Knauf Rotband Gips: Gipsblandning I Förpackningar Om 30 Kg, Tekniska Egenskaper

Innehållsförteckning:

Video: Knauf Rotband Gips: Gipsblandning I Förpackningar Om 30 Kg, Tekniska Egenskaper

Video: Knauf Rotband Gips: Gipsblandning I Förpackningar Om 30 Kg, Tekniska Egenskaper
Video: Штукатурные работы с КНАУФ-Ротбанд: этапы ремонта, подготовка поверхности и выравнивание 2024, Maj
Knauf Rotband Gips: Gipsblandning I Förpackningar Om 30 Kg, Tekniska Egenskaper
Knauf Rotband Gips: Gipsblandning I Förpackningar Om 30 Kg, Tekniska Egenskaper
Anonim

Knauf Rotband gips har en ledande position inom många klassificeringar av byggmaterial. Tillverkarens hemlighet är enkel: högkvalitativa produkter, utmärkta tekniska egenskaper, enkel och begriplig applikation även för nybörjare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Knauf -gips köps och hyllas av många anledningar. Begreppen "Knauf -produkter" och "berömd tysk kvalitet" behöver inte ens nämnas. Denna avhandling har länge bevisats i praktiken. Men det ska sägas att företagets grundare, Knauf -bröderna, är gruvingenjörer till yrket.

Genom att välja gips som grund för sina byggmaterial, baserade de på sin yrkeskunskap. Gips låter dig göra konstruktion av högre kvalitet, snabbare och mer ekonomiskt, därför är det huvudkomponenten i Knauf -byggblandningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Alla tillverkarens produkter är genomtänkta, harmoniska i sammansättning, effektiva och prisvärda byggmaterial. De produceras med hänsyn till den samlade erfarenheten och användningen av innovativ teknik, klarar kvalitetskontroll, utmärks av sin tillförlitlighet och energieffektivitet. En bonus för estetiker är en lakonisk och vacker design av behållare och förpackningar.

Produkter av märket Rothband sticker ut i en separat rad. Det är en multifunktionell blandning av gipsbaserade torra komponenter, som kompletteras med ytterligare tre produkter från serien: fyllmedel för applicering av det tunnaste möjliga lagret och dekorativa efterbehandlingsmaterial "Rothband Finish" och "Rothband Profi " … Den senare produceras i form av en färdig pasta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Egenskaper hos Rothband gips:

  • Göra flera saker samtidigt. Faktum är att detta är ett universellt verktyg för att förbereda en grov yta för dekorativ efterbehandling och själva dekorationen. Hon kan fylla upp sprickor, oegentligheter och flis, jämna ut väggarnas yta, skapa dekorativa element. Det ökar även vidhäftningen mellan väggens eller takets arbetsyta och ytbehandlingsmaterialet. Därför, om en nybörjare, som först reparerade sina egna händer, plötsligt glömde att applicera en primer på väggen, kommer Rotband -gipset att ersätta det.
  • Perfekt kvalite.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Lämplig för professionell dekoration och privat bruk;
  • Kompatibilitet med efterbehandlingsmaterial från andra tillverkare och inom raden med samma namn.
  • Möjlighet att använda gips på olika typer av ytor: trä, betong, tegel, gamla väggar, sekundärhus (efterbehandling), gips, betong, cement, blockmaterial, cementgips, expanderad polystyren, OSB och CBPB.
  • Material är anpassade för klimatförhållandena i vårt land;
  • Den kan användas för rum med torrt mikroklimat, i förhållanden med måttlig luftfuktighet och i rum med hög luftfuktighet med extra skydd.
Bild
Bild

Erfarna proffs vet att kvalitetsgips är nyckeln till framgångsrik inredning och renovering.

Listan över fördelar med Rothband -blandningen är ganska övertygande:

  • När du använder det behöver du inte ett extra lager kitt. Detta sparar betydligt tid och pengar och förenklar reparationsarbetet.
  • Gipsskiktet kan appliceras i vilken önskad tjocklek som helst. Det kommer inte att spricka från ojämn torkning eller sin egen vikt.
  • På grund av att blandningen är baserad på gips, universellt för efterbehandling, minskar materialförbrukningen. I jämförelse med cement-sandblandningar är det nästan två gånger mindre.
  • Det är möjligt att applicera upp till 50 millimeter av blandningen på en gång!
  • Förtjockning av gipsskiktet ökar värmeisoleringen och ljudisoleringen i rummet.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Materialets mångsidighet i alla avseenden: vad gäller kompatibilitet med olika ytor och funktionell användning. Knauf "Rotband" gips är lämpligt för grova, dekorativa och restaureringsarbeten.
  • Gipsets härdningshastighet är mycket högre än för cementblandningar, så att du kan börja avsluta arbetet tidigare.
  • Blandningen är plast, det är bekvämt att använda den på svåråtkomliga och präglade platser.
  • Knauf "Rotband" ger en brandsäker finish.
  • På grund av kompositionens unika komponenter kan gipsblandningen behålla fukt i sig, även när den används på absorberande och porösa ytor. Detta gör det möjligt att förbli intakt, utan sprickor och oegentligheter under och efter torkning.
Bild
Bild
  • Väggarnas yta andas, kondens och växthuseffekt bildas inte.
  • Gips är ett rent naturligt mineral som inte utgör något hot mot människokroppen. Det är icke-allergiframkallande och innehåller inga toxiner. Förutom fint gipspulver innehåller kompositionen komponenter som ökar vidhäftningen och förhindrar krympning, mjukningsmedel som är nödvändiga för massans fluiditet och dess hårdhet efter stelning, finkristallin kiseloxid. För avel används vanligt vatten.
  • Färgen på gipset är grundläggande, lämplig för alla slags dekorativa arbeten, och strukturen har god vidhäftning. Detta möjliggör användning av en minsta mängd primer innan du applicerar den dekorativa pälsen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Blandningen har några nackdelar noterade av experter:

  • vid fyllning av djupa sprickor kan materialet krympa något;
  • det andra gipsskiktet appliceras dåligt över det första; användningen av primers krävs;
  • materialförbrukningen i praktiken visar sig vara något mer än vad tillverkaren anger på förpackningen;
  • blandningen stelnar snabbt i luft, så efterbehandling måste göras omedelbart;
  • priset för 10 kg av blandningen är två gånger högre än priset för produkter från en inhemsk tillverkare och en och en halv för produkter från andra utländska tillverkare.
Bild
Bild
Bild
Bild

Specifikationer

Tekniska egenskaper hos Knauf "Rotband" -gips är en kombination av materialegenskaper, egenskaper för dess användning på olika ytor och prestandaegenskaper. De innehåller ett antal indikatorer som sammansättning, färg, tjocklek, hållbarhet, torktid och andra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utgivningsformulär

Torr gipsblandning produceras i ett standardpåseformat från 5 till 30 kilo. Fem kilos påsar är gjorda av plast och papper. Vikten 10, 25 och 30 kg finns endast i papperspåsar. Den färdiga finishen (pasta) produceras i en plastbehållare med en volym på 5-25 liter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Knauf "Rotband" -serien har flera funktioner mot förfalskning som gör det enkelt att skilja kvalitetsprodukter från hemligt material från okända råvaror.

Dessa inkluderar:

  • stiliserad rund stämpel”tysk standard. Testad kvalitet ";
  • tid och datum märkning av produktionen exakt till sekunder;
  • prägling i form av ränder på förpackningens översta lager av specialpapper.
Bild
Bild

Vid tvivel om materialets äkthet bör du ansöka om ett kvalitetscertifikat eller direkt till företagets anställda, som kommer att identifiera okända sätt att skydda mot förfalskning.

Bild
Bild

Lagringsvillkor

Blandningen är lämplig för användning inom sex månader om den förvaras i ett torrt ventilerat rum vid en temperatur på 5-25 grader, borta från värmekällor, fuktighet och direkt solljus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förening

Ämnets sammansättning är universell och lämnas inte ut av tillverkaren för att undvika förfalskningar. Det är känt att detta är en finfördelad gipsblandning med tillsats av komponenter av mineraliskt ursprung som ökar elasticiteten, styrkan, förmågan att behålla fukt och vidhäftning av ämnet och minimerar dess krympning och sprickbildning.

Klassiskt gips är vitt både i torr form och efter torkning på ytan av väggar eller tak, men ibland finns det ett färgpigment i kompositionen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Färg

Färgen på gipset väljs enligt typen och nyansen på det dekorativa materialet. Det är obetydligt, men det påverkar fortfarande materialets prestanda och dess "beteende" under efterbehandlingen.

Det finns tre färgningsalternativ tillgängliga: vit (kan också kallas färglös på grund av bristen på färgpigment), grå och rosa … Enligt tillverkaren är färgen inte vald specifikt, utan beror på vissa föroreningar i mineralstenen. Det påverkar inte beläggningens kvalitet på något sätt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vitt gips anses vara en "klassiker i genren".

Producerad både på fabriker i Tyskland och vid filialer av Krasnodar -territoriet och Astrakhan -regionen. Den grå blandningen produceras i Krasnogorsk. Rosa produceras i staden Kolpino, Chelyabinsk -regionen. Denna indelning efter region beror på placeringen av de stenbrott där råvarorna för produktion av blandningar bryts.

Bild
Bild

Fraktionsstorlek

Denna parameter är också föremål för standardisering. Tillverkaren ställer inte in minsta indikator, men max är 1,2 mm.

Finkornigt gips kan ge en "flöde" -effekt på en vertikal yta … Som ett resultat bildas ränder på väggen, som måste tas bort. Det rekommenderas att använda det under täta efterbehandlingsmaterial, till exempel några tapeter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med en grovkornig blandning uppstår inte sådana problem. Den är lämplig för självdekoration.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tjocklek

Minimi- och maxvärdena för skikttjockleken för olika ytor varierar inom olika gränser. För väggar rekommenderar tillverkaren att starta ett lager med 5 millimeter och högst 50, för taket är den nedre indikatorn densamma - 5 mm, men det övre är flera gånger mindre - bara 15 mm.

Ytor som måste bearbetas med ett lager med mer än 50 mm tjocklek putsas i etapper. Först appliceras en primer (företrädesvis från samma tillverkare), sedan ett lager Rotband-spackel, och efter att den har torkat återfylls ytan. När primern är torr kan du applicera ett andra lager gips upp till 15-50 mm tjockt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Torktid

Tidsramarna för varje tillstånd och process är olika:

  • "Mognad" av lösningen efter tillsats av vätska till blandningen varar 10 minuter;
  • lösningen behåller konsistensen av en flytande massa i en öppen behållare i en halvtimme;
  • torkning av ett lager med minsta tjocklek tar flera timmar, beroende på mikroklimatet i rummet;
  • torkning av ett helt lager är 7 dagar. Vissa källor nämner kortare perioder (24 timmar, 3 dagar), men tillverkarens officiella rekommendation är att börja avsluta tidigast en vecka senare.
Bild
Bild
Bild
Bild

Den torra blandningen har en densitet på 730 kg per kubikmeter, det härdade gipset är något mer - 950 kg / m3

Bild
Bild
Bild
Bild

Styrka

Det kallas "tryckhållfasthet" och "böjhållfasthet", vilket betyder gipsskiktets motståndskraft mot tryck, så att integriteten inte skadas.

Det högsta tillåtna trycket på ett lager Rotband -gips i kompression är 2,5 MPa, vid böjningen - över 1 MPa. Det är svårt att mäta sådana indikatorer på egen hand, så det är viktigt att bara kontrollera informationen på paketet. Siffrorna för dessa artiklar ska inte vara lägre än 2, 5 och 1.

Bild
Bild
Bild
Bild

Adhesion

Knauf Rotband är en mångsidig gips som fäster bäst på släta betong- och cementytor, men fungerar även på porösa och ojämna väggar och tak.

Bild
Bild

Hållbarhet

Detta innebär motstånd mot extrema temperaturer, låga temperaturer, fuktighet, brandmotstånd. Tillverkaren anger inte sådana uppgifter i informationen på förpackningen, men det har experimentellt visat sig att materialet kan användas i rum med ett fuktigt mikroklimat (badrum, kök), det har ångpermeabilitet, fuktbeständighet, brandbeständighet.

Bild
Bild

Konsumtion

En sällsynt tillverkare av byggmaterial är inte listig och anger på förpackningen ungefärliga siffror för ämnets förbrukning per kvadratmeter av den behandlade ytan. Även Knauf, med sitt oklanderliga rykte, ger inte 100% korrekt information.

Vid beräkning måste du alltid ta hänsyn till att i praktiken kan lite mer blandning gå för att behandla problemområden ., ett lager tjockare än planerat kommer att visa sig eller en del av gipset kommer att skadas på grund av felaktig lagring av den färdiga blandningen.

Bild
Bild

Det finns två sätt att bestämma förbrukningen per kvadratmeter:

  • ta figuren som anges av tillverkaren på förpackningen (för Rotband är det 8,5 kg per kvadratmeter med en skikttjocklek på 1 cm), multiplicera med hela ytan av den behandlade ytan på väggarna eller taket och runda antalet väskor uppåt för försäkring;
  • oberoende beräkna den genomsnittliga skikttjockleken och mängden material. Självräkning är tidskrävande, men mer exakt. Ett 1 cm lager gips räcker inte alltid. Detta beror på att väggarnas eller takets yta inte är helt plan på grund av defekter i byggmaterial. Höjdskillnader är oundvikliga.
Bild
Bild

För att jämna ut dem och beräkna rätt antal påsar (kilogram) gips, måste du följa sekvensen av åtgärder:

"Häng" väggen vid tre punkter och bestäm den genomsnittliga skikttjockleken. För hängande väggar används så kallade vertikala fyrar. För att installera dem behöver du spikar och lodlinor. Fyrar installeras var tredje meter. Med deras hjälp beräknas avvikelser längs de vertikala och horisontella linjerna. Om till exempel på en vägg med en yta på 9 kvadrater är avvikelserna 3, 4 och 5 cm, är deras totala antal dividerat med antalet fyrar, resultatet är ett aritmetiskt medelvärde lika med den önskade tjockleken på gipsskiktet. I detta fall skulle det ta 4 cm

Bild
Bild
  • Granska tillverkarens rekommendationer. Knauf rekommenderar att man håller sig till ett förhållande på 8,5 kg per kvadrat.
  • Beräkna den nödvändiga mängden gips. För att göra detta multipliceras tillverkarens hastighet på 1 cm med tjockleken på mittskiktet och sedan multipliceras den resulterande siffran kg / m2 med hela ytan på arbetsytan.
  • Eftersom produkterna säljs i förpackningar från 5 till 30 kg, måste du dela den resulterande siffran med 5, 10, 25 eller 30 för att beräkna antalet påsar med denna volym som krävs för att reparera ett rum.
  • Beräkna ett litet lager. Gipsets vikt för hela ytarean är 100%, du måste hitta hur mycket i kilogram 5-15% av denna vikt kommer att vara. Den resulterande siffran varierar beroende på väskans volym. Till exempel, om 10% var 6 kg, är det klokare att köpa en 5 kg väska för försäkring än 25, och betala för mycket för den flera gånger.
Bild
Bild
Bild
Bild

Applikationsområde

Gips används för inredning och yttre dekoration av byggnader för olika ändamål.

Bild
Bild
Bild
Bild

Först och främst är det nödvändigt för utjämning av väggarna i lokalerna, både inuti och utsidan (typerna av gips är olika i detta fall). Byggandet av hus på 90 -talet och massiva moderna byggnader kan knappast kallas hög kvalitet. Det finns djupa sprickor, sprickor, fördjupningar och oegentligheter mellan fragmenten på väggarna, taket och vid skarvarna på vertikala och horisontella plan. Allt detta stör i hög grad den dekorativa finishen.

Användningen av gips förenklar och påskyndar reparationen … Å ena sidan, eftersom arbetsytan blir jämn, å andra sidan, eftersom den grova ytan på putsade väggar och tak blir en idealisk bas för grundning och vidhäftning av dekorativa material till den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett annat problem med ytor med defekter är betydande värmeförlust. Genom alla luckor i väggar och tak lämnar varm luft rummet, så temperaturen i huset är lägre än vi skulle vilja, och en del av de finansiella kostnaderna för uppvärmning rinner bokstavligen ut på gatan.

Tillsammans med ökningen av värmeisolering i huset hjälper gips (särskilt i flera lager på 50 mm) till att förbättra ljudisoleringen

I fuktiga rum utför den en sanitär och skyddande funktion, vilket minskar den negativa påverkan av ett fuktigt mikroklimat på ytan av väggar och tak. Det appliceras också på byggnadens utsida för skydd. Detta ökar väderbeständigheten och förbättrar isoleringens prestanda.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Gips är också nödvändigt för bearbetning av tunna murverk och gipsväggar vid ombyggnad inomhus.

Slutligen har den en dekorativ funktion. Gipsets potential i detta avseende är mycket stor, eftersom med dess hjälp kan du skapa mjuka och texturerade beläggningar, imitation av stuckaturer och volymetriska element på vägg och tak … Gipsets konsistens är bekväm för konstnärlig modellering, och reliefmönstret skapas helt genom att helt enkelt rulla det på vått gips med en stencilrulle.

Bild
Bild
Bild
Bild

En hemlighet från proffs: om du lägger färg till gipsblandningen och inte bara målar det översta lagret kommer flis på väggytan, i hörnen, på präglade områden att vara nästan osynliga.

Som regel kräver varje typ av arbete sin egen typ av gips. Fördelen med Knauf "Rotband" är att den är mångsidig och lämplig både för avvägning av väggar före tapetsering och för restaureringsarbete.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rekommendationer för spackling

Som professionella målare skämtar: lita på tillverkaren, men gör inte ett misstag själv. Gips av god kvalitet garanterar inte ett perfekt resultat i sig. Det är viktigt att tillämpa det korrekt, först då blir resultatet optimalt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Arbetet utförs i etapper, börjar med förberedelser och slutar med applicering av skydd på dekorativt gips.

Förarbete

Grunden för applicering av gips kan vara i olika tillstånd. I det första fallet handlar det om väggar i en ny byggnad som aldrig har genomgått kosmetiska reparationer, i det andra väggar som repareras igen eller gamla väggar.

Bearbetningen av nya ytor är lättare, uppsättningen verktyg är till hands.

Det är nödvändigt att ta bort byggrester från lokalerna, om sådana finns, damma taket, väggarna och golvet, skydda alla ytor som inte kommer att målas, behandla basen med en primer i två lager med en paus på 24 timmar

För maximal effektivitet av Knauf "Rotband" -gips rekommenderas att du använder en primer från samma tillverkare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Något svårare att förbereda "sekundära" ytor … Listan över nödvändiga verktyg är redan imponerande: spatlar, skrapor och sladdborstar, verktyg för att ta bort ett gammalt lager av gips och kitt (hammare, mejsel), en speciell lösning för att lösa upp och ta bort emalj, kalk, gips eller andra efterbehandlingsmaterial, borstar eller rullar för applicering av en primer, rengöring av våtservetter och behållare med vatten, skyddsutrustning (handskar, andningsskydd, glasögon vid arbete med taket).

Först måste du ta bort den gamla beläggningen från väggen eller taket. Tapeter kan fuktas och tas bort med en spatel, färgborttagaren B52 klarar emaljer och olika typer av färg, bulkmaterial kan tas bort med metallsladdborstar och slipas med grovkornigt sandpapper.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter rengöring av ytorna dammas rummet av med en torr och våt metod, Knauf -primer appliceras på taket och / eller väggarna. Efter några timmar kan du applicera ett andra lager och vänta en dag och sedan börja applicera gipset.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det förberedande skedet omfattar också organisering av ett lämpligt inomhusklimat. Arbetet bör utföras vid en temperatur som inte är lägre än +5 och inte högre än +25 i ett rum utan drag och fukt.

Bild
Bild

Blanda lösningen

Eftersom Knauf "Rotband" -gips säljs som en torr blandning måste du förbereda det själv innan du applicerar det. För att göra detta behöver du: en behållare med vatten, en behållare för blandning av lösningen (hink, handfat, färgbad), vågar och en mätkanna för satsblandning, en borr med blandningsfäste eller en konstruktionsblandare för att skapa en homogen massa.

Professionella målare rekommenderar att du häller den torra blandningen i en behållare med vatten och inte häller i den, och använder 9 tiondelar av den mängden , vilket anges av tillverkaren i förhållandet liter / kilogram. En för tjock blandning kan spädas med vatten, men det är redan svårare att blanda torrsubstans i den färdiga lösningen ..

Bild
Bild

Blandningen hälls i vatten, blandas med en konstruktionsblandare i 2-3 minuter och får sedan bryggas. Mognadstiden för lösningen är upp till 10 minuter. Det härdar snabbt i det fria, så du måste laga det i små mängder och täcka behållaren med våt plast.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Med felaktig beredning av ytan och murbruk är följande defekter möjliga:

  • Sprickor av gipsskiktet … Sprickor uppstår under krympningsprocessen på grund av för snabb avdunstning av fukt. Knauf "Rotband" innehåller speciella fuktbevarande komponenter, men detta förnekar inte det faktum att det färska gipsskiktet måste tas om hand och lösningen måste beredas enligt rekommendation från proffs.
  • Utseendet på stötar … Detta är klumpen i lösningen, som kvarstår om den inte omrörs ordentligt noggrant.
  • Flagnande … Det uppstår när gips appliceras på en dammig, fet, oförberedd yta.
  • Uppblåsthet … Detta är vanligt förekommande i fuktiga rum. Därför, när du arbetar till exempel i ett badrum, rekommenderar professionella målare att du först torkar rummet och sedan fortsätter med efterbehandling.
  • Grov yta … Detta är resultatet av dålig injektering och försummelse av beskärningsförfarandet.
Bild
Bild

Ansökan

För att utföra målningsarbete behöver du en uppsättning verktyg: ett målningsbad för att hälla en liten mängd lösning för att hantera svåra områden, en trappstege för bearbetning av ytans övre kant, en murslev - ett verktyg för blandning, applicering och utjämning av gipsmassan. Även för applicering kan en halvspackel och en aluminiumregel användas. Som regel appliceras gips på hörnen och jämnheten i lagerfördelningen kontrolleras.

Enligt "klassikerna" i målningskunskaper innehåller applikationstekniken 3 steg, ibland föregås de av reparation av stora sprickor och defekter.

Bild
Bild
Bild
Bild

För sprickor späds lösningen separat, i en liten mängd. Sedan måste de expanderas, blåses ut, rengöras från skräp och täckas med gips. Om sprickan är djup införs preliminärt ett vikt nät i den och förseglas sedan.

Du kan gå vidare till huvuddelen:

Det första steget är sprutning . Det innebär att man applicerar en ny gipsbruk i ett tunt lager på 5-6 millimeter på den grundade ytan. Det är bekvämare att applicera lösningen med en sparkel och sedan jämna ut den med en halvspackel eller en regel, samtidigt som oegentligheter elimineras. Skiktet ska torka väl.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det andra steget är jorden . Om väggens yta är relativt plan kan detta steg slutföras genom att applicera ett lager med önskad tjocklek på väggen. Använd gamla färgnät för gamla sönderfallande väggar som kräver förstärkning. Den placeras direkt i det våta jordlagret och täcks sedan med ett tredje lager.

Den tredje etappen är "täckning ". Det ska vara så platt som möjligt. Den används för att jämna ut defekter i primern och appliceras inte alltid på hela väggytan. I vissa fall behandlas endast de områden där det fortfarande finns skillnader i tjocklek. Innan nästa steg ska lagret stelna och torka lite.

Bild
Bild
Bild
Bild

På väggar utan några speciella defekter räcker det med att applicera gips i ett lager med en tjocklek på 5 till 50 mm.

Bild
Bild

Knauf "Rotband" -gips används ofta på problemområden som är svåra att jämna ut med ett centimeter lager. Som regel är det väggar med stor krökning eller i ett gammalt hus med uppenbara defekter. I det här fallet fylls listan över verktyg med aluminiumprofiler, från vilka fyrar förbereds (guider för utjämning av väggen).

Bild
Bild

Förfarandet är följande:

  • Bestäm väggens krökning och önskad tjocklek på utjämningsskiktet med hjälp av en nivå eller regel.
  • Gör en gipsbruk och använd den för att "sticka" kullarna på väggen med ett steg på 30 cm vertikalt. Horisontellt placeras fyrar var 1-3: e meter.
  • På knölarna fixeras aluminiumfyrar med gipsbruk. Var inte ivrig, efter applicering av utjämningsskiktet måste de tas bort och luckorna från dem bör repareras.
  • Referenspunkten för planering av planet längs horisonten är en spets som sträcks mellan fyrarna.
  • Vidare appliceras gipset över fyrarna i ett eller två lager upp till 50 mm tjockt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

Detta steg förbises ofta, och under tiden förenklar det processen med efterföljande injektering. Beskärning utförs 30-40 minuter efter applicering det sista (eller enda) lagret, när gipset redan har stelnat, men ännu inte har härdat helt.

För att ta bort överskott och fylla på oegentligheter används en trapetsformad aluminiumregel med en skarp kant. Det "skär av" allt onödigt och överför det till andra områden eller tar bort det helt från ytan.

Bild
Bild

Med snyggt arbete krävs inte trimning, men för dem som gör arbetet med egna händer för första gången eller inte har mycket erfarenhet kommer det att vara användbart.

Bild
Bild

Puts

Den är gjord på uppsättningen, men inte härdat, toppskikt av gips. För att göra detta pressas målarens flottör mot väggen och gipset börjar "gnugga" gipset i cirkulära rörelser tills det blir jämnt och smidigt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Glans

Med detta målningstrick kan du undvika att använda kitt ovanpå gipset. Poleringsproceduren består i att gipsytan 3-4 timmar efter injektering väts rikligt med vatten från en sprayflaska och bearbetas med en metallspackel. Efter denna procedur är väggen helt klar för applicering av en primer och dekorativ beläggning.

Men det är inte alltid färg, tapeter eller andra material används ovanpå gipset. Knauf "Rotband" gips i sig är redan lämpligt för väggdekoration.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dekoration

Användningen av ett universellt gips från Rotband -serien för efterbehandling av väggar har flera fördelar:

  • spara tid, ekonomi och ansträngning för efterbehandling, eftersom ett material löser flera problem samtidigt;
  • förstöra ytan, som bör präglas, är skrämmande. Tekniken är relevant för nybörjare som är rädda för att göra dekorationen med egna händer;
  • den dekorativa beläggningen kommer att vara pålitlig, vacker och hållbar;
  • gipsmassan är formbar och lätt att bearbeta, så med dess hjälp blir det möjligt att skapa en intressant design eller ovanlig väggdekoration.
Bild
Bild
Bild
Bild

Två vanliga tekniker för att dekorera väggar (eller tak) med gips är att ge det en lättnad eller en ljus nyans.

Bild
Bild
Bild
Bild

De målar gipset på olika sätt. Resultatet är en tvättbar, vacker yta och en hållbar finish.

Det kan vara monokromatiskt, med en stencil- eller frihandsteckning, mångfärgat (till exempel är det viktigt att använda flera olika färger på motsatta väggar för att visuellt ändra parametrarna i ett rum), med imitation av trä, sten, åldrade material, med en pärlemorseffekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Att arbeta med textur är mer varierat. Du kan lägga till lättnad på gipset med hjälp av professionella och improviserade verktyg:

  • Skumrullar och grova tupplurar … Ritningen erhålls på ett elementärt sätt - rullarna rullas över vått gips med lätt tryck. Konsistensen är märklig, den maskerar lätt applikationsfel.
  • Särskilda stencilrullar … De är styva med konvexa eller tvärtom djupgående ornamentik. Du måste rulla dem försiktigt längs väggen så att ritningen inte rör sig, eftersom det oftast är en upprepande och ganska specifika figurer: ett fiskbens, ränder, blommor och andra mönster.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Frimärken … Detta är ett målarverktyg, på vars yta det finns ett konvext eller djupgående mönster. Det appliceras och pressas lätt in i det våta gipset för att överföra mönstret till väggytan. Efter varje applicering av stämpeln på väggen måste den rengöras med vatten så att ritningen förblir klar.
  • Målningsverktyg: spatlar, murslev, penslar, rivjärn … De tillämpar ritningen för hand enligt vissa scheman eller kaotiskt. Du kan få stenens struktur, imitation av dekorativt gips "barkbagge" eller "regn" utan överbetalning för efterbehandlingsmaterial. Rita cirklar, halvcirklar, vågiga linjer och andra mönster med en borste med hård borste.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Borste eller kvast … Tekniken för deras användning liknar ett barns trick i lektioner, när färg sprids över ett pappersark med en tandborste. Du måste doppa den fläckiga delen av borsten eller kvasten i den flytande gipslösningen "Rotband" och köra handen över den elastiska högen mot dig själv eller slå gipset från kvasten på väggen. Det visar sig effekten av att "stänka" väggen och den präglade ritningen.
  • Skyddande polyetenfilm … Dess dimensioner bör vara en och en halv till två gånger större än väggytan så att det är möjligt att bilda veck och ett mönster, och dess densitet bör vara genomsnittlig. För tunn film kommer inte att "fånga" gipset, och för tätt kommer inte att ge den önskade effekten av "shamming".
Bild
Bild
Bild
Bild

Filmen appliceras på väggen från vänster till höger, lims den på gipsets våta yta och bildar samtidigt veck och veck. Det är mer bekvämt att göra arbetet tillsammans så att den fria kanten inte fäster godtyckligt och gipset inte hinner torka.

Ett annat alternativ för att använda filmen är att "torka" av vått gips med den. En liten bit film bör skrynklas i dina händer och gå över hela väggen med "utskrifter" och trycka den i några sekunder mot ytan av det våta gipset.

Bild
Bild

För att slutföra målningsarbetet rekommenderas att man täcker gipset med Knauf skyddande topplack eller akryllack. Det blir lättare att rengöra och mindre benägen för repor och skador.

Bild
Bild
Bild
Bild

Recensioner

Den överväldigande majoriteten av recensioner om Knauf "Rotband" gips är positiva eller lovordande. Nybörjare och icke-proffs noterar att det är lätt att arbeta med materialet, det kan appliceras i ett tjockt lager, och själva gipsmassan rinner inte ner i väggen i processen.

Bild
Bild

Professionell åsikt är mer specifik. Målare inser att detta är en kvalitetsprodukt till ett överkomligt pris. Plastitet, god vidhäftning, konsistens som är lämplig för applicering noteras särskilt. En obestridlig fördel är att blandningen torkar tillräckligt snabbt och bildar en plan yta för efterföljande dekorativ efterbehandling.

Bland bristerna noterar experter en liten krympning av materialet. Detta måste beaktas vid beräkning av förbrukning av Rotband -gips och utspädning av lösningen.

Rekommenderad: