Demontering Av Fundamentet: Demontering Av Betong Och Armerade Betongkonstruktioner, Hur Man Bryter Det Med Egna Händer, Tar Bort Den Gamla Tejpversionen

Innehållsförteckning:

Video: Demontering Av Fundamentet: Demontering Av Betong Och Armerade Betongkonstruktioner, Hur Man Bryter Det Med Egna Händer, Tar Bort Den Gamla Tejpversionen

Video: Demontering Av Fundamentet: Demontering Av Betong Och Armerade Betongkonstruktioner, Hur Man Bryter Det Med Egna Händer, Tar Bort Den Gamla Tejpversionen
Video: Gjuta platta - Armering och armeringsdistanser 2024, Maj
Demontering Av Fundamentet: Demontering Av Betong Och Armerade Betongkonstruktioner, Hur Man Bryter Det Med Egna Händer, Tar Bort Den Gamla Tejpversionen
Demontering Av Fundamentet: Demontering Av Betong Och Armerade Betongkonstruktioner, Hur Man Bryter Det Med Egna Händer, Tar Bort Den Gamla Tejpversionen
Anonim

Om huset är i ett förfallet tillstånd eller om ett nytt måste byggas på platsen för den gamla byggnaden, måste byggnaden demonteras helt. Dessutom är det nödvändigt att ta bort inte bara väggar och tak, utan också grunden. Sådant arbete kräver särskild uppmärksamhet, eftersom det är av en specifik karaktär. Att demontera fundamentet är inte alltid möjligt att göra det själv utan att använda specialverktyg och utrustning. Dessutom är det för sådant arbete nödvändigt att utarbeta teknisk dokumentation som är godkänd av proffs. Låt oss överväga funktionerna i detta förfarande mer detaljerat.

Början av arbetet

Efter att strukturen redan har rivits, skynda inte på att omedelbart börja demontera betongfundamentet. Till att börja med måste du besluta om demonteringsmetoden, korrelera kostnader, klargöra vilken utrustning och i vilken mängd som kommer att behövas. Och det är också viktigt att ta hand om borttagning av allt byggavfall och avfall i förväg, för att bekanta dig med säkerhetsreglerna i detalj. Och redan på grundval av all beredd information, utarbeta en detaljerad arbetsplan. Först då kan du börja demontera.

Bild
Bild
Bild
Bild

Val av metod

Hittills är flera tekniker för att demontera fundamentet kända.

För att ta reda på vilken som är rätt för ditt fall måste du ta hänsyn till flera parametrar:

djupnivån vid vilken byggnadens bas är belägen

typ och konfiguration av fundamentet (remsa, hög)

närvaron av förstärkning

betonguppsättningens skick

Bild
Bild
Bild
Bild

jordens variation och egenskaper

förekomsten av grundvatten

graden av tillgänglighet för objektet

typ av material - betong, tegel, stenbrott

avlägsna grannbyggnader och så vidare

Bild
Bild
Bild
Bild

De vanligaste och mest uppenbara metoderna för demontering av en betongbas är manuella och mekaniska metoder. Många tror att manuell demontering av fundamentet är det bästa och enklaste alternativet, eftersom implementeringen endast kräver din egen styrka och tid. Men den här metoden är mycket lång, och det är långt ifrån alltid möjligt att använda den. Det är viktigt att inte bara beakta den totala kostnaden för arbetet, utan också energiförbrukningen och rationaliteten i den tid som spenderas. Samtidigt bör det också förstås att samma demonteringsteknik inte är lämplig för varje webbplats. Så för en sommarstugebyggnad, som ligger i ett avlägset område, kommer typen av arbete att vara optimal, annorlunda än metoderna för att demontera grunden i ett stort bostadsområde.

Låt oss överväga båda alternativen mer i detalj

Bild
Bild
Bild
Bild

Manuell

Detta är den enklaste och mest oförskämda arbetsmetoden. Det skulle vara rättvist att kalla det "gammalt" och det mest icke-tekniska. Det kräver inte nästan några ekonomiska kostnader, varför manuell behandling fortfarande lockar några husägare. Den enorma mängden tid och ansträngning som måste läggas på demontering är emellertid inte jämförbar med kostnadsbesparingarna. Och om du lyckas förstöra en tegelsten eller murar med dina egna händer, då fungerar det inte alls för en monolitisk betongbas. Speciellt om dess ram är gjord med tillägg av förstärkning. Detsamma gäller bandfundamentet.

Om du ändå bestämmer dig för att demontera fundamentet manuellt, beväpna dig själv med en hacka och en slägga . Och involvera alla vänner och släktingar i arbetet, och det är bättre att anställa ett team av arbetare. Det är trots allt definitivt inte möjligt att klara detta ensam.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mekaniserad

Mycket oftare utförs demonteringen av fundamentet just med hjälp av specialutrustning. Med hjälp av det kommer det att vara möjligt att bryta även stark armerad betong, spillbetong och påelfundament.

För att slutföra arbetet behöver du följande utrustning:

hydraulisk hammare

jackhammer

stansare

hydroklin

diamantskärare

hydrauliska saxar och liknande

Bild
Bild
Bild
Bild

Men också för implementeringen av den mekaniserade metoden är ibland grävmaskiner med hydraulisk hammare, kranar och så vidare inblandade. Detta är främst fallet när betongunderlaget är stort eller djupt under jord. Kranen används vid montering av basen från FBS -block, därför blir det nödvändigt att sänka ned komponentelementen för återanvändning. En hydraulisk hammare används oftast för att förstöra en monolitisk betongfundament. Verktyget är upphängt och fäst på grävmaskinen. Det är med hjälp av sådan utrustning som bryggstöden demonteras. Det bör noteras att kostnaden för arbete med specialutrustning är ganska hög. Effektiviteten och hastigheten för denna metod är dock på högsta nivå.

Förutom fördelarna med mekaniserad demontering av basen har denna teknik betydande nackdelar . Så, specialverktyg och utrustning låter mycket. Detta innebär att tillstånd för att utföra sådant arbete inte får erhållas. Detta gäller särskilt när byggnaden ligger intill en skola, dagis, sjukhus eller annan liknande offentlig institution. Dessutom kräver arbete med teknik stor omsorg och försiktighet. Det är viktigt att ta väl hand om din säkerhet. Kom inte i närheten av utrustningen, eftersom fragment av materialet kan flyga över långa sträckor och skada andra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Icke-standard

Eftersom de två första arbetsmetoderna långt ifrån alltid är möjliga att tillämpa, har proffs utvecklat alternativa alternativ.

Låt oss lista några av dem

  1. Explosion . Den största fördelen med denna metod är hastighet - betong eller annat material kollapsar direkt. Explosionen skapar dock mycket buller. Det betyder att den inte heller är lämplig för alla områden. Men också denna metod är inte alltid säker, eftersom betongfragment kan flyga över långa avstånd och orsaka skador på angränsande strukturer. Dessutom är kostnaden för sådana tjänster ganska hög.
  2. Frätande ämnen . Om ingen av de demonteringsmetoder som anges ovan fungerar för dig kan du använda en annan enkel men effektiv metod. Först måste du borra hål i basens yta och sedan hälla en speciell lösning där som förstör material. Det kommer att ta mycket tid att slutföra denna process - från 8 till 50 timmar. Men det finns inga begränsningar för dess användning. Och även närliggande dagis eller sjukhus kommer inte att hindra dig från att demontera grunden.
  3. Ultraljud . Krossningen av materialet utförs av kraftfulla ultraljudsvågor, som riktas in i de förberedda hålrummen. Basen förstörs med block av önskad storlek. Detta är ett mycket bekvämt och effektivt sätt, men priset på sådant arbete är ganska högt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kostnad för arbete

För att beräkna det ungefärliga beloppet som det kommer att kosta att demontera fundamentet, det finns flera faktorer att ta hänsyn till:

funktioner i den valda metoden,

komplexiteten i arbetet,

antal anställda och kvalifikationer,

webbplatshastighet,

Bild
Bild
Bild
Bild

avskrivning av mekanismer och verktyg,

kostnaden för tjänster för borttagning av byggavfall,

storleken på betongen (eller annan) bas

Den exakta kostnaden för arbetet kan beräknas först efter en fullständig inspektion av webbplatsen och dess analys av specialister. Men också en betydande kostnadspost kommer att vara uthyrning och leverans av specialutrustning, om den demonteringsmetod du har valt innebär att den används.

Rekommenderad: