Däckbräda (39 Bilder): Skillnaden Från Terrassbrädan, Ett Bräde Av Tall, Termoaska Och WPC. Vad Det är? Installation Och Typer Av Fästelement, Mått

Innehållsförteckning:

Video: Däckbräda (39 Bilder): Skillnaden Från Terrassbrädan, Ett Bräde Av Tall, Termoaska Och WPC. Vad Det är? Installation Och Typer Av Fästelement, Mått

Video: Däckbräda (39 Bilder): Skillnaden Från Terrassbrädan, Ett Bräde Av Tall, Termoaska Och WPC. Vad Det är? Installation Och Typer Av Fästelement, Mått
Video: When Do I Use Nails vs. Screws? | DIY Basics 2024, April
Däckbräda (39 Bilder): Skillnaden Från Terrassbrädan, Ett Bräde Av Tall, Termoaska Och WPC. Vad Det är? Installation Och Typer Av Fästelement, Mått
Däckbräda (39 Bilder): Skillnaden Från Terrassbrädan, Ett Bräde Av Tall, Termoaska Och WPC. Vad Det är? Installation Och Typer Av Fästelement, Mått
Anonim

Numera är däckskiva ett mycket populärt material som ofta används som ett attraktivt och praktiskt golv. En sådan beläggning kännetecknas av en hög styrka, fuktbeständighet och en halkfri yta. I den här artikeln kommer vi att lära oss allt om däckbrädan och dess funktioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Innan du överväger alla funktioner och egenskaper hos ett däckbräda är det lämpligt att förstå vad det är. Det är ett praktiskt och robust material av naturligt ursprung, som oftast används för installation i lusthus, bastur och bad . Ofta kan sådana beläggningar hittas runt pooler eller konstgjorda reservoarer. Faktum är att under sådana förhållanden kommer däckbrädan inte att deformeras eller kollapsa, och det är säkert att gå på den.

Modernt däckmaterial kännetecknas av det faktum att det har en mycket snygg, helt rak yta . Det är trevligt (ur taktil synvinkel) och ser väldigt estetiskt tilltalande ut. Materialet i fråga har också blivit mycket populärt på grund av sitt attraktiva utseende. Däckbrädan ser estetiskt tilltalande och dyr ut. Det representeras av exemplar med olika dimensionella parametrar. De är gjorda av olika träslag, som alla har sina egna särdrag och egenskaper. De övervägda beläggningarna skiljer sig inte bara i längd, utan också i bredd och jämn tjocklek.

Vissa dimensioner av sådant material måste väljas i enlighet med specifikationerna för dess vidare användning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är skillnaden från vanliga och terrassbrädor?

Många människor, som väljer ett däcköverdrag av hög kvalitet, ställer en rimlig fråga: hur skiljer det sig från standard- och terrassbrädor? Här bör du genast märka att materialet i fråga är tillverkat med en helt slät och jämn yta, och samma däckskiva är gjord av wellpapp, halkskydd . Detta är en av de viktigaste skillnaderna mellan dessa material. Terrassbrädan skiljer sig genom att den har ventilationsöppningar-spår i den nedre delen. I däcket finns speciella avfasningar på kanterna från framsidan. Det är svårt att säga vilket material som är bättre: däck eller däckbräda.

Ur säkerhetssynpunkt visar sig terrassen vara mer attraktiv än en jämn och platt däckmodifiering . Bland skillnaderna är det också värt att notera den olika produktionstekniken. Processen att göra "palubniks" skiljer sig i många avseenden från andra material av denna typ. Däckbeläggningen är i många avseenden överlägsen den vanliga, vanliga plankan. Materialet i fråga är mer hållbart, slitstarkt och estetiskt tilltalande.

En enkel bräda lockar lite uppmärksamhet, särskilt utan lämplig dekorativ behandling. Detsamma kan inte sägas om de rika däckbeläggningarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Klasser och sorter

Innan du går till en specialaffär för att köpa en kvalitetsdäckbräda är det viktigt att förstå vilka betyg och klasser den är indelad i. Materialet i varje kategori har sina egna prestandaegenskaper och funktioner som måste beaktas. Det finns 2 huvudklasser av moderna däckplankor.

Klass "extra" (på ett annat sätt kallas denna klass "elit") . Denna kategori innehåller kvalitetsbrädor utan knutar på ytan."Extra" -klassmaterial kan skryta med oklanderlig kvalitet, så de köps ofta när man bygger mycket dyra elitstrukturer. De övervägda beläggningarna är gjorda av lärk av högsta kvalitet, därför är kostnaden för dem motsvarande hög.

Bild
Bild

Primaklass . Däckplankor i denna klass är billigare än premiumartiklar. Samtidigt kännetecknas det av hög kvalitet, men ibland kan du fortfarande se 1-2 knop. I sällsynta fall kan små skillnader i brädornas färger märkas.

Bild
Bild

Låt oss bo på premiumklassen "extra". Det är också indelat i flera ytterligare sorter. Låt oss lära känna dem bättre.

Betyg A ". Vi pratar om ett material som har ett litet antal knop per 1 meter. Vanligtvis överstiger deras antal inte 1-2. I en sats kan det vara skillnad på färgerna på flera brädor.

Bild
Bild

Betyg "B ". Däckbräda av angiven kvalitet möjliggör cirka 2-3 knop på en löpmeter. Ibland finns det hartsfickor som inte har läckt ut. Totalt för 2,5 m av produkten finns det inte mer än 1-3 små sprickor.

Bild
Bild

Betyg "C ". Sådana beläggningar kännetecknas av utförande av låg kvalitet. På sådana brädor finns det defekter i form av knutar, genom sprickor, små marker och till och med blått. Däckplankor som tillhör klass "C" används oftast för de strukturer som planeras kompletteras med beklädnadsmaterial i framtiden.

Bild
Bild

Variety "AB ". Däckbräda av angiven kvalitet tillåter förekomst av 1 sammanväxt knut, ett par levande sådana, en hartsficka och sprickor (är inte igenom) på 1 löpmeter.

Bild
Bild

Variation "VS ". Material av denna kvalitet tillåter förekomst av ojämna hartsfickor, sprickor från torksprickor. Ofta på brädorna kan du se små områden med blå och mindre mekanisk skada.

De kategorier som däckbrädan är indelade i måste beaktas när du väljer det ideala materialet för vissa ändamål. Bara på detta sätt kommer du inte att misstas med ett köp och kommer inte att bli besviken över kvaliteten och skicket på träbeläggningar.

Bild
Bild

Material (redigera)

En kvalitetsdäckbräda är gjord av olika material. Varje alternativ har sina egna fördelar och applikationsfunktioner. Låt oss titta närmare på de olika modifieringarna av det aktuella materialet.

Naturligt trä

Däckbräda av naturligt trä är särskilt populärt idag. Olika träslag används vid tillverkning av sådana beläggningar.

Tall . Tallskivor är utbredda. Materialen förfaller inte, de är inte mottagliga för svampbildning och kännetecknas av en låg värmeledningsförmåga. Tallbrädor har en karakteristisk gyllene nyans, avger en behaglig naturlig doft och är miljövänliga. Om du tillhandahåller det beskrivna materialet med rätt tilläggsbehandling kan de hålla mycket länge.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ek . Ekskivor av hög kvalitet erhålls med hög kvalitet och rikedom. De är inte rädda för atmosfäriska influenser; med tiden förlorar ekskivan inte sina ursprungliga egenskaper. Eken är tillräckligt hållbar, kräver inte ytterligare målning. Det är miljövänligt och helt säkert för människors hälsa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Teak . Till salu kan du också hitta brädor av teak. Sådana material är inte rädda för någon atmosfärisk påverkan, de utsätts inte för ruttnande, utseende av svamp. Dessutom har teakplankor ett mycket attraktivt utseende och avger en fantastiskt trevlig doft.

Bild
Bild
Bild
Bild

Aska . Askprodukter har börjat användas relativt nyligen. De är mindre hållbara än ek, men under yttre påverkan spricker de fortfarande inte, krymper inte. Huvudskillnaden mellan de övervägda beläggningarna är en uttalad träig konsistens som har en svagt gulaktig nyans. Det är billigare än ek.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bland fans av högkvalitativa och sällsynta däckfinisher är exemplar tillverkade av tropiskt trä mycket populära. Sådana beläggningar kan se mycket mer spektakulära och rikare ut än alternativ från samma nålar. Bland de eleganta exotikerna utmärker sig särskilt brädor av massaranduba. Högstyrka, ljusresistenta material erhålls från denna ras.

En däckbräda av kumaru -trä kan också skryta med utmärkta prestandaegenskaper . Den har en karakteristisk gyllene nyans med rödaktiga ådror. Produkter tillverkade av lowro är pålitliga och hållbara.

Bild
Bild
Bild
Bild

WPC

Numera är både naturliga och konstgjorda däckfinisher efterfrågade. Idag kan du hitta en modern version av detta material, tillverkat på polymerbasis. Sammansättningen av sådana brädor innehåller trä blandat med speciella monomerer, som sedan polymeriseras och kombineras med trä under extruderingsprocessen.

Man tror att produkter tillverkade av WPC inte är sämre i sina egenskaper än naturliga exemplar och till och med keramiska plattor . Träpolymerkomposit är annorlunda.

WPC -material kan läggas på en förberedd bas med antingen en söm eller en sömlös metod (tornspår - på detta sätt kan ett laminat eller parkettskiva läggas).

Bild
Bild
Bild
Bild

Termiskt modifierat trä

Däckplankor är också gjorda av speciellt termiskt modifierat trä. Värmebehandling av olika träslag innebär exponering för höga temperaturer från 160 till 250 grader. Därefter kommer naturmaterialet säkert att bli mycket hållbart, starkt och slitstarkt. Resultatet är beläggningar som inte är sämre i kvalitet än samma ek.

Däckbeläggningar av termoaska kommer till exempel inte att attackeras av trädskadegörare . Materialet har en avundsvärd brandsäkerhet. Sådana brädor ruttnar inte och kan hålla i många år. De har ett mycket attraktivt utseende.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Som nämnts ovan finns däckbeläggningar i olika längder, bredder och tjocklekar. Vissa mått på däckbrädan måste väljas utifrån de syften för vilka detta material köps. Tjockleken på de övervägda beläggningarna kan vara 25, 28, 30, 32, 35, 40, 45 mm . Bredden på brädorna varierar också och kan vara från 90 till 140 mm, och längden är från 2, 5 till 5, 1 m.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningar

Numera är beläggningen i fråga ett av de mest populära och efterfrågade materialen. Den används för en mängd olika ändamål:

  • ofta är sådan beklädnad installerad i lusthus;
  • däckbräda är en utmärkt lösning för att ordna en veranda eller terrass;
  • materialet i fråga ser bra ut när det läggs ordentligt i en lägenhet, nämligen på en balkong eller loggia;
  • mycket ofta kan "palubniks" ses i en bastu, ett badhus eller i ett ångbad;
  • ofta används en däckbräda när du ordnar området runt poolen (det används ofta för att dekorera en uteplats);
  • sådana beläggningar är också lämpliga för att ordna trädgårdsvägar;
  • kan användas på gångvägar;
  • ofta läggs golvbrädor av materialet i fråga inuti bostadslokaler, till exempel i köket eller i badrummet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Däckplankor kan köpas inte bara för golvet, utan också för ytterligare montering på väggen . Dessa beläggningar ser bra ut både på gatan och direkt inuti. De kan användas för att dekorera trappor, trappor, trottoarer.

Som du kan se används denna träbeklädnad i en mängd olika applikationer. Materialet har bevisat sig väl, därför anskaffas det med en avundsvärd frekvens.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Välj rätt däckbräda. Fundera över vad du behöver vara uppmärksam på för att vara nöjd med ditt köp.

  • Inledningsvis måste köparen bestämma för vilket syfte han vill köpa träbeläggningar. Många andra viktiga kriterier kommer att bero på detta, enligt vilket det kommer att vara nödvändigt att välja ett material.
  • Fundera över vilken färg du är mest intresserad av. Brädorna presenteras i ett stort spektrum av färger. Till salu hittar du exemplar med en uttalad trästruktur, mörka och ljusa beläggningar. Du kan välja den bästa produkten för alla förhållanden.
  • Bestäm materialets klass. Ovan beskrivs i vilka kategorier däckbrädan är uppdelad. Hitta produkter som uppfyller dina kvalitetskrav och designkrav. Glöm inte att produkterna i premiumkategorin, även om de är av högsta kvalitet, är ganska dyra.
  • Det är viktigt att bestämma rätt dimensioner för däckplankan. Och även här kommer allt att bero på var exakt du planerade att lägga den. Du kan rådgöra med en säljassistent som hjälper dig att hitta produkter med optimala parametrar.
  • Var uppmärksam på att brädorna är av hög kvalitet, inte har några allvarliga defekter, spår av mögel och rutt. Sådana brister är mycket allvarliga - du bör inte köpa brädor med dem.
  • Det finns många typer av däckbrädor. Många av dem producerar stora framstående varumärken. Försök att bara prioritera märkesvaror av god kvalitet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Installationsteknik

Om du köpte ett däckbräda måste du ta hand om dess korrekta installation. Tänk på installationstekniken för detta material.

  • Först måste du börja förbereda basen innan du lägger brädorna. Det är nödvändigt att tampa platsen där golvbeläggningen ska installeras. Acklimatisering av skivmaterial kommer att krävas.
  • Detta följs av installationen av fördröjningen. De måste vara korrekt monterade vinkelrätt mot golvbrädorna. Mellan fördröjningarna bör mellanrum på 40 till 70 cm lämnas baserat på deras tjocklek. Innan golv måste materialet täckas med speciella antiseptiska föreningar (skyddande impregnering är lämplig). Ändarna smörjs med vax för att undvika sprickbildning.
  • Därefter installeras själva däckskivan. Vid fastsättning av golvbrädorna till stockarna finns minst 4 cm kvar mellan dem och marken för ventilation.
  • Fästelement vid läggning av brädor kan vara stängda eller öppna. Om en öppen metod används, försänkas de självgängande skruvarna inuti trädelarna med hjälp av en skruvmejsel.
  • Om du vill fästa beläggningarna på ett stängt sätt måste alla fästelement lämnas under brädorna. Då är golven helt släta och snygga.
  • Däckplankor kan läggas diagonalt eller vertikalt. Enligt det klassiska schemat är locken fixerade vinkelrätt mot lagarna.
  • Efter installationen (eller innan den) rekommenderas att täcka skivan med antiseptika eller vattenbaserad, polyuretan, latexfärg - alla alternativ är lämpliga.

Rekommenderad: