Cement-sandgips: Avsluta Väggarna Med Cement-sandmurbruk Och Gipsblandningens Sammansättning För Interiörarbete, Egenskaper Hos Materialet "Prospectors"

Innehållsförteckning:

Video: Cement-sandgips: Avsluta Väggarna Med Cement-sandmurbruk Och Gipsblandningens Sammansättning För Interiörarbete, Egenskaper Hos Materialet "Prospectors"

Video: Cement-sandgips: Avsluta Väggarna Med Cement-sandmurbruk Och Gipsblandningens Sammansättning För Interiörarbete, Egenskaper Hos Materialet
Video: Putsa dina innerväggar med gipsputs - så gör du 2024, Maj
Cement-sandgips: Avsluta Väggarna Med Cement-sandmurbruk Och Gipsblandningens Sammansättning För Interiörarbete, Egenskaper Hos Materialet "Prospectors"
Cement-sandgips: Avsluta Väggarna Med Cement-sandmurbruk Och Gipsblandningens Sammansättning För Interiörarbete, Egenskaper Hos Materialet "Prospectors"
Anonim

Applicering av universalgips är ett av stadierna i efterbehandlingen och utför ett antal uppgifter. Gips maskerar yttre defekter på väggen och jämnar ut ytan för en "finish" -finish. Fungerar som en solid grund för efterföljande efterbehandlingsarbete och minskar också kostnaderna, så att du kan minska mängden arbete och begränsa dig till minimal efterbehandling: puts och målning. Gips förbättrar vattentätningen av ytan och förbättrar värme och ljudisolering av väggen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Applikationsområde

Cement-sandgips används för sådana arbeten:

  • byggnad fasad dekoration;
  • planering av väggarna inuti lokalerna för ytterligare dekoration (rum med hög luftfuktighet eller utan uppvärmning);
  • dölja avgolv och sprickor både på insidan och på framsidan;
  • eliminering av betydande ytfel.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

De positiva egenskaperna hos gips inkluderar följande funktioner:

  • hög styrka;
  • immunitet mot temperaturförändringar;
  • utmärkt fuktbeständighet;
  • varaktighet;
  • bra frostbeständighet;
Bild
Bild
  • god vidhäftning (vidhäftning) till vissa typer av ytor: betong, tegel, sten, askblock;
  • den enkla formeln för lösningen låter dig hitta alla nödvändiga komponenter i alla järnaffärer;
  • prisvärdhet, särskilt när du förbereder lösningen på egen hand.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

De negativa aspekterna av att arbeta med cement-sandgips inkluderar följande:

  • att arbeta med lösningen är fysiskt svårt och tröttsamt, det är svårt att jämna ut det applicerade lagret;
  • det härdade skiktet är mycket grovt, det är inte lämpligt för direktmålning eller limning av tunn tapet utan ytterligare efterbehandling;
  • den torkade ytan är svår att slipa;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • ökar väggarnas massa och som ett resultat gör konstruktionen som helhet tyngre, vilket är särskilt viktigt för små byggnader där det inte finns några kraftfulla bärstöd och en massiv grund;
  • dålig vidhäftning till trä och målade ytor;
  • stark krympning av lagret kräver minst två lager efterbehandling och kan inte appliceras i ett lager tunnare än 5 och tjockare än 30 millimeter.
Bild
Bild
Bild
Bild

Komposition och funktioner

En standardlösning består av följande komponenter:

  • cement, beroende på vilket märke styrkan hos kompositionen varierar;
  • sand - du kan bara använda grov (0,5-2 mm) siktad flod eller stenbrott;
  • vatten.

När du blandar lösningen är det viktigt att observera proportionerna, samt att använda rätt typer av komponenter. Om det finns för lite sand stelnar blandningen snabbt och dess styrka minskar. Om sand inte används alls, kan en sådan komposition bara täcka mindre oegentligheter, medan den är helt olämplig för storskaligt arbete.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid användning av finkornig sand ökar risken för sprickbildning. Förekomsten av föroreningar i form av lera eller jord minskar styrkan hos det härdade skiktet och ökar risken för sprickbildning. Om kornstorleken är större än 2 mm blir ytan på det stelnade skiktet för grovt. En sandfraktion på 2,5 mm eller mer används endast för tegel och är inte lämpligt för putsarbete.

Bild
Bild

Specifikationer

Cement-sandblandningen har ett antal grundparametrar som bestämmer dess egenskaper.

Densitet . En av huvudegenskaperna bestämmer hållfastheten och värmeledningsförmågan hos lösningen. Gipsets standardkomposition, utan förekomst av föroreningar och tillsatser, har en densitet på cirka 1700 kg / m3. En sådan blandning har tillräcklig styrka för användning i fasad- och inredningsarbeten, samt för att skapa en golvbeläggning.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Värmeledningsförmåga . Baskompositionen har en hög värmeledningsförmåga på cirka 0,9 W. För jämförelse: en gipslösning har tre gånger mindre värmeledningsförmåga - 0,3 W.
  • Vattenångpermeabilitet . Denna indikator påverkar slutskiktets förmåga att passera luftblandningen. Ånggenomsläpplighet gör att fukt som fångas i materialet under gipsskiktet avdunstar så att det inte dämpar. Cement-sandmurbruk kännetecknas av ångpermeabilitet från 0, 11 till 0, 14 mg / mhPa.
Bild
Bild
Bild
Bild

Blandningens torkningshastighet . Tiden som läggs på efterbehandling beror på denna parameter, vilket är särskilt viktigt för cement-sandgips, vilket ger stark krympning och därför appliceras flera gånger. Vid en lufttemperatur på +15 till + 25 ° C tar den fullständiga torkningen av ett två millimeter lager från 12 till 14 timmar. Med ökande skikttjocklek ökar härdningstiden också.

Det rekommenderas att vänta en dag efter applicering av det sista lagret och först sedan fortsätta med ytterligare ytbehandling.

Bild
Bild

Blandningskonsumtion

Den normala förbrukningen av ett cement-sandbruk med en standardkomposition i ett lager av 10 millimeter är cirka 17 kg / m2. Om en färdig blandning köps anges denna indikator på förpackningen.

När manuellt skapar en murbruk med en blandningsförbrukning på 17 kg / m2 med ett lager på 1 cm bör man ta hänsyn till en vattenförbrukning på 0,16 liter per 1 kg torra komponenter och förhållandet mellan cement och sand 1: 4. Därför, för att avsluta 1 m2 yta, krävs följande mängd ingredienser: vatten - 2,4 liter; cement - 2,9 kg; sand - 11,7 kg.

Bild
Bild

Arbetsytans förberedelse

För att säkerställa en tillförlitlig bas för putsarbete måste väggen först förberedas. Beroende på tjockleken på det applicerade lagret, typen av arbetsyta, ytterligare gipsförstärkning och andra förhållanden För att få ett resultat av hög kvalitet utförs följande åtgärder:

Ett speciellt lim appliceras på väggen i ett tunt lager, det har utmärkt vidhäftning (vidhäftning till beläggningsmaterialet), hållfasthet och kommer att fungera som en bas för gips. Ovanpå det applicerade lagret appliceras ett gipsnät - så att kanterna på intilliggande fragment överlappar 100 millimeter. Efter det, med hjälp av en hackad murslev, jämnas nätet ut och pressas in i det applicerade limmet. Det torkade skiktet blir en solid bas för cement-sandig gipsbruk

Bild
Bild

För ytterligare förstärkning av gipset används ett förstärkt nät. Den fästs på väggen med självgängande skruvar, skapar en solid bas för tjock puts eller ger en kvalitetsgipsfinish på trä- och lerytor. Alternativt kan tråd användas. Den lindas mellan spikar eller skruvar som drivs in i väggen. Denna metod är billigare, men en stor mängd manuellt arbete är kostsamt i tid och ansträngning. Mantel används oftare i små områden, där dess förmåga att täcka alla områden utan att skära nätet har sina fördelar

Bild
Bild
  • En självhäftande primer används för att stärka bindningen till betongväggen. Innan du applicerar det slås hack och små chips ut på arbetsytan med en perforator eller yxa.
  • Vid applicering av nya gipsskikt ovanpå befintliga bör de äldre kontrolleras med avseende på tillförlitlighet genom att försiktigt knacka på dem med en hammare. De exfolierade fragmenten avlägsnas och de formade hålrummen rengörs med en borste från små bitar.
Bild
Bild

Vid arbete med porösa betongmaterial behandlas ytan med en hydrofob primer före puts. Detta görs för att minska absorptionen av fukt i arbetsytan från gipslösningen, vilket leder till dess uttorkning, snabb härdning och minskad styrka

Bild
Bild

Beredning av lösningen

Den färdiga blandningen är lättare att använda, det är lämpligt att köpa den för små volymer. Men om det är nödvändigt att täcka stora områden växer prisskillnaden till en betydande mängd. För att lösningen ska uppfylla alla standarder och ge önskat resultat måste du välja proportionerna av ingredienserna korrekt. Huvudindikatorn här är cementmärket.

Det finns sådana alternativ för gipsbruk:

  • "200" - cement M300 blandas med sand i förhållandet 1: 1, M400 - 1: 2, M500 - 1: 3;
  • "150" - cement M300 blandas med sand i förhållandet 1: 2,5, M400 - 1: 3, M500 - 1: 4;
  • "100" - cement M300 blandas med sand i förhållandet 1: 3,5, M400 - 1: 4,5, M500 - 1: 5,5;
  • "75" - cement M 300 blandas med sand i förhållandet 1: 4, M400 - 1: 5,5, M500 - 1: 7.
Bild
Bild

För att blanda cement-sandmurbruk måste du utföra ett antal uppgifter:

  • Sikta sanden även om den verkar ren.
  • Om cementen är täckt rekommenderas det inte att använda det, men det är möjligt att det också kan siktas för att ta bort klumpen. I en sådan blandning reduceras sandhalten med 25%.
  • Först kombineras cement och sand torrt, sedan blandas de tills en relativt homogen torr blandning uppnås.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Vatten tillsätts i små portioner, emellan blandas lösningen noggrant.
  • Därefter tillsätts tillsatser - till exempel mjukgörare.

En indikator på en välblandad lösning är dess förmåga att hålla i form av ett objektglas utan att spridas. Det bör också spridas över arbetsytan utan svårighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Väggapplikationsteknik

Korrekt applicering av kittet i enlighet med alla rekommendationer är en av komponenterna i högkvalitativt efterbehandling.

För att göra detta måste du göra följande:

Innan gipset appliceras behandlas ytan med en primer - detta kommer att ge en starkare vidhäftning till murbruk. Sedan får väggen torka

Bild
Bild
  • Ledande fyrar placeras på ytan, längs vilket du i processen kan bestämma gränserna för det skapade planet. Deras höjd ställs in efter nivån, i grunda områden ersätts de med kittskott. Materialet till fyrarna är ofta en metallprofil, fäst på en murbruk eller lameller, eller trästänger på självgängande skruvar. Avståndet mellan fyrarna är nivån på nivelleringsregeln minus 10-20 cm.
  • För att applicera ett standardlager (10 mm) gips används en murslev, en tjock - en slev eller annat mätverktyg.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Ett nytt lager appliceras 1, 5-2 timmar efter det föregående. Den appliceras från botten till toppen och överlappar den föregående helt. Det är bekvämare att arbeta genom att bryta väggen i delar på en och en halv meter. Vidare sträcks och jämnas gipset ut med regeln. Detta görs genom att hårt pressa verktyget mot fyrarna, med en höjning och en liten förskjutning åt vänster och höger. Överskott av gips avlägsnas med en murslev.
  • När murbruk har stelnat, men ännu inte härdat, är det dags för injektering. Det utförs i en cirkulär rörelse med en flottör på platser med oegentligheter, spår eller utskjutande delar.
  • För invändigt arbete sker sluthärdningen inom 4-7 dagar efter applicering under normala fuktighetsförhållanden. För utomhusarbete ökar detta intervall och kan nå 2 veckor.
Bild
Bild
Bild
Bild

Allmänna tips

För att förbättra putsarbete är det värt att fördjupa sig i olika finesser, till exempel maskintillämpning. För att förhindra sprickor vid snabb stelning fuktas skiktet då och då med vatten från en sprayflaska eller täckas med en film. Det bör inte heller finnas några drag, temperaturen får inte vara förhöjd eller fluktuerande. När små sprickor uppstår utförs ytterligare injektering av problemområden.

Bild
Bild

Det är obekvämt att använda på krökta platser, urtag eller i närvaro av olika obstruerande föremål, till exempel rör. För sådana ändamål görs en lämplig mall och fyrarna ställs in efter dess dimensioner vid det nödvändiga intervallet. Ett hörn används för att arbeta med hörn; det kan vara fabrik eller manuellt.

Rekommenderad: