Laddare För En Skruvmejsel: Hur Laddar Jag En 12 Och 18 Volt Skruvmejsel Korrekt Med En Universalladdare? Pulsmodellens Egenskaper

Innehållsförteckning:

Video: Laddare För En Skruvmejsel: Hur Laddar Jag En 12 Och 18 Volt Skruvmejsel Korrekt Med En Universalladdare? Pulsmodellens Egenskaper

Video: Laddare För En Skruvmejsel: Hur Laddar Jag En 12 Och 18 Volt Skruvmejsel Korrekt Med En Universalladdare? Pulsmodellens Egenskaper
Video: Bosch GSR 14,4 V-LI + GSR 18 V-LI Borrskruvdragare 2024, Maj
Laddare För En Skruvmejsel: Hur Laddar Jag En 12 Och 18 Volt Skruvmejsel Korrekt Med En Universalladdare? Pulsmodellens Egenskaper
Laddare För En Skruvmejsel: Hur Laddar Jag En 12 Och 18 Volt Skruvmejsel Korrekt Med En Universalladdare? Pulsmodellens Egenskaper
Anonim

Den sladdlösa skruvmejseln förenklar installationen av fästelement, särskilt eftersom den inte är knuten till ett uttag - du kan till och med arbeta på gatan eller i rum där det inte finns någon elektricitet. Samtidigt är laddaren en av de viktigaste komponenterna i en sådan enhet, eftersom graden av användarvänlighet för enheten i många avseenden beror på den.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Skruvmejselns batteriladdare är en enhet som låter dig fylla på batteriförlusten som orsakas av användning av verktyget. På grund av möjligheten att ladda batteriet många gånger kan själva batteriet vara relativt litet i storlek och kapacitet, så länge antalet laddningscykler är stora och laddaren ger en hög återhämtningshastighet för den ursprungliga laddningen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Alla laddare kan globalt delas in i två klasser: inbyggd och fjärrkontroll . I det första fallet är det inte nödvändigt att speciellt ta bort batteriet för laddning - kabeln med en elektrisk kontakt är ansluten direkt till instrumentets kropp (eller till och med permanent ansluten till den), vilket är ganska bekvämt. Fjärrladdare är en separat mekanism som innefattar att ta bort batteriet från skruvmejselkroppen, sätta in det i en speciell klämma, och den senare har samma kabel med en kontakt och är ansluten till ett uttag. Var och en av lösningarna har sina egna fördelar och nackdelar, men mer om det senare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om den ovan beskrivna indelningen i klasser inte i grunden påverkar mekanismens funktion, är laddningstypens överensstämmelse med batteritypen kritisk viktig. Faktum är att det än idag finns flera typer av batterier för elverktyg, som alla har sina egna egenskaper. Om laddaren inte uppfyller de nödvändiga parametrarna kan detta leda till mycket snabb skada på batteriet. För att förstå vilka kriterier en laddare bör ha, låt oss kort överväga funktionerna i alla huvudtyper av batterier.

  • Nickelkadmiumbatterier idag är de redan ganska sällsynta - deras popularitet sjunker på grund av många faktorer, inklusive innehållets toxicitet, förmågan att snabbt självurladdas, hög vikt med en relativt låg laddning och "minneeffekten". Det sista kriteriet innebär att batteriet alltid måste vara helt urladdat först och sedan fulladdat, om denna regel inte följs, börjar dess kapacitet, som redan är låg, att minska bokstavligen inför våra ögon. Kanske är den enda stora fördelen med denna typ av batterier deras förmåga att fungera normalt vid låga temperaturer. Samtidigt tål de också höga belastningar, därför är laddare för dem ofta gjorda med möjlighet att ladda så snabbt som möjligt - detta är mycket viktigt, eftersom du alltid behöver ladda från 0% till 100%.
  • Nickelmetallhydridbatterier anses vara en förbättrad version av nickel -kadmium - bristerna upprepas i allmänhet, men de uttrycks alla i mycket mindre utsträckning. Dessutom är giftiga komponenter inte synliga i innehållet i sådana batterier. Fördelarna liknar också de för den tidigare typen av batterier, eftersom dessa batterier redan är mycket vanligare och laddarna för båda typerna är mycket lika. Den enda indikatorn där metallhydridförsörjningar är sämre än kadmiumförsörjningar är kostnaden.
  • Litiumjonbatterier anses med rätta vara de mest moderna och de bästa ur teknisk synvinkel. De saknar de flesta nackdelarna med de ovan beskrivna batterierna, till exempel väger de lite med en betydande mängd laddning, självurladdning med några procent per månad av inaktivitet och är helt utan "minneeffekten". Länge kritiserades de för en något accelererad urladdning när de arbetade under frostiga förhållanden, men de senaste åren har detta problem också gradvis lösts. Det är sant att det fortfarande finns nackdelar, och den högsta kostnaden är långt ifrån den enda. Så det är mycket oönskat att ladda ur ett sådant batteri helt - efter det kanske det inte återställer sin ursprungliga kapacitet, även om pluset är att det kan laddas när som helst på grund av frånvaron av "minneeffekten". Ett annat problem är möjligheten att batteriet exploderar vid överhettning från överladdning, därför måste laddaren för ett sådant batteri vara utrustad med en mikrokontroller.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bland annat kan laddare skilja sig åt i spänning - 12, 14, 4 eller 18 volt (denna indikator måste nödvändigtvis motsvara den som rekommenderas i instruktionerna för skruvmejseln). Som ytterligare alternativ finns det en särskild möjlighet till accelererad laddning, samt indikation på laddningsnivån och automatisk avstängning vid full laddning eller någon oförutsedd situation. Närvaron av ytterligare funktioner påverkar laddarens kostnad negativt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktionsprincip

Laddaren ska inte tas som en enkel kabel som gör att du kan driva batteriet från ett eluttag - den här enheten är alltid något mer komplicerad. Beroende på den exakta uppsättningen funktioner i en viss instans kan den ordnas på olika sätt, men i allmänhet är metoderna för att uppnå målet alltid ungefär desamma. Eftersom det är omöjligt att direkt ladda batteriet i en skruvmejsel från ett 220 V-uttag, är en viktig del av en laddare en trapptransformator, vilket ger en betydande minskning av spänningen. Själv sänker han i regel inte spänningen till önskat värde - strömmen får de nödvändiga egenskaperna först senare, passerar genom diodbroar och mikrokretsar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Så att hela laddningen av laddaren, för att inte tala om batteriet eller skruvmejseln som helhet, inte brinner ut från för hög spänning i strömförsörjningsnätet, installeras en säkring i början av kretsen. Avgiftsbegränsning utförs vanligtvis på ett av de två vanligaste sätten . - antingen mäter mikrokontrollern strömmen i batteriet eller så begränsas laddningstiden med en timer. Det första alternativet är bra när det gäller litiumjonbatterier, eftersom de kan laddas när som helst, vilket innebär att den exakta laddningstiden inte kan fastställas. I detta fall hotar överladdning en explosion, därför är det mycket viktigt att mikrokontrollern kan bestämma laddningsnivån och stänga av strömförsörjningen i tid. Timern är bra för att ladda olika typer av nickelbatterier - de är inte rädda för överladdning, dessutom måste de laddas ur helt innan proceduren, eftersom laddningstiden alltid är ungefär densamma.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För ökad användarvänlighet är vissa dyra modeller av laddare också utrustade med indikatorer, som vanligtvis är vanliga lysdioder. Ofta utför de olika funktioner - en kan visa det faktum att enheten är ansluten till nätverket, den andra visar att strömmen inte går förlorad någonstans i mikrokretsarna och går in i batteriet, den tredje kan till och med indikera ungefärlig laddningsnivå, markera bara en viss del av linjen där de är byggda.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och typer

Det finns också universalladdare för alla typer av batterier, men i de flesta fall är den bästa lösningen en laddare som är optimalt anpassad till behoven hos ett visst batteri. Intressant nog talar många recensioner för den ofullkomliga korrespondensen mellan de "inbyggda" laddarna som levererades med själva skruvmejseln . Säg att tillverkare ofta sparar på den här delen, varför även ett nytt verktyg kan gå sönder ganska snabbt. Av denna anledning föredrar många konsumenter att montera laddare på egen hand, men i det här fallet är det värt att strikt följa schemat och korrespondensen mellan alla delar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med inbyggd strömförsörjning

Den inbyggda laddaren gör att den trådlösa skruvmejseln liknar elnätet - den ansluts helt enkelt till uttaget, och när laddningen är klar kopplas kabeln antingen bort eller döljs i ett speciellt fack. En sådan analog mekanism fungerar huvudsakligen som en spänningsstabilisator, den tillåter laddning av batteriet utan att ta bort det från enhetsfodralet. En betydande nackdel med denna lösning är att verktyget inte kan laddas med ett extra batteri under laddning, eftersom den enda platsen för batteriet redan är upptagen. Å andra sidan minimeras sannolikheten för att förlora eller glömma strömförsörjningen, eftersom det inte är en separat mekanism och alltid kommer att finnas till hands - på samma plats som själva skruvmejseln.

Med tanke på att byte av en sådan inbyggd strömförsörjning är ett betydande problem, försöker tillverkare vanligtvis göra mekanismen samvetsgrant därför borde det inte vara några problem med att uppdatera laddaren - det kommer att visa sig vara ganska hållbart. Behovet av att utföra laddaren av högsta kvalitet leder till att den blir den bästa lösningen för en litiumskruvmejsel - den kan laddas när som helst, och på grund av dess integration i ett stort fodral är det inga problem med att utrusta enheten med mikrokontroller för att stänga av strömförsörjningen.

Bild
Bild

Med extern strömförsörjning

Den externa strömförsörjningen för den analoga laddaren är en alternativ lösning till det som beskrivits ovan. Det fungerar på ett helt annat sätt: här, för laddning, tas batteriet bort från skruvmejselhuset och installeras i uttaget på själva laddaren, vilket är en helt separat mekanism. Denna lösning verkar vara bra av den anledningen att den låter dig ladda ett batteri medan själva skruvmejseln fungerar, drivs av det andra. Detta faktum neutraliserar till och med den karakteristiska nackdelen - den mycket låga laddningshastigheten för sådana enheter, som ofta kastar dem i kategorin hushållsapparater som inte är konstruerade för långsiktig autonom drift.

Det är laddare av denna typ som ofta visar sig vara universella, avsedda att arbeta med olika typer av batterier från de tre beskrivna ovan . Detta beror på att tillverkare, i ett försök att förse konsumenten med det maximala urvalet av batteriets positiva egenskaper, erbjuder både ett litiumjon- och ett nickel-kadmiumbatteri i leveransuppsättningen. Närvaron av ett separat fodral gör att du kan bygga in en mer komplex krets i den, vilket gör att du kan ställa in de nödvändiga effektparametrarna för varje fall, men en sådan lösning kommer naturligtvis att ta lite mer utrymme.

Bild
Bild
Bild
Bild

Puls

Dessa laddare, till skillnad från de två analoga som beskrivs ovan, visar sig vara både de dyraste och de mest "smarta", och därför bör professionella skruvmejslar betraktas som deras huvudsakliga användningsområde. Som det passar en dyr enhet är den nästan alltid utformad för batterier av olika typer, och viktigast av allt, den har förmågan att ladda extremt snabbt, bokstavligen inom en timme, för att minimera eventuell driftstopp. För effektivt arbete med nickel-kadmiumbatterier som lider av "minneeffekten" har en sådan laddare också en snabb urladdningsfunktion.

Samtidigt är en av de viktiga fördelarna med en pulsladdare dess lilla storlek med snabb strömförsörjning . Teoretiskt är det möjligt att montera en analog lösning med liknande egenskaper, vilket blir billigare, men i detta fall kommer laddarens dimensioner att vara ungefär jämförbara med dimensionerna för hela skruvmejseln.

Bild
Bild

Laddningsregler

För att laddaren och batteriet ska fungera korrekt i framtiden måste vissa laddningsregler följas. Om instruktionerna för skruvmejseln säger om detta separat, eller till och med det köpta batteriet eller laddaren har sina egna instruktioner, måste de läsas noggrant och försök att inte avvika från vad som skrivs under några omständigheter. Till exempel kräver nickel-kadmiumbatterier vanligtvis en preliminär "överklockning", för detta laddas de helt och laddas tre gånger i rad, efter varje urladdning väntar de minst ytterligare 8 timmar innan de laddas.

Enligt många recensioner leder ignorering av denna rekommendation till att batteriet inte når den angivna laddningen . Först efter att ha gått igenom proceduren tre gånger kan batteriet anslutas för laddning och full användning, men drift är tillåten först efter att ha nått hundraprocentig laddning. Därefter är laddning endast möjlig efter att nolladdningsnivån har nåtts.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med litiumjonbatterier är allt mycket enklare - de behöver ingen överklockning och du kan ladda dem när som helst. Samtidigt, när du köper en billig laddare, måste du förstå att den kanske inte föreskriver automatisk avstängning, i så fall är det ägarens ansvar att se till att batteriet inte överhettas, annars är dess explosion inte uteslutet. Den rekommenderade temperaturen för laddning av batterier ligger förresten i intervallet 10-40 grader över noll, det rekommenderas inte att komma ur detta område.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Under perioden med inaktivitet är det lämpligt att ta bort batterierna från verktyget utan att lämna dem inuti fodralet. Själva laddarna bör endast köpas i specialiserade mekanismer. Att experimentera på detta område genom att köpa billiga kinesiska block är riskabelt. När det gäller laddningsprocessens varaktighet är det bättre att kontrollera denna punkt i instruktionerna. Det är bra om laddaren antar automatisk avstängning när önskad nivå uppnås , men om inte, är överraskningar möjliga, för för pulsladdare kan den minsta laddningstiden bara vara en halvtimme, och för analoga laddare kan den nå 7 timmar. Om det inte finns någon automatisk avstängning, men det finns en laddningsnivåindikator, är det bättre att koppla ur batteriet omedelbart efter att ha nått 100%, även om instruktionerna säger att en engångsexponering inte hotar allvarliga konsekvenser.

Rekommenderad: