Trädgårdstomtar (42 Foton): Från Cement Och Betong, Från Gips Och Andra Tomtar Till Landet. Hur Man Gör Figurer Med Egna Händer I En Mästarklass?

Innehållsförteckning:

Video: Trädgårdstomtar (42 Foton): Från Cement Och Betong, Från Gips Och Andra Tomtar Till Landet. Hur Man Gör Figurer Med Egna Händer I En Mästarklass?

Video: Trädgårdstomtar (42 Foton): Från Cement Och Betong, Från Gips Och Andra Tomtar Till Landet. Hur Man Gör Figurer Med Egna Händer I En Mästarklass?
Video: Jaktstart och afterhunt! 2024, April
Trädgårdstomtar (42 Foton): Från Cement Och Betong, Från Gips Och Andra Tomtar Till Landet. Hur Man Gör Figurer Med Egna Händer I En Mästarklass?
Trädgårdstomtar (42 Foton): Från Cement Och Betong, Från Gips Och Andra Tomtar Till Landet. Hur Man Gör Figurer Med Egna Händer I En Mästarklass?
Anonim

En av de mest populära trädgårdsdekorationerna är statyett av en trädgårdsnom . Som regel kostar ett sådant dekorativt element inte mycket pengar, men det säljs överallt och på kortast möjliga tid ger webbplatsen en speciell glädje.

Bild
Bild

Ursprungshistoria

Trädgårdstomtar - dekorativa figurer som används i landskapsdesign uppträdde ursprungligen i Tyskland och Italien på 1800 -talet och "spreds" sedan gradvis över världen. Man tror att den första av dem skapades av Philip Griebel 1872 . En keramikfigur i en spetsig röd keps och med ett vitt skägg symboliserade försvararen, därför installerades den vid dörren till huset. År 1874 sattes produktionen av tomtar igång. Sedan dess har efterfrågan på en sådan trädgårdsdekoration ökat och sedan minskat kraftigt.

Till och med olika rörelser mot trädgårdsnissarna har bildats: vissa människor anser att figurerna är en manifestation av dålig smak och filistinism, medan andra är farliga föremål som stjäl själen hos levande mytiska varelser.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är dem?

Du kan placera alla tomtar i trädgården eller på bakgården, men det är viktigt att komma ihåg att dekorativa element måste vara gjorda av samma material som föremålen bredvid de ligger.

För trädgårdsdekoration är både de enklaste figurerna och varelserna med ytterligare "tillbehör" lämpliga: med en lykta, en vagn, en spade eller i overaller.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Trä

Träfigurer är en mångsidig lösning inom landskapsdesign. Trots att en sådan trädgårdsnom inte alltid ser ljus ut passar den bra i nästan vilken stil som helst. Materialet, bekvämt för arbete, är föremål för till och med en nybörjare, som låter dig skapa ett liknande dekorativt element själv. Starka arter är mest lämpliga för arbete, till exempel ek eller lärk, varifrån pålitliga och hållbara produkter erhålls. För att förlänga livslängden och skydda mot mögel torkas träet först, varefter det behandlas med ett antiseptiskt och fuktresistent lack . När du gör en niss själv kan du också dekorera den med grenar, drivved, sågsnitt, lövverk eller mossa.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sten

Trots den höga kostnaden för stentomtar väljer många ägare av sommarstugor dem på grund av estetiken och hållbarheten hos dekorativa element. Stenfiguren kommer att hålla i decennier utan att ens behöva föras inomhus under vintermånaderna . Det bör dock endast köpas när det redan finns andra element gjorda av samma material på territoriet. För att fullborda det dekorativa elementet rekommenderas det att strö grå eller flerfärgade stenstenar bredvid.

Bild
Bild
Bild
Bild

Polystone

En stor gnome gjord av polystone (konststen) ser väldigt realistisk ut och glädjer sina ägare länge, utan att spricka eller deformeras när väderförhållandena ändras. Detta material är baserat på stenflis, som ytterligare kombineras med akrylharts. De starka figurerna som bildas efter att blandningen har stelnat är lätta, men mycket pålitliga . Ämnen kan till och med formas till komplexa former, och själva figuren kan förses med miniatyrdetaljer. Förresten, ett intressant beslut blir att köpa en lampa i form av en polystone -gnome.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Gips

Gipstomtar är särskilt populära på grund av sitt låga pris. Tyvärr kan de inte skryta med driftstiden och drabbas ofta av mekaniska skador . När du gör ett sådant element själv bör du komma ihåg att figuren bearbetas med sandpapper innan du målar. Ett specialverktyg kommer också att krävas för att dekorera små delar. Som regel räcker en gipsnom bara för en säsong.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Betong

Betongnisser är mycket hållbara, men de kan inte skryta med nåd. Du kan skapa sådana dekorativa element själv med hjälp av en lämplig lösning och former.

Bild
Bild
Bild
Bild

Halmtak

Halmgargar erhålls enligt följande: från tätt vriden halm skapas enskilda delar, som sedan ansluts till varandra.

Övrig

En trädgårdsnom kan tillverkas av gips, plywood eller till och med skum . Vissa hantverkare designar dekorativa element från tillgängliga föremål till hands. Plastfigurer ser väldigt attraktiva ut, men de håller inte särskilt länge. En gnome av gjuten metall kan tyckas för oförskämd för vissa, men den kommer att pågå i många år. Minus detta alternativ kallas också behovet av att ta hand om materialet, inklusive skydd mot rost.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Var ska man lägga?

I princip kan trädgårdstomtar placeras på en personlig tomt på absolut vilken plats som helst. Figurerna kommer att se bra ut bredvid eller precis i rabatterna, på sidorna av stenvägar, bredvid flätade staket eller huvudportar. Du kan också placera dem på en veranda, nära en dekorativ damm, nära ett lusthus eller till och med vid ingången till ett växthus. Det viktigaste när du köper tomtar för ett sommarboende är att se till att de passar in i den befintliga designen … Ett klassiskt landskap kräver användning av inredning i alla enhetliga färgscheman, men rosa eller vinröda figurer är mer lämpliga för en romantisk miljö.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Country- och Provence -stilar innebär användning av trä, medan Art Nouveau låter dig experimentera med betong, metall och marmor.

En användbar tumregel är att placera tomtar så att inte mer än en skulptur syns från varje utsiktspunkt . Dessutom bör landskapsdesignens symmetri betonas av samma typ av objekt. Om trädgårdstomtens område är stort, är det bättre att välja en stor inredning, och miniatyrfigurer är mer lämpliga för ett litet antal tunnland. Om nissens höjd överstiger en meter är det bättre att placera den på en separat plats. Förresten, just en sådan trädgårdsinredning gör att du kan dölja en hake, en ventil eller något annat fult föremål som inte kan bli av med.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man det själv?

Med enkla mästarklasser kan du skapa hantverk från nästan alla material med egna händer . Till exempel, genom att följa instruktionerna steg för steg, kan du göra en mycket söt gnome av cement. För arbete är det nödvändigt att förbereda inte bara själva cementmorteln, utan också en kvinnas hela strumpa, en gammal tröja, ärmar och ett tunt elastiskt band. Det är bekvämare att fixa vissa element med PVA -lim. I det första steget framställs cementmurbruk, för vilket cement och sand i förhållandet 1: 3 kombineras med vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ämnet omrörs, sedan ska det hällas i en strumpa så att en långsträckt droppe bildas. Ett litet utskott skapas i mitten av strumpan, som fixeras med ett elastiskt band för att bilda varelsen. Arbetsstycket måste torka ut under dagen, för vilket det ska fixeras på ett sådant sätt att den nedre delen av droppen behåller sin form. Det färdiga arbetsstycket frigörs från strumpan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att tomten ska ha en hatt måste du knyta tröja ärmen med ett rep, blötlägga den med en blandning av lim och vatten och sedan fixa den på varelsens huvud. En våt bit av tjockt cement fixeras under tomten, som med hjälp av ett specialverktyg formas till skägg och mustasch.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I slutändan kan hantverket dekoreras och lackeras.

Bild
Bild
Bild
Bild

På liknande sätt skapas en trädgårdsnom av gips . För att arbeta i detta fall krävs grundmaterial, lim och en form av önskad storlek. Det är bättre att måla figuren med vattentäta färger och sedan dessutom lacka. Först och främst, enligt instruktionerna, skapas en gipslösning, och för större styrka rekommenderas att lägga till lite lim på den. Blanketten fylls i hälften, varefter du måste vänta en kort paus. Om det bildas bubblor på ämnets yta, räcker det med att knacka på formen för att bli av med dem. Häll resterna av gipslösning i formen, ytan jämnas ut och den framtida gnomen får torka naturligt. Den färdiga produkten målas och lackeras.

Rekommenderad: