Doftande Lök (19 Foton): Vad är Jusai? Beskrivning Av Vild Vitlök, Odling Av Kinesisk Lök (grenad) Från Frön. "Pikant" Och "Aprior", "Caprice" Och And

Innehållsförteckning:

Video: Doftande Lök (19 Foton): Vad är Jusai? Beskrivning Av Vild Vitlök, Odling Av Kinesisk Lök (grenad) Från Frön. "Pikant" Och "Aprior", "Caprice" Och And

Video: Doftande Lök (19 Foton): Vad är Jusai? Beskrivning Av Vild Vitlök, Odling Av Kinesisk Lök (grenad) Från Frön.
Video: Skörda lök sådd i kluster 2024, Maj
Doftande Lök (19 Foton): Vad är Jusai? Beskrivning Av Vild Vitlök, Odling Av Kinesisk Lök (grenad) Från Frön. "Pikant" Och "Aprior", "Caprice" Och And
Doftande Lök (19 Foton): Vad är Jusai? Beskrivning Av Vild Vitlök, Odling Av Kinesisk Lök (grenad) Från Frön. "Pikant" Och "Aprior", "Caprice" Och And
Anonim

Kryddpeppar är känd som en av de äldsta och mest användbara matgrödorna. På grund av dess medicinska egenskaper är denna växt populär i många länder i världen. Artikeln ger både allmän information om denna gröda, såväl som detaljerade rekommendationer om odlingsprocessen, samt professionell rådgivning om vård av kryddpeppar.

Bild
Bild

Beskrivning

Växten är känd under helt andra namn, till exempel kinesisk vitlök, kryddpeppar, vild vitlök, sibirisk lök och slutligen dzhusai. Denna kultur kommer från länderna i Fjärran Östern: Mongoliet och Kina. Doftande lök är vanligast i Sydostasien, Centralasien, Kazakstan, liksom i Sibirien och Fjärran Östern i Ryssland . Trots att växten har rotat sig i vissa delar av vårt land har den ännu inte funnit mycket popularitet bland ryssarna. Beroende på det område där denna gröda odlas kan den också kallas grenad, luktande eller bergslök.

Bild
Bild

Kryddpeppar är en flerårig växt på grund av att den kan växa under gynnsamma förhållanden i upp till fem år . Växter odlas främst för bladen: på grund av deras mjuka yta och saftiga smak används de ofta i matlagning. De innehåller en låg mängd fiber, och därför blir bladen inte grova, även efter lång tid, varför de kan lagras under lång tid. Lök kan dock också användas under blomningen, för även då har den en underbar och ovanlig smak.

Bild
Bild

De växtens dekorativa egenskaper bör också noteras. Dess raka och platta blomma pil, når en höjd av 60 centimeter, är mycket vacker.

Denna effekt uppnås på grund av de många vita blommorna, från vilka en delikat och minnesvärd doft kommer ut, vilket i allmänhet är ovanligt för sådana växter. Det är på grund av detta att doftande lök kan odlas inte bara för mat, utan också för extra komfort i trädgården eller i trädgården.

Bild
Bild

Populära sorter

Doftande lök är indelade i många sorter, som alla har sina egna egenskaper. Samtidigt registrerades nio sådana sorter i statsregistret. Endast de rekommenderas för odling i alla regioner i landet. Några av dem är värda att överväga separat.

" A priori " -medelsäsong av aromatiska lökar. Den period under vilken bladen växer fullt ut är 37 dagar. De främsta fördelarna med sorten är dess motståndskraft mot låga temperaturer och de stora utbyten som den kan ge. Växten själv sticker ut för sin vitlök och inte särskilt skarp smak, på grund av vilken sorten är populär som ingrediens i sallader.

Bild
Bild

" Nyck " … Liksom den föregående tillhör den mellansäsongssorter. Ett särdrag är dess platta och smala löv med en inte alltför skarp smak av vitlök. I genomsnitt kan "Caprice" för varje snitt få upp till ett och ett halvt kilo per kvadratmeter. På bara en säsong kan skärningen göras två gånger.

Bild
Bild

" Kryddad " - en sort som präglas av flerårig och mellansäsong. Det bör ta ungefär fyrtio dagar från återväxt innan det är dags för skärning, och allt detta är bara under det andra året av växtens liv. Gröna blad når 30 centimeter i längd och liten bredd (en centimeter). Svag vitlök smak. Utbytet av ett snitt når ett och ett halvt kilo.

Bild
Bild

" Jusay " avser senmogna sorter av sötlök. Upp till fem platta blad bildas från varje växt. Lämplig för både naturlig konsumtion och som ingrediens i alla recept. Totalt ger det under säsongen tre snitt, varifrån du kan samla 4-5 kilo av grödan.

Bild
Bild

Landning

Alla sorter av kryddpeppar kännetecknas av flerårighet, och därför växer de bäst bara fyra år efter att planteringen gjordes . Blomningsperioden inträffar det andra året. I detta skede producerar löken frön som kan användas för plantering i ytterligare två till tre år efter skörd. Växten själv urartas med maximalt sjätte året.

Totalt finns det två sätt att föröka aromatiska lökar: genom att dela buskarna och använda frön. Valet av denna eller den metoden beror på de förhållanden under vilka planteringen ska utföras, och på vad som är måtten på platsen där löken kommer att växa.

Bild
Bild

Det mest populära alternativet kvarstår när en buske delas upp i olika delar och sedan planteras separat på hösten, våren eller till och med på sommaren. Men många föredrar också den traditionella fröplanteringsmetoden.

Frön

När du använder denna planteringsmetod måste du komma ihåg att frön från denna växt kan gro även vid temperaturer något över noll grader, även om dessa är ganska låga för andra grödor . Utifrån detta är det möjligt att plantera frön redan i mars, men det är möjligt att förlänga denna period till april eller till och med maj. Såningsfasen kan också falla i november och december. Fröna är mycket frostbeständiga och därför tål de låga temperaturer.

Bild
Bild

Om just detta planteringsalternativ valdes, bör du veta att löken inte kommer att utvecklas särskilt snabbt, särskilt under det första året. Under hela denna period kommer han att kunna bilda några små löv som mest. En full skörd kan bara skördas under det andra året. I samma skede dyker det upp många ogräs, vilket borde ta mycket tid att slåss.

Innan du planterar själv måste du ta hänsyn till att fröna måste bearbetas ordentligt. Först måste de fuktas i vatten med en temperatur på fyrtio grader och lämnas där i tolv timmar. När de svalnar måste de läggas i en behållare med vatten i rumstemperatur och lämnas i två dagar. Först då är fröna redo för plantering.

Bild
Bild

Genom att dela busken

Plantering genom att dela busken görs bäst på hösten eller våren. En buske som har fyllt tre år bör väljas för detta ändamål. En viktig indikator på om en buske är lämplig att dela eller inte är närvaron av lökar. Planteringsmetoden i sig är ganska enkel: det är nödvändigt att rota skotten i små fuktiga gropar, belägna på ett avstånd av trettio centimeter från varandra. Hålen måste strös med jord och vattnas sedan rikligt.

Bild
Bild

Vård

Att ta hand om doftande lök är lätt, till skillnad från många andra växter. För honom räcker det bara att lossa jorden i tid, regelbundet ogräs, foder och vatten. Så, toppdressing utförs nödvändigtvis på våren, för vilket upp till 25 gram kaliumklorid eller superfosfat förbrukas per kvadratmeter. Det här är de bästa gödningsalternativen. Därefter utförs toppdressing efter varje efterföljande skörd. Som gödsel lämpar sig också kogödsel eller kycklinggödsel, som först måste spädas noggrant med vatten.

Bild
Bild

När växtsäsongen slutar borde bladen redan ha dött ut på grund av frost. De måste klippas av tillsammans med pilarna. När växten går in i tillväxtfasen kommer den att ge tre eller till och med fyra gånger grödan. Som regel händer detta under det andra året, sedan börjar skärningsstadiet. Du kan bestämma beredskapen med lövets längd. Om den når 20-30 centimeter, då är det dags. Det sista snittet utförs strax före frostens början. Vid denna tidpunkt är det bäst att förvara grödan i kylskåpet, upp till 12 dagar.

Bild
Bild

Eftersom denna gröda inte skiljer sig åt i några vilande perioder, är den också väl lämpad för att odla hemma. Små krukor upp till 500 milliliter är bäst för den plats där lök kan växa. Plantering och lämning sker enligt samma regler som i sommarstugor. Det bör dock komma ihåg att fröna först måste behandlas med en fungicidlösning. Du kan odla lök direkt på fönsterbrädan eller på balkongen.

Bild
Bild

När det gäller att tvinga, görs det bäst under vårmånaderna genom att placera löken under tätt filmhölje. Växter som är tre eller fyra år är väl lämpade för detta ändamål.

För att göra detta måste de först grävas ut tillsammans med marken och sedan planteras i växthus eller växthus. När bladen växer tillbaka måste de klippas regelbundet, även på vintern.

Insamling och förvaring

Varje del av löken kan ätas om den skördades före blomningen. Efter detta skede blir stjälkarna och bladen för hårda. En full skörd skördas bara under det andra året efter plantering. Annars kan lökarna helt enkelt inte dyka upp före kallt väder. Blad och stjälkar passar bäst för mat. Själva lökarna ska lämnas att skörda nästa säsong.

Bild
Bild

Under beskärning, först och främst, bör du vara uppmärksam på bladen som har nått 25 centimeter. De är bäst lämpade för senare användning. Själva skörden skördas i genomsnitt tre gånger under hela säsongen. Det sista steget inträffar en eller två månader innan vintern börjar. Utbytet är vanligtvis mellan tre och fem kilo per kvadratmeter.

Omedelbart efter slutet av skörden kan bladen lagras i högst flera dagar, och sedan försämras de. För att bevara dem länge måste bladen bearbetas väl. De kan frysas, fermenteras eller syltas.

Bild
Bild

Innan själva konserveringsprocessen måste bladen tvättas noggrant. På grund av detta kommer grödan att behålla sina användbara egenskaper.

Ansökan

Doftande lök konsumeras mestadels i sin naturliga form. Så i Kina äts den antingen färsk eller förtorkad. I asiatiska länder uppskattas dess smak bäst under blomningen. Men i Europa är det inte lika vanligt som i Asien. Nyligen har det använts som krydda på grund av dess trevliga doft och vitlökssmak. Lök är perfekt som ingrediens i valfri grönsaksallad. Du kan lägga den till alla andra rätter för smak. I sig lagras bladen väl i saltad, inlagd eller torkad form.

Rekommenderad: