Skruvmejselnitfäste: Välj En Adapter För Gängade Nitar Och Muttrar För En Skruvmejsel

Innehållsförteckning:

Video: Skruvmejselnitfäste: Välj En Adapter För Gängade Nitar Och Muttrar För En Skruvmejsel

Video: Skruvmejselnitfäste: Välj En Adapter För Gängade Nitar Och Muttrar För En Skruvmejsel
Video: Cordless rivet adapter JD-M10A blind rivet nut installation 2024, Maj
Skruvmejselnitfäste: Välj En Adapter För Gängade Nitar Och Muttrar För En Skruvmejsel
Skruvmejselnitfäste: Välj En Adapter För Gängade Nitar Och Muttrar För En Skruvmejsel
Anonim

Nitningsfästet för skruvmejseln är ett bekvämt komplement till elverktygets standardutrustning. Med dess hjälp kan du säkerställa snabb och högkvalitativ installation av nitar på hushållsartiklar eller vid installation av metallkonstruktioner. En enhet med en klämma är monterad i en standardchuck på ett handhållet elverktyg. Till skillnad från en inte för billig nitare är munstycket relativt billigt, du kan variera beroende på vilken typ av fästelement som används. Läs om kriterierna för att välja en adapter för gängade nitar och muttrar för en skruvmejsel i artikeln.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett industriellt tillverkat nitmunstycke för en skruvmejsel används för att fixa olika extra enheter på metallytan, fästa delar till varandra. Produktens huvudsyfte är dess användning i:

  • montering av möbelkonstruktioner;
  • bilreparationsarbeten;
  • installation av luftkonditionerings- och ventilationssystem.

Huvudsyfte

Beroende på funktionalitet kan nitar klara fixeringselement med olika diametrar. De är lämpliga för de flesta sladdlösa och nätdrivna skruvmejselpatroner med en driftspänning på 10, 8 volt och ett vridmoment på 11 Nm. När du väljer och köper bör du vara uppmärksam på den standardstorlek som nitar stödjer. De mest populära är M6, M8, M10. För arbete under särskilt svåra förhållanden är det värt att skaffa sig inte bara raka, utan också vinklade munstycken.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Alla tillbehör avsedda för montering av nitar med en skruvmejsel är lämpliga för arbete med metallavrivning, drag- och gängade element. Dessa typer av fästelement har en viss klassificering.

  1. Efter kantens form . Sidan kan vara isolerad eller standard, ha en utökad yta eller en avsmalnande kant. Allt beror på de specifika användningsvillkoren och produktens egenskaper.
  2. Med standardstorlekar . Nitens diameter och längd kan ha olika parametrar. Först och främst är det nödvändigt att se till att hålets storlek i delarna matchar anslutningselementets diameter.
  3. Genom materialval . Koppar, stål, aluminium, rostfritt - valet är tillräckligt stort. Allt beror på produktens driftförhållanden och ett antal andra indikatorer.
  4. Med flaring metod . Gängade element anses vara avtagbara, de tillåter, om det behövs, att separera delar utan mycket ansträngning. Blindnitar är antingen drag- eller avrivbara nitar, de är snabba och enkla att installera.
Bild
Bild

Efter att ha bestämt vilka typer av fästelement blir det mycket lättare att välja ett nitmunstycke för en skruvmejsel.

Funktionsprincip

När du väljer en nitfäste ska du vara uppmärksam på hur den fästs. För att produkten ska fungera framgångsrikt är det nödvändigt att kontrollera överensstämmelse med standardstorlekarna på adaptersätet och själva niten. Om de matchar kan du fortsätta att installera munstycket. För att göra detta placeras det i sexkant på patronen, bakåtläget slås på i skruvmejseln och samtidigt hålls klämman med en nyckel.

Efter det kan du sätta in en nit i hålet och vrida skruvmejseln till direkt rotation åt höger . Munstycket pressas ordentligt mot huvudet på produkten som ska installeras. Rotationen utförs tills kantvalsningen är klar. Det kommer att rapporteras med ett klick som låter ganska karakteristiskt. Efter det roterar axeln igen bakåt i några sekunder (tills stången tas bort från munstycket). Adaptern är klar att användas igen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man en gängad mutterarmatur?

Nitningsfästet, som är avsett för installation på en skruvmejsel för muttrar med gängad anslutning, är inriktat på applikationen vid sammanfogning av plåtmaterial. Det är bekvämt för installation av staket och tak, där det är omöjligt att skapa ett tillräckligt antal trådar på andra sätt. Bland alla tillgängliga alternativ anses professionella modeller vara de mest relevanta. Utbudet av standardstorlekar för hushållsnit är oftast begränsat av indikatorer M2-M4.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Handlingsprincipen är också viktig . Oftast, för gängade muttrar, väljs alternativ med installation av en nit genom att skruva den längs den gängade kanalen. Dessutom finns det en variant med en translationell verkan av stången, som introducerar produkten i tråden. När du väljer ett munstycke måste du vara uppmärksam på mjukheten i det material som det är avsett för. Alternativ för icke-järnmetaller klarar inte stålkonstruktioner.

Bild
Bild

Prestanda krävs för drift

En speciell nitspets för en skruvmejsel måste ha följande uppsättning egenskaper:

  • anpassningsbarhet för att arbeta med element av olika längder (i genomsnitt varierar denna indikator från 100 till 200 mm);
  • tillträde till arbete med material (det finns alternativ för mjuka legeringar och hårt stål);
  • motsvarande diameter på niten som ska installeras (kan variera i intervallet M2, 5-10);
  • optimal kroppstyp (helmetall eller kombinerad, med polymerinkluderingar, lättare);
  • korrekt fastsättning av adaptern (vanligtvis är den enhetlig för skruvmejselhuvudets standardsäte).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Skruvmejseln själv måste också uppfylla vissa krav. Den måste ha en omvänd funktion. Driftspänningen ska vara upp till 14,4V. Möjligheten att montera munstycket direkt inuti axelns sexkant hjälper till att underlätta arbetet. Utrustningen i sig visar sig vara mindre och mer funktionell.

Hur väljer jag en adapter?

När du väljer en adapter bör du vara uppmärksam på dess svanselement, som kommer att monteras i chucken på den elektriska skruvmejseln. Om det här fästet inte matchar måste du installera en extra adapter. Universella modeller tillverkas huvudsakligen av europeiska och asiatiska tillverkare. Bland de mest populära märkena är Absolute, Rivedrill i praktiska enhetliga fodral som inte tynger chucken på elverktyget. Typ av drivenhet spelar ingen roll - även pneumatiska modeller kommer framgångsrikt att uppfylla sina uppgifter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den obligatoriska leveransuppsättningen måste innehålla en speciell nyckel som fixerar chucken i ett stationärt läge under reversibel rotation . Absolute producerar nitar i form av fästen, lämpliga för installation av gängade och draganslutningar. Om du köper varor från andra märken är det bättre att klargöra kompatibiliteten i förväg.

Vårdfunktioner

För att det valda nitarmunstycket ska behålla sin prestanda under lång tid är det värt att uppmärksamma dess noggranna vård. Underhållsprocessen omfattar ett antal aktiviteter.

  1. Det är viktigt att noggrant ta bort alla kvarvarande nitar från bitkroppen efter varje operation.
  2. Periodisk smörjning av området för tryckbackarna som används vid munstyckets konstruktion bör utföras för att förhindra deras accelererade slitage.
  3. Nivån på slitage måste studeras för att fastställa klämningsenhetens lämplighet för vidare användning. Vid slipning av metall minskar fästningens tillförlitlighet.
  4. Vid första användning, rengör produkten noggrant från konserveringsfett. Detta är nödvändigt för att förhindra att stammen på den använda niten fastnar inuti chuckstrukturen.

Korrekt skötsel förlänger adapterens livslängd. Dessutom är det absolut nödvändigt att studera de ytterligare rekommendationer som tillverkaren tillhandahåller i passet till en specifik modell.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett korrekt valt nitmunstycke kommer att avsevärt diversifiera funktionaliteten hos en vanlig hushållsskruvmejsel. Med dess hjälp kan du göra läxor eller utföra enkla uppgifter på webbplatsen. En sådan ytterligare enhet är billig, medan den helt täcker behoven hos en icke-professionell mästare i ett specialiserat verktyg.

Rekommenderad: