annat gödningsmedel för jordgubbar.
  3. Humusgödsel med ett komplett utbud av mikro- och makroelement.
  4. Humus och kompost.

Från mitten av augusti till 15-20 september måste du mata buskarna 1-2 gånger mer. På hösten rekommenderas att använda superfosfat eller kaliumsalt (ämnena löses i vatten enligt tillverkarens instruktioner och den beredda kompositionen tillsätts till jorden med en hastighet av 1-2 liter per buske).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur behandlas jordgubbar från sjukdomar och skadedjur?

För behandling och förebyggande av olika sjukdomar hos jordgubbar har många olika biologiska och kemiska medel skapats. Folkrecept är också effektiva. Låt oss prata mer om varje grupp av fonder.

Biologisk

Tre läkemedel används för att förhindra de flesta svampinfektioner

  1. Alirin-B . Effektiv vid behandling av rost, mögel, rotrot, skorv och andra sjukdomar av svampursprung. Produkten finns i pulver- och tablettform. När den kommer på busken, absorberas den av lövverk och rötter, hämmar utvecklingen av svampen på cellnivå.
  2. " Verticillin ". Det är en bioinsekticid som aktivt kämpar mot thrips, spindelmider och vita flugor. Det produceras i form av en lösning som innehåller sporer och mycel av svampen Verticillium lecanii.
  3. Fitosporin-M . Mikrobiologiskt medel effektivt mot svamp- och bakteriesjukdomar. Finns i form av pulver, tabletter och lösningar.

Alla biologiska produkter har låg toxicitet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kemikalier

Det finns många kemiska produkter tillgängliga för att bekämpa skadedjur på jordgubbar. Här är de mest effektiva läkemedlen:

  • " Alatar " - för att bli av med buskar från honungsbär, hallon-jordgubbe, bladmask och andra insekter;
  • " Fufanon-Nova " - att bekämpa gnagande och sugande insekter (visade särskild effektivitet när de utsattes för buggar och fästingar);
  • " Gnista " - ett inhemskt budgetverktyg som kan förstöra mer än 100 typer av skadedjur.

Observera: efter bearbetning av buskarna med kemikalier bör du vänta minst 14 dagar och först plocka bären. På grund av deras höga toxicitet rekommenderas dessa produkter att användas innan bären sätts i juni och efter skörd i slutet av juli - början av augusti.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Folkrecept

Dessa inkluderar prisvärda och giftfria produkter som är säkra för både människor och växter. Tack vare sådana fördelar har folkrecept länge använts av trädgårdsmästare, de har inte tappat sin relevans för denna dag. För olika typer av svampsjukdomar används olika hemlagade formuleringar.

Bild
Bild

Mjöldagg

Vit blomning på bladblad, stjälkar och processer är det första tecknet på mjöldagg. Denna sjukdom deprimerar växten, den minskar dess immunitet mot andra skadedjur och minskar dess motståndskraft mot frost . Mjöldagg uppstår på grund av överdriven införsel av kvävegödselmedel i jorden, hög luftfuktighet och marktemperatur.

För att bekämpa denna sjukdom, använd en tvål-saltlösning: för framställning löses 40 g riven tvål och 50 g salt i 10 liter vatten. Du måste spraya buskarna en gång i veckan. Och du kan också förbereda en senapslösning: späd 2 msk i 10 liter vatten. matskedar torr senapslösning.

Med den resulterande kompositionen är det nödvändigt att bearbeta buskarna 1 gång på 7 dagar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Från gråröta

Denna sjukdom påverkar främst de bär som kommer i kontakt med jorden. Från hög luftfuktighet visas en grå beläggning på dem . Om den inte behandlas sprids infektionen snabbt till lövverk, stjälkar och rhizomer av jordgubbar.

Det rekommenderas att använda jod för att bekämpa gråmögel . För att förbereda lösningen, späd 1 ml jod i 5 ml vatten. Du måste spraya plantorna efter skörd. För att förstöra gråröta kan du blanda 1 glas aska och krossad krita, 1 tsk. kopparsulfat och lös dem i en hink med vatten.

Bearbetningen utförs några dagar efter plockningen av bären.

Bild
Bild
Bild
Bild

Från brun mögel

Tecken på sjukdomen är fläckar med en mörk kant, som påverkar jordgubbsbladet rikligt. Sjukdomen uppträder ofta vid hög luftfuktighet. Det påverkas oftast av gamla blad. När en sjukdom uppstår ska de drabbade arken tas bort med en beskärare eller sax.

För att bekämpa brunmögel måste du använda en rosa lösning av kaliumpermanganat med vatten (1:10). Du kan spraya buskarna med en asklösning; ta 350 gram träaska och 8 liter vatten för dess beredning.

Behandla lövverk och jord med den resulterande kompositionen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Från vit fläck

Med denna sjukdom visas små vita fläckar på lövverket. Sjukdomen utvecklas med överdriven jordfuktighet och hög luftfuktighet. För att bekämpa vit fläck måste du ta bort de drabbade bladen och mata buskarna med ett kaliumtillskott.

Det rekommenderas också att använda en ask- eller jodlösning.

Bild
Bild

Fusarium vissnar

Sjukdomen påverkar rotsystemet och sedan lövverket: de vissnar och dör gradvis. Försvagade buskar är mottagliga för sjukdomen. Sjukdomen fortskrider med temperaturhopp, brist på mineralkomponenter. Den drabbade växten går inte att rädda: sjuka buskar måste tas bort och brännas. För att förebygga bör de återstående plantorna behandlas med en aska- eller jodlösning.

För att få en bra jordgubbsskörd nästa säsong är det viktigt att ta ansvar för växterna efter att ha plockat bären

Det är nödvändigt att korrekt klippa löv och skott, applicera toppdressing i tid och behandla buskarna med olika medel för att förebygga infektionssjukdomar.

Rekommenderad: