Cirkelsax För En Skruvmejsel: Funktioner I Ett Metallfäste, Utformningen Av Ett Självgående Fäste För En Skruvmejsel Och Fäste För Det

Innehållsförteckning:

Video: Cirkelsax För En Skruvmejsel: Funktioner I Ett Metallfäste, Utformningen Av Ett Självgående Fäste För En Skruvmejsel Och Fäste För Det

Video: Cirkelsax För En Skruvmejsel: Funktioner I Ett Metallfäste, Utformningen Av Ett Självgående Fäste För En Skruvmejsel Och Fäste För Det
Video: Мало кто знает об этой функции ДРЕЛИ !!! 2024, April
Cirkelsax För En Skruvmejsel: Funktioner I Ett Metallfäste, Utformningen Av Ett Självgående Fäste För En Skruvmejsel Och Fäste För Det
Cirkelsax För En Skruvmejsel: Funktioner I Ett Metallfäste, Utformningen Av Ett Självgående Fäste För En Skruvmejsel Och Fäste För Det
Anonim

Skivax för metall är en teknisk anordning som är avsedd för skärning av tunnväggig plåt. Arbetselement, i detta fall, är roterande delar. De är självgående skivor av höghållfast material, vässade längs kanten. Processen att skära materialet med denna enhet sker på grund av den linjära-translationella klämningen av arket. Med enheten kan du göra ett jämnt snitt utan att deformera arbetsstycket.

Det finns skivsaxar för metall, drivna av en skruvmejsel. De är en utbytbar bilaga som utökar funktionaliteten hos elverktyget.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Med denna skruvmejselfäste kan du skära plåt utan att skada den. Att göra detsamma med en slipmaskin har en negativ effekt på metallarbetsstycket. I det ögonblick som slipskivan passerar genom metallen utsätts dess kanter för friktion i skärområdet, vilket skapar förutsättningar för att öka temperaturindikatorerna till kritiska nivåer. Överhettning av materialet sker och dess sammansatta struktur störs. Om den var täckt med ett galvaniserat lager förlorar den sina egenskaper och metallen börjar lätt reagera på aggressiva miljöpåverkan - att oxidera, rosta.

Dessutom orsakar den slipande metoden att såga grader vid kanterna på sågsnittet. För att ta bort dem utförs ytterligare slipning, vilket leder till slöseri med tid, en försämring av skärlinjens kvalitet, en negativ effekt av temperaturen på metallen och ökat slitage på verktyget och dess roterande delar.

Cirkulära saxar gör det möjligt att skära metall, vilket eliminerar de ovan beskrivna negativa faktorerna . Samtidigt blir det möjligt att variera linjerna - att göra krökt sågning.

Graden av avvikelse från en rak linje bestäms av skärskivornas storlek och konstruktionsegenskaperna hos en viss skjuvmodell.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Enhet

Detta munstycke fungerar enligt principen om kraftöverföring genom ett växelsystem. Effektiviteten hos det avtagbara tillägget ökar genom att kombinera effektiviteten hos skruvmejselns växellåda med samma indikator på själva munstyckets växelmekanism. Kraften som överförs till de cirkulära knivarna fördubblas, vilket är en nyckelfaktor för skärprestanda.

Saxfästen är indelade i två typer:

  • två-skiva;
  • multi-disk.

Bilden visar hur schemat med dubbla skivor fungerar, men principen för uppläggning av skärskivorna kan skilja sig åt. I vissa fall lutar en av knivarna, i det andra lutar båda knivarna och i det tredje ställs de direkt i förhållande till varandra. Närvaron eller frånvaron av en lutningsvinkel bestäms av syftet med skärfästet . Vinkeln beror på hur snittet kommer att utföras, liksom de tillåtna parametrarna för metalltjockleken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sax, som drivs av en skruvmejsel, är utrustad med en remskiva som sitter fast i chucken på elverktyget. Remskivan roterar och överför mekanisk kraft till växellådan som sitter inuti munstyckshuset. Kraften får det rörliga bladet att rotera.

Ett speciellt fäste avviker från fodralets huvuddel och håller den andra skivan på sig själv. Den kan installeras som ett rörligt eller stationärt element. Utformningen av fästet förutsätter närvaron av funktionen att justera gapet mellan skivorna.

Spalten bestäms av tjockleken på metallplåten som ska skäras.

Spelet fixeras genom att dra åt bulten som sitter vid korsningen mellan den rörliga delen av fästet och munstycksdelen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett metallstopp lämnar kroppen. Den är utformad för att hålla redskapet i ett fast läge. Dess frånvaro kommer att leda till radiell rotation av hela mekanismen. För att eliminera denna effekt är stoppet fäst på den nedre delen av skruvmejselhandtaget - precis ovanför batteriet.

Under rotationen av skruvmejselns växellåda börjar munstycket att göra en motsvarande cirkulär rörelse. Denna rörelse stoppas av det faktum att proppen vilar mot handtaget på elverktyget. Därefter överförs rotationskraften till munstyckets växelmekanism. För att stoppet inte ska dingla och passa tätt i handtaget har det en speciell krok med möjlighet att ändra position i rymden.

Enhetens enhet är mycket enkel. Det saknar komplexa mekaniska block som skulle kräva specialkunskaper om driftsmetoder.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man väljer

Kvaliteten på munstycket och dess hållbarhet beror på tillverkaren och materialet från vilket det är tillverkat. På den ryska "järn" -marknaden kan du hitta namn märkta med data från en inhemsk tillverkare. Men de flesta av dessa bilagor eller deras delar är tillverkade i Kina. Det faktum att enheten är monterad på Ryska federationens territorium garanterar inte dess kvalitet.

För kinesiska modeller är följande funktioner karakteristiska:

  • dålig kvalitet på materialet;
  • dålig byggnad;
  • lågt pris.

Huvudkarakteristiken för detta munstycke, som avgör effektiviteten i dess funktion, är legeringen från vilken skärelementen är gjorda - knivar . Om de är gjorda av lågkolstål stansar knivarna permanent, vilket minskar verktygets prestanda och skärkvaliteten. Sådana skivor kräver regelbunden slipning.

Det värsta scenariot kan vara utseendet på chips på skivornas framkant.

Bild
Bild
Bild
Bild

Av ingen liten betydelse är det material från vilket munstyckkroppen är gjord. Under drift utsätts alla delar av kroppen för höga effektbelastningar. Detta beror på närvaron av växelmekanismer inbyggda i systemet. En enorm rotationskraft överförs genom växellådan vid låga hastigheter. Kroppens mjuka material tål kanske inte belastningen, vilket kommer att leda till skadliga skador. Resultatet av denna situation kan vara ett fullständigt fel på den här enheten.

När du väljer diskskär är det viktigt att vara uppmärksam på byggkvaliteten och tillståndet hos rotationsenheterna i mekanismskarvarna . Motslag, sprickor, flis och andra defekter är oacceptabla. Det kontrolleras att det finns tillräckligt med smörjmedel på munstyckets rörliga delar.

I avsaknad av god smörjning, demontera enheten, ta bort tecken på smörjmedel av dålig kvalitet och applicera ett nytt. Det rekommenderas att använda ett fett som är resistent mot höga temperaturer, eftersom enhetens kropp och andra delar av den blir heta under drift.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man använder

Saxfästet är lätt att använda. För att kunna använda den måste du sätta in munstyckets spindel i skruvmejselchucken (det är lämpligt att använda en skruvmejsel, eftersom den fungerar vid låga varvtal). Ge en hög spindeldragning i chucken.

  • Montera stoppet genom att fästa änden på skruvmejselhandtaget med hjälp av rörliga fästelement.
  • Justera gapet mellan skärskivorna.

Justeringen görs genom att lossa justeringsbulten, applicera ett metallprov på skivorna, ställ knivarna till önskat läge och dra åt bulten igen.

Avståndet mellan de cirkulära knivarna bör vara mindre än tjockleken på metallplåten med 0,3-0,5 mm.

Om den är större kommer saxen att passera genom metallen utan att påverka den, och om den är mindre, kan skärprocessen bli betydligt komplicerad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kontrollera enhetens funktion genom en testkörning. För att testresultaten ska bli korrekta kan du klippa en metalltråd med lämplig diameter. Under snittet ska det inte finnas några tecken på utmattning, gallring och andra faktorer som kan minska noggrannheten och kvaliteten på snittet.

Börja klippa från kanten av arket. Kör enheten långsamt, utan plötsliga rörelser. I detta fall måste arbetsstycket vara ordentligt fixerat så att vibrationer och godtyckliga skift inte kränker skärlinjen.

Vid arbete med cirkulära saxar på en skruvmejsel är det viktigt att följa alla nödvändiga säkerhetsåtgärder. I deras lista kan de viktigaste noteras:

  • skydda synorganen med specialiserade glasögon;
  • använd handskar för att skydda handflatorna från vass metall;
  • har specialkläder och skor som är resistenta mot destruktiva påverkan;
  • undvik kontakt med handskar och kläddelar med roterande saxdelar och en skruvmejsel;
  • använd inte verktyget kontinuerligt.

Hur den cirkulära saxen inbyggd i skruvmejseln fungerar visas i följande video

Rekommenderad: