Konstgräs (64 Bilder): Plastgräsgolv Och Utsikt. Hur Man Lägger En Gräsmatta På Landet Med Egna Händer? Recensioner

Innehållsförteckning:

Video: Konstgräs (64 Bilder): Plastgräsgolv Och Utsikt. Hur Man Lägger En Gräsmatta På Landet Med Egna Händer? Recensioner

Video: Konstgräs (64 Bilder): Plastgräsgolv Och Utsikt. Hur Man Lägger En Gräsmatta På Landet Med Egna Händer? Recensioner
Video: Mälarturf AB - Anläggning och skötsel av färdig gräsmatta 2024, April
Konstgräs (64 Bilder): Plastgräsgolv Och Utsikt. Hur Man Lägger En Gräsmatta På Landet Med Egna Händer? Recensioner
Konstgräs (64 Bilder): Plastgräsgolv Och Utsikt. Hur Man Lägger En Gräsmatta På Landet Med Egna Händer? Recensioner
Anonim

Hela tiden ansågs en välskött grön matta på en personlig tomt vara en prydnad, som inte har tappat sin relevans för denna dag. Dessutom har de senaste åren allt fler börjat bryta gröna gräsmattor för utomhusaktiviteter, som inte bara ser estetiskt tilltalande ut, utan också har en helande effekt. På grund av markens egenskaper i vissa områden är det inte alltid möjligt att så gräsmatta. Och konstgräs i sådana fall är ett bra alternativ, vilket också har sina för- och nackdelar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Den otvivelaktiga fördelen är den långa livslängden för konstgräsplanen, som med korrekt installation och underhåll kommer att vara cirka 10 år. Samtidigt, efter att ha spenderat det en gång, behöver du inte spendera tid och pengar årligen på att eliminera skalliga fläckar om de bildas. När det gäller vården är det begränsat till avlägsnande av ogräs i tid (tills de har vuxit och inte har spillt frön) . Ibland under regniga somrar med kraftiga vindbyar kan rengöring med dammsugare och tvättmedel med borste krävas. Konstgjorda gräsmattor är tillräckligt frostbeständiga för att kunna översvämmas med vatten under hårda vintrar och användas som skridskobana

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Nackdelarna inkluderar en ganska snabb uppvärmning av beläggningen i solen, vilket under en särskilt varm sommar kan orsaka utsläpp av toxiner som är osäkra för människor. På konstgräs, under påverkan av fukt, multiplicerar mikrober snabbt, vilket kan komma in i människokroppen (om det finns ett öppet djupt sår) . Med korrekt installation och drift kommer gräsmattan att hålla inte längre än 10 år, och om du inte följer instruktionerna och användningsreglerna måste den dyra beläggningen bytas tidigare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid extrem förorening kommer det ibland att vara nödvändigt att anstränga sig för att städa upp konstgräset . Men, i jämförelse med naturligt gräs, krävs inte periodisk vattning. Det finns många fördelar och nackdelar, men det finns tillfällen då ett konstgräs är det enda möjliga sättet att anlägga ett territorium.

Bild
Bild
Bild
Bild

När används den?

Konstgräs är oumbärligt om det inte finns något sätt att odla naturgräs. Detta kan bero på jordens egenskaper (när lera eller sand dominerar i den). Dessutom är lerjord benägen för snabb nedtrampning (när gropar bildas under påverkan av vissa laster), vilket inte bara komplicerar landskapsarkitektur utan också ser oestetiskt ut. I dessa fall uppfinnarna av konstgräsplanen för att lägga ett metallgaller under en rulle med gräs, vilket avsevärt minskar trycket på marken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns tillfällen då behovet av att designa en grön gräsmatta uppstod på ett tidigare cementerat territorium, vilket också kommer att spara energi och pengar . Det är mycket billigare att lägga ett konstgräs på cement eller betong, särskilt eftersom lådan inte behövs, snarare än att försöka ta bort den befintliga beläggningen. Dessutom kan den enda möjligheten att plantera grönska med konstgräs vara en händelse i samband med brist på solljus.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Och i sådana fall pratar vi inte bara om en separat skuggsida på platsen, utan om hela regioner där det saknas värme (till exempel Sibirien). I sådana regioner har naturligt gräs inte tid att glädjas med sin skönhet under lång tid, eftersom värmen kommer sent och kylan kommer tidigt . När det gäller platser där allt är i ordning med varmt väder, innan du köper en gräsmatta, bör du studera alla tillgängliga sorter, vilket med rätt val kommer att avsevärt förlänga operationen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter

Konstgräs i rullar produceras. Beroende på syftet kan fiberns höjd på substratet variera från 10 till 60 mm. Själva högen, som liknar en mängd olika korta sedger, är gjord av syntetfibrer: polyeten (halvfylld och icke-fylld), polypropen (fylld).

Rullar produceras i enlighet med följande parametrar: remsans bredd kan vara från 0,4 till 4 m, längden - 2 m, gräsmattans höjd beror på fiberns höjd . Om det behövs kan du själv klippa remsorna av önskad storlek.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ursprungligen utvecklades en sådan syntetisk yta för utomhusaktiviteter . Men nyligen har en plastmatta alltmer använts i landet, där stigar kan användas för att dekorera avståndet mellan sängarna. Du kan lägga dem på betonggolvet nära poolen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Konstgjorda gräsmattor, när det gäller funktionalitet, är huvudsakligen indelade i två typer

  1. Används som dekorativ beläggning (icke-fyllande).
  2. Används som en täckning på territoriet avsett för aktiv tidsfördriv (halvfylld och icke sovande).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den första sorten kännetecknas av tufft och tätt, jämnt färgat gräs. Gräsmattor i den andra gruppen har ganska mjukt gräs, färgens nyans varierar från ljust till mörkt, vilket imiterar en naturlig täckning. Dekorativa gräsmattor används på gården, på terrassen.

När det gäller gräsmattor för idrottsplaner måste valet göras utifrån gräsets längd . För fotbolls- och rugbybanor är gräs lämpligt där gräsets längd är 60 mm, för volleybollplaner - 15-20 mm, för tennisbanor - 6-10 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt läggningsmetoden är gräsmattor indelade i följande typer:

  • halvfylld;
  • osaltad;
  • fyllning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Halvfylld

Den har hög slitstyrka, därför används den oftast för att täcka lekplatser. En halvfylld gräsmatta gjordes av polyetenfiber, som presenteras ganska sällan, luckorna är täckta med kvartssand, vilket ökar beläggningens hållfasthet.

Tack vare polyetylenunderlaget är gräsmattan mjuk, vilket minimerar smärtan vid ett fall.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Omättad

Ofyllda gräsmattor är de beläggningar, vars gräs är svårt att skilja från naturliga, eftersom det är gjort av tunna polyetenfibrer. Den används för att dekorera små områden där frekvent gång och kraftig aktivitet inte tillhandahålls, eftersom beläggningen kännetecknas av snabb slitstyrka . På grund av det låga slitstyrkan är beläggningens pris lågt, vilket gör det möjligt att använda det på ett ganska stort område.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Återfyllning

Tillverkad av polypropen, vilket gör omslaget både det tuffaste och det mest hållbara. Den är installerad på platser med en stor koncentration av människor med en ganska hög belastning (fotbollsplaner, rugbyplaner). Ytterligare styrka uppnås på grund av att luckorna mellan grässtråna är täckta med kvartssand blandat med gummigranuler, blandningen ingår.

Tack vare kombinationen av sand och gummigranulat anses gräsmattan vara den säkraste, vilket eliminerar möjligheten att klippa från gräsets villi när den faller.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nyanser av val

Innan du köper bör det noteras att tillverkare, för att förlänga produktens livslängd, delar upp dem, beroende på användningsorten, i två grupper:

  • för trädgård;
  • för platser där det finns ett tak (pool under taket, etc.).
Bild
Bild
Bild
Bild

För att välja rätt gräsmatta måste du ta hänsyn till denna faktor, eftersom det påverkar slitstyrkan avsevärt . Gräsmattor som är konstruerade för att motstå fukt kommer inte att bli blöta vid kraftiga regn, eftersom de är gjorda på ett sådant sätt att överflödig fukt genast går ner i marken. Och gräsmattor som inte är utformade för detta kommer snart att bli oanvändbara på grund av stillastående vatten.

Dessutom, när det inte var möjligt att uppnå ett enhetligt plant område, rekommenderas det att välja ett lock med tjockt gräs, vilket döljer mindre skillnader.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer konstgräs bör du inte bara styras av priset. Annars kan du köpa en falsk kvalitet av låg kvalitet, som efter de första frosten snabbt kommer att spricka och bli oanvändbar. Och det är också viktigt att be butikerna om dokument på gräsmattan, vilket är ett bevis på kvalitet och säkerhet. De utländska märkena Condor, Daily Grass, Green Grass har testats av användare och tid . Produkterna från den inhemska tillverkaren Optilon är inte sämre i kvalitet. Skillnaden kommer bara att ligga i priset.

Bild
Bild

Hur läggs det rätt?

Huvudregeln för att lägga en gräsmatta med egna händer är att noggrant förbereda jorden, medan allt arbete måste utföras i torrt väder. Jordberedning handlar om mer än att jämna ut och ta bort ogräs. Om jorden på platsen är tillräckligt lerig, med dålig fuktöverföring, bör du ta hand om att installera ett dräneringssystem . För detta läggs ett speciellt membran på marken, vilket gör att fukt kan passera igenom. Ovanifrån strös den med krossad sten, på vilken underlaget läggs, och gräsmattan läggs på den i tur och ordning. I vissa fall kan du begränsa dig till att gräva grävningar runt omkretsen av platsen, som är fyllda med spillror och strö med jord.

I regioner där jorden innehåller tillräckligt stora sandblandningar är det omöjligt att undvika att använda ett speciellt metallgaller, vilket förhindrar uppkomst av hål under påverkan av tunga belastningar på jorden. Om det område där konstgräsgolvet ska läggas är betong, kan du omedelbart börja lägga remsorna . Om plantagen är asfalterad, är det nödvändigt att jämna ut ytan medan du tar bort allt ogräs innan du fixar det till marken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Experter rekommenderar att jorden behandlas med en speciell lösning för att förhindra att ogräs uppträder innan du lägger gräsmattan. Remsorna av den rullade gräsmattan sprider sig i längd och överlappar varandra, vilket gör att de kan uteslutas under användning. För installation bör man vara noga med följande verktyg.

  1. En kniv med ett skarpt och robust blad.
  2. Spatel, tändernas höjd måste vara minst 3 mm.
  3. Spade, kratta och hård kvast.
  4. Vibrerande spade eller handrulle för packning.
  5. Hammare och stift för icke-betongbas och pluggar, perforator för betong.
  6. Gummiborste för att ta bort limrester och måttband.
  7. Dockningstejp, som är belagd med lim, för fixering av remsorna.
  8. Gräsmatta för bildande av stigar. Dess användning beror på jordens skick: det behövs inte på en betongbas. Om basen är asfalterad bör du ta hand om dess förvärv.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Så snart jorden är klar lägger vi gräsmattorna klippta till önskad storlek på den . Detta måste göras genom att lägga över en remsa på en annan med cirka 1,5 cm. Det är nödvändigt att skära av lagren jämnt, annars kommer det att orsaka veck. Av samma anledning ska du inte skynda dig att fixa beläggningen, och efter att ha lagt den, låt den ligga i 12 timmar så att den räcker ut.

Bild
Bild

Sedan fortsätter vi med att fixa, vilket vi gör med lim eller häftklamrar . Täck remsornas leder med anslutningsband, vars bredd varierar från 25 till 30 cm. Tejpen fästs också på limet, varefter det är nödvändigt att gå med en handrulle för bättre fixering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är lämpligt att fixa gräsmattan med en speciell kant runt omkretsen, annars kan den försvinna från lasterna. Gränsen är också fixerad med lim. Arbetet som påbörjas med att lägga gräsmattan bör inte läggas på bakbrännaren, annars kommer fixeringen av limmet på grund av ett eventuellt temperaturfall att vara ojämnt, vilket också kommer att orsaka blåsbildning eller till och med periodisk flagning.

Den sista handen är att fylla gräsmattan med sand eller en speciell granulator (om gräsmattan är fylld eller halvfylld) . Den exakta kornstorleken anges i instruktionerna för den valda gräsmattan. Efter allt arbete är det nödvändigt att kamma gräsmattan med en kratta, ta bort rester av lim och sand.

Bild
Bild

Hur kan du annars använda den?

Med utvecklingen av konst relaterad till design av bostadslokaler används konstgräs allt mer i interiören. Det ser original ut som en inredning på väggen - både på balkongen och i ett rum inrett enligt alla regler för den snövita skandinaviska stilen, som identifierar sambandet med naturen . I skickliga händer kommer delar av konstgräs att bli ett oumbärligt material vid tillverkning av toppfigurer (buskfigur) både för sommarstugor och för att dekorera en lägenhet. Topian i rummet är inte bara en dekoration, den är också utrustad med magiska egenskaper (lockar pengar, om det är ett myntträd, etc.).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ibland blir det nödvändigt att använda konstgräs som golv i akvarier där sköldpaddor förvaras . Detta beror på det faktum att vissa husdjur gillar att flytta akvarieutrustning (till exempel stenar) på natten, vilket skapar ett obehagligt slipljud. Gräsmattan används också som akvariumdekoration, vilket enligt användarnas uppfattning skapar mycket besvär, eftersom all akvariumslam sitter i gräset. Utanför staden, staket eller murar i lusthus, är verandor gjorda med rullat gräs, vilket ger en speciell charm.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Översyn av kundrecensioner

Enligt kundrecensioner, främst sommarboende, har konstgjorda gräsmattor fler fördelar än nackdelar. Plusserna inkluderar sådana stunder.

  • Tillräckligt hög frostbeständighet.
  • Beläggningen kräver inte, som naturligt gräs, regelbundet och ansträngande underhåll.
  • Med rätt installation, när du spenderar den, kan du njuta av en grön gräsmatta nästan året runt.
  • När du går barfota har de mjuka fibrerna i en halvtäckt gräsmatta en god massageeffekt, vilket är förhindrande av flatfotbildning hos barn.
  • Konstgräs är det enda sättet att uppnå landskapsarkitektur där naturligt gräs inte växer.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Nackdelarna inkluderar höga kostnader . I genomsnitt är detta från 500 till 1200 per kvadratmeter. Användare noterar att billiga gräsmattemodeller avger en skarp och obehaglig lukt under en ganska varm sommar. Området som är täckt med syntetfibrer tillåter dig inte att njuta av livet på landet - det saknar doften av färskt gräs.

Rekommenderad: