USB-fundament (35 Bilder): Vad Det är, Konstruktionsteknik Med En Svensk Platta, Isolerad Finsk Version, Fördelar Och Nackdelar

Innehållsförteckning:

Video: USB-fundament (35 Bilder): Vad Det är, Konstruktionsteknik Med En Svensk Platta, Isolerad Finsk Version, Fördelar Och Nackdelar

Video: USB-fundament (35 Bilder): Vad Det är, Konstruktionsteknik Med En Svensk Platta, Isolerad Finsk Version, Fördelar Och Nackdelar
Video: Björn bygger bo, Avsnitt 1 - Gjutning av grunden 2024, Maj
USB-fundament (35 Bilder): Vad Det är, Konstruktionsteknik Med En Svensk Platta, Isolerad Finsk Version, Fördelar Och Nackdelar
USB-fundament (35 Bilder): Vad Det är, Konstruktionsteknik Med En Svensk Platta, Isolerad Finsk Version, Fördelar Och Nackdelar
Anonim

Konstruktionen av en byggnad börjar med installationen av en grund, som inte bara fungerar som en tillförlitlig grund för strukturen, utan också ger strukturen hållbarhet. Idag finns det många typer av sådana baser, men basen med användning av isolerade svenska plattor (USHP) är särskilt populär bland utvecklare. Detta material är tillverkat med modern teknik, låter dig spara på byggkostnader och tid, och är också en utmärkt värmeisolator.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

USP-fundamentet är en monolitisk bas av svenska plattor med isolering i hela området och sulans omkrets. En sådan grund är ett färdigt undergolv för första våningen; förutom kommunikation kan ett värmesystem också byggas in i det.

Plattorna läggs ytligt, eftersom de innehåller högkvalitativ isolering - expanderad polystyren, som på ett tillförlitligt sätt skyddar basen underifrån från att frysa. Dessutom innehåller byggmaterialet grafitpartiklar, vilket gör brädorna starka och motståndskraftiga mot kraftbelastning och exponering för solljus. Det är också värt att notera att UWB -stiftelsen aldrig krymper - detta är mycket viktigt när man bygger byggnader i områden med problemjord.

Bild
Bild
Bild
Bild

Svenska plattor skiljer sig från konventionella smörgåsstrukturer genom att de avsevärt minskar kostnaden för att bygga en bas. Sådana element kan till exempel användas i hus som ligger i områden med hårda klimatförhållanden, där det finns en låg temperaturregim och hög markfuktighet på våren och hösten, eftersom dessa fundament är frostbeständiga och skyddar strukturen från värmeförlust.

De är också idealiska för byggnader där icke-konventionell uppvärmning med vattenvärme är planerad. Värmeledningar installeras direkt inuti plattorna och de överför termisk energi från bäraren till hela ytan av basen.

Bild
Bild
Bild
Bild

När konstruktionen utförs på problemjord är detta också en anledning till att använda USB -tekniken. Tack vare flerlagersstrukturen, som dessutom förstärks med stark armering och hälls med betong, är basen pålitlig och låter dig bygga hus på mark med en ökad koncentration av torv, lera och sand.

För konstruktion av byggnader med flera våningar, vars höjd överstiger 9 m, är dessa plattor också ett oumbärligt element. USB -plattor säkerställer stabiliteten hos ramarna, samt stärker timmerstugor och strukturer gjorda av ihåliga paneler.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

USB -fundamentet används ofta i modern konstruktion, eftersom det, till skillnad från andra typer av fundament, är ett budgetalternativ och har många fördelar. Fördelarna med denna design inkluderar till exempel den minimala installationstiden - hela installationen av plattorna utförs som regel inom två veckor.

Ett sådant material har också god värmeisolering, eftersom tack vare expanderad polystyren, som är en del av materialet, är frysning av marken under basen av fundamentet uteslutet, vilket minskar risken för nedsänkning och jordhöjning. Dessutom minskar kostnaden för uppvärmning av byggnaden avsevärt.

UVF -ytan fungerar som ett färdigt undergolv, på vilket keramiska plattor kan läggas omedelbart utan föregående utjämning. Denna skillnad gör det möjligt att spara tid för efterbehandling.

Bild
Bild
Bild
Bild

Materialet har hög tryckhållfasthet och motståndskraft mot fukt, så denna typ av foundation är hållbar och kan tjäna pålitligt i årtionden, samtidigt som den behåller sina ursprungliga egenskaper. Vid konstruktionen av svenska plattor är det också viktigt att ta hänsyn till deras nackdelar:

  • huvuddelen av kommunikationen är arrangerad i fundamentet, vilket innebär att om det är nödvändigt att byta ut det kommer det att vara svårt att göra detta, eftersom det är omöjligt att komma åt dem;
  • USHP -plattor rekommenderas inte för konstruktion av tunga och flervåningshus - tekniken för deras installation tillhandahålls endast för små byggnader;
  • en sådan grund ger inte möjlighet att genomföra projekt för hus med källare.
Bild
Bild
Bild
Bild

Enhet

Liksom alla byggmaterial har den svenska plattan sina egna enhetskarakteristika. Grunden är monolitisk, tillverkad enligt den senaste produktionstekniken och består av följande lager:

  • betongbeläggning;
  • värmesystem;
  • beslag;
  • värmeisolering;
  • spillror;
  • byggsand;
  • geotextiler;
  • jordlager;
  • dräneringssystem.
Bild
Bild
Bild
Bild

Därför kan vi säga det Svensk platta är en unik typ av bas med en specifik struktur, som kombinerar vattentätning, isolering och värmesystem samtidigt . En sådan universell "paj" tillåter inte bara att snabbt bygga byggnader, utan också behåller värmen väl och skapar komfort i lokalerna. För värmeisolering används ark av expanderad polystyren, tack vare vilken grunden är isolerad. Armeringen är gjord av stålstavar med en diameter på 12 till 14 mm - de stärker byggnadsramen och skyddar golvet från sprickbildning.

Tack vare denna struktur är USB-fundamentet, liksom dess finska motsvarighet, idealiskt för att bygga ett hus där en remsor eller en grund på högar inte kan användas. Dessutom kännetecknas denna typ av struktur av integritet, på grund av vilken grunden inte kollapsar under påverkan av låg temperatur och fukt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beräkning

Installationen av svenska plattor måste påbörjas med preliminära beräkningar, med hänsyn till markens egenskaper, konstruktionens belastning och effekten av atmosfärisk nederbörd. Därför är det först och främst nödvändigt att bestämma vilken typ av jord på marken där byggnaden är planerad. Dessutom studerar de nivån på grundvattnets placering och djupet av frysning av jordlager. Beräkningarnas huvuduppgift är att utarbeta ett byggprojekt som anger tjockleken på grundlagren.

För korrekt beräkning tas följande data:

  • total basyta;
  • USB -omkrets;
  • lagerribbornas höjd och längd;
  • sanddynans tjocklek;
  • volym och vikt av betong.
Bild
Bild
Bild
Bild

Kostnaden för att installera svenska plattor kan vara olika, eftersom det beror på byggnadens storlek, liksom avlopps- och vattenförsörjningens funktioner.

Byggteknik

USB -fundamentet används ofta i modern konstruktion, det har många fördelar och kan enkelt installeras med dina egna händer. Eftersom svenska plattor i sin design har högkvalitativ isolering, visar sig byggnadens bas vara varm och kräver inte ytterligare installation av isolering, vilket inte bara sparar arbetstid utan också ekonomi. För att självständigt kunna utföra denna typ av fundament är det nödvändigt att konsekvent utföra några arbetsfaser.

Markberedning . Om en byggnad byggs på ömtålig jord måste den rengöras från lager av torv och lera, eller helt enkelt täckas med ett tjockt lager medelstor sand. Dessutom måste fundamentet placeras strikt horisontellt. Dess tjocklek beräknas med hänsyn till tjockleken på sandkudden och isoleringen och kan inte vara mindre än 40 cm. Basens botten är täckt med sand och jämnt fördelad, varje lager ramas noggrant.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Installation av dräneringssystem . En gräv görs längs omkretsen av den grävda gropen, ett flexibelt rör läggs i den. Innan rören läggs måste väggarna och botten av diket täckas med geotextil med en överlappning på 15 cm - detta material ger bra dränering och stärker jorden. Därefter utförs återfyllning, strikt efter de dimensioner som anges i projektet. Det fyllda och komprimerade lagret av sand måste vattnas med vatten.
  • Utläggning av teknisk kommunikation . Alla avloppssystem placeras direkt på en sandbas, de fixeras tillfälligt med klämmor och beslag. Ändarna på rör och kablar förs upp till ytan.
  • Konstruktion av en träram . En ram är gjord av en kantad bräda runt basens omkrets. För att göra detta, sätt först rack, sedan fästs brädor på dem med självgängande skruvar. För att göra ramen stark rekommenderas det att förstärka den ytterligare med hängslen.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Krossad stenfyllning . För denna typ av fundament är medelstor krossad sten väl lämpad. Materialskiktet ska vara jämnt fördelat över hela arbetsområdet, dess tjocklek bör inte vara mindre än 10 cm.
  • Installation av värmeisolering . Plattor av extruderat polystyrenskum används som isolator. Uppvärmningen måste ske både horisontellt och vertikalt på basen. Isoleringstjockleken är vanligtvis 100 mm. Isoleringen pressas tätt mot träramens yta och formen. För att undvika förskjutning av plattorna under installationen fixeras de med självgängande skruvar och små hål görs i sektionerna av kommunikationsutloppet.
  • Förstärkning . Denna typ av arbete utförs i två steg: först förstärks ramgrillen, sedan planet för själva den svenska plattan. Som ett resultat bildas en förstärkningsbur, gjord av stavar sammankopplade med en stickstråd. För att inte skada isoleringen är det lämpligt att montera ramen separat och sedan lägga den i färdig form. Dessutom fästs ett armeringsnät av stavar med en diameter på minst 10 mm och en maskstorlek på 15 × 15 cm över hela basytan.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Arrangemang av golvvärmesystem . Tekniken för att montera USB-fundamentet möjliggör installation av ett varmt golv direkt i bottenplattan. Tack vare detta kräver byggnadens första våning inte ytterligare uppvärmning. Enligt konstruktionen placeras rören på ett armeringsnät och fixeras på nylonklämmor. När det gäller uppsamlaren är den anordnad i en grundkudde på höjden som anges på ritningarna. På platser där rören kommer att stiga till kollektorn monteras dessutom korrugerat skydd.
  • Hälla betong . Betongprocessen kan bara startas när alla ovanstående steg är slutförda. Betongkvaliteten väljs i enlighet med byggprojektet. En speciell betongpump eller betongblandare hjälper till att förenkla hällningen. Lösningen är jämnt fördelad över hela fundamentets yta och ser till att svåråtkomliga platser inte blir tomma. Det rekommenderas att använda nyberedd betong; i slutet av hällningen fuktas arbetsfogarna med vatten och behandlas med en primer.

Sammanfattningsvis kan vi säga att installationen av UWB -fundamentet inte är särskilt svårt, men för att fundamentet ska vara starkt och pålitligt bör vart och ett av ovanstående steg utföras strikt efter tekniken och glöm inte att göra kvalitetskontroll.

Om alla konstruktionsstandarder är uppfyllda blir USP -stiftelsen ett varmt och gediget stöd för huset.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tips

Nyligen, när de bygger nya byggnader, försöker de tillämpa innovativ teknik - detta gäller inte bara konstruktionen av ramen, utan också grunden. De flesta byggare väljer svenska paneler för installation av basen, eftersom de har utmärkt prestanda och har positiva recensioner. När man bygger en sådan grund är det värt att överväga några av rekommendationerna från experter.

  • Du måste börja arbeta med design. För detta bestäms byggnadsplanen, materialet för taket och väggarna väljs, eftersom belastningen på basen beror på dessa indikatorer. Det är också viktigt att beräkna bredden på fundamentet under de bärande väggarna. Det är bäst att överlåta designen till erfarna specialister, men om du har personliga färdigheter kan du hantera det själv.
  • Under installationen är det viktigt att vara uppmärksam på korrekt placering av plattorna, särskilt när materialet inte är rektangulärt, utan komplex geometri.

Ju mindre antalet leder i basen, desto lägre är risken för läckage. Därför anses ett alternativ vara idealiskt där det inte finns några skarvar under plattan.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • För att kostnaderna för den efterföljande efterbehandlingen av byggnaden ska vara små måste ytan på de framtida plattorna jämnas först.
  • Tjockleken på de svenska plattorna bestäms individuellt för varje projekt, eftersom det direkt beror på belastningarna.
  • Arrangemang av dräneringssystemet anses vara en viktig punkt när man lägger USP -fundamentet. Om det utförs med fel kan det uppstå problem med dränering av grundvatten.
  • När du installerar rör i fundamentet är det nödvändigt att lägga flera ytterligare kanaler och kablar. De kommer till nytta om du i framtiden behöver lägga ett nytt kommunikationssystem.
  • Efter installation av golvvärme, innan du häller betong, är det nödvändigt att kontrollera värmekvaliteten. För detta fylls rören med vatten och tryckprovning utförs. Om tätningen bryts kommer en läcka att dyka upp, som måste elimineras. Trycket i golvvärmesystemet bör ligga i intervallet 2,5-3 atm.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Efter betonggjutning ges tid för basen att stelna. Som regel tar detta inte mer än en vecka. Det är endast möjligt att fortsätta konstruktionen när ytan får styrka. Under den varma årstiden rekommenderas att fukta betongen och täcka den med folie.
  • För betong av huvudskiktet är det bäst att välja betong av märket M300 - det garanterar en pålitlig grund.
  • Efter avslutat arbete kan källaren färdigställas med valfritt material, men dekorationen med konststen ser särskilt vacker ut.
  • Du kan inte använda denna typ av grund för byggande av hus över två våningar.
  • För att ordna grunden behöver du inte gräva en djup grop - det räcker med att förbereda ett hål 40-50 cm djupt. Det är lämpligt att behandla den förberedda gropen med kemikalier - detta hjälper till att stoppa tillväxten av vegetation.

Isoleringsplattor bör läggas i ett rutmönster - annars kommer de kombinerade lederna att orsaka kyla.

Rekommenderad: