Jästfoder För Lök: Hur Man Lagar Och Matar Lök Med Jäst I Det öppna Fältet Och I Växthuset? Kan Jag Vattna Lök Med Gödselmedel? Proportioner Och Recept

Innehållsförteckning:

Video: Jästfoder För Lök: Hur Man Lagar Och Matar Lök Med Jäst I Det öppna Fältet Och I Växthuset? Kan Jag Vattna Lök Med Gödselmedel? Proportioner Och Recept

Video: Jästfoder För Lök: Hur Man Lagar Och Matar Lök Med Jäst I Det öppna Fältet Och I Växthuset? Kan Jag Vattna Lök Med Gödselmedel? Proportioner Och Recept
Video: Onion Wine: Part 2 2024, Maj
Jästfoder För Lök: Hur Man Lagar Och Matar Lök Med Jäst I Det öppna Fältet Och I Växthuset? Kan Jag Vattna Lök Med Gödselmedel? Proportioner Och Recept
Jästfoder För Lök: Hur Man Lagar Och Matar Lök Med Jäst I Det öppna Fältet Och I Växthuset? Kan Jag Vattna Lök Med Gödselmedel? Proportioner Och Recept
Anonim

Det finns många olika lökdressingar. Så många sommarinvånare använder sig av jästformuleringar. De har en gynnsam effekt på kulturen. I den här artikeln lär vi oss allt om utfodringens funktioner, som innehåller jäst.

Fördelar och nackdelar

Jäst kan användas som gödningsmedel från vår till sommar. Det är vid denna tidpunkt att jorden där löken planteras visar sig vara tillräckligt uppvärmd, redo för aktiv absorption av näringsämnen.

Dessa typer av förband har en utmärkt effekt på både plantor planterade i ett växthus och mogna växter. Den senare kan växa utomhus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Jästförband är mycket populära. Många trädgårdsmästare som odlar lök på sina tomter vänder sig till deras användning. Efterfrågan på sådana gödningsmedel förklaras enkelt av det stora antalet fördelar som är typiska för dem.

  • Jästtoppdressing kan avsevärt öka indikatorerna på motståndskraft mot angrepp av skadedjur. Dessutom gör gödningen i fråga löken mer resistent mot alla slags sjukdomar.
  • Gödning, som är baserad på jäst, främjar den aktiva tillväxten av lök.
  • Utbytet av odlingen kan ökas avsevärt om jästförband används korrekt.
  • Markdelen av de planterade plantorna kommer att bli mycket starkare. Detta gäller även rotsystemet. Detta är en av de mest betydande fördelarna med den övervägda utfodringen.
  • Korrekt användning av jäst har en gynnsam effekt på jordens struktur och kan bidra till att öka dess fertilitet.
  • Jäst är en absolut säker, miljövänlig produkt. De består av naturliga ingredienser, därför är de inte farliga för levande organismer. När du använder dem behöver trädgårdsmästaren inte använda skyddshandskar eller mask.
  • Kostnaden för jästmatning är överkomlig. Huvudkomponenterna säljs i nästan alla butiker och är billiga.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tack vare sådana viktiga fördelar gillar många sommarboende att använda jästförband. Men innan du använder sådana formuleringar är det viktigt att lära sig om de nackdelar som de har.

  • Man bör komma ihåg att till följd av den pågående jäsningen kommer ganska mycket kalcium och kalium ut ur jorden. Dessa komponenter är lika viktiga för växter. Det är möjligt att lösa detta problem genom att införa förberedd träaska i jorden. Så snart gödningsmedel har tillsatts måste sängarna vattnas med vatten och sedan läggas till aska.
  • Det är tillåtet att bara lägga till jästförband i rotsystemets område. Om sådana föreningar faller på andra delar av planteringarna kan de vara skadliga.
Bild
Bild

Hur förbereder man en jästlösning?

Mycket effektiva jästbaserade gödningsmedel kan beredas mycket enkelt och snabbt. Varje person som odlar lök i sitt eget område klarar sin egen förberedelse. Du kan göra ett bra gödningsmedel med både torr och färsk jäst . Det finns olika recept på olika produkter. Låt oss titta närmare på några av dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med torrt

Det finns många enkla recept för att göra torrjästgödsel. Låt oss ta en titt på några av de populära alternativen.

  • Du kan ta 10 liter vatten, späd 10-11 g torrjäst i den, samt 5 msk. l.strösocker, 0,5 liter åldrat kycklingspillning och 0,5 tsk. träaska. Alla komponenter måste blandas och tas i drift efter 2-3 timmar. Innan detta måste den resulterande kompositionen spädas med vatten i proportionerna 1: 10. Det är nödvändigt att ta hänsyn till det faktum att en sådan toppdressing inte kan användas i sin rena form.
  • Det finns ett annat populärt recept. För honom måste du ta 1 förpackning torr jäst, 1 msk. sur mjölk, 1 msk. aska. Alla ingredienser måste placeras i en behållare med en volym på 10 liter. Behållaren ska lindas med en handduk och sedan avlägsnas till en varm plats för senare jäsning. Blandningen måste omröras försiktigt 2 gånger om dagen. Efter en vecka är ett utmärkt lökfoder klart att användas.
  • För 10 liter vatten måste du ta 100 g torr jäst, förbereda rågbrödskorpor, samt kex, lite strösocker. Alla ingredienser måste läggas i en behållare. Blandningen ska infunderas i 4 dagar. Före direkt användning måste det färdiga gödningsmedlet spädas med vatten i proportionerna 1: 10.

Det finns många fler olika recept för att göra effektiva jästförband till lök. Det är bekvämare för många sommarboende att laga dem med en torr produkt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Med färskt

Lika effektiva gödningsmedel kan erhållas med färsk jäst. Sådana kompositioner kan också göras med egna händer utan att spendera mycket fritid. Vi kommer att lära oss om några populära recept för att introducera färsk jäst.

  • Det finns ett mycket enkelt recept som många trädgårdsmästare använder. Det ger beredning av en lösning från 100 g färsk jäst och varmt vatten med tillsats av socker (50 g), träaska (20 ml). Alla komponenter blandas. Sedan lämnas de för infusion i 2 timmar. Efter den angivna tiden kan den färdiga kompositionen användas för att vattna lökbäddar.
  • Ett mycket bra gödningsmedel kommer att visa sig om komponenten i fråga kombineras med gräs. För att förbereda det behöver du följande ingredienser: brödsmulor, gräs (0,5 kg styck). Komponenterna blandade med varandra måste insisteras i två dagar. När lösningen är noggrant ansträngd kan den säkert användas för bevattning av förfuktad jord.
  • En utmärkt effekt kan demonstreras genom utfodring, som bereds med introduktion av nässla. Den är gjord på ingredienser som hackad nässla, rå jäst och ogräs. Alla komponenter måste placeras i en behållare och sedan fyllas med varmt vatten. Därefter lämnas arbetsstycket för att infunderas i solen så att jäsningsprocessen börjar. Blandningen bör omröras väl då och då. Efter 7 dagar måste 0,5 kg råjäst tillsättas till kompositionen. Det rekommenderas att börja mata efter 3 dagar. För en hink vatten räcker det med 1 liter färdig surdeg.
Bild
Bild
Bild
Bild

Användningen av rå jäst har också en positiv effekt på effektiviteten hos färdiga förband. Sådant gödningsmedel fungerar mycket bra på lökodlingar. Det viktigaste är att göra dem med måtta och strikt följa alla proportioner.

Funktioner i introduktionen

Det räcker inte bara att förbereda ett effektivt jästgödsel. De behöver fortfarande mata lökodlingarna ordentligt och i tid. Låt oss förstå huvuddragen i introduktionen av jästförband.

  • Om färsk gödsel används för att gödsla lök, eller om den finns i jästblandningen, bör i så fall inte en sådan ny dressing appliceras. Dessa lösningar måste spädas med vatten enligt teknik. Om denna funktion inte beaktas reagerar den planterade kulturen med mycket svag tillväxt, kort hållbarhet.
  • Du kan befrukta lök genom att förfukta jorden. Om du bearbetar planteringar i torra jordförhållanden kommer den att absorbera den förberedda blandningen med jäst mycket värre.
  • Efter varje gång du applicerar gödselmedel är det viktigt att lossa jorden.
  • När lökarna är cirka 3 veckor från skörd behöver de inte längre vattnas eller bearbetas. Tillsatsen av jästformuleringar bör stoppas helt.
  • Den första dressingen ska läggas till på våren. Detta gäller inte bara lök, utan också vitlök. Den bästa tiden är tidig vår, när de första gröna skotten dyker upp.
  • Den bästa tiden för "start" -matning är det första decenniet i maj. Vid denna tid kommer jorden redan att värmas upp tillräckligt så att jäsningsprocessen kan äga rum i den. Samtidigt kommer lökuppsättningarna att hinna fjädra.
  • Sommaren är idealisk för den andra utfodringen. Det är bäst att applicera gödselmedel de sista dagarna i juni eller början av juli. Under denna period börjar den vegetativa delen av växterna redan sin snabba utveckling. Det rekommenderas att befrukta plantningen endast vid roten och försöka att inte skada bladen.
  • Rätt tid för den tredje utfodringen är det ögonblick då huvudutvecklingen är i full gång. På grund av närvaron av starka rötter får löken snabbt goda volymer.
  • Innan du vattnar eller på annat sätt applicerar beredd jästgödsel är det mycket viktigt att se till att marken där löken planteras värms upp till tillräckliga nivåer. Om jorden visar sig vara kall, är det ingen mening att lägga till ytterligare gödningsmedel. Kompositionerna kommer helt enkelt att vara värdelösa.
  • Det rekommenderas att mata löken endast med jäst om den är utarmad eller genomgår en transplantationsprocess.
  • Använd inte alltför koncentrerade blandningar. Faktum är att under deras inflytande förloras de nödvändiga smakegenskaperna hos lökodlingar. Ansökan måste vara strikt doserad.
Bild
Bild

Användbara tips

Låt oss ta en titt på några användbara tips för befruktning av lökodlingar med jäst

  • Vid matning av lök med jästblandningar är det viktigt att övervaka deras allmänna tillstånd. Så, om du märker att fjädrarnas spetsar har blivit gula, indikerar detta att lökarna saknar vatten och kväve, eller att de har blivit offer för skadedjur. Det rekommenderas att noga övervaka växternas hälsa.
  • Gödsel med jäst bör beredas strikt enligt receptet. Det är viktigt att upprätthålla korrekt sedimenteringstid för blandningarna. Att försumma detta kan resultera i värdelösa lösningar som inte fungerar som de ska på lök.
  • Tillsammans med de övervägda förband kan du också lägga till mineralkompositioner. De kommer effektivt att förhindra eventuell markutarmning.
  • Om lökarna planterades före vintern, rekommenderas det att mata dem med gödningsmedel på hösten vid tidpunkten för plantering, liksom när deras diameter når minst 3 centimeter.
Bild
Bild

Om du förbereder och applicerar jästgödsel på rätt sätt kan du uppnå en mycket bra skörd av lök. Det viktigaste är att ta en ansvarsfull inställning både till receptet och till särdragen i att lägga till sådana förband, för att inte av misstag skada växterna i trädgården.

Rekommenderad: