Björkbrädor: Kantade Och Okantade Brädor Av Karelsk Björk, Torra Och Våta, Deras Användning För Golv Och Andra Områden

Innehållsförteckning:

Video: Björkbrädor: Kantade Och Okantade Brädor Av Karelsk Björk, Torra Och Våta, Deras Användning För Golv Och Andra Områden

Video: Björkbrädor: Kantade Och Okantade Brädor Av Karelsk Björk, Torra Och Våta, Deras Användning För Golv Och Andra Områden
Video: Björk - Bra Att Veta Om Björken, Björkar & Björklöv (Betula) | AlterHedens 2024, April
Björkbrädor: Kantade Och Okantade Brädor Av Karelsk Björk, Torra Och Våta, Deras Användning För Golv Och Andra Områden
Björkbrädor: Kantade Och Okantade Brädor Av Karelsk Björk, Torra Och Våta, Deras Användning För Golv Och Andra Områden
Anonim

Björk är en av de vanligaste trädarterna, som ofta används inom avverkningsindustrin. Denna popularitet beror inte bara på den imponerande fördelningen av de biologiska arterna på Rysslands territorium, utan också på de många positiva egenskaperna hos det erhållna materialet. Björkbrädor kan dock inte anses vara universella, så låt oss undersöka alla deras funktioner innan du köper.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Alla ryska säljare som erbjuder ett brett utbud av sågade trävaror måste också ha björkbrädor i sitt sortiment. Deras obligatoriska närvaro i prislistan beror på den stora efterfrågan på sådant material, och efterfrågan orsakas i sin tur av massan av fördelar med detta träd. Här är de viktigaste.

  • Björkved har en ganska hög hårdhet , ger i denna indikator endast till de erkända ledarna - bok och ek. Dess yta är inte benägen att deformeras även under betydande påfrestningar, och den är förvisso mer tillförlitlig än billig tall och besläktade arter.
  • Björk är vacker inte bara ute, utan också inuti . Detta träd kännetecknas av en uttalad enhetlighet i strukturen och en fräsch, saftig färg, som förknippas med hemmakomfort. Förutom sina praktiska egenskaper är sådant trä av intresse för designers och helt enkelt som ett vackert efterbehandlingsmaterial.
  • Till skillnad från många andra raser böjer färsk björk sig bra och har förmågan att behålla sin förvärvade form efter torkning. Med tanke på detta används det mycket aktivt vid tillverkning av möbler, eftersom ett sådant arbetsstycke inte behöver klippas eller sågas - det tar önskad form utan att skada fibrerna.
  • Att arbeta med björkplankor är relativt enkelt - de är ganska formbara och rekommenderas som ett introduktionsmaterial för nybörjare. Du kan också bearbeta dem hemma.
  • Med ett stort antal beskrivna fördelar är björk inte alls en dyr ras . - med tanke på det faktum att det i vårt land växer överallt, kan du köpa det ganska billigt.
Bild
Bild

Tyvärr är björkbrädor fortfarande inte perfekta, för annars skulle de helt enkelt vara obestridda. … Sådant trä bör inte användas i en situation där några av dess uppenbara nackdelar kan bli särskilt uppenbara.

  • Björkbrädorna torkar mycket långsamt men vid första tillfället absorberar de fukt från den atmosfäriska luften. Konstant komprimering och expansion leder till det faktum att virket spricker och ganska snabbt - tyvärr kan ingen impregnering lösa detta problem. Med tanke på detta används inte björkbrädor alls ute - detta material är enbart för internt bruk.
  • Eftersom själva materialet hela tiden skapar hög luftfuktighet , det är inte förvånande att den är mer benägen att ruttna än några av sina konkurrenter. Om du "gissar" att använda björk på en plats där det redan är problem med fukt, kommer det att göra dig besviken omedelbart och beslutsamt.
  • På grund av det specifika förhållandet mellan björkved och fukt , den måste torkas med den strängaste tekniken. Detta kan endast tillhandahållas av de tillverkare som har varit på marknaden länge och har rykte om sig att vara ansvariga. Det är mycket oönskat att ta trä från en okänd leverantör - felaktigt torkade brädor är benägna att spricka och godtycklig deformation.

Separat är det värt att notera att den mest kända och dyraste versionen av ovannämnda virke är karelskt björktimmer . Det är inte förgäves att denna sort är dyrare - den är, i praktiska termer, bättre än det "vanliga" utseendet, och även ur estetisk synvinkel är den framme på grund av sin rosa nyans och atypiska konsistens.

Styrkan hos den karelska sorten gör den till ett utmärkt byggmaterial.

Bild
Bild

Översikt av arter

Nästan alla kända timmer som bara kan vara användbara inomhus är gjorda av torrt och hyvlat björkträ. Samtidigt, eftersom vi talar om brädor, är det mest korrekt att klassificera dem i kantade och okantade.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Trim

När det gäller beskärning antar björkkantade brädor samma produktionsprocess som ett liknande material från andra träslag. Den viktigaste skillnaden observeras i torkningsprocessen, eftersom, som vi minns, björkbrädor kategoriskt inte vill ge överflödig fukt. För att uppnå en fukthalt på 12%, vilket anses vara idealiskt för ett material, måste du i bästa fall vänta en och en halv vecka, i värsta fall kan denna period lätt fördubblas … Samtidigt är kareliskt björkved fortfarande nära status till elitsorter av trä - möbler och golvbeläggningar av högsta kvalitet produceras av det.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Golvbrädor från alla typer av björk har blivit utbredda på grund av rekommendationen att använda dem som mantel för varma golv. Samtidigt utvärderar hantverkare vanligtvis sådant material inte som "utmärkt", men på en solid fyra och anledningen till detta är tendensen att deformera produkten under förhållanden med hög luftfuktighet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För konstruktion av ett golv från en björkbräda måste virket först slipas och sedan lackeras. Det bästa sättet att fästa anses vara att landa på självgängande skruvar, som i sin tur skruvas fast på trä stockar. Fördelen med kantade björkplankor är att den som golv passar perfekt in i både klassiska och moderna designstilar.

Bild
Bild

Oskadad

Okantade björkbrädor är mindre vanliga på grund av materialets särdrag . Faktum är att obearbetat virke oftast används för dekorativ beklädnad av väggar och tak, men björk som sådan kan inte användas varken för utvändig dekoration eller för inredning där det är hög luftfuktighet. Därför är björk irrelevant i bad och bastur - de rum där plankfinish faktiskt är typiskt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningar

Trots björkträets betydande hårdhet är brädor från denna art ganska enkla att skära, så nästan allt som kan göras i en snickeriverkstad är gjord av dem.

Bild
Bild

Ofta används sådant trä för produktion av olika konsthantverk, men bara under förutsättning att produkten är liten eller består av många små delar - på detta sätt minskar sannolikheten för deformation. Av denna anledning blir björkved ofta råvara för montering av paneler, men varje detalj måste skäras noggrant, slipas noggrant och förvaras i varm olja i flera timmar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Nästan alla inhemska möbler av medelklass av värde är tillverkade av plywood baserat på björk, medan materialet vanligtvis späds ut med något annat trä för att åtminstone något minska björkens tendens att ruttna.

Bild
Bild

Trots tillämpningsområdet, som verkar vara relativt smalt på grund av att det inte kan komma i kontakt med fukt, är headset i form av väggar, lådor, byråer och dörrar, stolar och bord, trappsteg och till och med köksapparater gjorda av björkbrädor, vilket tyder på att björken inte är så ömtålig.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Björkmöbler är också högt värderade av den anledningen att träet i detta träd, som är det lättaste bland alla sina "kollegor", är perfekt anpassat för att anta någon annans nyans , tack vare vilket de genom hennes ansträngningar ofta imiterar dyrare träslag och det visar sig mycket mer naturligt än någon spånskiva och MDF.

Björk i en eller annan form används också mycket intensivt för tillverkning av golvbeläggningar . Det kan vara både klassiska kantade brädor och parkett (inklusive massivt trä), och till och med laminat. Trots oro för denna träslag noterar många experter: topplagrets högkvalitativa prestanda gör att du kan räkna med en betydande livslängd för produkten.

Bild
Bild

Avfall efter trimning av björkplankor kan användas för tillverkning av ett antal andra material . Björk är ganska lämplig för tillverkning av träpellets och cellulosa, faner och plywood, möbelskivor och pyrolysbriketter. Även rundvirke kan användas för att producera insatser, gruvställ, olika burstolpar och hästvagnar. Genom att inse skörheten i denna typ av björkprodukter och vara redo att byta ut dem regelbundet kan skidor, yxor och knivhandtag också tillverkas av björk.

Rekommenderad: