Hur Tar Jag Bort Och Byter Chucken På En Skruvmejsel? Hur Skruvar Du Loss Och Demonterar En Reparerad Patron?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Tar Jag Bort Och Byter Chucken På En Skruvmejsel? Hur Skruvar Du Loss Och Demonterar En Reparerad Patron?

Video: Hur Tar Jag Bort Och Byter Chucken På En Skruvmejsel? Hur Skruvar Du Loss Och Demonterar En Reparerad Patron?
Video: Hur man byter borr i borrmaskinen 2024, Maj
Hur Tar Jag Bort Och Byter Chucken På En Skruvmejsel? Hur Skruvar Du Loss Och Demonterar En Reparerad Patron?
Hur Tar Jag Bort Och Byter Chucken På En Skruvmejsel? Hur Skruvar Du Loss Och Demonterar En Reparerad Patron?
Anonim

Förekomsten av olika tekniska enheter hemma är helt enkelt nödvändig. Vi pratar om verktyg som en borr och skruvmejsel. De är oumbärliga under olika små hushållssysslor. Men som vilken teknik som helst kan de också fungera fel och gå sönder. Till exempel i en skruvmejsel är chucken en av de mest instabila delarna. I den här artikeln kommer vi att överväga hur du tar bort och byter kassetten i den här enheten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Denna del är en metallcylinder fäst vid axeln på verktyget i fråga. Dess huvuduppgift är att fixa fästelementen. Observera att en sådan del är fäst på skruvmejseln med hjälp av en invändig gänga på chucken, eller med hjälp av en speciell kon som är nödvändig för fastsättning på axeln.

Nyckelfria klämmor är den vanligaste typen . Skaftet kläms fast genom att vrida verktygshylsan. Dessa är skaft med en diameter på 0,8 till 25 millimeter. Den enda allvarliga nackdelen med denna produkt är det höga priset jämfört med samma nyckelhylsor. Ett par sekunder räcker för att fixa elementet i BZP. Detta kräver inte användning av hjälpmekanismer. När det gäller snabbklämningslösningar är justeringshylsans blad korrugerat, vilket underlättar cylinderns rotation. Trycket på produktskaftet regleras med hjälp av ett speciellt låselement.

Bild
Bild
Bild
Bild

Visst, efter ett tag blir delar av klämmekanismen oanvändbara. Av denna anledning tappar klämningen gradvis, så att hylsan inte kan fixa de stora runda skaften.

Bild
Bild

Typer av patroner

Observera att skruvmejselchucken kan vara av olika typer.

De är vanligtvis indelade i tre kategorier:

  • snabbklämning, som kan vara enkel- och dubbelkoppling;
  • nyckel;
  • självskärpande.

Den första och den tredje är ganska lika varandra. Den enda skillnaden är att den senare fixar produkten i automatiskt läge. Om verktyget har en blockerare är det bättre att använda lösningar med en ärm, och i frånvaro är det bättre att använda tvåhylsor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Men också med en enda ärmslösning kan den klämmas fast med ena handen, medan det i det andra fallet är nödvändigt att använda båda händerna.

Vad är själv, att snabbspänningsmodeller är utformade för moderna lösningar. Till exempel för samma pneumatiska skruvmejslar.

Om vi pratar om de viktigaste alternativen, så är de inte så praktiska i drift, men de är så tillförlitliga som möjligt. De greppar bra och är mer motståndskraftiga mot slagbelastningar. Om du planerar att använda cylindern ofta och intensivt, är det bättre att ta en enhet med en nyckel.

Bild
Bild

Bestämning av fastsättningsmetoden

Observera att konsolidering utförs med tre metoder:

  • Morse avsmalnande;
  • med en fästbult;
  • träsnideri.

Morse Cone får sitt namn från namnet på dess skapare, som uppfann det på 1800 -talet. Anslutningen utförs genom att koppla ihop delarna av konen med hålet och axeln på grund av samma koniska. Ett sådant fäste används i en mängd olika fall på grund av dess tillförlitlighet och enkelhet.

Bild
Bild

När det gäller en tråd skärs den vanligtvis in i chucken och axeln. Och kombinationen utförs genom att linda den på axeln.

Det sista alternativet är det "förbättrade" gängade fästelementet. För att göra anslutningen så tillförlitlig som möjligt bör den fixas med en bot. Vanligtvis tas skruven under en Phillips -skruvmejsel med en gänga till vänster. Skruven blir tillgänglig endast när käftarna är helt öppna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om vi pratar om att bestämma fastsättningsmetoden, händer det vanligtvis genom visuell inspektion. Till exempel är märkningen vid Morse-konan vanligtvis 1-6 B22. I detta fall kommer de första siffrorna att vara diametern på munstyckssvansen, som används, och den andra siffran är storleken på själva konen.

Vid en gängad anslutning finns också en alfanumerisk beteckning. Till exempel kommer det att se ut som 1, 0 - 11 M12x1, 25. Den första halvan indikerar diametern på munstycket som används, och den andra anger trådens metriska storlek. Om skruvmejseln tillverkas utomlands kommer värdet att anges i tum.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur tar man bort?

Låt oss nu prata om hur man tar bort delen i fråga. Detta kan vara nödvändigt för rutinmässig rengöring och smörjning, vilket ökar verktygets livslängd. Låt oss först titta på fallet med att lossa patronen med fästbulten. Du behöver en sexkant med rätt storlek:

  • först och främst skruvas skruven loss medurs om delen är med vänster gänga;
  • innan det måste du öppna kammarna så mycket som möjligt för att se det;
  • vi sätter in nyckeln i våra nävar och rullar snabbt den moturs;
  • vi skruvar loss patronen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om vi pratar om att demontera en chuck med en Morse -kona, så här måste du ha en hammare till hands. Med den kan du slå ut skaftet ur kroppsuttaget. Först demonteras skruvmejseln, varefter vi tar ut axeln med chucken och växellådan på den. Med en rörnyckel vrider vi klämcylindern.

Låt oss nu gå vidare med att demontera den gängade patronen. Proceduren kommer att vara följande:

  • vi skruvar loss det gängade fästet med den L-formade sexkanten;
  • sätt in en 10 mm nyckel i cylindern med kortsidan, varefter vi fixerar den ordentligt med kammar;
  • vi startar skruvmejseln med låga hastigheter och stänger av den omedelbart så att den lediga delen av sexkanten träffar stödet.
Bild
Bild

Som ett resultat av alla åtgärder som gjorts bör trådfixeringen lossna, varefter klämcylindern kan dras ut ur spindeln utan större svårigheter.

Det händer att uttag inte kan utföras med någon av ovanstående metoder . Sedan ska enheten demonteras och, beroende på tillverkare och modell, utföra vissa åtgärder. Låt oss visa demonteringsprocessen med exemplet på en Makita -skruvmejsel.

Ägare till sådana modeller har behov av att skruva loss chucken, där en gängad fixering används med en skruvtyp som utför en hjälpfunktion.

Sedan måste du skruva loss skruven och sedan trycka på axelstoppsknappen. Efter det lindar vi skruvmejselkroppen i en trasa och fixar den i en skruvstång. Tryck på sexkantnyckeln i kammarna och slå den med en hammare så att du kan ta bort cylindern.

Bild
Bild

Hur demonteras?

Innan du köper en ny del kan du försöka reparera den gamla. Kärnan i skruvmejselchucken är en avsmalnande inre axel. Den har kamguider. Deras yttre yta liknar en tråd som konvergerar med en tråd i en cylindrisk bur. När strukturen roterar följer kammarna guiderna, och deras klämsida kan avvika eller konvergera. Detta beror på rotationsriktningen. Buren skyddas från rörelse längs axeln med en speciell låsskruv. Alternativt kan den skyddas av en speciell mutter. För att demontera chucken måste du demontera skruven eller muttern.

Om klippet fastnar kommer situationen att bli svårare, eftersom det inte kan bytas ut, även om hållarelementet inte längre finns där . För att åtgärda problemet i den här situationen är det bättre att placera patronen i ett lösningsmedel en stund, sedan klämma fast den i en skruv och försöka ta bort den igen. Om detta inte hjälper är det bättre att bara ändra det.

Ibland är demontering helt enkelt inte möjlig. I det svåraste fallet kan du lösa det här problemet också helt enkelt genom att såga klippet. Och efter att ha löst problemet kan dess delar anslutas med en klämma eller någon annan fixator. Men denna metod kan bara vara en tillfällig lösning på problemet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man ändrar?

Nu när vi har tagit bort patronen kan vi byta den. Byte av patron bör dock utföras med beaktande av rekommendationer från specialister. Till exempel måste du byta patron för att ta hänsyn till enhetens kraft.

Dessutom, om bitarna ändras ganska ofta, är det bättre att använda snabbkopplingsalternativ, som är ganska enkla att dra ut, vilket på allvar kommer att påskynda arbetet. Du kan också välja en nyckelpatron. Men detta bör bara göras när diametern på bitarna eller borrarna är stor.

Bild
Bild

Om det koniska alternativet väljs bör dess egenskaper beaktas, vilka enligt GOST är markerade med markeringar från B7 till B45. Om patronen är tillverkad utomlands kommer märkningen att vara annorlunda. Det anges vanligtvis i tum.

Det ska sägas att olika skruvmejselpatroner skiljer sig från varandra i tråd, form, syfte och utseende. De är alla tillverkade av stål.

Om det är svårt att bestämma typen av klämma, är det bättre att konsultera en specialist. Annars kan driften av enheten bli opålitlig och felaktig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur repareras?

Det är inte alltid nödvändigt att omedelbart byta patron till en ny. Ibland kan elementära reparationer hjälpa till exempel när en skruvmejsel träffar. Låt oss överväga de viktigaste problemen och hur man åtgärdar dem. Till exempel har enheten fastnat. Detta händer på grund av att kammarna efter ett tag helt enkelt slutar komprimera. För att lösa problemet kan du använda ett av alternativen:

  • tryck på cylindern och slå den hårt mot ett träföremål;
  • kläm fast enheten i ett skruvstycke och kläm fast patronen med en gasnyckel, vila sedan skruvmejseln på någon yta och slå på den;
  • smörj chucken väl.

Ett annat vanligt problem är chuck spinning. En av anledningarna kan vara att tänderna på fixeringshylsan helt enkelt är slitna. Sedan ska du demontera kopplingen och, i stället för tänderna som har slitits av, göra hål, skruva sedan in skruvarna där och ta bort de delar som kommer att sticka ut med hjälp av nippers. Det återstår att byta patron.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tips för användning

Några tips om hur skruvmejseln fungerar korrekt är inte överflödiga, vilket kommer att förlänga hans liv avsevärt och säkerställa ett stabilt arbete:

  • skruvmejseln måste skyddas från vatten;
  • när du byter tillbehör måste du stänga av batteriet;
  • innan verktyget används måste det justeras;
  • om det inte används på länge, använd då och då en skruvmejsel för att ladda ur batteriet;
  • Det kommer inte att vara överflödigt att ha flera extrabatterier om det skulle gå sönder.
Bild
Bild

I allmänhet bör det sägas att demontering och byte av chucken i en skruvmejsel kan utföras av vilken man som helst, även som aldrig har haft erfarenhet av sådana verktyg, utan stora svårigheter.

Rekommenderad: