Takgips: Hur Man Putsar Med Egna Händer, Metoder Och Tillämpningsteknik

Innehållsförteckning:

Video: Takgips: Hur Man Putsar Med Egna Händer, Metoder Och Tillämpningsteknik

Video: Takgips: Hur Man Putsar Med Egna Händer, Metoder Och Tillämpningsteknik
Video: How To Add Texture To Walls and Ceilings | DIY Tips | Zillow 2024, Maj
Takgips: Hur Man Putsar Med Egna Händer, Metoder Och Tillämpningsteknik
Takgips: Hur Man Putsar Med Egna Händer, Metoder Och Tillämpningsteknik
Anonim

Ett viktigt element för att skapa värme och komfort i alla hem är taket. En vacker ljuskrona är fäst vid den och avger mjukt ljus. Du kan göra takytan på en lägenhet eller ett hus utsökt, högtidligt, snyggt med olika konstruktionstekniker och efterbehandlingsmetoder.

Bild
Bild

Särdrag

Med moderna möjligheter att välja byggmaterial reparation av takytan kan göras på olika sätt:

  • det kan vitkalkas;
  • måla;
  • göra avstängd;
  • förbereda dig för att lägga kakel;
  • fäst tapeten.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Var och en av dessa ytbehandlingar, var och en med sina egna fördelar och nackdelar, föregås av processer som grundning och puts.

Bild
Bild
Bild
Bild

Först utförs förberedande arbete

I ett nybyggt hus eller en lägenhet med betongtak börjar putsningen med beredningen av fundamenten. Det är bäst att grova takytan. För att göra detta appliceras ett hack längs hela omkretsen med specialverktyg eller med en improviserad metod (med hjälp av en yxa).

Efter exponering på detta sätt förblir jags på takets yta ., som i framtiden kommer att tillåta gipset att få fotfäste. Efter avslutad grundning kan du börja behandla ytan med cementbruk. Det används för att täta taket på golvplattorna.

Bild
Bild
Bild
Bild

En viktig faktor att tänka på är luftfuktigheten inomhus (högst 30%).

I händelse av att denna parameter inte följs, liksom vid applicering av cementgips i en annan temperaturregim, kommer det att finnas en risk för dålig fixering.

Bild
Bild

När det gäller en lägenhet eller ett hus där de bodde under en längre tid, är det nödvändigt att demontera den gamla ytan (ta bort lager av färg, tapeter och andra material) efter att ha börjat putsa. Denna process är mer tidskrävande och arbetskrävande.

Bild
Bild

Kalk kan fuktas med vatten och sedan avlägsnas med en spatel. Gammal vattenbaserad färg tas till exempel bort med en lösning av jod och vatten. En injektionsflaska (flaska) med jodkomposition används för 1 hink vatten. Om det fanns en svamp i taket kan du ta bort den genom att fukta basen med en sammansättning av kopparsulfat och vatten (5 gram av blandningen används per 1 liter vatten).

Vittkalkade tak och täckta med kalkmurbruk blötläggs med vatten , ta sedan bort de gamla skikten med en spatel. Efter demontering tvättas ytorna noggrant med vatten och får torka.

Bild
Bild
Bild
Bild

I en byggnad med trätak börjar arbetet med gipsning av takytor med preliminär stoppning av ett nät av metall eller bältros (bältros) på den. Dessa hjälpmaterial hjälper ytterligare det applicerade gipsskiktet att fästa tätt mot taket.

Taket, inneslutet med gipsskivor, måste rengöras från smuts. En viktig punkt är att det inte är nödvändigt att installera fyrar.

Bild
Bild

En primer appliceras på den torkade ytan vid plattornas leder (där sömmarna passerar). Sådana punkter behandlas mest noggrant.

Punkterna där arken är anslutna till varandra (självgängande skruvar, skruvar) dras åt eller använd en speciell tejp. Alla utskjutande delar klistras över med det, sedan, när du spacklar, slätas sömmarna och oegentligheterna.

Efter att primerskiktet har torkat är taket kittat och därmed förberett för målning eller tapetsering.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Gipsning av gips bör göras om dess yta är mycket fuktbeständig.

När arken inte skiljer sig åt i en sådan kvalitetskaraktäristik är det bäst att inte utföra putsningen.

Om det är nödvändigt att limma gipsskivans tak med tunn tapet är det möjligt att förgipsa det. Detta görs så att gipsskivorna inte syns genom tapeten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man putsar?

Innan du fortsätter med att putsa takytan med egna händer måste du välja en primer och kitt.

För olika typer av tak (betong, trä, gips) krävs speciella blandningar och formuleringar av lösningar för bearbetning.

Bild
Bild

Lösningar för gipsning av tak och väggar används enligt följande:

  • plåster;
  • sandcementkomposition;
  • kalk;
  • silkesgipslösning;
  • en blandning av skumsmulor;
  • dekorativt gips;
  • polymerblandning.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Blanda urval

Den moderna byggindustrin erbjuder ett brett utbud av lösningar och kompositioner för takfinish.

Vilken du ska välja för puts på bästa sätt kan du ta reda på genom att bekanta dig med dess kvalitetsegenskaper. Efterbehandlingsgipset appliceras med olika lösningar beroende på takfoten.

Gipskomposition kan användas för puts.

Bild
Bild

Dess funktion är förmågan att tolerera mekaniska skador väl . Taket efter bearbetning med denna blandning kommer inte att spricka.

Polymerakrylgips anses vara en mångsidig blandning. Det används av någon anledning. Det är fuktbeständigt och hållbart.

Bild
Bild

Dekorativt gips är uppdelat i texturerat, präglat, flockar, terrazzit, strukturella blandningar.

Alla är kompositioner som skapar ett tredimensionellt utseende på takytor:

  • Strukturgips innehåller träfibrer.
  • Reliefkompositionen innehåller syntetfibrer och partiklar av marmordamm.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Den strukturerade murbruk består av olika tillsatser och kan ha olika sammansättningar.
  • Terrazitblandning tillverkas på basis av cement. Till det kommer marmorflis, glimmer och glas.
  • Flockar är akrylflingor i olika storlekar och färger. I kombination med varandra representerar de ett utomordentligt utbud av färger. Efter applicering av ett sådant gips används lack som finish.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Cementformuleringar inkluderar tillsatser av sand och kalk. De anses inte vara särskilt hållbara, eftersom skador från mekanisk påfrestning är möjliga över tid. Det finns också sprickor i taket.

Bland de nya blandningar som ofta använts under de senaste åren ges en särskild plats åt den nya kompositionen . Sanden i cementuppslamningen har ersatts av skumsmulor. En gipslösning anses vara en isolerande blandning. Det innehåller också sådana komponenter som pimpsten pulver, skum granulat, perlit sand.

Bild
Bild

Skumsmulor är giftfria, absorberar ljud väl och har hög värmeisolering. Materialet är eldfast och tål höga minus- och plustemperaturer.

Taket är mycket väl utjämnat med en lösning fylld med skumplast.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sidengips består av sidenfibrer. Den innehåller också cellulosa, lim och ett antal tillsatser som gör kompositionen hållbar. Dessa komponenter gör fyllmedlet poröst och ökar ljudisoleringen. Dess egenskaper hjälper till att behålla värmen, som kan komma ut genom det kalla taket.

Blandningen måste spädas med vatten, resultatet är en krämig komposition . Det är just typen av densitet som, när det appliceras på taket och väggarna, bildar ett lager som gör det möjligt att på ett tillförlitligt sätt dölja defekter och fördjupningar. Resultatet lever upp till förväntningarna. Ytan är fast, utan sömmar och leder. Det är bra att täcka betongbaser med sådant gips; efter applicering erhålls helt plana och släta tak.

Bild
Bild
Bild
Bild

Verktyg för jobbet

När det gäller verktyg och anordningar för arbete bör det noteras att kittet utförs med metallspatlar (olika i bredd), en borste och en rulle.

Du behöver en gipsblandning, en behållare med vatten, en murslev, en borr med ett munstycke eller mixer, en slipflotta och lim.

Det är lämpligt att använda en skyddsmask och skyddsglasögon för att utesluta risken för kontakt med ögonen och luftvägarna i lager av gamla material som ska demonteras. För gips behöver du en primer och kitt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur installerar man fyrar?

För att korrekt göra ytan på taket perfekt plan och vacker efter puts, installeras hjälpmaterial, som kallas fyrar (fyrar). Själva processen med att arbeta med takunderlag är mödosam. Varje centimeter tjocklek appliceras med ett extra lager av murbruk. Genom att använda fyrar kan denna process reduceras till ett minimum.

Bild
Bild

De fästs på takfoten på ett sådant sätt att topparna på dessa material bildar ett vanligt mycket plant plan. Fyrar tillverkas med olika material. Dessa kan vara trälister, metallprofiler i form av bokstaven "T", remsor av gipsbruk.

Den mest tidskrävande av de tre metoderna är att skapa gipsfyrar.

Bild
Bild

Ränder görs längs taket och fungerar som guider. Hela takets bas är sedan inriktad längs dem.

Tillverkningen av remsor tar en ganska lång tid, men fördelen med arbetet är att i slutet av arbetet behöver sådana material inte tas bort från taket och platserna där de fästes repareras.

Ett plus är möjligheten att göra fyrar av vilken höjd som helst, eftersom gips tas som en råvara för deras tillverkning.

T-formade metallprofiler används ofta för att applicera gips på en takbas upp till 1 cm tjock . Om det är nödvändigt att skapa ett tjockare lager placeras en lösning under fyrarna, vilket gör att man på så sätt kan nå den önskade höjden. Det är lätt att arbeta med sådana profiler, men när man applicerar ett tjockt lager på taket tar processen att ställa in fyrarna till samma höjd mycket tid.

Bild
Bild

Du kan också jämna ut taket med trälister. Men träet absorberar fukt i stora volymer, så före arbetet är det bäst att hålla lamellerna i vatten, så att de senare, efter torkning, inte ändrar storlek och tjocklek.

Bekväm är deras enkla fastsättning och användning.

Bild
Bild

Varje typ av varningslampa som väljs för installation i taket i ett badrum, kök eller vardagsrum föregås av en process för att märka den. Metoderna för att installera fyrar för tak och väggar liknar varandra.

Bild
Bild

Steg-för-steg-instruktioner för installation av fyrar

Först måste du kontrollera takytan med en plan eller hugga tråd. Bestäm den lägsta punkten i taket och markera (med hjälp av en färgsladd). Från denna punkt börjar installationen av fyrar.

Markera taket på linjen med maskeringstejp. Därefter, med en nivå (inklusive en laser), kontrolleras vinklarna mellan linjerna så att de är strikt 90 grader. Därefter fästs skenorna (fyrar) på styrlinjerna med skruvar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Avståndet mellan lamellraderna bör inte vara mer än 20 cm. Skruvarna är utjämnade så att takbotten efter arbete kan täcka alla defekter och problemområden (utskjutningar, fördjupningar). Där takytans lägsta punkt var, lyfts fyren till sin maximala höjd och därmed jämnar den ut med andra fyrar runt hela omkretsen. Rake-som regel är det bättre att använda stål med en längd av 60 cm till 1 m 40 cm. När gips kommer det att röra sig längs med fyrarna i hela takytan.

Förberedelserna för det fortsatta arbetet slutar här. Intresserade kan titta på videon.

Bild
Bild

Putsning

Innan du putsar olika tak måste du komma ihåg att fylla något av dem.

När primern har torkat kan du börja installera fyrarna och putsprocessen. För olika typer av tak (trä, gipsskivor, betong) används en speciell gipsblandning.

Arbetstekniken är inte särskilt komplex. Inledningsvis bereds en lösning eller kitt.

Bild
Bild

För att göra blandningen mycket plast är det vanligt att tillsätta PVA -lim till den. Att applicera en sådan lösning på taket säkerställer snabb inställning och stark fixering på ytan. Oavsett tjockleken på gipsskiktet kommer en sådan lösning inte att tillåta att taket spricker eller smulas i framtiden.

En blandning av vatten med PVA -lim görs med en speciell mixer, som gradvis lägger gips till denna vätska. Allt blandas tills en homogen massa erhålls.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den resulterande lösningen med en spatel börjar kastas i taket. Ansökan görs i stora bloopers, du måste se till att de ligger bredvid varandra. Alla tomrum och urtag fylls med en lösning, och sedan tar de en regelskena och bär den längs fyrarna, som på räls.

Det visar sig en slät duk. På platser där gipset är överflödigt avlägsnas det med en spatel.

Bild
Bild
Bild
Bild

På detta sätt kastas en lösning över den, och uppifrån utförs den med en skena som en linjal som utjämnar takytan. Efter att hela taket har täckts får lösningen tid att ta tag i cirka 30 - 40 minuter och sedan tar de igen skenan - som regel och skär av alla utskott och oegentligheter över hela området. I samma ögonblick tas fyrarna ut och platserna där de fästes förseglas smidigt med mortel. När detta arbetsskede är klart ges lösningen tid att torka helt, och därefter ska den putsade ytan behandlas med vatten. Efter tvätt gnids den (slätas ut) med en spatel. Detta avslutar arbetet med att putsa takytorna.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller gips (när det är putsat för målning) är det nödvändigt att stänga alla oegentligheter och applicera en primer . Lösningen bereds också med en mixer och bryter försiktigt upp gipsklumparna så att de senare inte kan orsaka oegentligheter på takytan.

Applicering görs med en spatel.

Bild
Bild

En lösning placeras på den, kastas sedan i taket och fördelas jämnt. Lösningsskiktet ska vara tunt. Efter att gipset i taket har torkat måste gipset slipas tills det når en spegelliknande yta.

Gipsskivor absorberar dekorativt gips mycket bra. Att putsa takytan med stenmaterial har blivit en trendig trend. De är korniga i strukturen.

Bild
Bild

Som ett resultat av applicering erhålls vackra konvexa ytor. Torra stenflis appliceras med en sprutpistol. Det är bäst att arbetet med gipstak är mekaniserat (maskin) än manuellt.

Speciella maskiner för putsarbete har dykt upp på marknaden för konstruktionsverktyg och tillbehör. Med den manuella arbetsmetoden förbereds lösningen i små portioner. Eftersom det snabbt stelnar är det mycket svårt att upprätthålla helt exakta proportioner när du förbereder det.

Bild
Bild

Med mekaniserad puts är kvaliteten på arbetet mycket högre än med manuell puts. Den mekaniserade processen tar mindre tid.

Oavsett arbetsmetod som väljs, hjälper gips till att göra taket i ett hus eller lägenhet jämnt och vackert och förbereder det för vidare bearbetning (tapetsering, målning).

Bild
Bild
Bild
Bild

Tips

Experter med stor erfarenhet av putsarbete ger följande råd:

  • Det är mycket svårt för en nybörjare att göra välvda tak med egna händer. Det blir mycket billigare att söka professionell hjälp. Du kommer inte att kunna ställa upp fyrar och använda rake -regeln. Vi behöver annan teknik känd för mästarna.
  • När du förbereder en lösning är det inte nödvändigt att göra mycket av det.
  • Om vi försummar tiden som anges på förpackningen (lösningens utvecklingstid), kan en del av blandningen förbli oanvänd, eftersom den härdar och stelnar redan i behållaren.
  • Om man tar bort de gamla skikten från taket är det nödvändigt att ta bort skiktet från väggarnas övre del med 2, 5-3 cm, så att när man applicerar gipset finns det en bra fog.
  • För att utföra putsarbete framgångsrikt måste du köpa dekorativt gips, primer och kitt av samma märke (en tillverkare).

Rekommenderad: