Perforator (87 Bilder): Hur Man Väljer För Hemmet? Vad Det är? Betyg Av Tillverkare, Pica För Roterande Hammare Och Professionella Stora Modeller

Innehållsförteckning:

Video: Perforator (87 Bilder): Hur Man Väljer För Hemmet? Vad Det är? Betyg Av Tillverkare, Pica För Roterande Hammare Och Professionella Stora Modeller

Video: Perforator (87 Bilder): Hur Man Väljer För Hemmet? Vad Det är? Betyg Av Tillverkare, Pica För Roterande Hammare Och Professionella Stora Modeller
Video: Betyg – så funkar det! 2024, Maj
Perforator (87 Bilder): Hur Man Väljer För Hemmet? Vad Det är? Betyg Av Tillverkare, Pica För Roterande Hammare Och Professionella Stora Modeller
Perforator (87 Bilder): Hur Man Väljer För Hemmet? Vad Det är? Betyg Av Tillverkare, Pica För Roterande Hammare Och Professionella Stora Modeller
Anonim

I vardagen och i professionell konstruktion används en mängd olika enheter och mekanismer. Bland dem spelar en perforator en viktig roll. Men innan du väljer och applicerar det måste du definitivt förstå alla nyanser av en sådan maskin. Först och främst med vad det kan användas till.

Bild
Bild

Vad det är?

När ordet puncher uttalas föreställer folk sig alla möjliga saker. I det fysiska planet är det en enhet som omvandlar elektrisk ström till rotationsrörelse. Men byggare och reparatörer är intresserade av ett helt annat ögonblick: varför denna enhet behövs i praktiken. Varje specialist kommer att bekräfta att borrhammaren har stora tekniska möjligheter, medan den är universell inom sitt användningsområde . Inuti bergboret finns en pneumatisk anordning som skjuter kolven. Denna kolv kommer i kontakt med anfallaren, och redan tvingar anfallaren riggen att gå fram och tillbaka. Därför kommer den i kontakt med olika strukturer och ytor och förstör deras struktur mekaniskt. På grund av påverkan kan enheten stansa runda och andra formade hål i sten-, tegel- och betongväggar.

Bild
Bild

Funktionsprincip

Schemat för alla slag, trots designskillnaderna, innehåller alltid:

  • elektrisk motor;
  • slagverksapparater;
  • reducerare;
  • chuck för att hålla borrar och säkra munstycken.

Men dessa komponenter är inte alltid nöjda. Ett stort antal tillverkare utrustar sin utrustning med:

  • vibrationsblockeringsanordningar;
  • system som fixerar arbetsdelens position eller bearbetningsdjupet;
  • enheter som tar bort det genererade dammet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Observera att allt detta är valfritt och till stor del ligger på utvecklarens gottfinnande. Även att ändra slagkraft eller borrning är inte alltid möjligt. Men sofistikerade tillverkare ignorerar inte den här typen av ögonblick i sina ansträngningar att fånga köparnas uppmärksamhet. En viktig egenskap hos enheten är den vertikala eller horisontella installationen av den elektriska drivenheten. I vilket fall som helst är 100% av motorerna som perforatorerna är utrustade tillverkade enligt kollektorkretsen.

Lätta hemtråkiga maskiner är utrustade med horisontellt monterade motorer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

De flesta av de seriösa bergborrarna som är konstruerade för användning av professionella byggare är utrustade med vertikala motorer. När enheten är placerad horisontellt fungerar den mer effektivt i svåråtkomliga eller smala områden. Den mekaniska belastningen på kraftenheterna är dock något högre, och kylningen av den elektriska drivenheten blir svårare.

Kunniga tekniker är mer benägna att välja vertikala borrar . De anses vara bekvämare under långa perioder av arbete. Skillnaden är också att detta arrangemang av elmotorn gör det möjligt att ersätta rullager med en mekanism med en vev och vevstänger. Förutom motorn är det värt att uppmärksamma borrhammarens huvudenhet. Designers strävar ständigt efter att ge den bästa balansen mellan elektrisk strömförbrukning och påverkan.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att lösa detta problem är en elektro-pneumatisk arbetsenhet bättre lämpad än en elektromekanisk (varför den andra typen är mycket mindre vanlig i moderna modeller). Om du öppnar slagverksapparaten som är installerad i en lättviktig stansare hittar du:

  • kolv;
  • friktionslager;
  • Bagge;
  • slagstiftet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När motorn startas överförs rotationsrörelsen från motorn till lagrets insida . Och det klippet, som ligger utanför, gör en oscillerande rörelse (det är tätt kopplat till kolven). Spalten som skiljer kolven från kolven är fylld med luft. Under drift genomgår den växlande sammandragning och ökning av trycket. Efter dessa skillnader återger ramaggregatet kolvens slag genom att slå på slagaren. Och anfallaren driver redan mejseln som gömmer sig i chucken. Den pneumatiska enheten kan stänga av sig själv om bergborrningen går på tomgång. Så snart kolven rör sig framåt utan att stöta på ett fast medium i vägen öppnar den ett hål i kolvkammaren.

Luften rinner ut därifrån och enheten slutar fungera. Denna enkla och eleganta tekniska lösning, notera, fungerar utan elektronik.

Bild
Bild

Medelstora och tunga bergsövningar, tack vare vevsystemet, kan leverera mycket starka effekter, deras energi når 20 kJ. Men grundprincipen för driften skiljer sig lite från den som redan beskrivits. Skillnaden är att överföringen av energi från motorn sker till växeln. Kraften överförs genom maskaxeln. Den sista länken på axeln visar sig vara en vev, som redan överför en impuls till arbetsmekanismen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det bör noteras att bergmaskiner med hög effekt vanligtvis är utrustade med ett aktivt vibrationsdämpande system. Tekniskt sett är det ganska enkelt: det är en motvikt med en fjäder som tar upp den resulterande vibrationen . Naturligtvis kan den inte absorbera 100% av vibrationsvibrationerna, men deras betydande minskning hjälper hantverkarna mycket. Den genomtänkta konstruktionen av det roterande hammarhandtaget hjälper till att ytterligare minska vibrationer. Det är speciellt säkrat endast med hjälp av ett gångjärn med en fjäder. Men i de flesta modeller finns också ett passivt vibrationsdämpande system. Detta är namnet på de speciella gummikuddarna. Deras ytterligare funktion är att förhindra att hand glider.

Det passiva systemets huvuduppgift är dåligt utförd. Om det aktiva elementet saknas eller fungerar dåligt kommer verktyget att vara extremt obekvämt.

Bild
Bild

Under drift är regleringen av elmotorns rotationshastighet av stor betydelse. Normalt anpassas denna takt till styrkan i trycket på startknappen. Men vissa modeller av roterande hammare är utrustade med en speciell regulator. Elektriska kretsar kan också vara olika . Det enklaste alternativet går inte att skilja från en hushållsborr. Som du kanske gissar genereras en stor mängd värme under driften av elmotorn, såväl som slagmekanismen. För att ta bort och ta bort det fångas luft upp av fläkthjulet. En sådan lösning, som praktiken visar, eliminerar nästan överhettning under långt arbete. För att ytterligare minska risken för brännskador är vissa roterande hammare utrustade med plastdynor. Men ändå rekommenderar experter att ta pauser då och då - det hjälper till att hålla enheten längre.

Även de mest försiktiga människor stöter ibland på en patron som har fastnat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är farligt att skada själva enheten eller orsaka personskada. För att undvika en sådan händelseutveckling hjälper speciella skyddskopplingar. De sparar också elmotorn från överbelastning. Tack vare kopplingen, om borren stannar, fortsätter motorankaret att röra sig. Samtidigt kopplas hammarborrchucken från axeln och brinner därför inte ut. Friktionskopplingar bildas av speciella skivaggregat, som initialt pressades mot varandra. Så snart chucken stannar ändras skivornas relativa position. Det finns också en fjäderkamversion av kopplingen, där enhetens halvor pressas av en fjäder. När man blockerar huvuddelen av verktyget glider halvkopplingarna. För närvarande hörs ett lätt sprakande ljud (det avges av tänderna). Ett sådant system är mer tillförlitligt, men ibland tillåter det falska positiva.

Bild
Bild
Bild
Bild

När man beskriver bergborrarnas arbete kan växellådor inte ignoreras . Rollen för dessa komponenter, tillsammans med överföring av rotation till chucken, är att stödja verkan av slagmekanismen. Varje växellåda installerad på borrmaskiner har ett konstant utväxlingsförhållande. För att ställa in antalet varv för patronen per minut används en speciell regulator. Kugghjulen smörjs endast under tillverkning av apparaten och under reparationen (och detta arbete måste utföras av proffs).

Bild
Bild
Bild
Bild

Vidare - en patron av en av tre typer (andra alternativ har länge upphört att användas):

  • kam;
  • snabbsläpp;
  • SDS -format.

Det är SDS -systemet som nästan helt dominerar idag - mindre än 10% av borrmaskinerna är utrustade med andra typer av delar. Fördelen är uppenbar: när chucken skruvas fast behöver den bara vridas för att säkra den. Roterande hammarkroppar är vanligtvis monterade i två delar. För att ansluta dem, förutom skruvar, kan sidofästen användas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

För hushållsarbete används perforatorer som inte väger mer än 4 kg. Mellanliggande (halvprofessionella) enheter har en massa på 5 till 8 kg. Endast roterande hammare från 8 till 10 kg faller i kategorin professionella system. I de flesta fall är det tillräckligt att köpa en halvprofessionell enhet. Den kan stansa en öppning inte bara i en betongvägg, utan också i ett stålgaller. Mer seriös utrustning behövs, främst för team som utför stora reparations- och byggarbeten. Sådana mekanismer kan fungera kontinuerligt under lång tid, men att köpa dem för hemmabruk är onödigt dyrt.

Det finns andra klassificeringar av borrmaskiner. Så de delas ibland upp efter hur ansträngningen genereras. Den pneumatiska bergborrmaskinen innehåller:

  • mobila kolvar som arbetar i tur och ordning;
  • strejkare som får impuls från kolvar;
  • luftdynor för att bygga upp tryck.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det säregna med ett sådant system är att det fungerar utan att pressa hårt. Det krävs helt enkelt inte för mekanismens normala funktion. Dessutom leder alltför aktivt tryck till frekventa driftstopp i utrustningen. I hushålls- och halvprofessionell klass finns det enheter med en elektromekanisk slagverksdel. Det fungerar så här:

  • under påverkan av den excentriska aktiveras fjädern;
  • ansluten till spaken;
  • spaken sätter igång slagmekanismen;
  • impulsen från den senare överförs till riggen.
Bild
Bild

Tillvägagångssättet för att arbeta med en sådan borrhammare skiljer sig från den som beskrivs ovan. Det är inte bara möjligt att trycka, det hjälper också att slå mer effektivt. Genom geometri är borrmaskiner vanligtvis uppdelade i L-formade och horisontella. De förstnämnda anses vara föredragna där apparatens längd och motorns effektiva kylarea är viktiga. Men i allmänhet visar de sig vara krångliga och inte tillräckligt manövrerbara.

Om du inte behöver borra väggarna i 2-3 timmar eller mer varje dag kan du säkert begränsa dig till en billig horisontell stansare.

Bild
Bild

De mest kompakta enheterna är utrustade med ett SDS + skaft. Dess diameter är 1 cm. Denna teknik kan slå hål som inte är större än 3 cm. Trots dess begränsade kapacitet är den populär, eftersom kostnaden är mindre än för roterande hammare med andra metoder för att fixa utrustningen. Professionella föredrar definitivt SDS-max-systemet . Med dess hjälp är det möjligt att slå hål upp till 5, 2 cm. Sådana möjligheter förverkligas dock bara när borren är fixerad så säkert som möjligt. I nästan alla enheter som är tyngre än 8 kg är det SDS-max-fästet som används. För bergborrar utrustade med SDS-toppspänningssystemet är skaftets diameter mindre än i föregående fall.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sådana borrmaskiner kan slå hål med ett tvärsnitt på 1, 6-2, 5 cm. De hammarborrar som produceras nu kan ha två eller tre lägen. Det tredje läget är slående. Viktigt: Hammerlös borrning är en mindre funktion för dessa maskiner . Om du behöver det är det bättre att köpa en enkel borr. För ren borrning används konventionella borrar. En elektrisk bergborrare, som drar ström från elnätet, måste ha en lång nätsladd. Det är dessa enheter som används i hemmet. Men i avlägsna områden, där strömförsörjningen är instabil eller helt omöjlig, används trådlösa maskiner övervägande. De tar emot el från ett batteri.

Liknande anordningar föredras också av byggare, eftersom kvaliteten på strömförsörjningen på byggarbetsplatser inte alltid är tillfredsställande.

Bild
Bild

Vertikala (aka fat) perforatorer är inte bara tyngre och större än sina horisontella motsvarigheter . Svårigheten är att en sådan anordning kräver kontinuerlig smörjning av motorn. Men vid behov, borra ner - det är de som är tävlingslösa. När du behöver slå hål i golv och tak, lägg ett rör för vatten och gas - en vertikal stansare är idealisk. Det är viktigt att förstå att sådana enheter ofta inte har ett borrläge. När du köper är det viktigt att klargöra vilka funktioner de kan utföra. Men förutom den pneumatiska (i vissa fall) används också den hydrauliska typen av perforatorer. Uppmärksamhet på dessa beror på det faktum att det pneumatiska ställdonet har nått sin gräns för effektivitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Försök att göra den ännu kraftfullare blir till en omotiverad ökning av apparatens storlek, vilket gör dem tyngre. Men även till detta pris är det inte möjligt att bibehålla borrutrustningens hållbarhet. Som praktiken visar kan en hydraulisk bergborr borra 2-3 gånger kraftfullare och 2 gånger mer produktiv än en utåt identisk pneumatisk enhet. Anledningen är enkel: spänningspulser i vätskan överförs mer effektivt, verktyget blir mer hållbart i drift. Frågan kan uppstå om flishuggare, eftersom jackhammare, som använder kraften i tryckluft, fungerar ganska effektivt. Det finns dock en signifikant skillnad mellan dem, vilket utesluter direkt jämförelse.

Även de bästa jackhammarna kan bara leverera slag.

Bild
Bild

Deras funktionalitet är begränsad. Borrhammaren är mycket mer mångsidig, den kan ersätta borren samtidigt. Men om du planerar att utföra uteslutande slagverk blir jackhammern mer praktisk. Alla tillverkare anger att stansmaskinen kan vara i slagläge högst ¼ av den totala drifttiden. De som bryter mot denna regel upptäcker snabbt att verktygets resurs är slut, den kan inte återställas. Man måste komma ihåg att en jackhammer är större och tyngre än en borrhammare. Under inhemska förhållanden används den ganska sällan. Att arbeta med detta verktyg kräver inte bara skicklighet, utan också avsevärd fysisk styrka . Utrustningen för de två enheterna är ungefär densamma.

Ibland kan du höra frågan om vilken perforator som ska användas för uttag och andra "känsliga" arbeten. Det är fullt möjligt att utföra dem med de enklaste enheterna. Vissa amatörbyggare använder i allmänhet hammarborrar för detta ändamål. Men borrmaskinen måste vara minst 750 watt. Om denna kraft inte uppnås är det ingen idé att köpa ett verktyg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

En mycket viktig punkt: användningen av stora och små hammarborrar. Deras föredragna storlek bestäms av vad tekniken kommer att användas till. Under husförhållanden rekommenderas att du begränsar dig till ett verktyg med en längd av 36, 8 och en höjd av 21 cm. Dess längd (inklusive svansen) varierar från 10 till 100 cm.

Övriga tillbehör

Men oavsett hammarborrens storlek, oavsett enhetens form, är rätt val av tillbehör av stor vikt. Det beror på dem om det blir möjligt att utföra det nödvändiga arbetet eller inte. Oftast används en borr när du arbetar. Skillnaden mellan individuella borrkonstruktioner har att göra med vilket foder som används. Det finns totalt fyra typer av skaft:

  • SDS +;
  • SDS max;
  • SDS snabbt;
  • SDS topp.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

SDS + -formatskonstruktioner är de mest populära och utbredda . Deras standardstorlekar är 1 cm i diameter och 4 cm i längd. Det är möjligt att använda sådana skaft på borrar med en yttre sektion från 0,4 till 2,6 cm. Dessa enheter är lätta att skilja även externt: de har 4 öppna spår som gör att du kan fixa delen i chucken. Spets från 2, 6 till 4 cm kan kombineras med SDS max skaft. Sektionen i sektionen införd i chucken är 1, 8 cm. Längden på borrens svansdel når 9 cm. Men SDS snabbskaft kan endast hittas bland produkterna från Bosch -koncernen. Tack vare de extra delarna (nycklar och hållare) tillåter de användning av borrar och skruvmejselbitar. Det sällsynta alternativet är SDS -topp, delen som sitter fast i chucken är 7 cm med en diameter på 1, 4 cm.

Borrens huvudsakliga arbetsdel skiljer sig i form, men i alla fall används speciella starka legeringar för det.

Bild
Bild

Driftssäkerhet och borrning och borrningshastighet beror på vilken legering som väljs . Med hjälp av en skruvskruv (med nästan platta spår) görs vanligtvis inte för djupa hål. Oavsett deras exakta djup stöds fullständig dammborttagning. Som ett resultat minskar belastningen på verktyget och dess totala resurs förlängs.

Men med en borr med brant lutande spår kan du borra flera djupa hål på kort tid. Slitaget på alla delar ökar dock avsevärt. Du kan inte klara dig utan spår - de ger exakt centrering under borrning. Om helt slät borax användes skulle de skapa en stark vibration. Ju längre borrelementet är, desto svårare är det att arbeta med det och desto mer relevanta säkerhetsåtgärder är det.

Bild
Bild

Tipsen som används på borrar är av tre typer:

  • vågig;
  • korsform;
  • med speciell lödning.

Det finns två tipsmaterial: diamantpläterad och tillverkad av Pobedit. Diamantverktyg är mycket bra där du måste slå igenom höghållfast natursten eller armerad betong. Under sådana förhållanden kommer inte borren att gå sönder och kommer att pågå länge. När det gäller dryckerna från segrarna kan de ha olika styrkor. De mjukaste klarar bara med säkerhet tegel och betong av andra klass.

Bild
Bild
Bild
Bild

Produkter av mediumstyrka är lämpliga för de flesta hushållsarbeten. Slutligen närmar sig den mest hållbara segerlödningen kvaliteten på diamantplätering. Viktigt: ju dyrare borr, desto högre är dess praktiska kapacitet. Det finns helt enkelt ingen chans att köpa en mycket kraftfull del till det lägsta priset.

Det är inte svårt att skilja en borr från en borr:

  • ojämnt skaft (slätt respektive geometriskt invecklat);
  • skillnader i funktionen hos spiralribborna (för borrar måste de sticka in i materialet, för borrar, ta bara bort det resulterande dammet åt sidan);
  • ökad mekanisk hållfasthet;
  • Uteslutande lämplig för borrhammare (medan borrsetet också kan användas vid arbete med borr).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett tillbehör som en krona förtjänar en separat diskussion . Det är tack vare ett sådant munstycke som perforatorer kan användas för elarbete. De är lätta att slå hål för kopplingsdosor, switchar, uttag och uttag. En typisk krona innehåller alltid ett skaft till vilket cylindern är fäst. Och redan denna cylinder är utrustad med tänder från Pobedit eller en diamantfilm sprutas på den.

Den höga kostnaden för en diamantkärnborr är fullt berättigad, eftersom den kan tränga igenom högkvalitativ betong och till och med armerad betong. Diametern på sådana produkter varierar från 2,5 till 13 cm. De behövs främst av professionella byggare. Diametern på de segrande kronorna varierar från 3, 5 till 12 cm. Men oavsett storlek kommer de att gå sönder när de arbetar på en härdad vägg.

Bild
Bild

Om en slagkrona används hjälper det:

  • slå igenom hårt material;
  • övervinna en instabil vägg;
  • passera en lätt eller konventionell överlappning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Samma arbete kan utföras med slagfria bitar, men det är bättre om de är utrustade med ett diamantskikt. För att garantera en lång livslängd på kronfästet är det absolut nödvändigt att instruktionerna följs. Om en borr placeras i mitten av munstycket kan du borra material strikt enligt märkningen. Viktigt: skaftet ska matchas med borrmaskinen.

Bild
Bild

Om detta inte är möjligt måste en adapter användas.

Bild
Bild

Betong hamras ofta med en borrhammare . Sådant arbete innebär användning av en mejsel. Eftersom spetsen på denna bit inte är härdad måste den slipas systematiskt. Med hjälp av en mejsel, ta bort brickan eller slå ner ett lager gips. Det finns en annan typ - den så kallade kanalmejseln - som behövs för att driva urtag för elkablar. Mejslens arbetskant kan variera i bredd. De flesta strukturerna har i praktiken en 2 cm bred kant. Maxlängden är 25 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men borrning av hål i tegel- och betongväggar görs med en lans. I skickliga händer kan denna tillbehör förbereda en strobe för elektriska ledningar med olika tvärsnitt. Men nackdelen med även de bästa valen är bristen på noggrannhet i arbetet. Och det beror inte på skickligheten hos dem som håller instrumentet i sina händer, på deras flit och noggrannhet vid markering. För att slipa golvet, väggen eller taket för att dra samma trådar, använd halvcirkelformade blad. En sådan enhet låter dig byta ut dyrare verktyg - väggjaktare. När du väljer ett munstycke uppmärksammar de dess längd och diameter, eftersom arbetets effektivitet beror på dessa parametrar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Perforatorborstar förtjänar också en separat diskussion.

Bild
Bild

Till skillnad från tillbehör är de dolda inuti, eftersom de endast används för normal drift av elmotorn. Problemet är att borstarna slits ut ganska snabbt. Koldamm skadar dem också. Båda faktorerna stör elmotorns funktion. Om du använder grafitborstar håller de mycket länge. Den höga styvheten stör dock delens exakta passform. Som ett resultat kommer samlaren snabbt att misslyckas. Kolborstens egenskaper skiljer sig tvärtom. Den optimala utvägen är att använda penslar av en blandad komposition.

Bild
Bild

Kända tillverkare

Om du väljer roterande hammare måste du inte bara fokusera på deras storlek, effekt, motortyp och så vidare. Det är av stor vikt vilket företag som tillverkade verktyget. Ett av de mer budgetalternativ är Zubr modell ZP-26-750-EK … Denna kinesiska design har utmärkta slagegenskaper. Trots enhetens kostnadseffektivitet är perforatorn tillverkad i ett vertikalt mönster, vilket gör att den kan leverera kraftfulla slag. Det noteras att verktyget kan hamra hål med en diameter på 2,6 cm även i betong av hög kvalitet. Bland andra positiva egenskaper kallar konsumenterna ett kompetent ergonomiskt koncept. Man måste dock komma ihåg att nätkabeln är kort - 150 cm, och det finns inte heller någon omvänd funktion.

Klassificeringen av roterande hammare inkluderar alltid produkter från ett japanskt företag. Makita … Under säsongen 2018 introducerade hon modell HR2440 … Experter påpekar att denna modifiering har en bra balans mellan massa och kraft. Verktyget är lätt att hålla med en hand. Trots detta är det möjligt att slå hål med en diameter på upp till 2,4 cm. Sådana egenskaper gör det möjligt att betrakta ett ganska högt pris som ganska motiverat. Den enda begränsningen att tänka på är att det inte finns något mejselalternativ.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är omöjligt att inte nämna de ryska tillverkade produkterna i recensionen. Ett exempel på detta är modellen Interskol P-22 / 620ER.

Byggare och reparatörer märkte att en sådan borrmaskin samtidigt:

  • mycket produktiv;
  • opretentiös;
  • repareras utan problem;
  • är relativt billigt.
Bild
Bild

Trots den begränsade effekten (620 W), liksom avsaknaden av ett rent chockläge, tillåter produkten dig att göra hål i tegel och inte för tjock betong. Designens lätthet gör den bekväm för enhandsbetjäning. Du kan bära instrumentet från plats till plats och förvara det i ett fodral. Konstruktörerna har förutsatt en omvänd. Men ibland finns det klagomål om en dödlig obehaglig lukt.

Bild
Bild

För arbete på höjd, enligt vissa experter, är det bäst lämpad modell AEG KH 24 E … Produkten är relativt lätt (2,4 kg), vilket gör att du säkert kan använda den för isolering och efterbehandling på fasader, på gesimser. Det är viktigt att hammaren kan borra hål upp till 2,4 cm. Dess utvecklare har tillhandahållit ett sätt att dra åt skruvar. Verktyget värms upp relativt lite, svalnar på kort tid, men det finns inga borrar och smörjmedel i satsen.

Om slagkraften är kritisk måste du välja modell DeWALT D25124K … Produkten av den amerikanska industrin slår 3, 4 J. Utvecklarna kunde säkerställa korrekt undertryckande av rekylenergi och vibrationsvibrationer. Borrhammaren är lämplig för elektriska arbeten och andra manipulationer, åtföljt av läggning av strober. Eftersom leveransen omfattar en nyckellös chuck är det möjligt att byta ut en konventionell borr mot DeWALT D25124K.

Bild
Bild
Bild
Bild

På en generell nivå sticker funktionaliteten ut Bosch GBH 2-26 DFR … Det är hennes många finsmakare som rekommenderar att köpa för arbete hemma och på halvprofessionell nivå. Designen borrar och fördjupar säkert en mängd olika ytor, byte av chucken går snabbt och enkelt. Slitaget är extremt lågt, även vid mycket intensiv användning.

Klagomål, även om de kommer, gäller endast för defekta eller förfalskade kopior.

Bild
Bild

Separat är det värt att prata om sladdlösa borrhammare. Viktigt: bland dem är det vettigt att bara välja modeller med den senaste generationen litiumjonbatterier. Om priset är kritiskt är det bra att välja Interskol PA-10/14, 4R-2 … Även om verktyget, av recensionerna att döma, är pålitligt, är dess motor uppriktigt sagt svag. På grund av slagkraften på endast 0,9 J, är det meningslöst att använda denna enhet för bearbetning av hårda material.

I en betongvägg (om den inte var förstärkt) kommer en perforator att punktera ett hål med en diameter på upp till 1,6 cm. Därför blir det enkelt att sträcka ledningar från ett rum till ett annat. Dels kompenseras svaghet av lätthet och liten storlek. Tillverkaren hävdar att denna modell kan fungera som en vanlig borrmaskin och till och med byta ut skruvmejseln. Hon vet emellertid inte hur man hammar väggar och dämpar inte heller vibrationer under drift.

Bild
Bild

Ett utmärkt alternativ är Bosch GBH 180-Li … Tyska ingenjörer har lyckats skapa högkvalitativa batterier. Därför minimeras antalet plötsliga stopp och avbrott i arbetet. Att ladda batteriet från grunden tar bara 40 minuter. Det är också viktigt att paketet innehåller 2 batterier, så att du inte kan avbryta alls, om det behövs. Utvecklarna såg också till att verktyget var bekvämt och trevligt att hålla. Dess spontana aktivering är utesluten. Byte av borstar utförs utan att demontera kroppen. Borrhammaren monteras felfritt. Den kan användas för att göra hål upp till 2 cm i diameter.

I slutet av granskningen är det användbart att överväga stansmaskiner av professionell kvalitet.

Bild
Bild

Denna kategori inkluderar endast modeller som sätter 12 J eller mer i varje slag. Detta gör att du enkelt kan klyva även robusta stenväggar. Det är värt att överväga i förväg att alla instrument på denna nivå är ganska tunga. Dess funktionalitet är begränsad till hammarborrning och mejsling; en professionell borrhammare är inte lämplig för byte av en borr.

DeWALT D25601K - Amerikansk utveckling tillverkad vid en tjeckisk fabrik. Denna modell passar knappast in i kategorin professionella, slående bara 12 J exakt. Den kan användas vid bearbetning av natursten och betong utan härdning. Konsumenter noterar att det är mycket bekvämt att använda ett sådant verktyg, det dämpar vibrationer bra. Därför rekommenderas det för måttligt svåra reparationsarbeten.

Bild
Bild

Raka motsatsen är tysken modell Metabo KHE … Den kan utveckla en stark påverkan (upp till 27 J) och kan borra in i bearbetade strukturer. Baksidan av sådan perfektion är en betydande vikt (nästan 12 kg). Layout kan vara svårt. Och kostnaden för produkten är mycket hög. För att göra det tydligare, låt oss överväga några fler modeller, som beskriver deras möjligheter. Perforator Hammare PRT 650 A kommer att kunna hjälpa till när du behöver hänga en ljuskrona eller annan taklampa, fixa gesimsen. Med dess hjälp slås också kakel av, golvlister fästs. I princip kan du använda den här enheten för att flytta eluttag, samt att ändra det elektriska nätverket. Men resursen för enheten förbrukas snabbt med allvarlig strobing.

Bild
Bild
Bild
Bild

I vilket fall som helst måste du noggrant studera instruktionerna för att inte bli besviken över enhetens kvalitet.

DeFort DRH-800N-K , att döma av recensionerna, utmärks av ökad makt. Denna modell är perfekt för att renovera en lägenhet. Leveransen omfattar 3 borrar i olika storlekar, en lans och en mejsel. Omsättningskontrollen utförs med ett pålitligt elektroniskt kort. Borrhammaren kan fungera i omvänd läge - att börja i detta läge hjälper till att omedelbart skruva loss de fasta borrarna. BORT BHD-900 utförs i ett horisontellt mönster. Utvecklarna lovar att det kommer att vara möjligt att utföra efterbehandling med minimala kostnader. Enheten, liksom den tidigare enheten, kan fungera i omvänd läge. Verktyget kan helt enkelt borra, punktera och mejsla. Viktigt: det är inkompatibelt med alla slags kronor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Och ändå väljer de inte så mycket märke och modell som en specifik enhet. Det högsta namnet kan lura, och tillverkarens rykte sparar inte alltid. Recensioner är vad konsumenterna bör vara intresserade av först och främst. Men för att korrekt förstå vad som sägs i dem bör man ta hänsyn till innebörden av varje teknisk egenskap. När du väljer en borrmaskin för ett hem kommer de avgörande kriterierna att vara slagens kraft och kraft (dessa värden kan inte sammanfalla på grund av lagen om energibesparing).

Hemma, på landet och i garaget rekommenderas modeller med en nyckellös chuck . Om det behövs kan du ändra det så snabbt som möjligt. Men en kraftfull borrhammare är ofta utrustad med en vanlig patron. Det är också användbart att vara uppmärksam på diametern på hålen som måste göras.

Ju större den är, desto kraftigare måste motorn vara och desto högre vikt har produkten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Optimala hemmodeller är måttligt kraftfulla, relativt lätta och billiga. Det vill säga, dessa är inte de billigaste, men inte heller extremt dyra enheterna. Älskare av hög kvalitet bör föredra produkter från japanska och tyska företag. Oavsett produktionsland är det värt att överväga hur ofta strejkerna levereras. Genom att öka det, tränger de igenom samma hål på kortare tid (och vice versa).

Du måste också titta på vilka lägen enheten kan fungera i . Om det bara finns ett läge, så är borrhammaren faktiskt en förbättrad borr. Dessa verktyg är lämpliga för borrning i trä och metall. När det inte är klart i förväg vilken typ av arbete som ska utföras, rekommenderas det att välja ett verktyg med tre arbetssätt. Det är sant att en sådan enhet är dyrare än ett relativt enkelt alternativ. Oavsett recensioner måste du ta en kritisk titt på stansmaskinen. Det är praktiskt att hålla den i handen. Och inte bara "väga", utan prova det i praktiken. De avtagbara sidohandtagen är väldigt fina. De låter dig hålla borrmaskinen med tillförsikt, och efter borttagning - att arbeta lugnt i ett trångt utrymme.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dammskyddsfunktionen kommer att vara användbar. Det är osannolikt att arbete kommer att utföras i en steril miljö och att materialpartiklar inte hänger i luften. För kontinuerlig drift är vibrationsskydd användbart. Dessutom ger den inte bara komfort, utan skyddar också hälsan. När du väljer dessa och andra tillval behöver du bara stanna kvar vid de som verkligen behövs - då blir det ingen överbetalning. Det är användbart att uppmärksamma hela uppsättningen av perforatorn. Ju fler föremål den innehåller desto tystare blir arbetet. Perfekt när det i ett fodral eller en låda finns utbytbara borstar för en elmotor, borrar, en adapterpatron. Av de professionella modellerna är det bästa produkterna under varumärkena Bosch, Makita. Och för hushållsbruk är produkter från andra märken tillverkade i Ryssland också lämpliga.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En hushållsapparat som uppfyller användarens grundläggande förväntningar har följande parametrar:

  • total effekt 0,5 - 0,9 kW;
  • slagkraft - 1, 2 - 2, 2 J;
  • 3 grundläggande driftsätt;
  • koppling för skydd;
  • förmågan att ändra axelns hastighet;
  • monteringssystem SDS +.
Bild
Bild

Hur man använder?

Även relativt billiga hammarborrar tar fortfarande stora pengar ur fickan. Och det är mycket viktigt att använda dem så att kostnaderna inte slösas bort. Experter rekommenderar att du endast använder borrmaskiner, patroner, andra förbrukningsmaterial och reservdelar (även smörjmedel) från tillverkaren. Allt underhållsarbete måste utföras regelbundet. Den exakta frekvensen anges i instruktionerna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Även om instruktionen tillåter långvarig kontinuerlig drift, är det lämpligt att avbryta regelbundet och låta enheten svalna. Djupa hål, särskilt i starka material, borras i flera passager. Det är nödvändigt att hamra väggar och golv i sessioner på 2 minuter med en paus för rotation. Vid mindre problem är det bättre att omedelbart kontakta ett certifierat servicecenter. Det är nödvändigt att borra porösa lösa ämnen endast i icke-chockläge, fasta ytor bearbetas endast under tillstånd av vätskekylning.

Man måste vara ytterst försiktig när man arbetar med betongkonstruktioner och deras delar . Du kan nästan alltid stöta på förstärkande element. Att komma in i dem med en borr eller borr är bara säkert om det finns en skyddshylsa på enheten. Om inte, måste alla möjliga åtgärder vidtas för att förhindra att borren blockerar i kanalen. Borrhammaren hålls naturligtvis alltid med båda händerna, och du behöver bara stå på en stabil yta.

Speciella glasögon och handskar hjälper till att på ett tillförlitligt sätt skydda mot fragment.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kläder väljs så att de inte fastnar vid borren. Se till att borrmaskinen inte kommer in i den elektriska ledningen innan du påbörjar arbetet. Om det inte finns något schema är det nödvändigt att undersöka alla ytor med en detektor och plotta resultatet på planen eller göra en markering. Det är nödvändigt att rengöra, tvätta och torka stansen direkt efter avslutat arbete.

Rekommenderad: