Plommonvård På Hösten: Förberedelse För Vintern. Hur Man Matar Henne För En Bra Skörd? Toppdressing Med Mineralgödselmedel Och Andra. Behandling Mot Skadedjur Och Sjukdomar

Innehållsförteckning:

Video: Plommonvård På Hösten: Förberedelse För Vintern. Hur Man Matar Henne För En Bra Skörd? Toppdressing Med Mineralgödselmedel Och Andra. Behandling Mot Skadedjur Och Sjukdomar

Video: Plommonvård På Hösten: Förberedelse För Vintern. Hur Man Matar Henne För En Bra Skörd? Toppdressing Med Mineralgödselmedel Och Andra. Behandling Mot Skadedjur Och Sjukdomar
Video: Renovering av gräsmattan - vertikalskära, lufta, så och dressa 2024, April
Plommonvård På Hösten: Förberedelse För Vintern. Hur Man Matar Henne För En Bra Skörd? Toppdressing Med Mineralgödselmedel Och Andra. Behandling Mot Skadedjur Och Sjukdomar
Plommonvård På Hösten: Förberedelse För Vintern. Hur Man Matar Henne För En Bra Skörd? Toppdressing Med Mineralgödselmedel Och Andra. Behandling Mot Skadedjur Och Sjukdomar
Anonim

Kvalitativ och noggrann förberedelse av träd för vintern är en garanti inte bara för en bra skörd nästa år, utan också en garanti för att växten säkert kommer att överleva de kalla tiderna. En av de värmeälskande och fuktälskande växterna är plommonen. Hon tål inte torka och kyla. Ändå odlas den i de norra regionerna, och till och med ganska framgångsrikt. Hur man utför en viktig del av vården av ett träd - förbereder sig för vintern, samt tar hänsyn till alla nyanser, läs den här artikeln.

Bild
Bild

Beskärning

Beskärning är en viktig del av plommonunderhållet på hösten. Det bildar inte bara kronans rätta form, utan gör också plantan livet enklare - det slösar inte energi på att stödja onödiga grenar.

Bild
Bild

Tidpunkt

På hösten beskärs vanligtvis trädet två gånger. Första gången beskärning utförs när hela grödan har skördats . Andra gången strax före froststart.

Beskärningstider beror främst på växande region.

I centrala Ryssland sker den första beskärningen i slutet av skörden och den andra lite senare . Men det är bäst att göra detta när bladen har fallit helt. Kalla områden är ett undantag. I de norra regionerna (Sibirien, Uralerna) måste du ha tid att hugga träd minst en gång till innan hösten börjar - i slutet av sommaren.

Bild
Bild

Sätten

Du måste också komma ihåg att växten har sina egna beskärningsnyanser. Det är lättast att beskära ett moget träd. Konduktören och andra snabbt växande grenar är avskurna från honom. Naturligtvis tas gamla, torra och sjuka grenar bort. Om plantan är 2 eller 3 år gammal, skärs alla grenar på ett sådant sätt att de inte är 30-40 cm högre än ledaren, sidogrenens längd bör inte vara mer än 15 cm . Om plantan är mycket ung (1 år gammal) skärs alla skott till en tredjedel av längden.

Alla sektioner behandlas med kopparsulfat (det desinficerar sektionerna) . Dålig beskärning kan försvaga trädet kraftigt. Det är inte nödvändigt att skära av den centrala ledarens apikalknopp. Om du gör detta kommer trädet att sakta ner sin tillväxt.

Bild
Bild

Vattningsnyanser

Plommon tolererar inte torka eller långvarig brist på vattning . Det kan fälla frukt, blommor, löv och till och med torka ut. Därför måste du i slutet av augusti eller början av september börja vattna trädet med mycket vatten. Detta måste göras för att nya skott ska överleva på vintern. Vidare (efter september) vattnas trädet en gång i månaden, men inte i så stor mängd.

Plommon ska inte vattnas direkt nära roten. För ett stort träd måste du göra ett spår på ett avstånd av 1,5 meter från stammen. Ett litet träd kan vattnas runt omkretsen av en cirkel som ligger på ett avstånd av 20 cm från stammen.

I allmänhet beror vattningsfrekvensen fortfarande mer på odlingsregionens egenskaper . Om hösten är varm och utan nederbörd måste du vattna oftare. Om höstperioden visade sig vara extremt regnig kan du vattna mindre ofta. Om det regnar kraftigt måste det göras spår runt trädet så att överflödig fukt försvinner.

Bild
Bild

Vad och hur man matar?

Gödsling krävs på hösten, efter skörd. Bildandet av den senare tar mycket energi från anläggningen. Det är bäst att mata i oktober eller senare, ungefär en månad innan frost börjar.

  • Under denna period är det bra att gödsla med kompost eller humus.
  • För en bra skörd nästa år måste plommon befruktas med dolomitmjöl.
  • Kalium och fosfat är också väsentliga mineralgödselmedel.
  • Det kommer också att vara bra för växten efter skörd i september och gödsla med gödsel. En liten mängd urea kan också tillsättas - endast 20 g per kvadratmeter.
  • Du behöver inte tillsätta mycket kväve till toppdressingen. Det behövs för att ett stort antal blad ska bildas. Höstmatning med kväve kommer att se till att bladen på plommonen blir kvar till frost. Detta är inte särskilt bra för övervintring, trädet kommer att spendera sin energi för att stödja lövverket. Den tillåtna kvävehalten i toppdressing är 4%.
Bild
Bild

Behandling mot skadedjur och sjukdomar

Höstens behandling och behandling är mest acceptabelt. Under denna period rinner fortfarande saft, men frukterna har redan skördats, och de kommer definitivt inte att förgiftas.

  • Innan du börjar höstbearbetningen måste du noggrant undersöka trädet för förekomst av skadedjur eller deras ägg. De finns inte bara på bladen, utan också i barkens sprickor och även på grunda djup av jorden. Om du hittar skadedjur eller deras murverk, innan du bearbetar trädet, är det nödvändigt att mekaniskt ta bort alla levande varelser.
  • För att göra detta läggs en trasa på jorden runt trädet, och själva trädet skakas. De flesta av de levande varelserna faller på duken. Du måste också rensa jorden runt trädet från lövverk, du måste ta bort mossa, lav eller andra misstänkta formationer från barken. Detta bör göras noggrant och helst med en plastbit eller en speciell skrapa. Allt avfall måste senare brännas i hörnet av platsen. Du måste gå längs grenarna med en järnborste. Det är viktigt att inte skada trädets tyg.
  • Därefter måste du spraya med fungicider. Rost behandlas med olika medicinska preparat (till exempel kopparsulfat). Trädet kan avlägsnas från skabbet med hjälp av lösningar av kaliumpermanganat eller senap. Infusioner av vitlök och tobak hjälper bra mot bladlöss. För den första lösningen, ta 0,1 kg vitlök per 10 liter vatten. För den andra buljongen, ta snus eller cigarettstumpar och blötlägg i vatten. Båda de drabbade områdena behandlas med båda lösningarna. Svampen behandlas med järnvitriol.
  • Du måste spraya träd under andra halvan av oktober - början av november. Detta kräver en 5% urea -lösning (500 g per 10 l). Sprutning utförs på ett avstånd av 70 cm. Stammen och grenarna bearbetas. Förfarandet kan endast utföras i grumligt väder.
Bild
Bild

Om det fortfarande finns frukter kvar på trädet under bearbetningen, ska de inte ätas.

Bild
Bild

Gnagarskydd

Plommonbark är mycket förtjust i harar och åkermöss. I kampen mot gnagare tillhör företrädet de vanliga mekaniska metoderna - skydd.

Dessa inkluderar metallnät, glasfiber, säckväv, spunbond och till och med nylontights.

Djur kan skrämmas bort av stora svarta påsar bundna till bagageutrymmet . Vissa bajonetter eller andra liknande strukturer kan placeras runt stammen, vilket blockerar åtkomsten till barken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kompostering

Som redan nämnts är plommonen mycket förtjust i riklig vattning och tål inte torka bra. Fukt kan avdunsta ganska snabbt och i stora volymer. För att förhindra att detta händer är det absolut nödvändigt att utföra mulching. Innan mulching måste trädet vattnas utan att misslyckas . Vattning, som mulching, utförs efter att bladen har fallit helt och innan frost börjar. Den "sista" höstvattningen ska ta cirka 35 liter vatten. Burlap används vanligtvis som mulch för plommon. En tid efter vattning grävs jorden runt trädet, sedan läggs säckväv runt trädet . Därefter läggs en plastfolie eller påsar ovanpå säckväven. Vidare är båda skikten "täckta" med ett lager jord. Det är denna mulching som är mest acceptabelt för plommon.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rentvå

Plommonträd måste vitas så att barken, hur konstig den än låter, inte bränns av solens strålar som reflekteras från snöytan. Vitkalkning förhindrar också sprickbildning och bekämpar frostsprickor . De kan visas med starka temperaturförändringar. Vitkalkning bör utföras på barken, rengöras från torkade partiklar och också välja en dag utan nederbörd för detta. Den maximala lufttemperaturen bör vara +3.

Bild
Bild

En pensel används för vitkalkning. Blandningen måste täcka hela stammen av stammen fram till början av sidogrenarna.

Blandningen är baserad på tre komponenter - den vita delen (vanligtvis kalk, kan ersättas med krita), fästelement (i de flesta fall används PVA -lim, hozmylo eller lera), samt antiseptisk (oftast är det kopparsulfat, ibland ersätts det av gödsel eller kycklingavfall). Som regel tas för 10 liter vatten 2 kg kalk, 1 kg lera, 2 kg gödsel. Andra vitkalkningsblandningar är tillåtna. Blandningen ska inte vara för tunn eller för tjock. Om lim används i kompositionen bör dess innehåll vara cirka 10% av den totala massan . Varje blandning bör tillåta barken att andas. Men nu finns det inget behov av att förbereda blandningar för vitkalkning, de kan köpas i specialaffärer. Förpackningen innehåller vanligtvis instruktioner och rekommendationer för koncentration.

Bild
Bild

Uppvärmning

För att verkligen förbereda plommon för vintern är det nödvändigt att isolera det. Denna del av förberedelserna inför vintern börjar med toppdressing. För att göra detta måste du befrukta jorden. Unga plommon behöver inte befruktas (till exempel årliga plantor) . Trädets stam bör täckas med grenar eller hö. Senare är detta "lager" bundet med trådar.

Därefter måste trädet förpackas med flera lager papper. De kan också fästas med trådar.

Mulching är också en del av uppvärmningsprocessen - jorden runt trädet är täckt med polyeten och säckväv . För ytterligare isolering kan du strö humus runt stamcirkeln. Vitkalkningen som beskrivs ovan skyddar också mot kylan.

Bild
Bild

Vårdtips för olika regioner

Plommon är lättast att ta hand om i kalla områden. I Sibirien försöker de utföra höstbevattning så sällan som möjligt så att trädens rötter inte fryser . Träd, till och med plantor, absolut allt i denna region är isolerat och allt är rikligt befruktat. Trädgårdsmästarnas huvudfokus ligger på trädisolering.

I Ural försöker de beskära så ofta som möjligt så att trädet har en bättre chans att överleva . I centrala Ryssland (till exempel vid en dacha i Moskva -regionen) sker beredningen av plommon för vintern i sin helhet - först vattnas träden rikligt, gödningsmedel appliceras på jorden, jorden grävs väl efter beskärning och isolering utförs. Huvudfokus i denna region är att stimulera utfodring, vattning och grävning av marken. Vården av plommon i Volga -regionen är ungefär densamma.

Rekommenderad: