DIY -strömförsörjning För En Skruvmejsel: Byte Av En Sladdlös Skruvmejsel För Strömförsörjning Från Ett 220 V -nätverk Och Från En Dator

Innehållsförteckning:

Video: DIY -strömförsörjning För En Skruvmejsel: Byte Av En Sladdlös Skruvmejsel För Strömförsörjning Från Ett 220 V -nätverk Och Från En Dator

Video: DIY -strömförsörjning För En Skruvmejsel: Byte Av En Sladdlös Skruvmejsel För Strömförsörjning Från Ett 220 V -nätverk Och Från En Dator
Video: PS4 Pro Power Supply Replacement 2024, Maj
DIY -strömförsörjning För En Skruvmejsel: Byte Av En Sladdlös Skruvmejsel För Strömförsörjning Från Ett 220 V -nätverk Och Från En Dator
DIY -strömförsörjning För En Skruvmejsel: Byte Av En Sladdlös Skruvmejsel För Strömförsörjning Från Ett 220 V -nätverk Och Från En Dator
Anonim

En sladdlös skruvmejsel är en nödvändig sak i hushållet, vars främsta fördel är dess rörlighet. Under långvarig drift kräver verktyget emellertid regelbunden laddning, vilket är mycket obekvämt. Dessutom misslyckas gamla batterier, och det är dyrt eller till och med omöjligt att köpa nya, eftersom modellen kan utgå. En rationell lösning är att bygga en konstant strömkälla för skruvmejseln.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar med omarbetning

Innan du påbörjar arbetet bör du utvärdera alla fördelar och nackdelar med att uppgradera verktyget från ett batteri till ett nätverks. Den största nackdelen är förlusten av rörlighet, vilket inte alltid är bekvämt för arbete på höjd eller långt från uttaget. När det gäller fördelarna finns det flera positiva faktorer samtidigt:

  • problemet med plötsligt urladda batterier försvinner;
  • stabilt vridmoment;
  • inget beroende av temperaturförhållanden (vid låga värden laddas batterierna ur snabbare);
  • spara pengar på att köpa nya batterier.
Bild
Bild
Bild
Bild

Modernisering är särskilt relevant när de "ursprungliga" batterierna är ur funktion och nya antingen inte säljs, eller om du måste gå långt för att få dem. Det händer också att den köpta enheten har några problem när den tar emot energi från batteriet. Detta kan vara ett äktenskap eller brister i kretsen av själva modellen. Om verktyget i princip passar, är det lämpligt att göra om det och ladda det från elnätet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Alternativ för strömförsörjning

Eftersom skruvmejseln kräver en mycket lägre spänning än i ett centraliserat nätverk, behövs en elektrisk adapter för ett elverktyg - en strömförsörjning som omvandlar 220 volt AC till 12, 16 eller 18 volt DC. Det finns flera alternativ för strömförsörjningen.

Bild
Bild

Puls

Pulsenheter - växelriktarsystem. Sådana strömförsörjningar korrigerar först ingångsspänningen och omvandlar den sedan till högfrekventa pulser som matas antingen genom en transformator eller direkt. Spänningsstabilisering genom återkoppling uppnås på två sätt:

  • på grund av utmatningstransformatorns lindning i närvaro av källor med galvanisk isolering;
  • med ett konventionellt motstånd.
Bild
Bild
Bild
Bild

Erfarna hantverkare föredrar en växelström, eftersom den är liten. Kompaktitet uppnås på grund av frånvaron av en transformator.

En sådan strömkälla har som regel en ganska hög effektivitet - cirka 98% . Impulsenheter ger skydd mot kortslutning, vilket garanterar enhetens säkerhet, samt blockerar i frånvaro av belastning. Bland de uppenbara nackdelarna är den viktigaste den lägre effekten jämfört med transformatorversionen. Dessutom är enhetens funktion begränsad av den nedre belastningsgränsen, det vill säga att strömförsörjningen inte fungerar vid en effekt under den tillåtna nivån. Användare rapporterar också en ökad reparationskomplexitet jämfört med en transformator.

Bild
Bild

Transformator

Transformatorer anses vara den klassiska versionen av strömförsörjningen. En linjär strömförsörjning är en symbios av flera komponenter.

  • En trapptransformator. Lindningen av kraftenheten är konstruerad för nätspänningen.
  • En likriktare, vars funktion är att omvandla nätets växelström till likström. Det finns två typer av likriktare: halvvåg och helvåg. Den första består av 1 diod, i den andra - en diodbro med 4 element.
Bild
Bild
Bild
Bild

Kretsen kan också innehålla andra komponenter:

  • en stor kondensator, nödvändig för utjämning av krusning, belägen efter diodbron;
  • en stabilisator som ger en konstant utspänning, trots eventuella överspänningar i det externa nätverket;
  • skyddsblock mot kortslutning;
  • högpassfilter för att eliminera störningar.
Bild
Bild

Transformatorernas popularitet beror på deras tillförlitlighet, enkelhet, möjlighet till reparation, frånvaro av störningar och låga kostnader . Bland nackdelarna är bara bulk, hög vikt och låg effektivitet. När du väljer eller självmonterar transformatorns strömförsörjning bör du komma ihåg att utspänningen ska vara något högre än det verktyg som krävs för operationen. Faktum är att en del av det tas av stabilisatorn. Till exempel, för en 12 volts skruvmejsel, väljs en transformatorns strömförsörjning med en utspänning på 12-14 volt.

Bild
Bild

Specifikationer

Vid köp eller självmontering av en strömförsörjning utgå alltid från de nödvändiga tekniska parametrarna.

  • Kraft . Mätt i watt.
  • Inspänning . I inhemska nät 220 volt. I andra länder i världen är denna parameter annorlunda, till exempel i Japan 110 volt.
  • Utspänning . En parameter som krävs för att använda en skruvmejsel. Normalt varierar det från 12 till 18 volt.
  • Effektivitet . Avspeglar effektiviteten hos strömförsörjningen. Om den är liten betyder det att det mesta av den omvandlade energin går till att värma upp kroppen och delar av verktyget.
Bild
Bild
Bild
Bild

Material och verktyg som krävs

I arbetet med modernisering av en sladdlös skruvmejsel du kan använda följande uppsättning verktyg:

  • skruvmejslar av olika slag;
  • tång;
  • avbitartång;
  • konstruktionskniv;
  • isolering i form av tejp;
  • elkabel (helst strängad), tråd för hoppare;
  • lödstation inklusive lödkolv, löd och syra;
  • en låda för en strömförsörjning, som kan vara ett gammalt batteri, en fabrikstillverkad enhet, en hemgjord låda.
Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer en låda måste du ta hänsyn till dimensionerna på strömförsörjningsdesignen så att den passar inuti enheten.

Hur man gör det själv

För att skruvmejseln ska fungera från ett 220 volt nätverk är det nödvändigt att bygga en strömförsörjning som matar ut 12, 14, 16 eller 18 volt, beroende på verktygsmodell. Med det befintliga batteriladdarhuset kan du utföra nätladdning genom att följa stegen nedan.

  • Bestäm måtten på fodralet. Nätverksblocket måste vara dimensionerat för att passa inuti.
  • Små källor placeras vanligtvis i själva skruvmejselns kropp. För att göra detta måste du ta isär batteriet och ta bort alla insidor. Beroende på verktygsmodell kan kroppen vara hopfällbar eller limmad. I det senare fallet måste du öppna verktyget längs sömmen med en kniv.
  • Med hjälp av markeringen bestämmer vi spänningen och strömmen. I regel anger tillverkarna inte den sista parametern, men istället finns det effekt, eller total elektrisk belastning, uttryckt i watt. I detta fall kommer strömmen att vara lika med kvoten för att dividera effekten med spänningen.
  • I nästa steg måste en elektrisk ledning lödas till laddarens kontakter. Eftersom terminalerna vanligtvis är gjorda av mässing och ledarna är av koppar, är denna uppgift svår att utföra. För deras anslutning används en speciell syra, som används för att behandla mässingsytan före lödning.
  • Trådens motsatta ändar är anslutna till batteriets uttag. Polaritet är viktigt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att strömförsörjningen ska fungera korrekt måste du ansluta kabeln enligt alla regler:

  • ett hål görs i strukturen för att leda en tråd dit;
  • kabeln sitter fast inuti höljet med eltejp.
Bild
Bild
Bild
Bild

Naturligtvis skulle det vara lättare att ansluta till nätverket direkt med en kontakt och ett uttag. Men i det här fallet kommer enheten att vägra att fungera. För det första eftersom den är konstruerad för en konstant låg spänning och i nätverket är den variabel och stor. För det andra är det säkrare på det sättet. Element för den elektriska kretsen (dioder, motstånd, etc.) behövs, du kan köpa, eller låna från onödiga hushållsapparater, till exempel från en energisparlampa. Det händer att det är mer lämpligt att göra en strömförsörjningsenhet helt för hand, och ibland är det bättre att köpa en färdig.

Bild
Bild

Hemmagjort block

Det enklaste sättet att montera en laddare är att använda fodralet från ditt eget batteri, vilket har blivit oanvändbart. I det här fallet kommer antingen en kinesisk 24-volts strömförsörjningsenhet eller några färdiga nätaggregat eller en strömförsörjningsenhet från den egna enheten att vara användbar för intern fyllning. Början av varje modernisering är en elektrisk krets. Det är inte nödvändigt att rita det enligt alla regler, det räcker med att rita för hand sekvensen för att ansluta delarna. Detta gör att du kan identifiera ett antal element som är nödvändiga för arbetet, och hjälper också till att undvika misstag.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ändring av ett kinesiskt tillverkat nätaggregat

En liknande källa är konstruerad för en utspänning på 24 volt. Det kan enkelt köpas i alla butiker med radiokomponenter, det är prisvärt. Eftersom de flesta skruvmejslar är konstruerade för driftsparametrar från 12 till 18 volt, måste du implementera en krets som sänker utspänningen. Detta är ganska lätt att göra.

  • Först och främst bör du ta bort motståndet R10, som har ett konstant motstånd på 2320 Ohm. Han är ansvarig för storleken på utspänningen.
  • Ett justerbart motstånd med ett maximivärde på 10 kΩ bör lödas istället. Eftersom strömförsörjningen har ett inbyggt skydd mot att slå på, innan motståndet installeras, är det nödvändigt att ställa in ett motstånd på 2300 Ohm. Annars fungerar inte enheten.
  • Därefter levereras elektricitet till enheten. Värdena för utmatningsparametrarna bestäms med en multimeter. Kom ihåg att ställa in mätaren till likspänningsintervall innan du mäter.
  • Med hjälp av ett justerbart motstånd uppnås den nödvändiga spänningen. Genom att använda en multimeter måste du kontrollera att strömmen inte överstiger 9 ampere. Annars kommer den konverterade strömförsörjningen att misslyckas, eftersom den kommer att uppleva stora överbelastningar.
  • Enheten är fixerad inuti det gamla batteriet efter att allt insida har tagits bort från det.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ändring av köpta block

I likhet med den kinesiska enheten kan den byggas in i batterilådan och andra färdiga strömförsörjningar. De kan köpas i alla radiodelar. Det är viktigt att den valda modellen är utformad för att fungera med ett 220 Volt nätverk och har en lämplig driftspänning vid utgången. Modernisering i detta fall kommer att utföras enligt följande.

  • Först demonteras den köpta enheten.
  • Därefter omstruktureras strukturen för de nödvändiga parametrarna, liknande rekonstruktionen av den kinesiska strömkällan som beskrivs ovan. Löd motståndet, lägg till motstånd eller dioder.
  • Anslutningskablarnas längd bör väljas utifrån dimensionerna på elverktygets batterifack.
  • De lödda lederna är noggrant isolerade.
  • Det är bättre att utrusta brädet med en kylfläns för kylning.
  • Det är mer ändamålsenligt att placera transformatorn separat.
  • Den sammansatta kretsen är monterad inuti batterifacket och fixerad. För tillförlitlighet kan brädan limas.
  • Anslut elkabeln med avseende på polaritet. Alla ledande delar måste isoleras för att undvika kortslutning.
  • Flera hål måste borras i huset. Den ena är för uttaget på elkabeln, de andra är för avlägsnande av varm luft för att säkerställa cirkulation och minska graden av uppvärmning av skruvmejseln under drift.
  • Efter avslutat arbete kontrolleras enhetens funktion.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Självdesignade strömförsörjningar

Delar för montering tas antingen från olika hushållsapparater eller energisparlampor eller köps från amatörradiouttag. Det är nödvändigt att förstå att den elektriska kretsen också beror på uppsättningen element. För att montera det behöver du vissa kunskaper och färdigheter inom radioteknik. Grafiska alternativ för scheman finns på Internet eller i specialiserad litteratur.

Bild
Bild
Bild
Bild

I det enklaste fallet behöver du en färdig 60 watt elektronisk transformator . Experter rekommenderar att du väljer enheter från Taschibra eller Feron. De behöver inte ändras. Den andra transformatorn monteras för hand, för vilken en ferritring köps, vars dimensioner är 28x16x9 mm. Därefter vrids hörnen med en fil. När den är klar, är den omslagen med eltejp. Det är bättre att välja en aluminiumplatta med en tjocklek av 3 mm eller mer som en bräda. Det kommer inte bara att utföra stödfunktionen för basen för hela kretsen, utan också samtidigt leda ström mellan kretsens element.

Bild
Bild
Bild
Bild

Professionals rekommenderar att en LED -lampa ingår i designen som en indikator. Om dess dimensioner är tillräckliga kommer den också att utföra uppgiften att markera. Den monterade enheten sitter fast i skruvmejselns batterifack. Vid design måste man komma ihåg att måtten på en hemmagjord strömkälla under inga omständigheter bör överstiga måtten på batteripaketet.

Bild
Bild
Bild
Bild

PC -anslutning

Fjärranslutna nätaggregat kan utformas baserat på en bärbar dator eller datorns strömförsörjning.

Bild
Bild

Från en datorns nätaggregat

Som regel använder hantverkare block av AT-typ. De har en effekt på cirka 350 watt och en utspänning på cirka 12 volt. Dessa parametrar räcker för skruvmejselns normala funktion. Dessutom anges alla tekniska specifikationer på fodralet, vilket förenklar arbetet med att anpassa strömförsörjningen till verktyget. Enheten kan antingen lånas från en gammal dator eller köpas från en datorbutik. Den största fördelen är närvaron av en omkopplare, en kylkylare och ett överbelastningsskyddssystem.

Bild
Bild

Vidare är handlingssekvensen enligt följande

  • Demontering av datorhöljet.
  • Eliminering av skydd mot inkludering, som består i att ansluta de gröna och svarta ledningarna som finns i den angivna kontakten.
  • Arbetar med MOLEX -kontakt. Den har 4 trådar, varav två är onödiga. De måste skäras av och lämna endast gult vid 12 volt och svartmalda.
  • Lödning till den elektriska kabelns vänstra ledningar. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt isolering.
  • Demontering av skruvmejseln.
  • Anslut verktygsplintarna till den motsatta änden av elkabeln.
  • Montering av verktyget. Det är nödvändigt att se till att sladden inuti skruvmejselkroppen inte vrids och inte pressas hårt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Som en nackdel kan man utesluta anpassningsförmågan hos en sådan strömförsörjningsenhet endast för ett instrument med en driftspänning som inte överstiger 14 volt.

Bärbar datorladdare

Strömkällan till skruvmejseln kan vara en bärbar datorladdare. Dess revision minimeras. Det bör noteras att alla enheter för 12-19 volt är lämpliga för användning. Algoritmen för åtgärder är följande.

  • Förbereda utmatningssladden från laddaren. Skär bort kontakten med en tång och ta bort ändarna av isoleringen.
  • Demontering av verktygskroppen.
  • Laddarens nakna ändar löds till skruvmejselns terminaler och observerar polariteten. Du kan använda speciella plastband, men proffs rekommenderar att du inte försummar lödning.
  • Isolering av anslutningar.
  • Montering av elverktygets kropp.
  • Prestandatester.
Bild
Bild

Ändring av en färdig laddare är lättare och tillgänglig för alla.

Bil batteri

Ett utmärkt alternativ för att driva en skruvmejsel är ett bilbatteri. Särskilt i de fall reparationer krävs i ett område utan elektricitet. Den negativa punkten är att verktyget endast kan drivas från bilbatteriet under en kort tid, eftersom fordonet riskerar att laddas ur och inte rör sig. För att starta en skruvmejsel ändras ibland ett gammalt bilbatteri av analog typ. Denna enhet kännetecknas av manuell styrning av ström och utspänning.

Bild
Bild

Moderniseringsinstruktioner

  • Det första steget är att välja ett par flerkärniga kablar. Det är önskvärt att de är inslagna i olika färger för att skilja dem, men av samma sektion.
  • Å ena sidan är kontakter i form av "krokodiler" fästa vid trådarna, å andra sidan avisoleras isoleringsskiktet med 3 centimeter.
  • Bare ändar virkas.
  • Därefter börjar de demontera skruvmejselkroppen.
  • Hitta kontaktterminalerna som verktyget var anslutet till batteriet med. Böjda avskalade kabeländar är lödda på dem. Du kan göra utan att lödas med hjälp av speciella plastband, men proffs föredrar ett lödkolv.
  • Anslutningarna måste vara välisolerade, annars finns det risk för kortslutning.
  • Båda ändarna av kabeln sitter snyggt inuti huset och leds ut genom handtaget. Du kan behöva borra ytterligare hål för detta.
  • Nästa steg är att montera verktyget.
  • Efter alla manipulationer testas enheten. Med hjälp av "krokodiler" är skruvmejseln ansluten till billaddaren och observerar "+" och "-".
Bild
Bild
Bild
Bild

En sådan analog strömförsörjning är bekväm genom att den låter dig smidigt justera parametrarna, anpassa sig till alla modeller av en skruvmejsel.

Inverter svetsmaskin

Skapandet av en strömkälla från växelriktarsvetsning är en mer komplex typ av modernisering, eftersom det innebär närvaro av vissa teoretiska kunskaper inom elektroteknik och praktiska färdigheter. Ändring innebär strukturella förändringar av utrustningen, vilket kräver förmåga att göra beräkningar och göra diagram.

Bild
Bild

Säkerhetsåtgärder

När du arbetar med elektriska apparater som har eftermonterats, vissa säkerhetsregler måste följas.

  • Först och främst bör du under inga omständigheter försumma god isolering av kontakter och jordning.
  • Skruvmejseln kräver korta pauser var 20: e minut. Under ändringen ändrades de tekniska egenskaperna, som fastställdes av tillverkaren och som var utformade för att fungera på batteri. Ökningen av effekten resulterade i en ökning av antalet varv, vilket får verktyget att värmas upp. Små pauser förlänger skruvmejselns livslängd.
  • Det rekommenderas att regelbundet rengöra strömförsörjningen från damm och smuts. Faktum är att under moderniseringen bryts tätheten i fodralet, så smuts och fukt kommer in, särskilt när du arbetar utomhus.
  • Vrid, dra eller kläm inte i strömkabeln. Det är absolut nödvändigt att övervaka så att den under drift inte utsätts för några negativa påverkan som kan leda till kortslutning.
  • Experter avråder från att använda en hemlagad sladdlös skruvmejsel på mer än två meters höjd. Eftersom detta automatiskt medför spänning på tråden under sin egen vikt.
  • När du justerar utmatningsparametrarna måste du välja en ström med ett värde på 1,6 gånger större än batteriets elektriska kapacitet.
  • Du bör vara medveten om att när en belastning appliceras på enheten kan spänningen sjunka från 1 till 2 volt. I de flesta fall är detta inte viktigt.
Bild
Bild

Dessa enkla riktlinjer kommer att förlänga skruvmejselns livslängd och hålla ägaren säker från problem.

Som praktiken visar kräver självförändring av strömförsörjningsenheten erfarenhet och god teoretisk kunskap om elektroteknik. Därför, innan du väljer, måste du bestämma om du är redo att lägga din fritid på att skapa en krets, montera en strömkälla, särskilt om du inte har rätt kompetens. Om du inte är säker, rekommenderar experter att köpa färdiga laddare, särskilt eftersom deras kostnad på marknaden är låg.

Rekommenderad: