Honeysuckle Sjukdomar Och Skadedjur (38 Bilder): Metoder För Behandling Av Kaprifol Och ätlig Kaprifol. Hur Behandlar Man Dem Efter Skörd För Sjukdomsresistens?

Innehållsförteckning:

Video: Honeysuckle Sjukdomar Och Skadedjur (38 Bilder): Metoder För Behandling Av Kaprifol Och ätlig Kaprifol. Hur Behandlar Man Dem Efter Skörd För Sjukdomsresistens?

Video: Honeysuckle Sjukdomar Och Skadedjur (38 Bilder): Metoder För Behandling Av Kaprifol Och ätlig Kaprifol. Hur Behandlar Man Dem Efter Skörd För Sjukdomsresistens?
Video: Jin Yin Hua (Honeysuckle) Medicine with Renee Crozier 2024, April
Honeysuckle Sjukdomar Och Skadedjur (38 Bilder): Metoder För Behandling Av Kaprifol Och ätlig Kaprifol. Hur Behandlar Man Dem Efter Skörd För Sjukdomsresistens?
Honeysuckle Sjukdomar Och Skadedjur (38 Bilder): Metoder För Behandling Av Kaprifol Och ätlig Kaprifol. Hur Behandlar Man Dem Efter Skörd För Sjukdomsresistens?
Anonim

Kaprifol är en vacker bärbuske som många trädgårdsmästare odlar på sina tomter. Tyvärr motstår växten inte sjukdomar och skadedjur dåligt, och därför bör man vara försiktig när man odlar den. Tänk på de viktigaste sjukdomarna i grödan, vanliga skadedjur, liksom effektiva bekämpningsåtgärder mot båda.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över sjukdomar och behandlingar

Trädkaprifol har ganska många sorter, men bara två har blivit populära - dekorativt blått och ätbart. På ett annat sätt kallas växten "kaprifol". Sorter kräver olika förutsättningar för deras tillväxt, men deras sjukdomar visar sig vara liknande . Symptom och behandlingar beskrivs nedan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mosaikutslagvirus

En mycket vanlig virussjukdom som ofta angriper frukt- och bärgrödor. Anledningen till utseendet är bristen på bearbetning av plantor före plantering . Nematoder orsakas av små skadliga maskar. Sjukdomen utvecklas endast på unga kaprifolplantor, de som nyligen har rotat sig. Huvudsymptomet är överdriven buskighet. Växternas internoder krymper, blir mindre i storlek. Krokiga, fula grenar dyker upp, onödiga skott växer i stort antal, som växten lägger energi på. Som ett resultat av allt detta börjar lövverket torka och sedan falla av.

Kampsätt: det finns inget botemedel mot mosaikviruset, så det enda en trädgårdsmästare kan göra är att helt enkelt förstöra sjuka växter genom att bränna dem

Bild
Bild
Bild
Bild

Röd olivfläck

Detta är en svampsjukdom som orsakas av felaktig och dålig skötsel. Det är inte svårt att förstå att detta är den beskrivna sjukdomen: bladen (båda sidor) är täckta med röda fläckar med en olivton . Efter en tid börjar dessa fläckar att mörkna och få en svart kant. Sjukdomen utvecklas under de varmare månaderna. Bladen blir gula, torra och faller av. Dessutom är patogenen särskilt listig: när den väl sätter sig på en växt skapar den speciella områden där den tillbringar vintern, vilket innebär att den dyker upp nästa år.

Kontrollmetoder: i detta fall hjälper starka fungicider. De två bästa produkterna är Abiga Peak och Mancozeb . Behandling med Bordeaux -vätska ger också ett bra resultat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fläckning av löv

Detta är en annan virussjukdom, och den bärs också av nematoder i marken. Bågade brunaktiga fläckar visas på bladen. Lövverket blir snabbt gult, växten försvinner. Faran för sjukdomen ligger också i det faktum att den påverkar många grödor, så att den lätt kan flytta till andra växter i trädgården.

Kampmetoder: det finns inget botemedel mot fläckar, tyvärr, liksom nästan alla virussjukdomar . Det rekommenderas att sjuka exemplar grävs upp och bränns.

Bild
Bild

Frost skjuter

Om växten inte har täckts noggrant för vintern kan dess skott och kvistar frysa. Detta kommer att leda till att de börjar spricka på våren, tårar kommer att dyka upp. Sådana raster är en bördig grogrund för svampen. Efter att ha bosatt sig där får patogenen busken att torka ut och dö.

Kontrollåtgärder: efter vintern bör varje buske kontrolleras för frostskador . De avlägsnas omedelbart, och sedan väntar de på slutet av blomningen. Så snart det tar slut sprutas kaprifol med Bordeaux -vätska: detta kommer att stoppa utvecklingen av svampen och döda patogenerna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mjöldagg

Mjöldagg är en av de mest populära svampsjukdomarna bland trädgårdsgrödor. Erfarna trädgårdsmästare känner igen det av en vit blomning, som kan förekomma på en eller båda sidor av bladet samtidigt. Efter ett tag bildas mörka fläckar på de sjuka områdena, och detta kommer att vara början på buskens död. Det orsakande medlet återstår att leva i resterna av växten.

Kampmetoder: när sjukdomen just börjat utvecklas är det fortfarande fullt möjligt att besegra den . Sådana läkemedel som "Skor", "Chistotsvet" hjälper. Du kan också använda kolloidalt svavel.

Om det inte finns något resultat återstår bara att förstöra den sjuka växten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Svärta av grenarna

Det finns ett antal svampsjukdomar som påverkar exakt grenarna av kulturen. De börjar utvecklas om grenarna redan har börjat torka och har försvagats av någon annan anledning. Barken blir svart, och inuti den utvecklas ett mycel med många sporer i en hastighet utan motstycke. Efter det börjar bladen torka och falla av.

Kontrollmetoder: den första akuta åtgärden är att beskära torra grenar . Busken behandlas sedan med Bordeaux -vätska.

Bild
Bild
Bild
Bild

Svärta av bladen

Symtomen på sjukdomen är desamma som vid svartning av grenarna, den enda skillnaden är mycelets placering. Nu bildas det direkt på lövverket. Om den lämnas obehandlad kommer svampen att föröka sig och invadera hela växten. Detta gör att bladen faller helt av.

Kontrollmetoder: torra grenar med sjuka blad skärs av, fallna löv samlas upp och bränns . Som i föregående fall måste du utföra behandlingen med Bordeaux -vätska.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kräfta

Vanlig (europeisk) cancer är en sjukdom som utvecklas i varma områden i landet. Det orsakande medlet är svampsporer. Sjukdomen utvecklas och framkallar sår på stammen som växer snabbt . På deras kanter börjar knölar ses. Om sommaren är regnig utvecklas sjukdomen ännu snabbare. Stötar visas på grenarna, lövverket mörknar och torkar. Ett mycket vanligt misstag som trädgårdsmästare gör är att ignorera problemet. Det beror på att såren läker och det verkar som om växten återhämtar sig. Så är inte fallet: så snart vintern kommer kommer de drabbade områdena att spricka och sedan börjar nya patogener mogna i dem. På våren kommer kontamineringsgraden av grödor att vara flera gånger bredare.

Kontrollmetoder: det första steget är att ta bort sjuka skott och grenar, sedan måste växten behandlas med fungicider . Överlevnadsgraden är dock inte särskilt hög, så det är lättare att genomföra förebyggande än att behandla kulturen under lång tid. Vi kommer att prata om förebyggande åtgärder lite senare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Övrig

Förutom de sjukdomar som redan beskrivits kan kaprifol också drabbas av följande sjukdomar. Det är sant att detta händer mindre ofta.

  • Cercosporosis . Svampsjukdom, förekommer huvudsakligen på bärsorten av kaprifol. Det kännetecknas av utseendet på grumliga gröna fläckar, som därefter blir bruna. Bladen krullar, torkar upp och faller sedan av. Du kan bekämpa sjukdomen genom att spraya buskarna med tvålvatten, Bordeaux -vätska, "Fundazol".
  • Tuberkularios . Från denna sjukdom börjar den lockiga kaprifoln snabbt torka ut. Det är inte svårt att bestämma sjukdomen, eftersom dess huvudsymptom är små röda knölar på skotten. Svampens sporer lever i barken, och om de inte förstörs kommer de att övervintra framgångsrikt i den. Sjuka grenar måste tas bort, och själva växten måste sprutas med Bordeaux -vätska.
  • Vit fläck . En mycket vanlig sjukdom av kaprifol. Det första tecknet är utseendet på växten av små fläckar av gråbrun färg. De har en oregelbunden form, i mitten finns en vit fläck. När kulturen växer ökar fläckarna, då visas en vit blomning. Efter uppkomsten försvagas busken snabbt och dör. Bekämpa svampmedicinens gissel: "Fundazol", "Topaz", "Strobi" och andra.
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning av skadedjur och bekämpning av dem

Oftast lider kaprifolbuskar av följande typer av skadedjur.

Kaprifolkvalster

Denna lilla insekt är mycket förtjust i luftfuktighet och skymning. På grund av dess existens visas konstiga brunaktiga fläckar på växten. Som regel är de tydligt synliga på den nedre delen av lövverket. I slutet av sommaren är bladen helt bruna, krullar och faller sedan av.

Du kan bli av med skadedjuret med hjälp av acaricider . Växten måste sprutas med dem på våren. På sommaren kan du använda droger som "Omayt", "Actellik", "Confidor".

Bild
Bild

Honeysuckle fingerfly

Skadar både som fjäril och som larv. De senare kännetecknas av deras allvarliga frosseri: de äter inte bara frukter och löv, utan även ben. De förstör bären väldigt mycket och får dem att skrynkla, bli svarta och falla av. Du kan bekämpa skadedjuret med Inta -Vir - detta är en av de bästa drogerna . Det är dock viktigt att komma ihåg att medan frukter hänger på buskarna kan de inte sprutas med kemi. Här är det bättre att använda folkmedicin - till exempel en infusion eller ett avkok av potatis / tomatplattor.

Bild
Bild

Kaprifolbladlus

Detta är den farligaste och vanligaste parasiten. Det finns två underarter. Den första kallas apikal och påverkar som regel de övre bladen. Från skadedjurets åtgärder krullar lövverket och faller av. Gröna bladlöss är den andra typen av insekter. Det är redan farligare, eftersom det attackerar hela busken på en gång. Bladlöss föds i början av sommaren - det här är den första generationen . Sedan, efter en månad, följer den andra. Om du inte vidtar åtgärder dör växter snabbt.

Tyvärr, på sommaren, när bladlöss är mest aktiva, är det bara omöjligt att förstöra dem. Den enda vägen ut är att förhindra skadedjurets utseende. Kaprifol sprutas tidigt på våren. För detta är läkemedel som "Aktara" eller "Eleksar" lämpliga.

Det är viktigt att hinna bearbeta kaprifol innan de första knopparna blommar.

Bild
Bild

Skydda

Skavar är en riktig attack för trädgården. De livnär sig på växtsaft, äter frukt och parasiterar bladen. Ibland kan man till och med hitta skivor i lägenheter. Du kan bli av med irriterande skadedjur med hjälp av Actellik.

Buskarna sprutas med detta läkemedel i början av juli, efter 14 dagar upprepas proceduren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rose leaf roll

Det är en liten brun fjäril vars larver helt enkelt är allätare. Det är lätt att identifiera skadedjuret, eftersom det lämnar efter sig en spindelväv som trasslar ihop bladen i en klump. Det kommer att finnas hål i bladen, liksom gnagda kanter. I det inledande skedet kan parasiten samlas in för hand. Om detta inte lyckades behandlas plantorna med "Inta-Vir" eller "Decis ".

Bild
Bild

Gruvarbetare flyger

Dessa är mycket farliga skadedjur som lägger sina ägg direkt på lövverk. Larverna som kommer från äggen gnager bladen och blir sedan till puppor . Men den största skadan bärs inte ens av dem, utan av vuxna insekter som bär svampen. Bekämpa dem genom att förstöra ägg. För detta används medel som innehåller paraffin.

Förutom, insektsmedel kommer att krävas, som innehåller pyretrum . Både växter och jord besprutas med sådana preparat. Gör detta minst 5 gånger, pausen mellan procedurerna är 7 dagar.

Tyvärr är insekter listiga, och de vänjer sig snabbt vid vissa droger. Därför är det också viktigt att sätta fällor för dem.

Bild
Bild

Krusbärsfjäril

Det är en ganska stor vit fjäril med svarta fläckar. Den lägger ägg och larverna gnager i lövverket och tar bort växtens styrka. Insekticider som "Aktellik", "Fufanon" och "Fitoverm" kommer att vara effektiva kontrollmedel.

Bild
Bild

Mealybug

Det är en liten mask som är ungefär en halv centimeter stor. Avser sugande insekter, älskar unga plantor väldigt mycket. Om det visas på kaprifol, dör växten snabbt. För att förstöra masken kan du också använda "Actellic ".

Bild
Bild

Gallnematod

En jordskadegörare som livnär sig på kaprifolrötter och orsakar oåterkallelig skada på den. Växten dör inte, men dess immunitet försvagas, vilket resulterar i att olika sjukdomar fastnar på busken. Du kan bekämpa skadedjuret genom att behandla rötterna med Topsin-M, det borde vara en lösning på 0,2%.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förebyggande åtgärder

Kaprifol är en nyckfull växt, och det är mycket svårt att behandla dess sjukdomar. Därför är det lättare att förhindra dem, och för detta måste du veta om effektiva förebyggande åtgärder . Så, alla behandlingar bör utföras under den tidigaste våren, tills knopparna har blommat. Detta gör att du kan hitta och neutralisera svampar och parasiter. Efter skörd utförs också behandlingar. För att förebygga kan du använda sådana medel som "Skor", "Horus". Preparaten gör att du kan bli av med svampen om dess sporer har kvar från vintern, eller för att förhindra att den ser ut.

Bordeauxvätska ger också mycket bra resultat . Dessutom kommer svampens utseende inte att inträffa om plantorna behandlas med kopparsulfat. Späd 100 gram av ämnet i en hink med vatten. Om sjukdomen manifesterar sig under fruktperioden måste du agera mycket noggrant så att de odlade bären kan ätas. Här bör du välja icke-aggressiva produkter för bearbetning: "Fitosporin", "Baktofit", "Albit". Samma medel används efter frukt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sammanfattningsvis, låt oss lägga till några fler användbara regler för de trädgårdsmästare som odlar kaprifol på sin webbplats

  • Kaprifol är en växt som inte är särskilt sjukdomsresistent, så det kan vara svårt att odla den friskt hemma. Kultur är oerhört viktigt att bry sig om. Observera regimen för vattning, lossning och bearbetning. Glöm inte att täcka kaprifol för vintern i slutet av hösten.
  • Om kaprifol är sjuk måste åtgärder vidtas omedelbart. Ta bort alla skadade grenar omedelbart, samla löv, bränn allt detta bort från platsen. Med en ökad dominans av patogener och ett stort antal förstörda växter kommer det att bli nödvändigt att gräva upp och desinficera jorden.
  • Var särskilt uppmärksam på plantor vid köpstadiet. Kassera sjuka och tröga prover omedelbart. Kontakta endast betrodda och betrodda plantskolor.

Se till att området inte är överbelastat med växter. Att plantera grödor för hårt kommer att resultera i syrebrist. Och under sådana förhållanden multiplicerar svampen perfekt.

Rekommenderad: