Hur Lagras Druvor? Förvaring Hemma I Kylskåpet. Vid Vilken Temperatur är Det Rätt Att Förvara Det Hemma? Bättre Sätt. Hållbarhet Sommartid Och Vinter

Innehållsförteckning:

Video: Hur Lagras Druvor? Förvaring Hemma I Kylskåpet. Vid Vilken Temperatur är Det Rätt Att Förvara Det Hemma? Bättre Sätt. Hållbarhet Sommartid Och Vinter

Video: Hur Lagras Druvor? Förvaring Hemma I Kylskåpet. Vid Vilken Temperatur är Det Rätt Att Förvara Det Hemma? Bättre Sätt. Hållbarhet Sommartid Och Vinter
Video: Så förvarar du maten så den håller längre - Nyhetsmorgon (TV4) 2024, April
Hur Lagras Druvor? Förvaring Hemma I Kylskåpet. Vid Vilken Temperatur är Det Rätt Att Förvara Det Hemma? Bättre Sätt. Hållbarhet Sommartid Och Vinter
Hur Lagras Druvor? Förvaring Hemma I Kylskåpet. Vid Vilken Temperatur är Det Rätt Att Förvara Det Hemma? Bättre Sätt. Hållbarhet Sommartid Och Vinter
Anonim

För att kunna njuta av saftiga druvor i många månader är det nödvändigt att säkerställa korrekt lagring av den skördade grödan. I avsaknad av en källare eller källare är det möjligt att placera frukt även i ett kylskåp.

Bild
Bild

Träning

För att säkerställa en långsiktig lagring av grödan, det är meningsfullt att bara samla in mognads- och senmogna druvsorter, vars frukter kännetecknas av närvaron av en tät hud och elastisk massa-"Isabella", "Memory of Negrul" och andra . Variationens förmåga att transportera bör också övervägas. Beskärning bör göras på en sval, torr dag. Det är nödvändigt att ta bort borstarna från trädet tillsammans med en vinstock från 8 till 10 centimeter lång, försiktigt hålla i kammen och aldrig beröra bären för att inte kränka vaxblommans integritet. De resulterande frukterna ska omedelbart tas till huset eller åtminstone till en skuggig plats så att druvorna inte står i direkt solljus.

Innan den transporteras till en permanent lagringsplats rensas grödan från torkade, ruttnande, skadade eller omogna bär

Du kan inte bara riva av dem - du bör använda nagelsax.

Bild
Bild

Vissa trädgårdsmästare tror att druvor som skördats tidigt på morgonen, men när daggen har torkat, är bäst för lagring . Du bör inte skaka vinrankan: det är mer korrekt att ta bort den med ena handen och stödja den underifrån med den andra. Direkt beskärning utförs med väl vässade och desinficerade sekatörer.

Ett alternativ är att skruva loss klasarna från vinstocken . Arbetet bör utföras i tunna handskar för att undvika att placket skadas. Det bör också nämnas att vattningen av vinstockarna ska sluta ungefär en månad före skörd, så att bärens sockerhalt ökar och fuktinnehållet tvärtom minskar. De resulterande druvorna ska inte placeras där grönsaker redan lagras, särskilt när det gäller courgetter eller potatis. Frukterna av dessa grödor börjar aktivt frigöra fukt, vilket kommer att leda till förstörelse av bären.

Bild
Bild

Vinterförvaringsmetoder

Hemma kan druvor lagras på olika platser, men det är oerhört viktigt att detta sker vid temperaturer från 0 till +7, samt vid en luftfuktighet som inte överstiger 80%. Det valda utrymmet ska vara mörkt och möjliggöra regelbunden ventilation.

Det kan till exempel vara en källare, en vind, en isolerad vind eller en ladugård.

Bild
Bild

I källaren

En källare eller källare är lämplig för lagring av grödor om temperaturen i den är från noll till +6 grader och luftfuktigheten ligger inom intervallet 65-75%. Ett rum ungefär en månad före skörd måste nödvändigtvis genomgå förbehandling, eftersom fruktgrödan inte tål hög luftfuktighet och temperaturhopp. Taket och väggarna vitkalkas först med färsk kalk för att förhindra mögel, och sedan rökas utrymmet . För det senare kommer det att vara nödvändigt att bränna svavel i en sådan mängd att från 3 till 5 gram pulver behövs för varje kubikmeter. Efter avslutad rökning stängs källaren i ett par dagar och ventileras sedan ordentligt.

Bild
Bild

Det bör också nämnas att om överdriven luftfuktighet observeras i källaren, kommer det att vara nödvändigt att placera kärl med kalk, vilket minskar denna indikator, eller skopor fyllda med sågspån eller kol.

Lika viktigt är regelbundet luftbyte, som i princip kan tillhandahållas genom regelbundet svängande dörrar . Installation av ett ventilationssystem kan också hjälpa. Trädgårdsmästaren bör komma ihåg att för låg temperatur, under noll grader, kommer att leda till frysning av bären, och en temperatur över 8 grader kommer att bidra till förlust av fukt och följaktligen torkning av frukterna. Druvorna själva kan lagras antingen i grunda lådor eller på ställningar, vars brädor är täckta med omslagspapper.

Bild
Bild

Använd behållare med vatten

En ovanlig, men ganska effektiv metod är att lägga ut grödan i kärl fyllda med vatten. I detta fall även i skördestadiet bör gänget skäras så att en internod bevaras ovanför den och under den - en del av grenen med en längd på 18 till 20 centimeter . Detta gör att botten av skottet kan placeras omedelbart i flaskan fylld med vätska.

Vidare är smala kärl belägna vid en liten lutning, vilket förhindrar att bären och skålens väggar kommer i kontakt. Vattnet som hälls in måste förnyas var 2-4 dagar. Ett betydande plus skulle vara att komplettera den med en liten mängd aktivt kol, som kan absorbera gaser, som i sin tur producerar genomblöta grenar. I princip räcker det med en tablett för varje flaska, som kan kompletteras med aspirin, vilket skapar ett hinder för spridning av bakterier. Halsens öppningar måste pluggas med bomullsull.

Druvor som lagras på detta sätt kontrolleras regelbundet och befrias från ruttna bär . Den sjunkande vattennivån återställs genom att använda en böjd och långsträckt pip. Det är absolut nödvändigt att buntarna inte blir blöta och att vatten inte rinner ut i rummet. För att förhindra att grödan dör av mögel måste ungefär en gång i veckan rökas med svavel. För att bearbeta varje kubikmeter måste du använda 0,5-1 g pulver, och inte glömma att lufta rummet en dag efter proceduren. Denna lagringsmetod håller druvorna färska i ett par månader.

Bild
Bild

Hängande

Om det föredragna rummet har de nödvändiga kvadratmeterna, kan druvorna i det hängas på en linnesträng och fixa klasarna med vanliga klädnypor. En metod som innebär att binda händerna i par och kasta dem över ett syntetrep är också lämpligt . Repen monteras på olika nivåer så att de övre knippen inte rör vid de nedre. På en rad bör borstarna inte heller vara för nära: de hängs tätt, men med ett mellanrum på 3-5 cm för luftcirkulation. Tjock tråd eller till och med trästolpar kan fungera som ett alternativ.

Golvet måste täckas med ett material som håller nedfallna bär - säckväv eller polyeten.

Bild
Bild

Användning av lådor och fat

Innan druvorna läggs in måste lådor, fat och andra träbehållare täckas med rent papper, torra löv eller sågspån, av vilka ett tre centimeter lager bildas. Det är viktigt att väggarnas höjd når 20 centimeter, och själva behållaren förbehandlas med svavel eller ett antiseptiskt medel . I botten av behållarna bildas ett enda lager av druvor beströdda med sågspån och buntens topp ser upp. Efter fyllningen täcks också hela innehållet med sågspån. Lådor och fat bör inte fyllas till toppen - det är viktigt att lämna lite utrymme mellan locket och frukten.

Grödans hållbarhet på detta sätt bör inte överstiga en och en halv till två månader . Det kommer att visa sig vara korrekt om frukterna under denna period regelbundet kontrolleras för utveckling av svampsjukdomar.

Bild
Bild
Bild
Bild

På hyllor

Racken på vilka druvorna ska placeras bör ha hyllor med ett djup av 75-80 centimeter och en bredd på 40 till 50 centimeter . Minst 25 centimeter bör stå fritt mellan de enskilda nivåerna. Organisationen av en sådan design gör det möjligt att inte bara placera hela grödan utan också att enkelt inspektera den. Ett tunt lager halmaska bildas på hyllans yta, vilket förbättrar bärkvaliteten och förhindrar att de möglar.

Druvorna bör läggas på ett sådant sätt att frukterna "tittar" på trädgårdsmästaren och åsarna - på väggen.

Bild
Bild

På åsarna

Förvaring på åsar kräver konstruktion av speciella tvärstänger med ringar eller installation av krokar. De samlade buntarna frigörs från vinstocken och fixeras på torra åsar, vid behov används tråd eller sträckta trådar.

Bild
Bild

Hur ska man förvara den ordentligt i kylskåpet?

På sommaren är det vanligt att förvara färska druvor, precis köpta eller plockade från sitt eget träd, i kylskåpet hemma. Under sådana förhållanden kan bären behålla sin färskhet ganska länge - upp till 4 månader, men bara om temperaturen hålls från +2 till -1 ° C . Om utrustningen har en”fuktkontroll” -funktion, och den kan justeras till en indikator på 90-95%, blir det ännu mer att spara bordsdruvor - upp till 7 månader. I kylskåpet bör fruktklasarna staplas i ett lager så att åsarna pekar uppåt.

Användning av en frys är tillåtet, om möjligt, för att hålla kammarens insida sval inom intervallet från -20 till -24 grader.

Bild
Bild

I det här fallet är det dock viktigt att komma ihåg att druvorna som har tinats inte får tas bort för återlagring. Sådan frysning i hushållet kräver användning av fullt mogen frukt - helst mörkfärgade sorter . Innan bären läggs i frysen måste de rengöras från skräp, sköljas och låtas torka naturligt i cirka 2 timmar. Efter ovanstående tidsperiod läggs frukterna i frysen i 30 minuter, avlägsnas sedan, läggs i behållare och returneras. Vid avfrostning måste de gradvis värmas upp i kallt vatten för att bevara druvornas integritet.

Bild
Bild

Användbara tips

Innan skörden skördas i kylskåpet är det vettigt att förgasa utrymmet genom att bränna 1-1,5 g svavel för varje kubikmeter utrymme. Kaliummetabisulfit bidrar också till förbättrad hållbarhetskvalitet, varav 20 gram är tillräckligt för att bevara 7-8 kilo frukt . Användningen utförs enligt följande: först täcks botten av kylskåpet med papper eller gasväv, sedan bildas ett tunt lager pulver, slutligen läggs ett annat lager papper eller gasväv ovanpå. För större effektivitet kombineras kaliummetabisulfit med ångad eller torkad sågspån.

Förresten, i kylskåpet får druvor endast förvaras i det fack som är avsett för grönsaker.

Bild
Bild

I allmänhet bör man komma ihåg att ju högre lagringstemperaturen är, desto snabbare avdunstar fukt från druvorna, vilket innebär att de kommer att förlora sitt presentabla utseende och smakegenskaper. Plastpåsar med dragkedja är kategoriskt olämpliga för frukt - bristen på luft påskyndar de förruttnande processerna . Frysta bär är ett undantag.

Hängande druvklasar bör inte komma i kontakt inte bara med varandra utan också med tredjepartsytor - i alla fall kommer detta att bidra till att ruttna. Kränkningen av druvskallens integritet bidrar alltid till en minskning av hållbarheten. Det bör också nämnas att det i allmänhet är omöjligt att spara fröfria hybridsorter under lång tid, så de måste ätas omedelbart.

Rekommenderad: