Biologiska Produkter För Att Skydda Växter Mot Skadedjur Och Sjukdomar: Välja Biologiska Produkter För Att Bekämpa Insekter I Trädgården Och Grönsaksgården

Innehållsförteckning:

Video: Biologiska Produkter För Att Skydda Växter Mot Skadedjur Och Sjukdomar: Välja Biologiska Produkter För Att Bekämpa Insekter I Trädgården Och Grönsaksgården

Video: Biologiska Produkter För Att Skydda Växter Mot Skadedjur Och Sjukdomar: Välja Biologiska Produkter För Att Bekämpa Insekter I Trädgården Och Grönsaksgården
Video: Skydda växter mot torka - överleva torka - 3 tips för dig som odlar , rädda dina växter i trädgården 2024, April
Biologiska Produkter För Att Skydda Växter Mot Skadedjur Och Sjukdomar: Välja Biologiska Produkter För Att Bekämpa Insekter I Trädgården Och Grönsaksgården
Biologiska Produkter För Att Skydda Växter Mot Skadedjur Och Sjukdomar: Välja Biologiska Produkter För Att Bekämpa Insekter I Trädgården Och Grönsaksgården
Anonim

Det är trevligt att samla en bra skörd av grönsaker och frukter från din webbplats och inse att den resulterande produkten är miljövänlig och naturligtvis hälsosam. Det är dock ofta nödvändigt att kämpa för skörden, först och främst med en stor armé av skadedjur, olika kvalster och insekter. De kan inte bara skada, utan också förstöra odlade grödor. Naturligtvis kan du "slå" den här armén med speciell kemi, men du vill få rena produkter. I detta fall kommer biologiska produkter att komma till undsättning. Vad de är och hur man skyddar växter mot skadedjur och sjukdomar med deras hjälp kommer att diskuteras i den här artikeln.

Bild
Bild

Vad det är?

Biologiska produkter är moderna miljövänliga produkter som är utformade för att skydda växter mot skadedjur och sjukdomar. De är baserade på användningen av levande organismer eller naturligt biologiskt aktiva föreningar som dessa organismer syntetiserar. Oftast är de av växt- eller mikrobiologiskt ursprung.

Förstörelsen av skadedjur sker genom exponering för deras tarmar eller nervsystem. I den första versionen, när de äter de bearbetade bladen, dör insekter av förgiftning. I det andra fallet är de förlamade och dör av hunger. Biologiska preparat har ett brett spektrum av åtgärder. Beroende på syftet är de indelade i följande huvudgrupper:

  • biofungicider och biobaktericider - läkemedel för att bekämpa sjukdomar;
  • insekticider - insektsmedel;
  • akaricider - döda fästingar;
  • bioantibiotika;
  • biokomplex eller stimulanser - de består av växtextrakt som kan påverka tidpunkten för tillväxt, blomning och mognad av frukter.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa produkter är effektiva mot gnagare och sniglar . Det finns biologiska preparat som används för att behandla frön före plantering. Denna operation utförs flera dagar före avstigning. Det är nödvändigt att bearbeta fröna i skuggan, undvika direkt solljus. Resultatet kommer att glädja odlaren, sådant planteringsmaterial kommer att kännetecknas av god likhet, sjukdomsresistens, mer intensiv tillväxt och ökad produktivitet.

Vissa medel appliceras på jorden . Det rekommenderas att utföra detta arbete 5-6 dagar innan plantorna planteras. I detta fall ökar antalet fördelaktiga mikroorganismer i jorden, vilket hämmar patogena bakterier.

Samtidigt fortskrider sönderdelningen av organiskt material i snabbare takt, markens struktur förbättras, vilket resulterar i att produktiviteten hos grödor som odlas på platsen ökar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Innan plantor planteras, rekommenderas att spruta sitt rotsystem med speciella biologiska produkter. Sådan bearbetning utförs 2-3 timmar före plantering . Växter framställda på detta sätt kommer att vara sjukdomsresistenta och mer produktiva. Goda resultat kan uppnås genom att spruta rotade plantor med biologiska medel. Behandlingen utförs med suspensioner av olika koncentrationer - från 0,1 till 1%. Lösningen måste användas på beredningsdagen.

Under vattningen kan du applicera preparaten tillsammans med vatten under växts rotsystem . Bakterier av biologiska produkter kommer att börja interagera med markbiocenos, vilket påverkar utvecklingen av fytofager.

Detta leder till att inte bara patogen mikroflora dör, utan också skadedjur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Biologiska preparat är praktiska eftersom deras användning gör det möjligt att få miljövänliga produkter. De frukter som bearbetas av dem kan ätas på ett par dagar utan fara för hälsan. Dessutom skadar de inte miljön, de dödar bara skadedjur utan att negativt påverka fördelaktiga deltagare i biocenosen. Liksom alla växtskyddsmedel har biologiska produkter sina för- och nackdelar.

Bild
Bild

Fördelar:

  • de är säkra, kompositionen som används är helt ofarlig för människor och djur;
  • miljövänliga, eftersom de inte förorenar och inte förstör den omgivande naturen, är vissa inte farliga för bin;
  • när de används korrekt är de ganska effektiva;
  • agera selektivt;
  • de agerar på ett komplext sätt - de flesta läkemedel förstör samtidigt skadedjur och förbättrar växternas immunitet;
  • kan användas under hela växtsäsongen för grödor, även under blomning och mognad av frukter;
  • drogerna orsakar inte en beroendeframkallande effekt hos insekter, vilket innebär att det inte är nödvändigt att ständigt ändra dem;
  • det är ganska ekonomiskt, eftersom en liten mängd läkemedel konsumeras på det behandlade området.
Bild
Bild

Nackdelarna inkluderar det långsamma arbetet med biologiska produkter. Trots allt börjar deras inverkan först efter att ha ingått i kedjan av biologiska processer. En viss svårighet orsakas av lagring och behovet av att använda dem omedelbart efter tillagning, de är instabila och sönderfaller under påverkan av solljus.

Den ekologiska säkerheten för biologiska produkter anses vara oklanderlig, eftersom vi talar om användningen av mikroorganismer isolerade från biologiska miljöobjekt och ingår i cirkulationen av ämnen.

Sådana biologiska preparat bryter inte mot den naturliga balansen, kontrollerar oberoende antalet fytofager, patogener och fördelaktiga mikroorganismer.

Bild
Bild

Vyer

De första typerna av biologiska produkter för växtskydd utvecklades för att bekämpa fytofager. Nu är dessa preparat för komplex handling, de kan skydda växter mot skadedjur och många sjukdomar.

Bild
Bild

De mest populära av dem är sådana grupper

  • Avermektiner . Dessa är preparat baserade på de gifter som utsöndras av svamparna Streptomyces avermitilis. Med deras hjälp bekämpar de insekter, fästingar och nematoder. Toxiner påverkar nervsystemet hos skadedjur. Albit används för att stimulera växttillväxt. Du kan hantera svampar och bakterier med hjälp av "Baktofit". Användningen av "Fitolavin" hjälper till att bekämpa bakterieröta. "Fitosporin - M" hjälper till att skydda trädgården och grönsaksgården från ett komplex av svamp- och bakteriesjukdomar.
  • Trichoderma . För att skapa dem används avfallsprodukterna från Trichoderma -svampar. Dessa produkter kan användas för att bearbeta vegetativa delar av växter, blötlägga frön och plantornas rotsystem, och även gälla jorden. Den aktiva substansen förstör infektionssjukdomar. Dessutom går bakterierna i detta medel i symbios med växternas rotsystem och berikar dem med kväve. För att skydda växter mot fusarium, mikrosporos, fytosporos, antraknos, rot och gråröta är Trichoderma Veride lämplig. Du kan bekämpa de orsakande svampsjukdomarna med hjälp av "Trichocin" och "Trichophlor".
  • Bakteriella insekticider . De skapas med stammar av de entomopatogena bakterierna Bacillus thuringiensis. Läkemedlet är utformat för att förstöra skadedjur genom att komma in i bakterier i matsmältningssystemet och skada inre organ. För att förstöra lepidoptera och deras larver, skadedjur av frukt- och bärgrödor används Lepilocid, medan Bitoxibacillin är lämpligt för att bekämpa fästingar, lepidoptera och larver av Colorado -potatisbaggen.
  • Bakteriella fungicider . Dessa läkemedel är baserade på antagonistiska bakterier. Den aktiva ingrediensen är celler med ett komplex av metaboliter av bakterier Bacillus subtilis. De är utformade för att bekämpa en mängd olika växtsjukdomar. Det komplexa preparatet "Albit" är lämpligt som tillväxtstimulerande medel. Använd "Baktofit" för att bekämpa svamp- och bakteriesjukdomar hos grödor.
  • Insektsvirus . Denna kategori inkluderar läkemedel som är dödliga för skadedjur som Karpovirusin och Madex Twin.
  • En annan biologisk produkt för skadedjur är entomopatogener av nematoder ., som i sin handling använder symbios av nematoder med patogena bakterier som dödar skadedjur. Dessa inkluderar "Nemabakt"; Antonem - F.
  • Biologiska produkter från växtextrakt inkluderar extrakt av nålar, berberis, ros, ginseng . De fungerar samtidigt som fungicider och tillväxtstimulerande medel. Bland de mest populära är drogerna "Rostok", "Silk", "Fitozont".
Bild
Bild

Det rekommenderas att använda biologiska produkter i varmt väder, medan lufttemperaturen inte bör vara under 20 grader . Det är värt att notera att med en ökning av dess effekt fördubblas läkemedlen. En dag efter appliceringen blir produkterna inte farliga för bin. De är farliga för vattenlevande invånare, därför bör kontakt med vattenförekomster undvikas.

Även om alla biologiska produkter inte är giftiga för människor, bör dock barn och gravida kvinnor inte tillåtas på de behandlade områdena.

Rekommenderad: