Foder För Inredning (48 Foton): Typer Och Vilket är Bättre, Brett För Att Dekorera Rum Inuti Huset Med Egna Händer

Innehållsförteckning:

Video: Foder För Inredning (48 Foton): Typer Och Vilket är Bättre, Brett För Att Dekorera Rum Inuti Huset Med Egna Händer

Video: Foder För Inredning (48 Foton): Typer Och Vilket är Bättre, Brett För Att Dekorera Rum Inuti Huset Med Egna Händer
Video: Att inreda på liten yta - IKEA Heminredarna 2024, Maj
Foder För Inredning (48 Foton): Typer Och Vilket är Bättre, Brett För Att Dekorera Rum Inuti Huset Med Egna Händer
Foder För Inredning (48 Foton): Typer Och Vilket är Bättre, Brett För Att Dekorera Rum Inuti Huset Med Egna Händer
Anonim

Alla renoveringsarbeten avslutas med dekorativ efterbehandling, tack vare vilket rummet får ett vackert utseende och glädjer omgivningen med sitt inre. Idag representeras byggmarknaden av ett elegant urval av efterbehandlingsmaterial, men foder förtjänar särskild uppmärksamhet bland dem. Den har inte bara en original design utan skyddar också väggarna på ett tillförlitligt sätt och fungerar som en bra ljud- och värmeisolator. Dessutom kräver detta material inte ytterligare bearbetning och är lätt att installera.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Fodret är en bräda i olika former och storlekar, som är utformad för inredning. Produkten kännetecknas av höga tekniska och operativa egenskaper.

Bild
Bild

Vanligtvis är fodret av naturligt trä, så det innehåller inga kemiska komponenter och är helt ofarligt för människors hälsa.

Sådant material fungerar länge och skapar efter installationen ett hälsosamt mikroklimat i rummet.

Det har stora fördelar

  • Fint utseende.
  • Resistent mot extrema temperaturer.
  • Hög ljudisolering.
  • Stort tillämpningsområde. Som regel används en dekorativ produkt för invändig väggbeklädnad i lägenheter, hus, sommarstugor, balkonger och terrasser.
  • Stort sortiment av färger och texturer. Tack vare dessa kvaliteter kan produkten väljas för alla rumsdekorationer.
  • Prisvärt pris. Mantel en kvadratmeter kommer att kosta mycket mindre än efterbehandling med andra dyra material.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom kan fodret fästas på väggarna på olika sätt, vilket gör att du kan skapa ovanliga kompositioner i interiören. När det gäller bristerna finns det få av dem. Den största nackdelen med produkten anses vara låg fuktbeständighet. Men trots detta kan väggar i bad och bastur hålla i många år. Plankorna, med förändringar i luftfuktighet, minskar eller expanderar i volym, antänds snabbt och är instabila för effekterna av insekter. För att förlänga materialets livslängd rekommenderas att man dessutom täcker det med en skyddande förening.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

En klassisk version av fodret anses vara en träskiva, men tack vare modern produktionsteknik kan du nyligen också hitta produkter tillverkade av andra material till försäljning. De kan skilja sig åt i design, men de är alla förenade med en enda installationsprincip och form. Beroende på vilken typ av råmaterial som används vid skapandet är fodret av flera typer.

Trä

Sådant material kännetecknas av hög miljövänlighet, skapar en andningsbar beläggning på väggytan och kan målas eller lackeras.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Eftersom trä är av olika klasser är träfodret indelat i 4 typer

  • Extralektion - brädan är av utmärkt kvalitet, har inga defekter, är driftsäker men är dyr. Som regel används den inte bara för invändiga utan även yttre väggbeklädnader. Tjockleken på ett sådant foder gör att du kan använda materialet för ramkonstruktion, dess design kännetecknas av en vacker prestanda.
  • " En klass - små knutar kan finnas på sådana brädor, men de är inte på något sätt sämre i sina kvaliteter än produkter i toppklass.
  • " B" klass - ett ganska hållbart efterbehandlingsmaterial, men olika typer av defekter märks på det. Eftersom produkten är mycket hållbar, används den för väggbeklädnad i bad eller på balkonger.
  • " C" klass - anses vara den billigaste brädan, den väljs ofta för efterbehandling av lokaler och inne i uthus.
Bild
Bild

En träskiva kan ha olika form därför skiljer de: eurolining och vanligt foder. Fodret är så nära naturligt trä som möjligt. En sådan bräda under en stock ser original ut i interiören, som kan användas för dekoration inuti ett trähus. Inte mindre populära är alternativen för att dekorera rum med ett material format som en bar. När det gäller det vanliga fodret har det standardstorlekar och former.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plast

Sådana dekorativa paneler är bäst lämpade för takbeklädnader, eftersom materialet är för ömtåligt och på väggarna kommer det inte att klara tunga mekaniska belastningar. Formarna tillverkas i olika färger och texturer, så att de harmoniskt passar in i alla rumsstilar och fyller utrymmet med en touch av modernitet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är bäst att installera plastfoder horisontellt, så att rummet i rummet kommer att expandera visuellt.

Det är oönskat att använda denna typ av material för väggbeklädnad i köket eller badrummet, eftersom hög luftfuktighet i dessa rum kommer att minska finishens prestanda.

Plastfoder har många varianter och skiljer sig inte bara i design, utan också i färg, installationsmetod. Brädor med imitation av marmor, granit och naturligt trä är mycket populära. Tjockleken på plastfodret är betydande, styrkan är hög, därför installeras den utanför lokalerna.

Bild
Bild

MDF

Externt liknar materialet mycket naturligt trä, monteras snabbt och presenteras med ett elegant val av färger. Perfekt för dekorativa tak och väggar. Den enda nackdelen med en sådan bräda anses vara instabilitet mot fukt: när den blir våt börjar den deformeras och delamineras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fodret kan produceras inte bara i olika former och storlekar, utan kan också skilja sig i närvaro eller frånvaro av avfasningar.

Beroende på detta är materialet uppdelat i följande typer

  • Regelbunden - kännetecknas av en plan yta. På brädans framsida finns ytterligare en fasning, på grund av vilken sömmar skapas på ytan vid installationsarbetet. Som regel är fasningen kantad och rundad.
  • " Lugna " - i ett sådant foder finns det ingen fasning, därför är lederna osynliga vid mantel. Materialet imiterar idealiskt träväggar och tillverkas med en tjocklek på högst 25 mm.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • " Landhus " - är en av de dyraste typerna av foder, eftersom speciell bearbetningsteknik används för tillverkning och skivans framsida är fräst. Som ett resultat bildas trämönster i form av knutar och sniderier på brädans utsida.
  • " Blockhus " - är en profil, tack vare vilken det är möjligt att simulera manteln från en stång. Eftersom brädan har en rundad främre del, efter montering, kommer väggen att se ut som om huset var byggt av en riktig stock.
Bild
Bild
Bild
Bild

" Amerikansk " - i ett sådant foder görs en smidig övergång mellan fasen och tappen, så att produkten ser ut som sidopaneler.

Bild
Bild

" Dubbelsidigt " - båda delarna av en sådan bräda är gjorda mot framsidan. Som regel används den när det är nödvändigt att mantla små skiljeväggar.

Bild
Bild

Vilket är bättre

Fodret för inredning presenteras på byggmarknaden med ett stort sortiment, så var och en av dess typer skiljer sig inte bara i en unik design utan också i tekniska egenskaper. För att göra rätt val och avgöra vilket av materialen som är bäst, måste du ta hänsyn till många nyanser.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För närvarande tillverkar tillverkare väggpaneler av både lövträd och barrträ . Tall och andra barrplankor innehåller mycket eteriska oljor och hartser som skyddar den mot mögel och mögel. Dessutom tjänar ett sådant foder under lång tid, är lätt att bearbeta och har en ovanlig konsistens. Produkter tillverkade av barrträd har också hög värmeisolering och fyller utrymmet med en behaglig lukt. Därför, om du behöver vackert dekorera interiören i ett hus eller lägenhet, kan du inte välja det bästa alternativet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du planerar att avsluta bastun eller badet, kan du föredra fodret av lövträ, du kan också mantla toaletten. Efter särskild bearbetning avger en sådan bräda inte hartser, tål höga temperaturer och är inte rädd för fukt. Ekskiva är mycket efterfrågad bland hantverkare: även om det är dyrt, är priset motiverat av kvaliteten. I ett privat hus är sådant material perfekt för att dekorera sluttningar och det andra vindsgolvet.

Bild
Bild

För att klä väggarna i ett lanthus eller sommarstuga kan du också använda foder av björk eller lind . En trevlig nyans av dessa träslag gör det inte bara möjligt att förkroppsligar en intressant design av rummet, utan skapar också en speciell atmosfär av hemvärme och komfort i rummet. Den dekorativa väggdekorationen med skivbräda ser vacker ut i korridoren, sovrummet, badrummet, den är också lämplig för korridoren, och dörrarna dekorerade på detta sätt kommer att bli en riktig dekoration.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I ett lanthus byggt från en bar kan du inte bara väggarna i lokalerna, utan också dörröppningarna med en sådan bräda.

tips och tricks

För att den dekorativa plåten ska hålla länge och njuta av sin skönhet, är det nödvändigt att inte bara välja rätt material utan också att känna tekniken för installationen, för att studera recensionerna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Eftersom byggmarknaden erbjuder ett stort utbud av foder, blir det svårt att bestämma sig för köpet.

För att undvika misstag och snabbt mantla väggarna med egna händer är det tillräckligt att följa enkla rekommendationer

  • Innan du köper materialet måste du noggrant kontrollera det för fabriksfel. För att göra detta måste du titta på alla brädor i paketet, eftersom de främre lamellerna kan vara perfekta och det kommer att finnas en defekt inuti. I detta fall måste panelerna vara plana utan krökning. Om kortet har deformationer, bör köpet överges, eftersom problem med installationen kan uppstå i framtiden.
  • Fodrets kam och pussel ska inte ha marker, knutar och sprickor. Du kan kontrollera låsens integritet med en kleimer.
  • För att bestämma fodrets längd är det nödvändigt att i förväg beräkna ytan som planeras att mantlas. Som regel varierar brädans längd från 30 cm till 6 meter. Materialets bredd är också olika. Bred foder är mer benägna att deformeras, därför är det bäst att köpa brädor i olika storlekar för dekorativ efterbehandling. Detta kommer att förenkla installationsprocessen och skapa en intressant effekt i interiören.
  • Träfoder kan kombineras med andra typer av ytbehandlingar, det vill säga att en av väggarna är mantlad med en naturlig skiva, och den andra klistras över med tapeter eller täcks med gips.
Bild
Bild

Fodret bör köpas med hänsyn till egenskaperna hos lokalerna där det planeras att installeras. Eftersom vissa typer av material är instabila för fukt och extrema temperaturer

Vackra exempel

Hittills har fodret funnit bred tillämpning, inte bara i konstruktion, utan också i den dekorativa finishen av lokaler. För att förhindra att det inre i lägenheten får en "bastueffekt" måste väggar och tak vara dekorerade korrekt, med hänsyn till rummens allmänna stil och färgschemat. Om rummet domineras av för ljusa färger, så är det lämpligt att välja pastellfärger av brädor för skivor.

Bild
Bild
Bild
Bild

För vardagsrum anses brunt foder vara ett bra alternativ. Men för att positivt betona skönheten i naturligt trä måste det finnas bra belysning i rummet. I det här fallet, i vardagsrummet, rekommenderas att endast mantla väggarna och undvika takdekoration. Det är intressant att spela kontrast på detta sätt: välj en huvudvägg i rummet och dekorera den med mörka brädor och klistra över resten med ljus tapet. Du kan tvärtom applicera foder av ljusa nyanser för dekoration och komplettera det med material av mörkare färger.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skivan ser ovanlig ut i matsalen eller i köket. För dessa rum är det bäst att föredra ljusbeige eller ljusgrå färger. Många väljer också den klassiska vita färgen på brädorna för matsalar och kök. För att få vita textilier, väggar och ljusa möbler att sticka ut i interiören kan du göra flera färgkompositioner av fodret. Således kommer rummet att visa sig vara samtidigt mysigt och snyggt, och ljusområdet kommer visuellt att utöka sitt utrymme.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fodret är också väl lämpat för inredning av sovrum. Samtidigt, i sovrummet, täcker de väggen nära sängen. För att göra designen intressant kan du lägga ut brädorna i form av ett "mini-staket" så att ränderna smidigt övergår till taket. Foder av valfri färg och textur kommer att se vackert ut i sovrummet. När du väljer det bör du inte glömma harmonierna i nyanser och skapa en inredning på ett sådant sätt att trämaterialet harmoniskt kombineras med tak, golv och möbler.

Rekommenderad: