Äpplen På Trädet Ruttnar (17 Foton): Vad Ska Jag Göra Om Frukten Ruttnar Direkt På äppelträdet Inifrån? Orsakerna Till Att De Ruttnar På Grenarna, Expertråd

Innehållsförteckning:

Video: Äpplen På Trädet Ruttnar (17 Foton): Vad Ska Jag Göra Om Frukten Ruttnar Direkt På äppelträdet Inifrån? Orsakerna Till Att De Ruttnar På Grenarna, Expertråd

Video: Äpplen På Trädet Ruttnar (17 Foton): Vad Ska Jag Göra Om Frukten Ruttnar Direkt På äppelträdet Inifrån? Orsakerna Till Att De Ruttnar På Grenarna, Expertråd
Video: så här planterar du ditt äppleträd för att lyckas på bästa sätt - Framtidens Frukt 2024, Mars
Äpplen På Trädet Ruttnar (17 Foton): Vad Ska Jag Göra Om Frukten Ruttnar Direkt På äppelträdet Inifrån? Orsakerna Till Att De Ruttnar På Grenarna, Expertråd
Äpplen På Trädet Ruttnar (17 Foton): Vad Ska Jag Göra Om Frukten Ruttnar Direkt På äppelträdet Inifrån? Orsakerna Till Att De Ruttnar På Grenarna, Expertråd
Anonim

Vem som helst, även en erfaren trädgårdsmästare, kan möta ruttnande äpplen som fortfarande växer på ett träd. För att inte förlora hela grödan bör detta problem lösas omedelbart.

Huvudsakliga skäl

Som regel är anledningen till att äpplen ruttnar och spricker på ett träd effekten av olika typer av svampar. Parasiter tillbringar vintern gömmer sig på gamla lövverk eller grenar kvar på marken, och sedan med hjälp av vind, vatten och insekter sprider de sig under hela säsongen genom friska träd . Ibland kan orsaken till en svampsjukdom i trädgården vara trädgårdsmästaren själv, som förde infektioner på skosulorna.

Först och främst provoceras fruktrutt på ett äppelträd av monilios, även känd som våt fruktrutt. De mest uppenbara symptomen visas på äpplen när de börjar mogna.

Först är ytan på en frukt täckt med mjuka bruna fläckar som snabbt växer i bredd och djup . Putrefaktiva fläckar "flyttar" till närliggande frukter i de områden som kommer i kontakt med dem. Gradvis täcks lesionerna med rundade mönster av ljusa prickar. Slutligen faller de bortskämda äpplena, som redan ruttnar inifrån och ut, av.

Jag måste säga att vissa frukter på ett infekterat äppelträd kan se vackra och friska utifrån, men förruttnande processer i dem börjar fortfarande efter skörd för lagring . Huden på sådana frukter blir blank svart, och köttet får en brun färg. Vid torrt väder blir dessa frukter nästan svarta och torkar ut. Infektionen från den mumifierade frukten sprider sig till trädets grenar, som först täcks med fläckar och sedan dör.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nästa anledning till äppleröta är skabb eller torrrötning . Vanligtvis börjar den aktiva aktiviteten hos denna svamp efter långvariga regn, och nederlaget sträcker sig inte bara till frukterna utan även till bladblad med knoppar. Svampsporer kan utvecklas i temperaturintervallet från +2 till +30 grader, men de känns så bra som möjligt vid +19. Synliga tecken på äppelskur uppträder efter blomningen. Medan bladbladen blir fläckiga av blomning och torkar ut,”dekoreras” frukterna med grönaktiga formationer med en grå kant.

En del av massan inuti hårdnar och deformeras, och sedan spricker frukten. Frukt saktar ner i utvecklingen, och deras smakegenskaper försämras avsevärt . Sprickor i äpplen kan fortsätta att dyka upp även efter att skörden har skördats.

Ibland utsätts kulturen för svampen hos fluggåsen . Dess infektion kan bedömas av de yttre förändringarna i frukten: deras yta är fylld med svarta knölar, som påminner om flugor. Sjukdomen utvecklas vanligtvis under förhållanden med hög luftfuktighet, det vill säga i täta kronor eller förtjockade planteringar, eller efter kraftig nederbörd. Frukter kan också ruttna om de saknar bor. Avsaknaden av den nödvändiga mängden mineralelement leder till kloros: gulning av unga lövverk och förstörelse av äpplen. I detta fall förstörs fruktköttet av områden med hårdbrun vävnad som kan mjukna med tiden. Vidare uppstår sprickbildning och deformation av frukten, och i slutändan faller de i allmänhet från trädet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Behandlingsmetoder

Att behandla ett äppelträd från röta bör baseras på varför det uppstod.

Mekanisk

Att bekämpa ruttna frukter är ett värdelöst företag, du kan bara bli av med dem. Samla ruttna kadaver och ruttna frukter som hänger på grenarna varje dag, helst 2 gånger . För att undvika att sjukdomen sprids bränns de bort från trädgården, eller i extrema fall används de för långtidskompostering. I det andra fallet läggs bortskämda frukter i lager tillsammans med fallna löv, dolomitmjöl, träaska, gödsel och andra organiska komponenter, sedan skickas de till infusion i 3-4 år.

Frukt bör tas bort tillsammans med infekterade grenar och löv, om sådana finns.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med hjälp av droger

Om frukterna försämras på grund av otillräckligt borinnehåll, är det osannolikt att skörden sparas, eftersom frukterna redan har bildats felaktigt. I alla fall, experter rekommenderar fortfarande att utföra bladbehandling av planteringar med läkemedlet "Mag-Bor", eller med borsyra, varav 20 gram späddes i en hink med sedimenterat vatten . Under höstmånaderna, för att förhindra att problemet återkommer nästa år, kommer det att vara nödvändigt att mata träden med Borofoskoy. Detta måste göras på ett sådant sätt att varje kvadratmeter av stamcirkeln kan berikas med 40 gram av läkemedlet. När äppelträdet avslutar sin blomning nästa säsong måste det sprutas med borsyra.

Genom att utföra borhaltig befruktning kan kulturen inte bara skydda mot kloros, utan också hjälpa till att stärka immunsystemet.

I andra fall behandlas både äppelträden själva och det område där fruktträdgården ligger med biologiska fungicider och folkmedicin. I kampen mot röta är det viktigt att använda exakt de preparat som är säkra för både människor och miljö. Eftersom de endast innehåller fördelaktiga mikroorganismer i sin sammansättning får de användas omedelbart före skörd. Till exempel, sådana egenskaper besitter "Fitosporin", "Alirin" och "Extrasol ".

Bild
Bild
Bild
Bild

Folkmedicin kännetecknas av en acceptabel kostnad och miljösäkerhet, plus att komponenterna för deras tillverkning vanligtvis alltid finns till hands . Även om de inte helt tar bort röta från trädet, hämmar de avsevärt spridningen av röta. Som regel talar vi om lösningar som används för veckors sprutning av trädkronor och trädstammar. För detta ändamål kan du i en hink med vatten späda ut 80 gram bakpulver eller 50 gram av dess soda -version. 5-7 droppar jodtinktur är också lämpliga - du kan köpa ett apoteks 5% produkt.

Dess alternativ kan vara "Pharmayod", varav 3 milliliter löses i 6 liter vatten . Senapssprayer utförs ofta. Ett folkmedicin framställs av 50 gram pulver, som fylls med varmt vatten och infunderas i 48 timmar. Naturligtvis filtreras det också före användning. I ett tidigt skede klarar en urea -lösning ganska effektivt med monilios. Det bör beredas från 650 gram av ämnet och 30 liter sedimenterat regnvatten. Eftersom vätskan används för sprutning kan du tillsätta några matskedar diskmedel till den, vilket förbättrar läkemedlets "klibbning".

Inte bara bladplattornas båda sidor bör bearbetas, utan även grenarna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förebyggande åtgärder

Förebyggande av förruttnande processer börjar i skedet av att välja en sort för plantering. Den starkaste immuniteten i förhållande till monilios och andra svampsjukdomar demonstreras av "Aydared", "Slavyanka", "Uralets", "Babushkino" och flera andra sorter . Förtjockade planteringar bidrar starkt till utvecklingen av sjukdomen. Detta innebär att äppelträd initialt bör placeras på platsen i enlighet med de nödvändiga intervallen, och inte heller glömma sanitär och formativ beskärning. Tunna kronan måste du bli av med alla sjuka, torkade eller brutna grenar. Helst bör grödan planteras i förhöjda områden som regelbundet ventileras.

Stammarna måste regelbundet grävas upp, gödslas och rengöras från ogräs . Under växtsäsongen är det viktigt att ta bort och bränna nedfallna löv, trasiga grenar och bortskämda knoppar i tid. Skadade fallna äpplen behandlas på liknande sätt. Eventuella sår på träd bör täckas med trädgårdslack i tid.

När du skördar grödor för lagring måste du spåra att äpplen med sprickor, bucklor eller spruckna skal inte faller i lådan.

Bild
Bild
Bild
Bild

I början av våren besprutas äppelträdgården med preparat som innehåller koppar. För detta ändamål är en tre procent Bordeaux-vätska, "Oxyhom" eller "Abiga-Peak" lämplig . I princip måste cirka 2 liter lösning hällas på varje träd. Några dagar innan blomningen börjar, måste träd igen sprutas med Bordeaux -vätska, men redan en procent. Fitolavin kan vara ett bra alternativ till det. Ungefär en månad före skörd sprutas trädgården med en jodlösning eller "Fitosporin-M". På hösten, när alla frukter redan har tagits bort från trädet, bör egendomen behandlas med en lösning av kopparsulfat, varav 100 gram hälls med 10 liter vatten. För att slutligen bli av med resterna av infektionen måste varje träd bevattnas med 2-3 liter vätska.

För att inte provocera skorv på grund av järnbrist måste kulturen årligen matas med komplex som innehåller järn . Till exempel är det värt att använda järnvitriol, varav 300 gram är upplösta i 10 liter vatten. Den resulterande lösningen hälls i en urtagning grävd runt stammen. Första gången proceduren utförs efter att lövverket har fallit, och den andra - redan nästa vår, men med en svagare komposition. Det sista av 50 gram pulver och en vanlig hink vatten förbereds.

Bild
Bild
Bild
Bild

Expertråd

Efter att ha hittat en sjukdom på ett av äppelträden är det nödvändigt att noggrant studera tillståndet hos sina "grannar". Om de också utsätts för en av svamparna är det bättre att bearbeta dem tillsammans, samtidigt, eftersom sporerna lätt rör sig från träd till träd med hjälp av vinden.

Så att brännskador inte visas på barken på stammen och bladblad, är det inte värt att spraya efter bevattning eller nederbörd.

Rekommenderad: