Hur Använder Man En Stansare? Hur Man Mejslar Väggar För Kabeldragning? Finheterna Med Att Arbeta Med En Borrhammare Och Kan Den Användas Som En Skruvmejsel?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Använder Man En Stansare? Hur Man Mejslar Väggar För Kabeldragning? Finheterna Med Att Arbeta Med En Borrhammare Och Kan Den Användas Som En Skruvmejsel?

Video: Hur Använder Man En Stansare? Hur Man Mejslar Väggar För Kabeldragning? Finheterna Med Att Arbeta Med En Borrhammare Och Kan Den Användas Som En Skruvmejsel?
Video: wall chaser/wall groove cutting machine working video 2024, April
Hur Använder Man En Stansare? Hur Man Mejslar Väggar För Kabeldragning? Finheterna Med Att Arbeta Med En Borrhammare Och Kan Den Användas Som En Skruvmejsel?
Hur Använder Man En Stansare? Hur Man Mejslar Väggar För Kabeldragning? Finheterna Med Att Arbeta Med En Borrhammare Och Kan Den Användas Som En Skruvmejsel?
Anonim

Du måste använda en stansare i en mängd olika fall. Detta verktyg är bokstavligen oersättligt när man inreder och renoverar bostäder och andra lokaler. I skickliga händer byter perforatorn ett antal andra enheter, det enda som återstår är att veta hur man använder den här enheten.

Särdrag

Innan du räknar ut enskilda nyanser måste du förstå enhetens allmänna principer. Huvuddelen av en bergborr är en elmotor. Om den har ökad effekt monteras den vertikalt. Men i strukturer som inte skapar betydande krafter placeras motorn horisontellt. Det andra alternativet är att föredra om du måste arbeta i ett trångt utrymme. Men samtidigt får vi inte glömma den ökade belastningen på motorn och svagheten i kylningen. Om konstruktörerna valde en vertikal layout blir kylningen bra. Dessutom skapar detta system mindre vibrationer. En annan uppdelning är associerad med anordningen för slagverksmekanismen.

Bild
Bild

Nästan alla moderna bergborrar är utrustade med en elektropneumatisk arbetsdel . Den levererar kraftfulla träffar med relativt låg energiförbrukning. När motorn roterar får bussningen inuti kedjan kraften längs kedjan. Ytterhylsan utför synkront oscillerande rörelser. Det som är bra med det pneumatiska systemet är att vid tomgång stänger enheten av sig själv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur förbereder man sig för arbetet?

Innan du gör det eller det arbetet måste du välja och installera det nödvändiga munstycket.

Detta innebär behovet:

  • ta bort patronen;
  • städa upp det;
  • täck insidan av patronen med fett;
  • sätt patronen på plats;
  • blockera munstycket genom att sänka ringen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Åtgärder i olika lägen

För borrning flyttas vippomkopplaren till rätt läge. Slå på motorn vid tomgång och applicera munstycket på den plats där hålet ska stansas. För att kontrollera borrning och munstycks vridhastighet används en speciell avtryckare. Borrning sker om bergborrningen byts till ett annat läge. Vanligtvis betecknas det med en bild som visar en hammare och en borr. Hastighetsjusteringar vid borrning är sällsynta.

För att arbeta i sättet att mejsla materialet, byts borrhammaren till det program som indikeras av hammarikonen. Men det är inte allt - du behöver lite som kan fungera som en mejsel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett sådant munstycke är fixerat i den erforderliga vinkeln med avseende på ytan som ska behandlas. För att ställa in önskat antal slag, liksom deras styrka, trycks utlösaren med olika krafter. Denna typ av arbete, som är viktigt, kräver en viss skicklighet och kanske inte fungerar direkt.

Enskilda roterande hammare kan användas som skruvmejsel . Den nödvändiga informationen anges alltid i instruktionerna för enheten. För att dra åt skruvarna eller skruva loss dem behöver du ett specifikt munstycke. Det kanske inte finns något speciellt skruvmejseläge, vanligtvis används "Drilling" -programmet istället.

Bild
Bild
Bild
Bild

Allmänna krav och säkerhetsåtgärder

Det är viktigt att förstå att oberoende av vilka manipulationer som utförts är borrhammaren inte en leksak. Detta är en allvarlig mekanism, och den får också energi. Oavsett syfte behöver du bara arbeta med speciella handskar och skyddsglasögon. Ytterkläderna är strikt långärmade. Alla knappar, blixtlås och andra liknande element måste fästas hela vägen för att förhindra oavsiktlig gripning av borren.

Ett användbart tillägg för alla hantverkare som arbetar med en borrmaskin kommer att vara en sköld som bärs på patronen . Det kommer att stoppa flödet av olika partiklar av materia som flyger från hålen. Du bör vara särskilt försiktig varhelst det finns dold kommunikation. Det är användbart inte bara att bekanta dig med ritningen, utan också att markera ledningarnas ledningar och rördragning på själva ytorna. Arbetare bör hålla borrhammaren med båda händerna på bröstnivå, och det är bra att sprida benen något för att få mer stöd.

Bild
Bild

Det är oacceptabelt att använda en sådan teknik när man står på tunn och opålitlig trappa, på alla typer av lådor, på andra rekvisita av tvivelaktig kvalitet. Naturligtvis är det förbjudet att använda en stans i svagt ljus. Vid hammning eller borrning av hål riktas verktyget i rät vinkel mot väggen. Den minsta felinriktningen leder till sprickbildning av patronen. Det går inte att reparera, det kan bara bytas ut.

Om ett mycket långt hål ska borras är det bäst att göra det i flera steg . På så sätt blir det färre fel, instrumentet kommer att hålla längre, och det kommer att vara möjligt att städa upp kanalen och därmed minska driftstiden. Viktigt: perforatorn "gillar inte" starkt tryck, det kommer definitivt inte att ha någon praktisk nytta av att pressa, men det är ganska troligt att det går sönder. Om enheten är i chockläge kan du inte starta den i viloläge. Annars kommer den kraft som vanligtvis läggs på att bryta igenom materialet att bryta mekanismen.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det är känt att väggen består av löst material, bearbetas den endast i borrläget . Detta minskar partikelspridningen och sparar tid vid rengöring. Men hårda ytor behandlas endast med användning av ett skyddande smörjmedel och flytande köldmedium. Så snart verktyget har värmts stängs det omedelbart av och startas inte förrän det har svalnat helt. Detta är viktigt även i de fall den tidsfrist som anges i instruktionerna ännu inte har passerat.

Man måste komma ihåg att även de bästa bergsövningarna låter mycket. Användningen är endast tillåten från 7 till 23 timmar. Så snart arbetet är över måste verktyget rengöras från damm. Förvara den strikt i varma och torra rum. Borrmaskinen måste demonteras och smörjas regelbundet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man mejslar väggar för kabeldragning?

Denna maskin är ännu bättre lämpad för slitsning än en vanlig borrmaskin. Det är mycket mer pålitligt och ganska effektivt i chockläge. För arbete, använd ett stålblad, munstycken med en kort och lång borr. Strikt längs den valda linjen görs hål med ett djup av 2,5 cm. Steget mellan dem bör vara från 1 till 1,5 cm.

Med spateln kan du rengöra de förberedda spåren, ta bort all smuts därifrån . Tips: för att göra de ursprungligen ojämna spåren mjukare, slutförs de med en slipmaskin med en diamantskiva. Men denna metod åtföljs av utsläpp av en stor mängd damm. Du kan ta bort den med en industriell dammsugare. Under alla omständigheter, när jakten är klar, måste du ventilera rummet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur borrar man metall?

Det rätta valet av borr är av stor betydelse här. Ytor av hård stålkvalitet måste borras med koboltbaserade legeringsborrar. Aluminium och andra icke-järnmetaller borras med de längsta borrarna. De flesta metalltyper måste genomborras med produkter med en skärdel tillverkad av extra starka legeringar. Ibland används munstycken med cylindriskt skaft, installerade via en speciell adapter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rekommendationer

När du utför detta arbete måste du vara försiktig så att hålen inte är snedställda. Du kan undvika att vända borrhålen genom att fasta verktyget mot den yta som ska behandlas. Om delen ändå fastnar måste du omedelbart stänga av verktyget och sedan slå på det igen i omvänd läge. När det inte finns något sådant läge måste du ta bort hålet manuellt. Vid borrning är det oacceptabelt att rengöra arbetskanalen med händerna - det kan leda till skador.

Många är också intresserade av hur man skyddar ett rum där reparationer pågår från damm när man borrar i taket . Den klassiska metoden är att trä en kartong eller plastkopp på verktygets arbetsdel. För samma ändamål kan du använda ett speciellt paket. Ibland tar de också platta nylonburkar utan lock.

Bild
Bild

För att minska spridningen av damm som kommer att kringgå dessa redskap, inkludera en industriell dammsugare.

Rekommenderad: