Hur Förvaras Morötter I Kylskåpet? Hur Bevarar Man Kokta Morötter Ordentligt? Hur Kan Du Förvara Så Att Det Inte Fläcker? Förvara Skalade Färska Morötter

Innehållsförteckning:

Video: Hur Förvaras Morötter I Kylskåpet? Hur Bevarar Man Kokta Morötter Ordentligt? Hur Kan Du Förvara Så Att Det Inte Fläcker? Förvara Skalade Färska Morötter

Video: Hur Förvaras Morötter I Kylskåpet? Hur Bevarar Man Kokta Morötter Ordentligt? Hur Kan Du Förvara Så Att Det Inte Fläcker? Förvara Skalade Färska Morötter
Video: Benefits of Carrots | Facts about Carrots | How to Peel & Store Carrots | Chef Kunal Kapur 2024, April
Hur Förvaras Morötter I Kylskåpet? Hur Bevarar Man Kokta Morötter Ordentligt? Hur Kan Du Förvara Så Att Det Inte Fläcker? Förvara Skalade Färska Morötter
Hur Förvaras Morötter I Kylskåpet? Hur Bevarar Man Kokta Morötter Ordentligt? Hur Kan Du Förvara Så Att Det Inte Fläcker? Förvara Skalade Färska Morötter
Anonim

Morötter är en av de hälsosammaste grönsakerna som finns. Den innehåller många oersättliga ämnen, liksom vitaminer som barn och vuxna behöver. Därför köps en sådan produkt ofta i stora mängder. Du måste dock inte bara kunna välja det utan också spara det korrekt. Ett alternativ är kylning . Detta är vad vi kommer att överväga i artikeln.

Bild
Bild

Träning

Det händer att i kylskåpet måste du lägga morötter från din egen sommarstuga. I detta fall måste den vara korrekt monterad. Så, skörden utförs före frost och topparna skärs av nästan helt och lämnar bara cirka 10 mm . Sådana rekommendationer gör att du kan hålla morötterna längre. Om du köpte en produkt i en butik måste du omedelbart ta bort den från förpackningen när du kommer hem. Topparna måste också trimmas, eftersom de med största sannolikhet kommer att finnas i butiks morötter. Endast de grönsaker som inte har deformationer läggs till förvaring. Sprickor, skurna ändar och liknande defekter är oacceptabla.

Bild
Bild

Du kan använda olika behållare för förvaring av förberedda morötter . Oftast tar hemmafruar vakuum- eller termopåsar för dessa ändamål, såväl som plastfolie. Vissa människor föredrar dock att lägga produkten i formar för bakning av deg, plastskålar.

Det är viktigt att behållaren är lufttät, inte tillåter luft att passera igenom och inte bildar kondens.

Bild
Bild

Det bör noteras att kylskåpet inte är det bästa stället för långvarig lagring av morötter. För mycket stora produktmängder är det bättre att välja en källare . Men om det inte finns tillräckligt med morötter är kylskåpet ganska acceptabelt. Så i flera månader är det bäst att lägga den i friskhetszonen. Temperaturen där varierar från 0 till +3 grader. I huvudfacket, där temperaturparametrarna ofta når 6 grader Celsius, kommer morötterna att ligga mindre. Och lagring i frysen kan räcka upp till ett år, förutsatt att produkten är korrekt bokmärkt.

Bild
Bild

Färsk förvaring

Färska morötter kan förvaras i kylskåp, men det rekommenderas att bearbeta produkten innan de läggs i kammaren. Många tenderar att tvätta sina grönsaker. Och detta förfarande har verkligen sina fördelar. Efter tvätt kan du se de minsta defekterna och deformationerna på morötterna, samt tvätta bort smutsen, som kan innehålla svampsporer, vilket leder till ruttning och förstörelse av grönsaker.

Det är dock värt att överväga att det kommer att vara möjligt att lagra sådana morötter utan att frysa under en kortare period än otvättade.

Bild
Bild

Om hållbarheten är kort, upp till 10 dagar, läggs de tvättade morötterna i en behållare fylld med kallt rent vatten . Därefter förseglas behållaren och placeras längst ned i kylkammaren. Behållaren måste öppnas varannan dag för att byta vatten.

Bild
Bild

Om du vill lagra grönsaker i en eller två månader måste du göra följande:

  • grönsaker är bra, men utan onödiga ansträngningar tvättas de i kallt vatten och tar bort smuts; bred sedan ut våffelhanddukar och vänta tills de torkat helt;
  • sedan läggs morötterna i kylen i 24 timmar, tas sedan ut och läggs i påsar, var och en kompletteras med en pappersservett som absorberar överflödig fukt;
  • det är också värt att släppa ut luft från påsarna i förväg, behållaren är ordentligt stängd och läggs sedan ut i friskhetszonen.
Bild
Bild

Otvättade morötter lagras ännu bättre. Grönsaker torkas av med en torr trasa, särskilt stora jordklumpar borstas. Lämna sedan på en mörk plats i 24 timmar för att torka rötterna. Därefter kan du välja flera lagringsmetoder:

  • förseglade polyetenpåsar, medan högst 5 morötter läggs i en påse;
  • plastfilm, och här är det redan bättre att ta 1 grönsak vardera;
  • papper fuktat från en sprayflaska (även 1 morot vardera);
  • plastbehållare.

Oavsett lagringsmetod som väljs, bör grönsaker också placeras i den nya zonen.

Bild
Bild

Viktigt: så att morötterna inte flabbar och tappar sin struktur måste de vara helt utan luft. Därför bör särskild uppmärksamhet ägnas åt högkvalitativa förpackningar.

Vissa hemmafruar föredrar att rengöra rotfrukterna i förväg innan de läggs i kylskåp . Skalade morötter kan också förvaras i kylan, men tiden blir ännu kortare än för tvättade morötter. Sådana rotfrukter kommer att hålla upp till en månad, och sedan om de läggs i en lufttät behållare av plast av livsmedelskvalitet.

Bild
Bild

Optioner

Det är ingen hemlighet att det finns många sätt att göra morotämnen. Om du inte hela tiden vill ägna dig åt tillverkning av en färsk produkt, bör du tänka på rätt förvaring av ämnena.

Kokt

Det är värt att vara förberedd på det faktum att kokta morötter inte kommer att ligga på länge, som i princip alla produkter som har genomgått värmebehandling. Men i flera dagar är det fullt möjligt att lägga det, och i vilken form som helst. Kokta morötter kan skalas eller lämnas i skalet, skärs i kuber eller cirklar . Beredda och kylda rotfrukter läggs i en plastbehållare och placeras i den övre delen av kylskåpet. Stäng inte locket ordentligt, annars kommer grönsakerna att ruttna.

Det finns ett annat alternativ för lagring av kokta morötter . Den läggs ut på en platt tallrik och täcks sedan med en handduk eller pappersservett fuktad med vatten. Sådana morötter kan ligga i flera dagar.

Det är viktigt att komma ihåg att om slem dyker upp på det, det vill säga att sådana grönsaker inte längre är möjliga.

Bild
Bild

Frysta

Det bästa sättet att bevara mat är att helt enkelt frysa in det genom att lägga det i frysen . Denna teknik är mycket bekväm, eftersom du kan spendera tid när du förbereder produkten och sedan få ut den lite under hela året och använda den för olika rätter. Det är värt att notera att med en liknande lagringsmetod förlorar grönsaker inte vitaminer, till skillnad från till exempel matlagning.

Grönsaker måste tvättas noggrant och skalas och sedan torkas innan de lagras . Därefter skärs rotfrukterna på vilket lämpligt sätt som helst: kuber, cirklar, sugrör, stjärnor. Den skurna produkten läggs i påsar och ser till att den inte ligger för hårt. Sedan släpps luften ut ur behållaren och fästs tätt.

Bild
Bild

Tips: Om du har tinat dina morötter, frys dem inte igen. En sådan produkt kommer inte längre att vara god. Därför är det bäst att göra många små, separata portioner.

Förutom hackade morötter kan du lagra hela rotfrukter . Huvudsaken är att de inte är för stora. De ska också tvättas och torkas väl innan de läggs i frysen.

Bild
Bild

Blancherad

Blanchering är ett förfarande där grönsaker utsätts för kokande vatten och sedan kallt vatten. Denna teknik gör att du kan förstöra bakterier på matens hårda yta på några sekunder. Dessutom förblir blancherade morötter alltid smakrika och ljusa.

Förfarandet utförs enligt följande:

  • rotfrukter tvättas och rengörs;
  • nedsänkt i kokande vatten i 180 sekunder;
  • dras ur vattnet är det bäst att ta en speciell sked eller durkslag för detta;
  • doppas i kall vätska i ett par minuter.

När grönsakerna har svalnat tas de ut ur behållaren och läggs omedelbart på en handduk, som måste läggas på ett bricka eller tjockt ark. Sedan placeras brickan tillsammans med allt dess innehåll i frysen i cirka 120-180 minuter. Efter denna tid avlägsnas de frysta morötterna från frysen, förpackade i utvalda behållare . Du kan lagra rotfrukter både i den övre delen av kylskåpet och i frysen.

Bild
Bild

Riven

Morötter kan rivas före lagring. Detta är bekvämt om du ofta gör sallader och soppor av denna produkt. Grönsaker tvättas noggrant och skalas och torkas sedan . Därefter gnids rotgrödan och läggs ut i separata högar för packning. Förbered behållare och fyll med morötter i portioner. Sedan lägger de allt i frysen i ett par timmar. Efter den tilldelade tiden avlägsnas de från kammaren, skakas ut och återförs tillbaka.

Det finns ett annat alternativ för hur man bevarar den rivna produkten . Du behöver plastfolie här. Grönsaken bereds på samma sätt som i den första utföringsformen och placeras sedan på filmen i en tät bana. Sedan rullar de upp som om de förbereder shawarma. Vridningens sidodelar fästs med tjocka trådar. Sedan läggs de i frysen. Efter ett par timmar tar de ut det och slår det väl med fingrarna så att morötterna inte håller ihop under frysprocessen.

Bild
Bild

Råd: om den rivna produkten behöver hållas färsk i bara ett par dagar är det inte nödvändigt att frysa den alls. För att göra detta, lägg grönsakerna på en tallrik, täck dem med en fuktad servett ovanpå och lägg dem sedan på de övre hyllorna på kylenheten.

Koreanska

Sådana ämnen hålls uteslutande stängda, annars kommer alla produkter från kylskåpet att vara mättade med doft. Glas- eller keramikfat passar här, locket ska vara tätt . Före användning ligger morötter i frysen och avfrostning bör göras längst ner i kylskåpet.

Bild
Bild

Användbara tips

Effektiva rekommendationer för förvaring av morötter i kylskåpet kommer att vara användbara för dem som är vana vid att skörda grönsaker för framtida bruk

  • Morötter passar bra med rödbetor. Därför kan dessa rotfrukter förvaras säkert tillsammans i lufttäta påsar.
  • Det är alltid värt att komma ihåg matens hållbarhet. Så, rivna eller kokta morötter kan inte lagras utan frys i mer än ett par dagar. Skalade rotfrukter kan ligga i en vecka, orenade, men tvättade - upp till 60 dagar. Grönsaker som inte har tvättats kan mycket väl behålla sitt utseende i 6 månader. Lagringsfuktigheten för grönsaker bör vara mellan 85 och 95 procent.
  • Rotfrukter lagras bara i behållare, det är förbjudet att vika dem precis så. I detta fall måste förpackningen vara helt förseglad.
  • Om kylskåpet behöver avfrostas, läggs morötterna på en kall plats för den här tiden.
  • Ibland händer det att det finns för många produkter eller ämnen. I det här fallet rekommenderas att du klistrar en klistermärke på påsen, så att du kan förstå exakt när grönsaken lagrades.
  • Håll morötter borta från andra livsmedel och blanda dem inte med färdigrätter. Det är särskilt farligt om det finns äpplen i närheten. De kommer att orsaka snabb förstörelse av rotgrödor.
  • Om du vill behålla morötterna längre bör du välja rätt sort. För ett långt bokmärke är medel-sena alternativ lämpliga, liksom de som har en lång form. Korta rötter lagras sämre.
  • Helt mogna morötter är det bästa valet. Om grönsaken är omogen kommer den att förstöra snart.

Rekommenderad: