Hur Förvaras Lök? Vad Händer Om Det Ruttnar När Det Lagras I En Lägenhet? Kan Jag Förvara Den I Kylen? Korrekt Lagring Av Skalade Lök Hemma, Dess Hållbarhet

Innehållsförteckning:

Video: Hur Förvaras Lök? Vad Händer Om Det Ruttnar När Det Lagras I En Lägenhet? Kan Jag Förvara Den I Kylen? Korrekt Lagring Av Skalade Lök Hemma, Dess Hållbarhet

Video: Hur Förvaras Lök? Vad Händer Om Det Ruttnar När Det Lagras I En Lägenhet? Kan Jag Förvara Den I Kylen? Korrekt Lagring Av Skalade Lök Hemma, Dess Hållbarhet
Video: 7 Ways to Reduce Leg Swelling & Fatigue 2024, April
Hur Förvaras Lök? Vad Händer Om Det Ruttnar När Det Lagras I En Lägenhet? Kan Jag Förvara Den I Kylen? Korrekt Lagring Av Skalade Lök Hemma, Dess Hållbarhet
Hur Förvaras Lök? Vad Händer Om Det Ruttnar När Det Lagras I En Lägenhet? Kan Jag Förvara Den I Kylen? Korrekt Lagring Av Skalade Lök Hemma, Dess Hållbarhet
Anonim

Det är svårt att föreställa sig en fullvärdig matlagning utan lök, varför den nödvändigtvis odlas i trädgården, äts i säsong och lagras tills nästa. Det är sant att det inte alltid är möjligt att fylla på lök så att det inte försämras och inte slutar före schemat. Detta är inte det svåraste, men det skadar verkligen inte att studera det.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Träning

Lök som växer på webbplatsen måste definitivt mogna. Detta tar 3 till 4 månader (beroende på sort). Lökar skördas vanligtvis i augusti, närmare mitten av månaden.

Hur man förstår att lökarna är mogna: deras fjädrar ska torka ut och skalen ska bli täta . Därefter grävs grödan upp och torkas. Om vädret är varmt och torrt, lämnas de helt enkelt i trädgården i en vecka eller lite mindre och vänder på rötterna då och då. Solen hjälper förresten att hantera patogener som kan finnas kvar på glödlampornas yta. Om vädret har otur är det regnigt och fuktigt, löken viks under en baldakin på ett skalnät. Du kan helt enkelt placera den i ett välventilerat område.

Allt verkar klart med rengöring och torkning, men detta är bara den första delen av förarbetena . När lökfjädrarna är helt torra och halsen blir tunn är själva löken i en gyllene skal, du kan laga den vidare. Det är nödvändigt att skära halsen, lämna cirka 5 centimeter och sedan ta bort rötterna.

Om frukterna sedan vävs in i flätor får fjädrarna inte trimmas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nästa steg är sorteringen av rotgrödor . De måste kalibreras för att ta bort alla skadade och deformerade. Men de behöver inte slängas, du kan äta dem just nu eller skära dem för att lägga till pickles och marinader. Men det är bättre att ta bort sjuka lökar omedelbart.

Förresten, inte alla lökvarianter är lämpliga för långtidsförvaring. Senare kulturer är mer lämpliga i denna mening . De lagras tyst fram till slutet av våren. Gula lökar anses också vara de bästa långleverna, medan röda och vita lökar lagras mindre. Vita förstör snabbt, det är nästan omöjligt att förbereda dem för månaders lagring.

Bild
Bild

De nödvändiga förutsättningarna

Om grödan inte lagras under rätt förhållanden kommer den att dö. Mer exakt kommer det att försämras i förväg. Huvudkriteriet för att välja lagringsplats är torrhet. Fukt dödar lökarna mer än något annat. Och på grund av fukt är kulturen sjuk.

Förutom torrhet krävs lök:

  • vädring;
  • ingen värmekälla i närheten;
  • frånvaron av ett ovänligt grannskap (du bör inte lagra lök bredvid potatis, rödbetor och morötter);
  • mörknar.
Bild
Bild

Förresten, bara lök skalad från marken lagras. Det verkar så självklart, men nybörjare kan tänka sig att lök, som morötter med rödbetor, inte behöver skalas. Men detta blir det första steget för att förstöra skörden.

Det finns många sätt att lagra lök, och det finns också många former där det kan placeras bekvämt . Lök förvaras i strumpor och linnepåsar, behållare och papperslådor. Det vill säga att de som inte har en källare, en källare, ett sommarboende, de som tvingas lagra sina grödor strikt hemma, kommer inte heller att lämnas utan sitt bekväma alternativ.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över metoder

Det ska noteras att lagringsmetoder har ofta karaktären av familjens kontinuitet . Den som gjorde samma sak i familjen fortsätter: döttrar upprepar mödrarnas och mormors upplevelse etc. Och de kanske inte ens misstänker att det finns mycket mer förvaringsmetoder, och i varje fall kan de visa sig vara ännu bekvämare.

Bild
Bild

I kyl och frys

Den kalla metoden lagrar lök vid noll eller låga temperaturer (-3 grader). Vid sådana temperaturer hotas grödan inte av röta, men fruktens frukt kommer inte att frysa, vilket är mycket bekvämt . Och även om många inte tror att lök inte kommer att frysa, har detta bevisats många gånger - skalet skyddar massan från att frysa. Du kan nå denna temperatur i kylskåpet, så du kan skicka lök dit för vintern. Men det verkar som om en inglasad balkong är bättre lämpad för dessa ändamål. Om bara för att det finns mer utrymme.

Och du kan också vara kritisk till kylskåpet eftersom den vanliga temperaturen där är i genomsnitt +5 grader . Och för lökarna är detta inte det bästa alternativet - fukt bildas på fruktens yta, och för denna kultur, som redan nämnts, är det en trogen följeslagare av förfall. Därför, om du verkligen förvarar det, är det bättre i frysen: från två månader till sex månader kan grödan ligga där. Ett problem är inte tillräckligt med utrymme.

Ändå lagras lök vanligtvis i frysen på ett annat sätt: de hackas i förväg och packas i dragkedjor eller behållare. Du kan till och med göra potatismos av lök, som sedan kan läggas till kotletter och många andra rätter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid rumstemperatur

Denna metod kallas varm och används kanske oftare än andra. Hemma hålls temperaturen ofta inom plus 18-22 grader . I detta fall bör luftfuktigheten i lägenheten vara 60-70%. Därför läggs frukterna på mezzaninen, till exempel på en isolerad loggia, och mycket ofta lagras de i behållare under sängen.

Eftersom fören bunden i flätor är mycket dekorativ, och även en rosett i strumpbyxor kan se vacker ut, bestämmer ägarna att hänga den i köket, precis på väggarna . Ja, en sådan rustik mysig atmosfär är ganska charmig, bara värmen från värmeenheterna påverkar löksäkerheten negativt. Det är troligt att han under sådana förhållanden inte överlever förrän på våren.

Kanske är behovet av att lagra lök motivationen att äntligen lossa mezzaninerna och göra dem till en lökförvaring. Det är väldigt bekvämt: det är mörkt, torrt och utom synhåll.

Bild
Bild
Bild
Bild

På balkongen

Om balkongen inte är isolerad, utan glasad, lagras fören vanligtvis där. Och det finns tillräckligt med utrymme, och temperaturen är normal, och du kan ventilera. Det är bekvämare att göra detta i behållare, på ställningar - för att spara utrymme . Dessutom ser lagringen mer estetiskt tilltalande ut på detta sätt. Att helt enkelt sprida ut det på golvet är inte det bästa alternativet.

Och det är också viktigt att löken inte förvaras tillsammans med potatisen: även om den senare inte ska vara på den kalla balkongen ändå.

Bild
Bild

I skafferiet

Återigen, om alla grundläggande villkor och krav är uppfyllda, om det är mörkt, torrt, det finns tillräckligt med utrymme, är skafferiet ett bekvämt alternativ. Men bara om grannarna oönskade för denna anläggning inte lagras där. Lådor och kartonger är bra för förvaring, men papperspåsar eller linnepåsar kan också användas.

Hållbarheten för en vanlig lök är till slutet av våren, och i skafferiet kan den mycket väl "leva" fram till den tiden.

Bild
Bild
Bild
Bild

I källaren och källaren

Det är logiskt att du vill skicka den färska skörden dit, för att inte överbelasta boytan med lökhuvuden. Men om dessa rum är fuktiga och fuktiga, är de definitivt inte lämpliga. Om allt är acceptabelt kan du dessutom bearbeta väggar och golv med kalk eller krita. Du kan helt enkelt placera kalk i hörnen längs väggarna - kalk absorberar fukt perfekt . Men detta är under förutsättningarna att det inte finns så mycket fukt. Om vatten ofta samlas i källaren är det definitivt omöjligt att lagra lök där.

Med krossad krita gör de detta: ett pund pulver per 10 kg lök, bearbeta varje damm jämnt (damm) utan att krita blir mycket tjockt . Under lagring absorberar pulvret överflödig fukt, vilket förhindrar att löken blir sjuk.

Och i källaren och källaren lagras ofta konserverad lök: metoden är inte den mest uppenbara, men värd uppmärksamhet. Det kan helt enkelt marineras, och då blir det en kryddig ingrediens för ett stort antal rätter.

Rödlök kan till exempel bevaras perfekt i balsamvinäger, det är inte ens nödvändigt att göra detta med ett skuret huvud, du kan skörda det hela.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad händer om löken ruttnar under lagring?

Ingen är glad om löken skärs, men inifrån har den försämrats, ruttnat. Och orsakerna till detta kan vara olika.

Varför råkar löken:

  • sjukdomar - vanligtvis av svamp eller bakteriellt ursprung, tecken på sjukdom i lök uppträder exakt under lagring;
  • hög luftfuktighet i rummet - detta behöver inte förklaras, löken tolererar det inte;
  • felaktig förpackning - till exempel kommer det inte att vara möjligt att hålla glödlamporna i polyeten på länge;
  • överskott av kvävegödselmedel - om växten behandlades för mycket med växten, var skörden förmodligen snabb och omfattande, men med efterföljande lagring kan det bli problem, och det är tidigt förfall som är det viktigaste.

Så att löken inte börjar ruttna bör man förhindra en möjlig patologi, inte skapa förutsättningar för dess utveckling.

Bild
Bild

Ruttnande kan förebyggas på följande sätt:

  • även på våren, under plantering, behandlas planteringsmaterialet med en manganlösning i förväg;
  • använd förband måttligt, välj rätt kompositioner (till exempel lök som potash), detta kommer att stärka växten även i tillväxtstadiet;
  • skörda grödan noggrant - den kan skadas för hand, klippas av med ett icke -sterilt verktyg, därav sjukdomen och fruktans svaghet;
  • torkning av hög kvalitet - om löken inte är helt torkad börjar den definitivt ruttna;
  • torkning och desinfektion av rummet där grödan kommer att lagras, det finns ofta blommor på samma balkong på sommaren och hösten, och möjligen är jorden i dem förorenad;
  • organisation av normal ventilation;
  • regelbunden inspektion av lökarna för att förstå om de är i normal form eller om det finns ett avslag.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förresten, du ska inte ge upp moderna uppfinningar. Till exempel, på trädgårdsmarknader idag är det inga problem att hitta speciella behållare för förvaring av lök . De kan förvaras på balkongen, i garderoben, även i köket (om det inte finns någon annan plats). De ser estetiskt tilltalande ut, fören är i ordning där, det är bekvämt att få det, ingenting faller ut. Sådana behållare har hål för ventilation, i ett ord, alla villkor är uppfyllda.

Du kan lagra lök i korgar, i metallkorgar - det ser också vackert ut . I korgarna finns det på grund av sin konstruktion a priori ventilation. Någon tror att det är korrekt att lagra lök i trälådor, och det är sant. Du kan till och med dela lådorna i divisioner för att sortera grönsakerna.

Varje metod är bra, det viktigaste är att ordentligt förbereda lökarna och observera de grundläggande förvaringsförhållandena.

Rekommenderad: