Träborrset: Forstner Fjäderborrar. Översikt över Kronmodeller Och Regler För Val Av Borrmaskiner För Olika ändamål

Innehållsförteckning:

Video: Träborrset: Forstner Fjäderborrar. Översikt över Kronmodeller Och Regler För Val Av Borrmaskiner För Olika ändamål

Video: Träborrset: Forstner Fjäderborrar. Översikt över Kronmodeller Och Regler För Val Av Borrmaskiner För Olika ändamål
Video: en borr för alla olika material 2024, Mars
Träborrset: Forstner Fjäderborrar. Översikt över Kronmodeller Och Regler För Val Av Borrmaskiner För Olika ändamål
Träborrset: Forstner Fjäderborrar. Översikt över Kronmodeller Och Regler För Val Av Borrmaskiner För Olika ändamål
Anonim

Borrning av trä är det förfarande som krävs i nästan varje reparations-, konstruktionsprocess. Det viktigaste är att få en borr av god kvalitet.

Bild
Bild

Särdrag

När man köper en modern borr blir konsumenten också ägare till en uppsättning träborrar. Vanligtvis är det samma produkter, som kännetecknas av olika längder och diametrar. Antalet objekt i en uppsättning kan vara olika, ofta finns det 8 stycken. Setet innehåller alltid en spiralanordning, som kännetecknas av en diameter på 3 till 52 millimeter. Ett kvalitetsverktyg har en skarp kant. Det förhindrar glidning vid arbete.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Borrar med en diameter på 10 mm är utrustade med en sexkant, så att det inte blir någon vridning under proceduren. Användaren bör också vara medveten om antalet varv under borrningen som motsvarar maskinens diameter. När du arbetar med hårt material, för ett verktyg som kännetecknas av en diameter på 16-25 mm, är det värt att följa 500 varv. Ökning av hastigheten är endast möjlig när du arbetar med mjuka stenar.

Längden på en borr i trä beror direkt på dess diameter . Det finns inga produkter som är långa och tunna.

Bild
Bild

Ju tunnare borren är, desto kortare är den, annars kan den gå sönder. Produkter av hög kvalitet måste skärpas perfekt, tack vare detta kan deformationer under arbetet undvikas.

Var och en av borrmodellerna i uppsättningen har ett specifikt syfte för en viss bergart. När du arbetar med massivt trä, till exempel ek, al, cederträ, är det värt att använda en 20 mm borr.

Bild
Bild

Olika sorter

För högkvalitativ borrning i trä måste du välja rätt borr. För närvarande kan användaren välja mellan flera typer av produkter.

Kronad . Huvudsyftet med denna typ av borr är processen att skära igenom hål som kan ge en optimal sittyta för uttaget. Redskap som har en diameter på upp till 65 millimeter är vanligtvis utrustade med en skaft med en diameter på 19 mm. För stora exemplar har fästelementen en diameter på 32 mm. Antalet tandade segment av ringen påverkas av bitens storlek för verktyget, vanligtvis är det 2-16 tänder. Borren har funnit sin användning vid bildandet av rena snitt, som kännetecknas av slätheten hos spårens inre del. I slutet av arbetsflödet behöver användaren inte göra förbättringar eller ta bort grader.

Användningen av kronringar förkortar arbetsflödet och ökar dess kvalitet. Borrningen utförs utan damm, buller och arbetsprocessen är bekväm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fjädrar . Denna typ av enhet kan kallas en kompromiss, eftersom den kännetecknas av optimal vikt och samtidigt gör ett hål med en stor diameter. Borrningsförfarandet i detta fall utförs med hjälp av en "fjäder", som har önskad diameter vid stångens ände. Den moderna marknaden erbjuder armaturer med en diameter på 10-55 mm. Nackdelen med en sådan produkt är bristen på uttag för chips, så arbetsflödet för produktion av djupa hål är svårt. Pennborrar har funnit sin tillämpning i borrskivor av liten tjocklek, fiberboard, spånskiva. För detta ändamål utförs frigöring av enheter som har en längd på 15-20 cm.

För att dessa enheter ska sitta stadigt i chucken är produkterna utrustade med sexkantiga skaft. En sådan borr anses vara ett lämpligt alternativ för att göra ett hål för dörrlås.

Bild
Bild

Forstner . Denna typ av borr är avsedd för exakt borrning av blindhål med olika diametrar på ett grunt djup. Dessa armaturer är tillverkade av stål och är också utrustade med hårdmetallinsatser för att öka livslängden och produktiviteten. Skären skär genom fibrerna vid hålkanten innan huvudbladet sjunker ner i träet. Chipping sker inte i denna procedur. Det resulterande hålet har släta väggar och en platt botten.

Dessa enheter är användbara för att göra hål för doppning av ljusstakar, installera gångjärn för möbler.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Huvudregeln vid val av borr för trä bygger på att den ska ha en struktur som är hårdare än ytan som ska bearbetas. För borrning av trä kan du använda den enklaste fixturen, som är tillverkad av hållbart stål. När du köper en produkt är det också värt att ta hänsyn till vilken typ av arbete som utförs. Verktygets dimensioner påverkas också av massan av materialet som arbetet utförs på. Ju mer den senare väger, desto längre och kraftfullare bör borren vara.

Hemma har borrar funnit sin användning, som kännetecknas av en diameter på högst 12 mm . Och det är också värt att komma ihåg att specificiteten av det utförda arbetet påverkar borrens diameter. När du köper borrar, glöm inte deras funktionalitet. Detta kan verifieras genom att borra ett litet hål i träet. När du väljer en uppsättning borrar för trä måste du vara uppmärksam på armaturernas utseende.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Produktens goda kvalitet bevisas av frånvaron av repor, flis och defekter.

Färgen på produkterna indikerar vissa föroreningar i metallen . Till exempel, om borrarna är gula, indikerar detta närvaron av titandioxid, vilket bidrar till armaturernas långa livslängd. Grå ytborrar innehåller aluminiumlegeringar, de är vanligtvis engångsbruk och används för tunt trä. De starkaste är svartborrade borrar, som kan användas vid arbete med barrträ.

Rekommenderad: