Gräsmatta: Hur Man Väljer Gräsmatta? Vilken är Den Bästa Formeln För Gräsmatta?

Innehållsförteckning:

Video: Gräsmatta: Hur Man Väljer Gräsmatta? Vilken är Den Bästa Formeln För Gräsmatta?

Video: Gräsmatta: Hur Man Väljer Gräsmatta? Vilken är Den Bästa Formeln För Gräsmatta?
Video: Allt du behöver veta om robotgräsklippare och lite till 2024, April
Gräsmatta: Hur Man Väljer Gräsmatta? Vilken är Den Bästa Formeln För Gräsmatta?
Gräsmatta: Hur Man Väljer Gräsmatta? Vilken är Den Bästa Formeln För Gräsmatta?
Anonim

Den täta, ljusgröna gräsmattan på den personliga tomten har alltid varit en dekoration av territoriet. För att uppnå detta resultat behöver du inte bara bra frön och deras korrekta läggning - en viktig roll i odlingen av gräsmatta spelas också av jordens kvalitet. Eftersom marken där prydnadsgräset växer, till skillnad från den där andra grödor odlas, inte kan lossas med jämna mellanrum och rota toppdressing, måste det ha vissa egenskaper för att säkra grödans fulla tillväxt efter groning.

Bild
Bild

Karakteristisk

Det är känt att idag används inte bara gräsgräsfrön utan också den så kallade rullgräsmattan. När du lägger en rullgräsmatta behöver du inte oroa dig för valet av jord, eftersom det groda gräset med jorden som är nödvändigt för dess tillväxt redan finns i form av en rulle . Det är önskvärt att jorden som rullen kommer att spridas på ska innehålla minst 50% svart jord och 25% vardera av sand och torv.

Vidare är det bara att begära och förstöra ogräs av hög kvalitet på din webbplats, varefter gräsmattorna helt enkelt sprids över det territorium som tilldelats dem. Marken för odling av gräsmatta kräver lite mer krångel. Den perfekta bördiga jorden för dem är en kombination i olika proportioner av sand, jord, torv . En sådan komposition har en genomsnittlig densitet och porositet hos jorden, vilket ger god permeabilitet för både fukt och solljus.

I en mark som bildas på detta sätt bör det inte finnas någon ökad surhet, som vid behov kan uppnås med deoxideringsmedel (dolomitmjöl). Förutom, det är värt att ta hand om matning med en bra näringstillgång (fluor, kalcium, kväve).

Om det inte finns någon erfarenhet av bildandet av det nödvändiga substratet eller möjlighet att köpa en färdig produkt (hela ytan på det tilldelade området bör täckas med det), enligt erfarna amatörträdgårdsmästare, är det bästa alternativet för odling av gräsmatta är det översta lagret av åkermark där vete, råg och andra spannmål.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer av kompositioner

Om jorden av någon anledning bildas för odling av gräsgräsfrön oberoende, rekommenderar agronomer att använda vissa kompositioner som är lämpliga för odling. Du bör tänka på att köpa sådana kompositioner om din webbplats har lerjord eller jord med ett överdrivet innehåll av sand, vilket gör det omöjligt att odla gräsmatta.

Sammansättning nr 1:

  • 50% deoxiderat torv;
  • cirka 40% grov sand;
  • cirka 20% svart jord, lera eller sapropel.

Sammansättning nr 2:

  • 40% deoxiderad eller låglands torv;
  • 40% torvjord;
  • 20% sand.

Sammansättning nr 3:

  • cirka 90% bördig ler;
  • ca 10% sand.

När du planerar en gräsmatta måste du tänka på att för att odla en gräsmatta måste du tillhandahålla cirka 20 cm av ett bördigt lager (för en rullgräsmatta räcker det med 10 cm) och för att lägga en gräsmatta för aktiv aktivitet, skiktet ska vara minst 40 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förbereda jorden för plantering

Processen att förbereda jorden för plantering beror på själva jorden. Det finns följande sorter.

  • Ler-sandig . Det kännetecknas av ett nästan lika innehåll av sand och lera. Det är ganska smuligt, bara lera representeras av klumpar.
  • Sandig lera . Den har en homogen komposition, men när den pressas klumpar den ihop sig tätt.
  • Ler jord . Denna sort känns lätt igen på de djupa sprickorna och klumparna som uppstår vid torkning.
  • Humus . Den har en djup svart färg och en uttalad lukt.

Bland de presenterade sorterna kommer minsta krångel och kostnad att vara med humus, eftersom detta fortfarande är bördig mark. Men på grund av den ökade surheten, som ogräs älskar så mycket, är det omöjligt att odla gräsmatta på det utan någon förberedelse (varken frön eller en rullad version). Dessutom utesluter den täta strukturen av humus det gasutbyte som är nödvändigt för växter. Om detta är jorden på din webbplats måste den berikas med sand tills surhetsindexet är 6 pH. Det är omöjligt att bestämma siffrorna hemma; du måste använda tjänster från ett laboratorium.

När det gäller lera och sand är det värsta alternativet en överdriven mängd lera i jorden, eftersom ingenting växer på det på grund av bristen på permeabilitet (fukt, värme). Ovanpå sådan jord måste du lägga en av de bördiga föreningarna som presenteras ovan. I det här fallet måste du behålla den rekommenderade skikttjockleken - för en gräsmatta är den 20 cm och för idrottsplaner eller utomhusaktiviteter - 40 cm.

När du täcker bördig lerjord är det inte nödvändigt att ta bort det, det räcker med att applicera den erforderliga mängden komposition ovanpå. Jord med överflödig lera kan förbättras med torv.

Bild
Bild

Om sand dominerar i jorden, bör den berikas med svart jord . Om den svarta jorden inte köps, men tas från sängarna, måste du ta hand om den. Om det inte är möjligt att köpa den erforderliga mängden bördig mark kan humus användas för att öka jordens bördighet med en övervägande sand.

Om det är nödvändigt att ersätta jord i en personlig tomt, bör vissa krav beaktas . Lersandig jord kan förbättras genom att så grön gödsel (växter som odlas för att berika jorden). Denna metod anses vara billigare. Marken sås med gröngödsel och täcks med cellofanfilm tills grödan kommer fram. Därefter grävs platsen upp så att kulturen förblir under jorden så mycket som möjligt.

Dessutom identifierar erfarna trädgårdsmästare flera viktiga punkter som gäller för någon av de sorter som nämns ovan:

  • PH-balansen bör fluktuera inom 6-6,5 enheter;
  • fuktighet, lösheten bör vara lika med den för genomsnittlig lerjord;
  • överdriven spridning av jorden är inte tillåten;
  • efter allt arbete med markanrikning som utförts på platsen är det nödvändigt att lämna platsen utan att såa i 1-2 månader så att ogräset spirar, och först efter dess förstörelse kan du börja så.
Bild
Bild

Urvalsregler

Det finns inga särskilda regler för val av jord. Detta val beror för det första på den mark som finns tillgänglig på dacha. För det andra är det direkt relaterat till de frön som används. Varje trädgårdsmästare kan bestämma markens kvalitet på en personlig tomt genom att odla andra grödor (bördig eller inte). När det gäller fröna noteras alla nödvändiga förutsättningar för en gynnsam odling i instruktionerna.

Det visar sig att valet och sekvensen för gräsmatta är kvar hos ägaren

  • Om jorden är lera, är det bättre att använda rullningsalternativ för att minimera kostnader och ansträngningar för att bygga en gräsmatta.
  • Om det inte finns några speciella problem med jorden, kan frön också väljas för att odla gräs, med hänsyn till alla nödvändiga rekommendationer, med hänsyn till instruktionerna.
  • Om du planerar att sätta upp en liten gräsmatta framför huset, här, med hänsyn till kostnaderna, är både en rullgräsmatta och en frögräsmatta lämpliga.
Bild
Bild

Erfaren trädgårdstips

Det finns ofta fall där alla krav för att lägga en gräsmatta var uppfyllda (och dyra frön köptes och bördig svart jord fördes till platsen), men resultatet lämnar mycket att önska. I detta avseende rekommenderar experter att följa följande regler.

  • Det är bättre att inte ta bort mindre stötar helt, utan att bryta dem.
  • Om det finns enorma kullar på platsen måste de avlägsnas på ett sådant sätt att det efter borttagning är möjligt att strö platsen där de var med jord från det övre lagret på den avlägsna kullen.
  • Under utjämningen är det viktigt att inte blanda jordens övre och nedre lager.
  • På platser där fukt stagnerar är det nödvändigt att bryta igenom diket och lägga ett dräneringssystem. För att göra detta, ta bort den bördiga överjorden, ta bort det nedre lagret och häll istället en blandning av sand och grus.

Sandblandningen måste täckas med det översta jordlagret, avlägsnas vid grävning av ett dike. Tampa sedan.

Rekommenderad: