Slag- Och Slagfria Skruvmejslar: Skillnader Mellan Slagborrar Och Skruvmejslar Och Slagfria Modeller. Vad Behövs De För? Vad Det är?

Innehållsförteckning:

Video: Slag- Och Slagfria Skruvmejslar: Skillnader Mellan Slagborrar Och Skruvmejslar Och Slagfria Modeller. Vad Behövs De För? Vad Det är?

Video: Slag- Och Slagfria Skruvmejslar: Skillnader Mellan Slagborrar Och Skruvmejslar Och Slagfria Modeller. Vad Behövs De För? Vad Det är?
Video: Difference between Drill Drivers & Impact Drivers 2024, Maj
Slag- Och Slagfria Skruvmejslar: Skillnader Mellan Slagborrar Och Skruvmejslar Och Slagfria Modeller. Vad Behövs De För? Vad Det är?
Slag- Och Slagfria Skruvmejslar: Skillnader Mellan Slagborrar Och Skruvmejslar Och Slagfria Modeller. Vad Behövs De För? Vad Det är?
Anonim

Ett av de säregna kriterierna för att bedöma manligheten hos husägaren anses vara hans förmåga att driva en spik (eller, på ett modernt sätt, skruva en skruv) i väggen. Utan denna elementära skicklighet blir det omöjligt att antingen hänga en hylla, dekorera ett rum med en bild eller installera en gardinstång för gardiner.

En elektrisk skruvmejsel uppmanas att klara denna uppgift snabbare och utan onödig ansträngning, och slagskruvmejseln hyllas särskilt ofta, men inte alla förstår vad det är och varför.

Bild
Bild

Vad är det och vad är det för?

En slagskruvmejsel är ett speciellt elverktyg som låter dig mest effektivt borra väggar för att driva skruvar och installera andra fästelement. Till skillnad från stötfria modeller gör denna relativa nyhet på hemmamarknaden ett hål inte bara på grund av själva rotationen, utan också med hjälp av riktningsslag. Den senare har vanligtvis inte en permanent karaktär - motsvarande läge aktiveras på begäran av operatören eller automatiskt om borren stöter på ett hinder med särskild hårdhet. På sätt och vis är det en liten jackhammer.

Slagskruvmejsel - själva enheten är mer komplex och "smart", därför bör en viss mångsidighet inte vara förvånande. Detta innebär att verktyget som regel är fullt kompatibelt med olika redskap, på grund av vilket omfattningen av dess potentiella tillämpning expanderar avsevärt - istället för en borr kan du till exempel fästa en hålsåg eller en blandningsfäste.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Man bör skilja mellan en slagdrivare och en liknande borrmaskin. Den senare, som är inriktad på att göra hål, antar en längdriktning mot stötar, medan en skruvmejsel så att säga slår i längdriktningen, på grund av vilken den väsentligt ökar vridmomentet.

Det är logiskt att ett sådant verktyg är något dyrare än modeller utan slagkraft, men köpet är ofta motiverat även hemma-de yttre, bärande väggarna i flervåningshus kännetecknas vanligtvis av den högsta styrkan, som endast en slagskruvmejsel kan övervinna.

Enheten uppskattas också av yrkesverksamma som dagligen borrar väggar eller olika delar - enligt dem, för hela sin pålitlighet, orsakar borrningen av en slagskruvmejsel vanligtvis inte betydande skador på fästelementen, vilket ökar deras hållbarhet. Denna egenskap är särskilt värdefull i sammanhanget att samma verktyg ofta används för att montera möbler.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Klassificeringen av slagskruvmejslar är inte så omfattande, men det kan fortfarande driva många oerfarna konsumenter in i en återvändsgränd. Logiken i att dela verktyg i borrar, skruvmejslar och skruvmejslar förvirrar mest av allt, men i verkligheten är allt extremt enkelt här: mekanismen är i allmänhet densamma för alla, och det exakta namnet beror på munstycket.

Så, en borr är vanligtvis utrustad med en borr för att göra hål, och en skruvmejsel och en skruvmejsel vet samtidigt hur man skruvar in fästelement . Vissa modeller innebär ett enkelt byte av munstycken, därför kan de ha komplexa sammansatta namn som "skruvmejsel-borr", men om sådan multifunktionalitet inte tillhandahålls kallas enheten för den mest exakta termen.

Ofta, när man väljer, blir nybörjare också förvirrade av det faktum att enheten förmodligen är elektrisk och pneumatisk. Elektriska modeller är de vanligaste, särskilt hemma, men pneumatiska är kanske mycket sällsynta modeller som definitivt inte kommer att efterfrågas hemma, de viktigaste platserna för deras användning är olika servicestationer och däckmonteringsföretag.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Eftersom skruvmejseln drivs av el är det omöjligt att inte klargöra att det kan vara både nät och batteri. Den första är bra för mindre hemreparationer eller dagligt arbete i en välutrustad verkstad, eftersom den är lättare och tekniken inte behöver ständigt komma ihåg att ladda batteriet.

Det är dock batteriversionen som är den obestridda lösningen under byggprocessen eller för användning på gatan, när arbetsplatsen inte innebär att det finns fungerande uttag.

Bild
Bild

Särdrag

När du beslutar om du vill välja en chock- eller stötdämpande modell av en skruvmejsel måste du först ta reda på hur de skiljer sig åt.

Många konsumenter som har lyckats utvärdera arbetet med den slående mekanismen kommer att säga att en sådan enhet är bättre, och det är så de är redo att underbygga sin synvinkel

  • Riktade stötar ökar slagverktygets vridmoment till en räckvidd på 80-250 N / m, vilket gör det möjligt att bryta igenom de svåraste hindren. Det är betydande att det i processen inte ens finns ett behov av att trycka höljet ordentligt mot väggen - verktyget kommer att bita i det även utan betydande pressning.
  • Utan behovet av konstant fysisk ansträngning på instrumentet tröttnar mästarens handled och hand mycket mindre, vilket gör det möjligt att öka samma produktivitet.
  • Med tanke på att även en fast vägg inte framgångsrikt kan motstå ett sådant verktygs angrepp, deformerar det vanligtvis inte fästelementen, vilket gör att det kan tas bort utan ytterligare ansträngningar i framtiden. Många modeller ger dessutom den omvända funktionen att extrahera gamla fästelement från väggarna, även de som har upplevt stark deformation på grund av långvarig användning.
  • Skruvmejseln fungerar inte bara med bultar, utan också med muttrar, i varje fall uppnår den mest täta åtdragningen. En smart bil växlar vanligtvis automatiskt från chockfritt läge till chockläge när den känner att muttern har blivit stramare vid ett visst ögonblick.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tyvärr har denna lösning också vissa nackdelar, som kanske aldrig tillåter att helt ersätta obetonade modeller. Så, imponerande vridningshastighet observeras endast i chockfritt läge, när man byter till stötar minskar det avsevärt.

Chuckar för ett sådant verktyg är inte lämpliga för alla - du behöver strikt hex. De flesta modeller har ingen begränsande hylsa, så åtdragningsgraden måste övervakas noggrant av operatören, annars skadas inte väggen eller delar. Slutligen, vid höga hastigheter, kan en sådan enhet producera öronbedövande konstruktionsbuller, därför kräver konstant arbete med det obligatorisk användning av skyddsutrustning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

När du väljer en specifik modell av slagskruvmejsel, var uppmärksam på de minsta detaljerna. Det första som folk brukar uppmärksamma är typ av mat. Pneumatiska modeller kommer definitivt inte att behövas hemma, men elektriska är nätverks- och batterimodeller, som nämnts ovan.

Nätverksalternativet är bra för att arbeta i ett utrustat rum , det är mest uppskattat för sin nästan obegränsade kraft. Efter att ha föredragit just en sådan enhet, utvärdera dess kabel - den måste ha en avsevärd längd och tjocklek, ha bra isolering och inte väcka tvivel om hållfastheten på den plats där den kommer in i enheten.

När det gäller batterimodellen finns det fler urvalskriterier. Först och främst måste du hitta en balans mellan den stora batterikapaciteten, vilket förlänger batteriets livslängd och enhetens vikt, eftersom ett rymligt batteri alltid väger ganska mycket.

En annan punkt är valet av batterityp: idag finns de vanligaste litiumjonmodellerna, men även nickel-kadmium. De förra är bra med en liten massa med en betydande kapacitet, de tillåter laddning när som helst, men de är dyrare än huvudkonkurrenten och kan snabbt slits ut vid låga temperaturer. Fördelarna med nickel-kadmiumlösningen neutraliserar fullständigt nackdelarna med litiumjonalternativet . - ett sådant batteri är billigare och inte rädd för frost, men det är både tungt och miljöfarligt, och viktigast av allt, det måste vara helt urladdat och sedan fulladdat, annars kommer "minneeffekten" att framkalla snabb slitage på bäraren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Batterier kan producera olika spänningar, men för periodiskt hushållsarbete kan du välja modeller med ett värde i intervallet 12-18 V.

Vid hög spänning ökar också motoreffekten, men skyhöga hastigheter behövs inte för hemmabruk: 500-700 W räcker, annars kommer verktyget att bli tungt och omotiverat dyrt.

Skruvmejselchuckar, i vilka utbytbara munstycken är fästa, är snabbspända och nyckel. Det första kan organiseras på olika sätt, men dess fördel är att det kan servas med bara händer. Nyckelpatronen har en karakteristisk kant; en speciell nyckel behövs för att underhålla den, vilket inte alltid är bekvämt.

Eftersom vi talar om beskyddare, ett viktigt kriterium är den maximala diametern för dess öppning - ju större den är, desto fler olika munstycken kan användas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Maximalt vridmoment är ett mått på hur hårt munstycket kommer att rotera. Denna indikator beror inte alltid direkt på motorns effekt, ibland kan den ökas på grund av växellådan, men det är alltid önskvärt att det maximala vridmomentet är ganska högt. Modeller med steglös vridmomentkontroll prioriteras , eftersom de är mer sparsamma för fästelement och ytor som borras.

I alla fall är möjligheten att justera hastigheten en bra bonus för att arbeta med material med olika densitet, och det befintliga alternativet för omvänd rotation gör att du kan ta hand om munstycket igen och att ta bort skruvarna om det behövs, inte begränsat att skruva in.

Det sista, men mycket viktiga kriteriet för att välja ett verktyg är dess vikt. Tyvärr är det omöjligt att skapa en lätt och samtidigt kraftfull och multifunktionell enhet, därför är det nödvändigt att avgöra vilket som är viktigare: lätthet eller prestanda. Tänk på att i konstant dagligt arbete kan den första faktorn vara mycket viktigare.

Bild
Bild

Driftsregler

Användningen av en slagskruvmejsel kommer att vara säker och så effektiv som möjligt bara om det görs korrekt. Uppenbarligen är det första tipset att läsa instruktionerna före användning, men det finns andra rimliga användningstips.

Till exempel, om möjligt, ställ inte in utrustningen på maximalt vridmoment, eftersom många ömtåliga material med en behandlad yta helt enkelt kan rivas från detta, och du kommer att förstöra arbetsstycket. Förutom arbeta med maximala hastigheter ökar slitage på verktyget, för att inte tala om det faktum att det i detta läge måste hållas tätare, annars kan det till och med finnas risk för skada.

Driftsätten, förresten, beskrivs i instruktionerna av en anledning - var och en av dem antar optimala inställningar för att utföra den här uppgiften, och för en annan är det kanske inte lämpligt. Så, borrning behövs för att göra hål, och skruvmejseläget är för att skruva in fästelement, när det används, tvärtom minskar effektiviteten, men risken för skador ökar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är helt oacceptabelt att ändra inställningarna i farten med en roterande chuck - detta kan bryta enheten.

Använd alltid skyddsglasögon och handskar, särskilt med sköra material. Se till att det inte finns några elektriska ledningar i förväg när du borrar väggar. kom ihåg det tiden för kontinuerlig drift av enheten är begränsad - om munstycket eller någon annan enhet är märkbart varm, låt den svalna.

Förresten, om borrläget inte finns i en viss modell av en skruvmejsel, är det bättre att inte försöka borra allt med dess hjälp - sådana experiment slutar ofta med en utbränd motor.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du använder en sladdlös skruvmejsel i kallt väder, var beredd på att ett batteri av vilken typ som helst, särskilt ett litiumjonbatteri, laddas ur mycket snabbare, därför måste det laddas oftare.

Vårdtips

Om du har köpt en laddningsbar modell, kom ihåg att batteriet alltid ska vara frånkopplat, förutom direkt arbete. Vart i Nickel-kadmiumbatteriet måste vara helt urladdat innan du stänger av enheten och sedan ladda omedelbart … Bland annat kan den fortfarande inte lagra en laddning under lång tid även om den är inaktiv, därför måste den ibland laddas om, även om du inte har använt den.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En skruvmejselväxellåda kan kräva periodisk smörjning, en indikator på att ett sådant ögonblick redan har kommit är ett karakteristiskt obehagligt ljud och en tät rörelse av chucken när man försöker rotera den för hand.

Rekommenderad: