Hur Förvaras Tomater? Förvaring I Kylskåp Hemma, Tomaternas Hållbarhet. Kan Tomater Förvaras Med äggplanter?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Förvaras Tomater? Förvaring I Kylskåp Hemma, Tomaternas Hållbarhet. Kan Tomater Förvaras Med äggplanter?

Video: Hur Förvaras Tomater? Förvaring I Kylskåp Hemma, Tomaternas Hållbarhet. Kan Tomater Förvaras Med äggplanter?
Video: Så förvarar du maten så den håller längre - Nyhetsmorgon (TV4) 2024, April
Hur Förvaras Tomater? Förvaring I Kylskåp Hemma, Tomaternas Hållbarhet. Kan Tomater Förvaras Med äggplanter?
Hur Förvaras Tomater? Förvaring I Kylskåp Hemma, Tomaternas Hållbarhet. Kan Tomater Förvaras Med äggplanter?
Anonim

Det är svårt att föreställa sig en vitaminsallad utan en utsökt saftig tomat. Denna grönsak passar bra med gurkor, sallad, ost, oliver. Den är också god i köttsallader. Tyvärr kan skördade tomater inte förvaras länge.

Många hemmafruar försöker förlänga sin hållbarhet. Artikeln kommer att diskutera hur man förvarar skörden hemma, hur man håller de skördade grönsakerna längre och hur man riktigt mognar gröna tomater.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lagringskrav

Tomater anses av många vara de mest utsökta frukterna, som används som en av ingredienserna i säsongens sallader, samt som ett tillägg till varma rätter. Med kallt väder börjar det bli svårare att hitta mogna frukter av hög kvalitet som är lämpliga för mat. De börjar försämras, ruttna och deras smakegenskaper försämras. Utan att uppfylla kraven kommer mogna frukter att kunna behålla sin presentation i flera dagar.

Vid lägre temperaturer, till exempel förvaring av grönsaker i kylskåp, kan tomater vara ätbara i 8-10 dagar. Deras hållbarhet kan förlängas till och med flera månader. Själva tomatsorten spelar en viktig roll för att bevara skörden. Vanligtvis är hybridsorter mindre mottagliga för sjukdomar, så de väljs vanligtvis för långtidsförvaring. För detta ändamål är det värt att använda inte bara hybrid, utan också mellansäsong och sena sorter.

Det finns vissa krav, vars uppfyllande gör att du kan bevara en utsökt grönsak under en längre period

  • När du lämnar grönsaker för förvaring är det nödvändigt att inspektera dem och ta bort prover med fläckar, mörkning, sprickor eller andra defekter … De måste vara hela och inte övermogna. Det är lämpligt att fokusera på omogna frukter.
  • Var noga med att upprätthålla den optimala temperaturregimen . Mognadsgraden spelar en viktig roll i detta.
  • Det är viktigt att rummet har bra ventilation .

Om du följer dessa enkla regler kan du hålla tomaterna i gott skick under lång tid. Det rekommenderas att plocka grönsaker på en torr, sval dag. Det är viktigt att på dem det fanns ingen dagg eller droppar kvar efter vattning. Det är bättre att plocka frukter med stjälkar, deras närvaro hjälper till att avsevärt förlänga hållbarheten … Du bör lägga ut grönsakerna med stjälken uppåt, det rekommenderas också att linda in spetsen med gaffatejp. Tack vare denna metod kommer tomater inte att tappa fukt, vilket kommer att påverka hållbarheten.

Det är oönskat att skjuta upp skörden, eftersom temperaturer under fem grader Celsius kommer att börja påverka frukterna negativt. Utanför busken kan tomater förbli gröna och börja ruttna snart.

Bild
Bild
Bild
Bild

Val av sittplats

För landsbygdsinvånare anses det inte vara ett problem att välja en plats att förvara grönsaker för vintern . Bekväma och rymliga källare hjälper dem med detta. I en sådan källare finns det en plats för pickles, beredningar, och det kommer också att vara möjligt att lägga lådor med grönsaker och frukt här.

Det kommer att bli mycket svårare att hitta en sådan zon i en stadslägenhet. Men du kan fortfarande hitta flera lämpliga platser.

  • Kylskåp … Grönsaker ska förvaras i kylskåp under lång tid, särskilt om de placeras i ett område med minimal kylning, till exempel en grönsaksbehållare och hyllor på dörrarna. Hemma i kylskåpet kommer grönsaker att kunna behålla sin presentation i 6-8 dagar. Innan du skickar grönsaker till kylskåpet ska de inte tvättas, de ska vara torra och rena. Det är bättre att inte stänga behållaren hermetiskt, annars kommer grödan att börja ruttna på grund av den fukt som har dykt upp inuti. Vid förvaring i kylskåpet bör man komma ihåg att tomater så småningom kommer att börja förlora sin karakteristiska behagliga doft, eftersom ämnen som ger tomater deras inneboende smak och lukt förstörs vid sådana temperaturförhållanden. För att delvis återställa smaken av grönsaker rekommenderas att ta ut dem i förväg så att de värms upp.
  • Skafferi … Om det finns ett bekvämt skafferi i rummet, som inte har uppvärmningsanordningar, kan grönsaker också förvaras här. För att göra detta läggs grödan i lådor eller andra behållare och lämnas.
  • Windowsill … För korttidsförvaring kan tomater lämnas på ett bord, fönsterbrädan eller annan yta med platt sida nedåt. Det är viktigt att detta område skyddas från direkt solljus. Inom 2-3 dagar kommer frukterna i ett lager att förbli välsmakande med sin karakteristiska doft. Om grönsakerna ännu inte är fullt mogna, rekommenderas det att sätta dem på fönsterbrädan och sedan flytta dem till kylskåpet.
  • Balkonger eller loggior . På hösten och vintern är uppvärmda balkonger och loggier lämpliga för lagring av grödor. Temperaturen där brukar ligga på cirka 10-20 grader Celsius. För bättre bevarande läggs grödan i ett lager och täcks med en tjock trasa så att starkt ljus inte faller på frukterna.
Bild
Bild
Bild
Bild

I avsaknad av ett skafferi, en isolerad balkong eller en loggia kan du helt enkelt lägga ut grödan på golvet . Under en garderob eller under en säng kan du hitta en lämplig plats att placera din gröda genom att lägga ut papper och lägga ut grönsakerna i ett lager. Det är nödvändigt att regelbundet kontrollera hur bra grönsakerna känns och deras säkerhet.

För bevarande av mogen frukt är det bättre att använda rena trelliserade lådor. De kan vara gjorda av trä, och plastalternativ är också lämpliga. Längst ner på dem ska ark med rent papper eller pergament läggas, sedan läggs tomater på basen. Det rekommenderas att överföra varje efterföljande rad med papper eller slå in tomater i den. Efter att ha lagt ut grönsakerna är det nödvändigt att hälla över sågspån eller torv. Med denna lagringsmetod kommer grönsaker att vara färska i flera månader. Det är viktigt att hålla en lämplig temperatur när du gör detta. Det bör inte överstiga 8-12 grader Celsius.

Det rekommenderas att förvara skördade tomater i rum där den optimala temperaturen hålls. Det regleras beroende på fruktens mognadsgrad:

  • den optimala temperaturen för lagring av gröna frukter är 12-15 grader;
  • för vita tomater är temperaturen 8-10 grader;
  • bruna tomater förvaras vid en temperatur på 4-6 grader, och för röda frukter anses en markering på 0-2 grader vara optimal.

Lagringstiden för en mogen gröda påverkas också av luftfuktigheten i rummet. Det bör inte överstiga 85-90%.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur håller man det längre?

För konservering använder de både grönsaker som köps i butiken och hemlagade tomater. Bokmärket förblir friskt längre om vissa krav uppfylls.

  • Det är nödvändigt att revidera skörden och sortera exemplaren, separat välja stora och mindre tomater . Stora frukter mognar längre, medan små frukter mognar helt.
  • Du bör också sortera skörden efter mognadsgraden, separera gröna exemplar från bruna och röda tomater , eftersom de tar olika tid att mogna. Övermogna grönsaker ska inte lämnas, de används omedelbart.
  • Det är bättre att inte hålla mogna och fullt mogna frukter i närheten av omogna .… Den eten som släpps ut av dem påverkar mognaden av de närliggande, därför är det bättre att ta bort mjuka och mogna tomater från lagringsplatsen omedelbart. Av samma anledning rekommenderas det inte att lämna skörden av äpplen och päron skördade på hösten bredvid tomater. Förvara dem inte tillsammans med äggplanter.
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan spara röda frukter fram till december och längre på olika sätt

  • Förvaring i vegetabilisk olja . Med denna metod måste du förbereda en ren, torr 3-liters burk. Sedan måste du börja förbereda grönsaker. De tvättas och doppas i en förberedd behållare. Olja hälls över arbetsstycket och täcker grönsakerna helt. Efter det täcks burken med ett lock och lägg åt sidan.
  • I saltlag . Med denna metod måste du göra en saltlake. För honom, blanda vatten, tillsätt salt med vinäger i förhållandet 8: 1: 1. Därefter läggs de beredda frukterna i en burk och hälls med en syra-saltlösning.
  • I ett vakuum . För skördsäkerheten används mogna spänstiga tomater, som läggs i glasburkar upp till axlarna. Ett litet ljus placeras inuti behållaren, men utan smakämnen, och eldas upp. Därefter måste du försiktigt sänka locket och rulla ihop det. Ljuset slocknar när allt syre brinner ut. Det är viktigt att den inte slocknar medan burken rullas ihop.
  • I en behållare med senap . Till skillnad från konventionell konservering kommer grönsaker framställda på detta sätt att hållas färska. Du måste ta en 3-liters burk, lägg ett lager senapspulver på botten, lägg en rad tomater. Sedan lägger de ett papper på det, häller en handfull senap. Så alternerande lager fylls behållaren till toppen. Senap tillsätts sist. Burken är täckt med ett lock och rullas ihop.
  • Saltning anses vara en beprövad metod . För att pickla grönsaker måste du sortera ut tomaterna och välja högkvalitativa mogna frukter, befria dem från stjälkarna. Övermogna exemplar måste väljas separat och skärs i bitar. Efter det måste du fylla behållaren med ett lager med 8-10 cm hackade tomater, tillsätt lite salt till dem, lägg sedan ett lager utvalda elastiska mogna tomater och strö över salt igen. Behållaren är helt fylld till toppen. Salt tillsätts sist. Behållaren är hermetiskt försluten och avsatt på en sval plats.
  • Genom att torka . Soltorkade tomater är en medelhavsdelikatess. Du kan torka dem naturligt och i ugnen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Att frysa tomater i frysen är ett bra sätt att bevara grödor. Under frysprocessen kommer produkten att behålla alla vitaminer och mineraler, så denna metod är också populär bland många hemmafruar.

För att frysa behöver du:

  • tvätta och torka grönsaker;
  • skär frukterna i skivor och lägg dem sedan på ett fat eller på en bricka;
  • täck dem med en film så att de inte börjar tappa fukt och absorberar främmande aromer;
  • lägg i frysen i 3-4 timmar;
  • ta ut ur frysen, vik ihop ringarna i en lämplig behållare eller påse och skicka tillbaka till kylan.

Det finns andra metoder för att frysa tomater. De kan lagras hela, skärs i bitar eller som en puré.

Bild
Bild
Bild
Bild

Var är det bästa stället att mogna gröna tomater?

För långtidsförvaring är det bättre att välja omogna tomater. Det rekommenderas att ta bort gröna frukter från busken så sent som möjligt, till exempel i oktober. För konservering måste grönsaker förpackas i tunt papper . I detta fall är det lämpligt att välja inte transparent papper eller pergament, utan svarta ark. De inslagna frukterna lindas och läggs ut i ventilerade lådor, och inte glömmer att varva raderna med sågspån eller halm.

Sådana ämnen rekommenderas att förvaras på välventilerade torra och mörka platser vid en temperatur på +10 grader . Under gynnsamma förhållanden mognar grönsakerna gradvis, så värdinnorna kommer att kunna glädja sina gäster med en sallad med mogna tomater till nyåret.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användbara tips

Råd från erfarna hemmafruar hjälper till att bevara presentationen av tomaterna, deras doft och smak

  • För att förlänga hållbarheten och döda bakterier , omedelbart innan du lägger grönsaker i lådor, rekommenderas att behandla dem med apotekssprit och sedan torka dem.
  • Tvätta inte dina grödor genom att skicka det till ett bokmärke.
  • För bättre hållbarhet kan tomater vara behandla med en lösning av borsyra (0,3%) eller en svag lösning av kaliumpermanganat .
  • Ta inte bort stjälken , dess närvaro kommer att förlänga bevarandet. De sprider tomaterna med stjälken uppåt så att den känsliga skorpan nära den inte spricker, vilket kommer att skada grödan.
  • Grönsaker läggs ut i lådor i ett lager så att de inte spricker under vikten.

Grödan bör kontrolleras regelbundet. När röta uppstår måste sjuka frukter tas bort omedelbart för att inte infektera friska. Det finns många sätt och platser att lagra gröna och mogna tomater, så att du kan njuta av dessa läckra grönsaker nästan året runt.

Rekommenderad: