Rotsystem Av Druvor: Vad är Rötterna Och Vilka Storlekar är De? Struktur, Utveckling Under Säsongen

Innehållsförteckning:

Video: Rotsystem Av Druvor: Vad är Rötterna Och Vilka Storlekar är De? Struktur, Utveckling Under Säsongen

Video: Rotsystem Av Druvor: Vad är Rötterna Och Vilka Storlekar är De? Struktur, Utveckling Under Säsongen
Video: Omsättning av näringsämne 1 (3) ; Absorbtionsfasen 2024, April
Rotsystem Av Druvor: Vad är Rötterna Och Vilka Storlekar är De? Struktur, Utveckling Under Säsongen
Rotsystem Av Druvor: Vad är Rötterna Och Vilka Storlekar är De? Struktur, Utveckling Under Säsongen
Anonim

För att odla en frisk druvbuske är det nödvändigt att skapa förutsättningar för utvecklingen av växtens rotsystem, eftersom det är hon som reglerar processerna för spirande, blomning och mognad av frukter. I artikeln kommer vi att prata om strukturen hos druvornas rötter, särdragen i rotsystemets utveckling, beroende på säsong, och också ta reda på vad som är reaktionen från den underjordiska delen av druvbusken till miljöbelastningar och tekniska metoder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner och struktur

Druvens rotsystem är ganska kraftfullt, dess struktur gör att växten kan anpassa sig till nästan vilken jord som helst … Även på sandiga och steniga områden vid floden kommer vinstocken att slå rot och utvecklas.

Det är möjligt att odla druvor på torr mark, liksom underutvecklad mark: forskare har kommit fram till att druvor kan odlas nästan överallt, med undantag för kärr och saltslickar. Jämfört med rotsystemet hos andra växter, i druvor är det ganska utvecklat och stort.

Förutom att leverera användbara mineraler och spårämnen till växtens övre del, ger druvrötter fotosyntesprocessen, kolhydratkombinationen, syntesen av alkaloider, aminosyror, fetter och så vidare. Genom rötterna blir vinstocken också av med tunga föreningar och onödiga ämnen. Villkoret för den övre zonen av druvor, liksom kvantiteten och kvaliteten på skörden, beror på kapaciteten och styrkan hos den underjordiska delen. Bildandet av röttkronan inträffar under det första året av plantering av sticklingar: under dessa 12 månader bildas permanenta kraftfulla rhizomer och tunna skelettdelar.

Vanligtvis, druvor har ett spretigt rotsystem, som kännetecknas av stark grenning, vilket gör att kulturen kan anpassa sig till nästan vilken jord som helst . Träsk, salt och steniga områden bromsar bara tillväxten av druvor, och i resten av utrymmena anpassar rhizomerna perfekt på grund av sin speciella struktur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt av arter

Vinstockens rötter skiljer sig åt beroende på grödans variation; buskens förgrening påverkar också rotsystemets kraft. Erfarna odlare skiljer följande delar av rotsystemet.

  • " Hår ". Dessa är tunna rotrör av liten storlek, som sträcker sig från huvudrötterna med 3-5 mm. Genom dem livnär sig växten på mineraler och fukt.
  • Tillväxtskotte . Det är ett slags rotskydd för toppen av rötterna. Det skyddar rhizomerna från deformation, särskilt i tät jord.
  • Laterala rötter . Grenar bildade av internoder och nodala delar av sticklingar. Dessa "tentakler" hjälper druvorna att få fotfäste i marken.
  • Ytliga rötter . De bildas i en nivå av 5-15 cm från ytan och är icke-permanenta delar. De dyker upp och försvinner beroende på väderförhållanden och markfuktighet.
  • Korneshtamb … Huvuddelen av rotsystemet är en slags stam under jorden. De divergerande sidodelarna av rotsystemet avviker från det.

På växtens rotstam, som redan är flera år gammal, växer adventiva rötter. Och de skiljer också "callus" - det här är en process på rotens häl. Det bildas när skärningen sker i vatten. Denna del blir huvudkärnan för bildandet av huvudaxeln (häl).

Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Storleken på druvorna beror direkt på jordens struktur och det område där kulturen växer:

  • i en region med ett svalt klimat rotsystemet kommer inte att gå djupt och kommer att ligga på jordens översta lager (på 20 till 40 cm djup);
  • i en region med ett varmt klimat denna siffra kommer att vara från 60 cm till 1 m 20 cm;
  • i områden med sandjord rotsystemet kommer att gå djupt in på ett avstånd från 1 m 50 cm till 3 m 70 cm för att söka efter fukt;
  • på steniga platser rhizomer placeras på ett djup av 3 meter (ibland kan den maximala längden på druvrötter på sådana jordar nå upp till 1,5 km).

För en normal skörd måste rötterna gå ner minst 1-1,5 m från toppen. Rotsystemet är den mest sårbara delen av druvan. Det kan snabbt dö eller ruttna på grund av överdriven fukt eller brist på vatten, från kylan eller från fettinnehållet i jorden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utveckling under säsongen

Druvornas rötter växer från början av spirande till det ögonblick då frukterna mognar. Ju högre utbyte desto mindre nya rotskott visas . I de södra regionerna, på varma jordar, kan rötterna på vissa druvsorter växa även på vintern.

De bestånd som ackumulerats av rhizomerna från druvmognadstillfället bidrar till blomknopparna på våren och utvecklingen av unga skott. I vila absorberar xylemkärlen i rotsystemet aktivt kväve och stärkelse. Rötterna berikas med användbara element när bladen åldras. När vinträdens gråt (flöde av xylemsaft) från de skurna såren visar sig, betyder det att växten har kommit ur viloläge och är redo för aktiv utveckling.

Faktum är att på våren värms jorden upp och metabolisk aktivitet börjar i rotvävnaderna. Den ackumulerade stärkelsen och proteinerna omvandlas till aminosyror och sockerarter och frigör xylem. Under osmotiskt tryck stiger näringsämnen till skotten och stimulerar därmed spirande process. Men under vårperioden ligger tillväxten av rotsystemet efter tillväxten av skott, eftersom alla rhizoms ansträngningar är inriktade på spirande, blomning, tillväxt och utveckling av unga tillväxter. Så snart en grön massa börjar dyka upp på busken accelererar rötterna i deras tillväxt.

Den maximala tillväxttakten för druvs rotsystem är perioden mellan blomning och fruktning, och under mognaden av grödan minskar aktiviteten igen.

Druvornas rotmassa består huvudsakligen av stora permanenta strukturella rötter, tunna rötter är kortlivade (deras vitalitet är 4-5 veckor) och ersätts ofta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Att reagera på miljöbelastningar och tekniska metoder

Erfarna odlare från sina observationer kom fram till att unga druvplantor växer initialt mycket rötter, men efter att skotten mognar och beskärs stannar rotsystemets tillväxt . Men forskare har kommit fram till det vindruvor är inte rädda för gräs, även om själva växten inte gillar ogräs … För tillväxten av rötter är det viktigt för denna växt att ha vatten, syre och en tillräcklig mängd näringsämnen, och från andra grödor, inklusive ogräs, kan rötterna helt enkelt gå djupare för att inte konkurrera.

Naturkatastrofer, till exempel svår frost, liksom mänskliga mekaniska åtgärder (hård beskärning, klämning av en grön skott) kan begränsa tillväxten av rötter. Men en liten brist på vatten (måttlig torka) är inte så fruktansvärt för vindruvor än ett överskott av fukt. Vinstocken gillar inte fukt, särskilt eftersom det är svårare att utvinna syre och näringsämnen från en sumpig komposition än från en grövre jordbas. I det senare känns druvens rotsystem mer självsäker.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller näring av druvor är det bättre att ha ett överskott av näringsämnen än brist på dem . I den första versionen ackumulerar rotsystemet reserver vid brist på dem, i den andra utvecklas bara den underjordiska delen och den ovanjorda vissnar, vilket orsakar en minskning av avkastningen.

Druvornas fysiologi är sådan huvudrötterna lever längre, och de flesta av de nya rötterna dör ständigt … Detta beror inte på vård, utan på egenskaperna hos denna växt. Men det betyder inte att vårdreglerna kan ignoreras. Tidig matning av druvor med fukt, näringsämnen ger en bra skörd, så du bör inte bara fokusera på växtens fysiologi och hoppas på vädret: ingen har avbrutit agrotekniska åtgärder.

Rekommenderad: