Konsumtion Av Gräsfrö: Hur Mycket Behövs Per 1 M2 Och Per Hundra Kvadratmeter? Gräsmatta Sådd, Beräkning Av Antalet Frön I Kg. Hur Mycket Mark Behöver Du 1 Kilo Frön Till?

Innehållsförteckning:

Video: Konsumtion Av Gräsfrö: Hur Mycket Behövs Per 1 M2 Och Per Hundra Kvadratmeter? Gräsmatta Sådd, Beräkning Av Antalet Frön I Kg. Hur Mycket Mark Behöver Du 1 Kilo Frön Till?

Video: Konsumtion Av Gräsfrö: Hur Mycket Behövs Per 1 M2 Och Per Hundra Kvadratmeter? Gräsmatta Sådd, Beräkning Av Antalet Frön I Kg. Hur Mycket Mark Behöver Du 1 Kilo Frön Till?
Video: Renovering av gräsmatta, steg 2 ny jord och avjämning 2024, Mars
Konsumtion Av Gräsfrö: Hur Mycket Behövs Per 1 M2 Och Per Hundra Kvadratmeter? Gräsmatta Sådd, Beräkning Av Antalet Frön I Kg. Hur Mycket Mark Behöver Du 1 Kilo Frön Till?
Konsumtion Av Gräsfrö: Hur Mycket Behövs Per 1 M2 Och Per Hundra Kvadratmeter? Gräsmatta Sådd, Beräkning Av Antalet Frön I Kg. Hur Mycket Mark Behöver Du 1 Kilo Frön Till?
Anonim

En vacker grön gräsmatta i parken eller bredvid huset är alltid glädjande för ögat, men ibland verkar det som att det inte är så lätt att odla det. Detta är en ganska felaktig åsikt, eftersom alla kan odla en ny gräsmatta, det viktigaste är att välja rätt gräs och beräkna det nödvändiga antalet frön för det erforderliga området. Ibland uppstår små frågor med detta.

Men experter säger att om du tittar närmare på frågan blir det inga problem. Därefter kommer vi att titta närmare på de faktorer som påverkar den erforderliga mängden frön, ta reda på såhastigheten och också överväga tydliga beräkningar och en färdig formel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Faktorer som påverkar antalet frön

Att bara ta och så en gräsmatta med frön betyder inte alls - att få ett högkvalitativt resultat i slutändan. Detta beror på att varje gräsmatta har sina egna egenskaper, till exempel växer i en viss region och klimat. Där ett gräs kommer att vara grönt hela sommaren, liksom tidigt på hösten, kan det andra vara trögt från de första skotten . Dessutom är jorden av stor betydelse.

Den rätta mängden frön kommer att påverka gräsmattans skönhet och densitet, liksom gräsets förmåga att buska, och andelen utsäde kommer också att bero på detta . Vid beräkningar är det mycket viktigt att ta hänsyn till de skott som kan dö under kläckningsprocessen. Vid självkompilering av en örtblandning av flera frön är det oerhört viktigt att ta hänsyn till de utvalda gräsorternas allmänna egenskaper, samt ta hänsyn till kraven för deras plantering, odling och efterföljande vård.

Det är känt att de växter som växer bredvid varandra är i ständig interaktion, vilket innebär att de tävlar med varandra. Denna faktor påverkar också mängden frön för plantering av den framtida gräsmattan.

Den vikt som krävs för att plantera frön kan också påverkas av ogräs som växer i det valda området under gräsmattan. Varje ogräs konkurrerar alltid med gräsmattan, även om det senare tar det ganska bra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typ av gräsmatta

Det är värt att notera att välja en färdig blandning för plantering eller komponera den själv bör ta hänsyn till vad syftet med gräsmattan är i allmänhet. Konsumtionen av frön kommer också att bero på detta.

  • För parterreområden rekommenderas det inte att spara på gräsblandningar, eftersom de alltid kräver tid och högkvalitativ vård. De ska vara frodiga och vackra. Dessa typer av gräsmattor är som regel inte avsedda för spel, promenader med djur och sport, de är mycket känsliga och skapas ofta för skönhet.
  • När du skapar en gräsmatta för spel används gräsfrön oftast, som är mycket motståndskraftiga mot yttre påverkan, de skrynklas inte med tiden. Som regel används speciellt formulerade gräsblandningar för lekfält och gräsmattor i hemmet.
  • För att odla en vanlig gräsmatta i trädgården kan du överväga bluegrass- eller svingelfrön, de har en liten kostnad. För dekoration av vissa små ytor, rabatter eller kanter rekommenderas en mikroklöver.

Sammanfattningsvis kan vi säga att när man väljer frön för gräsmattan är det mycket viktigt att ta hänsyn till att gräset är resistent mot temperaturförändringar, estetiskt tilltalande, såväl som snabb reproduktion och absorption av användbara element från jord.

Bild
Bild
Bild
Bild

Jordkvalitet

Inte varje region i Ryssland kan skryta med bördig svart jordjord där gräsmattan växer vackert, varför uppfödare årligen odlar förbättrade sorter av gräsmattor. De kan växa även på de torraste platserna och i de norra delarna av landet. Till exempel anses upp till 30% bluegrass vara normen för bra gröntäcke i gräsblandningar. För att inte räkna med antalet frön, liksom direkt med olika gräsmattor, rekommenderas det att välja gräsblandningar med frön som enkelt kan anpassas till en mängd olika jordar.

Dessutom kan jorden befruktas och nödvändig gödsel läggas till innan fröet sås. Dessa förfaranden hjälper till att öka frögroning. Spirningen av frön kan påverkas av närvaron eller frånvaron av ett dräneringssystem; med mycket hög fuktighet utsätts växter för olika typer av sjukdomar, vilket innebär att många av dem antingen inte kommer att gro eller att de blir utåtriktade sjuka.

Bild
Bild

Fröhastighet

Det är känt att kvalitetsfrön bör väljas med hänsyn till deras grobarhet. Som regel är grobarheten för gräsmattor mycket hög och når ibland 100%. Många odlare anger grobarheten på gräsmattor . Det rekommenderas inte att köpa gräsmatta, vars förpackning säger att grobarheten bara är 75%. Med hänsyn till alla ovanstående faktorer som påverkar konsumtionen av frön kan väldigt få av dem gro, och gräsmattan kommer att visa sig vara knapp.

Men jag vill också återigen betona att groning bara är idealisk om jorden och de goda väderförhållandena är lämpliga för fröna, annars minskar grobarheten, därför ökar såhastigheten. Innan man beräknar såhastigheten är det viktigt att mäta ytan på den framtida gräsmattan . Vanligtvis tas 1m2 som grund för konsumtionen av gräsgräsfrön. Det är oerhört viktigt att observera såhastigheten per kvadratmeter, eftersom gräsets densitet kommer att bero på dem i framtiden. Det är värt att notera att kvaliteten på själva fröna, liksom vården av redan groddade växter, kan påverka konsumtionen.

Om såhastigheten överskrids, kommer detta att skapa ett underskott av vänliga soluppgångar, unga gröna växter kommer helt enkelt inte att ha tillräckligt med utrymme och slingmaterial . Detsamma gäller för att underskatta såhastigheten, om det finns för få frön blir gräsmattan mindre attraktiv och gräset blir gles och ojämnt växer.

Man tror att huvudparametern vid beräkning av såhastigheten är såhastigheten för varje gräs som ingår i gräsblandningen.

Bild
Bild

Beräkning

I genomsnitt krävs cirka 30-50 gram frön per kvadratmeter. Men det finns några nyanser här. Beroende på gräsart skiljer sig beräkningen av sådd också, till exempel när man sår bluegrass per kvadratmeter används cirka 25 gram frön, men när man planterar rajgräs, redan 30 gram, och ibland 35 per kvadratmeter. m . Experter rekommenderar också att uppmärksamma jordtypen, cirka 35-40 g per 1 m2 sås på lätta jordar och cirka 45-50 g per m2 på tunga jordar.

I genomsnitt bör 4-5 kg tas per hundra kvadratmeter mark, i gamla dagar varierade förbrukningen och uppgick till 6-7 kg per hundra kvadratmeter, men många experter ansåg denna förbrukning för hög. Att använda så många frön resulterade i en alltför frodig grön gräsmatta. För att säkert beräkna hur många frön du behöver så kan du använda en färdig formel: N = n * p / D.

  • N. Avser fröhastigheten.
  • n. Såhastighet för en viss typ av gräs. Det beräknas i kilogram per hektar.
  • P. Gräsmängd i%.
  • D. Fröns lämplighet. För att beräkna förbrukningen av alla frön som används i blandningen summeras resultatet. Resultatet är normen för en viss gräsblandning.

Denna formel är relevant för att beräkna minsta såddhastighet för gräsmattor, i själva verket rekommenderar experter att öka förbrukningen flera gånger. Till exempel, Den lägsta såhastigheten för rödsvingel är 15 g per kvadratmeter, medan den optimala såningshastigheten i marken anses vara 30-40 gram . Om du tvivlar på att beräkna mängden gräsmatta enligt formeln, eller helt enkelt misstro tillverkaren för information om groning av frön, kan du göra ett litet experiment hemma. För att göra detta rekommenderas att så 80-100 frön hemma och vänta på resultatet. Detta tar vanligtvis inte mer än en vecka.

Rekommenderad: