Gipsbruk: Proportioner Och Sammansättning, Hur Man Spädar För Att Putsa Väggar Med Egna Händer, Hur Man Gör Dekorativt Gips Själv

Innehållsförteckning:

Video: Gipsbruk: Proportioner Och Sammansättning, Hur Man Spädar För Att Putsa Väggar Med Egna Händer, Hur Man Gör Dekorativt Gips Själv

Video: Gipsbruk: Proportioner Och Sammansättning, Hur Man Spädar För Att Putsa Väggar Med Egna Händer, Hur Man Gör Dekorativt Gips Själv
Video: Putsa dina innerväggar med gipsputs - så gör du 2024, April
Gipsbruk: Proportioner Och Sammansättning, Hur Man Spädar För Att Putsa Väggar Med Egna Händer, Hur Man Gör Dekorativt Gips Själv
Gipsbruk: Proportioner Och Sammansättning, Hur Man Spädar För Att Putsa Väggar Med Egna Händer, Hur Man Gör Dekorativt Gips Själv
Anonim

Gips är en grov finish av väggar och tak, liksom fasaden på en byggnad. Efter tillämpningen börjar allt annat arbete. Du kan göra det själv eller bjuda in specialister till detta.

Detta reparationsstadium är viktigt eftersom putsningen skyddar ytorna . Tveka särskilt inte att avsluta fasaden, eftersom den är mer sårbar för yttre påverkan.

Trots arbetets mödosamhet och beläggningens långa torktid är puts en klassisk inredningsmetod.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Med hjälp av gips kan du förkroppsliga en mängd olika designlösningar, göra ytor från imitationer av olika texturer och material. Den är lämplig för alla typer av ytor - från tegel till trä.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För invändigt arbete är gips indelat i:

  • strukturell - den kännetecknas av heterogenitet och ger en lättnad;
  • texturerat - skiljer sig i materialets granularitet, ger en annan struktur, till exempel en sten, trä eller sand;
  • dekorativ - ger effekten av målning, förädlar ytans utseende;
  • sten - skapar en originalritning;
  • latex konstgjord gips - motståndskraftig mot mekaniska skador.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Extern gips kan också skapa ett attraktivt utseende för en byggnad, men dess huvudsakliga funktion är att stärka väggarna och skydda dem från förstörelse. Oftast appliceras det i flera lager.

Funktionerna i denna typ av finish inkluderar också en ökning av värmeisolering och ljudisolering, utjämning och eliminering av ytdefekter, vatten- och brandmotstånd på ytan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Oftast används cement och gipsbruk för puts . De kännetecknas av relativt låg kostnad och snabb torkning.

För att underlätta arbetet kan du använda speciella gipsstationer, eftersom puts är en ganska komplex process som kräver ansträngning. Detta sparar inte bara tid utan även material. Med gipsstationen kan du bearbeta ett stort område på en gång, vilket inte kräver ytterligare bearbetning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Primära krav

På grund av att gips är grunden för efterföljande arbete ställs många krav på det. Murbrukets kvalitet bestäms av dess hållfasthet, plasticitet, god vidhäftning och optimal konsistens.

Det är nödvändigt att uppmärksamma materialens sammansättning och proportioner. Tillämpningsområdet för gipslösningar och deras funktion beror på detta. De viktigaste indikatorerna är också vattenbeständighet och brandmotstånd.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beläggningens hållfasthet och hållbarhet påverkas inte bara av lösningens sammansättning utan också av ytbehandlingens kvalitet. På betongytor förseglas utsprång och hål, rengöras med speciella borstar. Lägg vid behov ett metallnät och innan du applicerar gipset fuktas ytan något med vatten.

Tegelväggar måste också rengöras och jämnas . Se till att det inte finns rost innan du avslutar metallytor. Det rekommenderas att avsluta träytor med bältros eller speciella sköldar. Bältros är tunna träskivor gjorda i form av ett galler.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer av blandningar

Det finns grundläggande typer av lösningar och kombinerade.

De viktigaste är:

  • cement (den mest hållbara);
  • lera (återanvändbar);
  • kalkhaltig (öka plasticitet och vidhäftning);
  • gips (snabbtorkande).
Bild
Bild
Bild
Bild

Nästan alltid, för beredning av lösningar, läggs flodsand till huvudmaterialet, vilket har en positiv effekt på styrkan hos den färdiga kompositionen och inte kräver rengöring.

Kombinerade murbruk består av flera grundmaterial och förbättrar därmed gipsets egenskaper.

Cementgips är mycket tungt och är lite svårt att arbeta med. Trots denna nackdel ger cementblandningen en lång livslängd, hållfasthet och vattenbeständighet. Cementgips består av naturmaterial, därför anses det vara säkert och miljövänligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Långvarig torkning av materialet är både en fördel och en nackdel. I det första fallet är det möjligt att omedelbart förbereda en stor mängd lösning, och i det andra blir det nödvändigt att vänta länge innan gipset torkar helt (cirka 10-14 dagar) för efterföljande arbete.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är viktigt att övervaka mängden sand som tillsätts till lösningen .eftersom det kan minska vidhäftningen av blandningen.

Cementkalkgips döps om det är nödvändigt för att få en mer hållbar komposition. Men det viktigaste i det här fallet är att inte överdriva det, eftersom en stor mängd kalk kommer att ge motsatt effekt - gipset kan bli sprucket. Det idealiska förhållandet mellan kalk och cementblandning är 1: 3.

Bild
Bild
Bild
Bild

Cementkalkbruk används för inredning av en byggnad och för fasaddekoration.

Kalkgips används för efterbehandling av rum med medelhög luftfuktighet (inte lämplig för badrum) med väggar av sten, trä och andra material.

Det är viktigt att ta hänsyn till det ögonblick då gips härdar mycket snabbt . (cirka 10-15 minuter), så lösningen bereds i små portioner. Det är inte nödvändigt att späda lösningen till det härdade gipset - tvärtom kommer det att leda till förlust av styrka och vidhäftning. Det är också lämpligt att dela upp ytorna i små sektioner och gipsa dem en efter en.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Lergips är det äldsta efterbehandlingsmaterialet. Att arbeta med det kan ta lång tid, eftersom leran först måste förberedas. Denna typ av gips används för rum med mycket låg luftfuktighet. Kalk (för större plasticitet), cement (för att öka hållfastheten) eller gips (för snabb torkning) tillsätts ofta till lerblandningen.

Det främsta kännetecknet för lergips från andra typer är förmågan att späda ut med vatten när det är helt härdat. Om för mycket murbruk framställdes och det frös, kan vatten tillsättas igen och användas för ytbehandling. Samtidigt påverkas inte kvaliteten på arbetet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Gips, med sådana fördelar som låg vikt, enkel applicering och hög hållfasthet, har en nackdel - bristen på vattenbeständighet. För en kort härdningstid kan du ändra receptet på gipslösningen genom att lägga till kakel eller PVA -lim på det.

Dekorativt (terrazit) gips används främst för dekoration av fasader, ibland för korridorer. Den möjliga sammansättningen av ett sådant gips är mycket omfattande, men cement- och färgpigment används nästan alltid. För att få olika imitationer behövs speciella tillsatser och användning av de nödvändiga verktygen för efterbehandling.

Bild
Bild
Bild
Bild

Terrazzitgips kännetecknas av graden av granularitet, som beror på fyllnadsfraktionen:

  • finkornig - fraktion upp till 2 mm;
  • medelstor-2-4 mm;
  • grovt - 4-6 mm.
Bild
Bild
Bild
Bild

Varje gips innehåller fyllmedel, vatten och bindemedel.

Proportionerna av dessa element i lösningens sammansättning beror också på typen av arbete:

  • stänk;
  • primerlager;
  • ytskikt.
Bild
Bild

Den minsta mängden bindemedel används för sprutning och mer för slutskiktet. Detta är anledningen till slutmaterialets höga hållfasthet.

Putsning kan utföras i alla tre skikten, liksom i endast ett. För varje metod väljs individuella proportioner. Lerformuleringar innehåller alltid mindre av detta material.

Bild
Bild

Om du vill förbättra gipsets egenskaper kan du köpa speciella tillsatser. Till exempel ökar mjukningsmedel blandningens plasticitet och ger en jämn beläggning, förhindrar delaminering. De kan också minska mängden vatten som krävs.

Under den kalla årstiden hjälper tillsatser med frostskyddsegenskaper att utföra efterbehandlingen så att lösningen inte låter sig frysa. Kvartsand ökar motståndskraften mot syror, glimmer skyddar mot ultraviolett strålning. Metallspån används sällan på grund av deras frätande egenskaper, men de ökar beläggningens hållfasthet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om det är nödvändigt att öka vidhäftningen eller förkorta härdningstiden kan man hitta rätt tillsats utan problem.

Bild
Bild

Det finns också ett brett utbud av dekorativa tillsatser:

  • marmorflis används för att skapa en venetiansk stil;
  • flockar (färgade bitar av akryl) ger effekten av en mocka beläggning;
  • vax- och hartstillsatser används för att imitera sten och siden.
Bild
Bild
Bild
Bild

Huvudregeln vid användning av tillsatser är deras mängd, som i lösningen inte bör överstiga 10% av huvudvolymen. Vissa tillsatser kan läggas till lösningen med en spruta.

Skillnaden mellan gips och vanligt kitt är att kittet är en finish och döljer de defekter som gjordes under puts.

Bild
Bild

Hur man lagar mat?

För att förbereda en gipslösning måste du använda följande verktyg:

  • behållare för material;
  • betongblandare (kan ersättas med en mixer eller spade);
  • sammandragande, aggregat och vatten;
  • dispenser.
Bild
Bild
Bild
Bild

För att förbereda cementgips måste du först sålla sanden och rengöra den från skräp och klumpar. Blanda sedan torrt cement och sand noggrant. För att göra detta, använd en betongblandare eller mixer. Så snart elementen blir en homogen massa kan du gradvis tillsätta vatten, försiktigt fortsätta att röra. Den färdiga kompositionen bör få tillståndet av tjock gräddfil.

Bild
Bild

När det gäller fettinnehållet blandas blandningen i:

  • fet (stark klibbighet);
  • vanligt;
  • mager (ingen klibbighet).
Bild
Bild

En blandning av hög kvalitet bör kännetecknas av enhetlighet i kompositionen och normalt fettinnehåll.

För att förbereda en lerlösning är det nödvändigt att blötlägga aluminiumoxiden i vatten i flera timmar och sedan knåda den så att det inte blir några klumpar. Lägg sedan till sågspån till leran. I slutändan ska aluminiumoxiden vara tillräckligt tjock. För att uppnå detta resultat är det nödvändigt att hela tiden röra om blandningen och tillsätta lite vatten.

För att helt bli av med klumpar och skräp kan du torka lösningen med en sil. Efter dessa steg tillsätts siktad sand. Men en sådan blandning kommer inte att ha tillräcklig hållfasthet, varför cement, kalk eller gips tillsätts dessutom till den.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att förbereda kalkbaserad gips får endast släckt ämne användas. Först blandas detta material med vatten och sedan tillsätts gradvis sand.

Gipsets torrhet kan bestämmas av färgförändringen från gråaktig till vit . Den färdiga blandningen i behållaren kan lagras i cirka tre dagar, men det rekommenderas inte att fördröja appliceringen, eftersom lösningen med tiden börjar förlora sin plasticitet.

Om kalken är snabbkalk måste slakning göras. För detta späds torr kalk med kallt vatten. Det är viktigt att använda en stor behållare eftersom släckning är en våldsam reaktion. Skyddsglasögon och kläder kan behövas. Kalk i detta tillstånd bör stå i ungefär två veckor.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att skapa en kalkgipslösning är det nödvändigt att tillsätta gips i vattnet och blanda tills det är jämnt. Sedan tillsätts kalk. Det är lämpligt att utföra alla förberedelsesteg snabbt, eftersom gipset torkar snabbt.

Bild
Bild

Cementkalkgips kan beredas med egna händer på två sätt:

  • I torr form blandas cement och sand, sedan kan du späda dem med mjölk av kalk, renat med en sil. Alla element blandas noggrant.
  • Först blandas kalk, sand och vatten och först sedan tillsätts cement. Den resulterande massan blandas också.
Bild
Bild
Bild
Bild

Dekorativ gips kan tillverkas av alla bindande material, men med obligatorisk tillsats av dekorativa tillsatser och färgpigment.

Bild
Bild
Bild
Bild

Recepten för att förbereda lösningar är inte särskilt olika, men egenskaperna hos de använda materialen beaktas.

För att förbereda lösningen själv måste du utföra följande steg:

  • allt torrt gips måste först siktas och rengöras helt;
  • för att vara säker på homogeniteten hos den resulterande kompositionen är det lämpligt att sila den;
  • proportionerna av material i kompositionen regleras av typen av arbete (sprutning, grundning eller efterbehandling).
Bild
Bild

För närvarande kan du köpa färdiga torra blandningar som bara behöver spädas med vatten. De är bra eftersom de har en professionell och specialiserad komposition, innehåller olika tillsatser för att öka styrkan och duktiliteten.

Bild
Bild

Möjliga misstag

Kvaliteten på slutgipset beror på korrekt beredning av kompositionen och överensstämmelse med materialens proportioner. Fel kan resultera i ytsprickor, fjällning och svullnad.

Dålig blandning av lösningen leder till sprickor på grund av den höga koncentrationen av ett bindemedel eller aggregat i ett område. Sprickor uppstår också vid exponering för för låga eller höga temperaturer, drag. Därför är det bäst att stänga alla fönster och dörrar efter att gipset applicerats.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett nytt lager kan endast appliceras efter det föregående har torkat helt.

Det finns en missuppfattning att om du tillsätter mer cement kommer murbrukets hållfasthet att öka. Men detta är inte sant. Naturligtvis blir lösningen tätare, men när den torkar bildas snabbt sprickor på ytan.

Se till att ytan är helt torr innan du applicerar gipset. I annat fall kommer beläggningen inte att fästa bra och avskalas snabbt. Men även den övertorkade ytan kommer inte att hålla beläggningen. Det rekommenderas inte heller att göra för tunna eller tjocka lager.

Bild
Bild

För en bättre fixering av gipsblandningen är det värt att se till att ytan är tillräckligt grov. Om du applicerar lager med olika tjocklekar kommer det efter torkning att märkas av ytans ojämna färg på grund av torktidens olika varaktighet.

Styrkan påverkas av mängden bindemedel och frånvaron av kontaminering i materialen. Använd inte gips för betongytor, detta kan leda till att ytan förstörs. Det rekommenderas inte heller att applicera en kalkblandning på gips.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tips

Även om det inte rekommenderas att påverka gipsets självtorkningstid, om du säkerställer ett bra luftutbyte i rummet, minskar sannolikheten för defekter.

Det är bättre att fukta ytan innan man putsar teglet .eftersom detta material har god fuktabsorbering. Innan arbetet avslutas är det nödvändigt att helt ta bort eventuell ytförorening så att murbruk häftar bättre. Glöm inte att förbereda för putsning av fasaden - om det finns armerade betongbjälkar är de täckta med lera som eldas i en ugn.

Bild
Bild

För yttre dekoration är det oönskat att använda gips, eftersom det deformeras under påverkan av regn eller snö. För att få en perfekt jämn yta kan fyrar installeras på ytan. För att göra detta måste du först kontrollera väggens vertikalitet och sedan köra in pluggarna på rätt ställen och sträcka fiskelinan längs dem. För att undvika ett avbrott är det nödvändigt att dra linjen mellan de extrema fyrarna.

För att korrigera ojämna hörn appliceras ett extra lager gips . Om ojämnheterna är för stora, slå först ner gipsskiktet helt och applicera det igen.

Det är bäst att göra puts på våren eller hösten, när det inte finns någon varm sol eller hård frost. Ytor kan skyddas från solen med en speciell skyddande baldakin.

Bild
Bild

Ett tjockt lager av murbruk kan spricka, men vid behov sträcka ett metallförstärkningsnät innan det appliceras. Det är lämpligt att utföra allt installationsarbete före puts, för att inte skada beläggningen eller rören (ledningar). Delar av kommunikation placeras i speciella urtag i väggen och täcks med gips. Lämna inte värmerör nära gipset, eftersom de vid uppvärmning expanderar och beläggningen kollapsar och rostfläckar kan uppstå på grund av gipsets förmåga att absorbera fukt.

Ytorna måste vara helt dammfria, annars kommer gipset inte att fästa ordentligt vid dem.

Rekommenderad: