Lawn Fescue (15 Bilder): Röd Och äng, Vass Och Annat Gräsmatta, Beskrivning, Fördelar Och Nackdelar, Recensioner

Innehållsförteckning:

Video: Lawn Fescue (15 Bilder): Röd Och äng, Vass Och Annat Gräsmatta, Beskrivning, Fördelar Och Nackdelar, Recensioner

Video: Lawn Fescue (15 Bilder): Röd Och äng, Vass Och Annat Gräsmatta, Beskrivning, Fördelar Och Nackdelar, Recensioner
Video: Hemma hos Stefan och mirakelmattan 2024, April
Lawn Fescue (15 Bilder): Röd Och äng, Vass Och Annat Gräsmatta, Beskrivning, Fördelar Och Nackdelar, Recensioner
Lawn Fescue (15 Bilder): Röd Och äng, Vass Och Annat Gräsmatta, Beskrivning, Fördelar Och Nackdelar, Recensioner
Anonim

Fescue är en flerårig spannmålsgröda som når en höjd av 60 cm. I sin naturliga miljö växer den på ängar, i dachas och på privata gårdar är den utbredd som dekoration för sådd och rullning av gräsmattor. Skiljer sig i opretentiöshet till typen av jord och klimat: växten tål torka och frost, växer bra och utvecklas även på dålig mark.

För- och nackdelar med att använda

Svingel är en flerårig örtartad gröda . Rotsystemet kryper, förkortas. Antenndelen är stam, upprätt, något bladig. Bladplattorna är platta, grova i kanterna och ovanpå. Lövverket är smalt linjärt, 3-5 mm brett, det finns små öron vid basen.

Sommarblommor. Panikens storlek varierar mellan 7-20 cm. Själva paniken kan komprimeras eller spridas … Spikelets har en ljuslila nyans, formen är långsträckt, avlång. Spikelet längd är 1, 5-2 cm. Växten är populär för att ordna gräsmattor. Dessutom är det av exceptionellt fodervärde och har förmågan att motstå klippning och bete. Höga krav ställs på gräsmatta.

Svingel har obestridliga fördelar jämfört med många andra växter, tack vare vilken den har blivit utbredd inom trädgårdsarbete.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tänk på dessa fördelar:

  • skapa en fluffig och solid matta bas;
  • snabb groning: frön växer fram efter 5-7 dagar, och en månad senare bildas ett jämnt gräsbevuxet lock;
  • växten är lämplig för att bilda en gräsmatta mellan resten av trädgårdsplanteringarna;
  • svingel kännetecknas av hög motståndskraft mot torka, växer bra i solfyllda områden, tål upp till 14 dagar utan vattning och regn.

Fescue, som omfattas av all jordbruksteknik, behåller sitt ursprungliga utseende i 10-15 år . Även en gammal gräsmatta ser attraktiv ut. Dessutom är svingel en extremt anspråkslös gröda: den kan trivas även på fattiga, marginella jordar och på sandjord. Det bör dock komma ihåg att denna ört tål inte trampning , så du bör inte plantera den för att ordna barn- och idrottsplatser. Vid aktiv användning bildas skalliga fläckar, och de försämrar gräsmattans utseende avsevärt.

Villkorliga nackdelar inkluderar invasivitet kultur. Det kan reproducera inte bara med frön, därför kommer det aktivt att utveckla obebodda områden genom spridning av rhizomer.

Och om gräset inte klipps regelbundet, kommer rhizomernas struktur att bli så tät att det kommer att hindra tillväxten av andra växter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning av arter

Det finns flera typer av svingel, låt oss titta närmare på dem

  • Röd . Det speciella med denna art är att den sprider sig genom territoriet genom underjordiska skott. Tack vare detta används gräset i stor utsträckning för att lappa skalliga fläckar på gräsmattor. Den växer och utvecklas bäst på lätta jordar i svala klimat.
  • Rödhårig . Den har tunna långsträckta löv. Skiljer sig i den största uthålligheten jämfört med andra arter. Ganska tolerant mot bristen på sol, används för skuggig gräsmatta. Populärt för golfbanor och prydnadsgräsmattor.
  • Rött är tufft . Växer i täta, lågväxande buskar och bildar en tät ört. Tål väl brist på vattning och långvarig värme. Den används i alla typer av gräsmattor, förutom sport.
  • Vass . Det är en tork- och värmebeständig sort. Denna egenskap förklaras av särdragen hos rotsystemet, som kan tränga djupt ner i marken och ta emot fukt även när det översta lagret torkar ut. På varma dagar, i avsaknad av bevattning, behåller vassvingel sin rika färg och dekorativa utseende. Tål trampning, därför används den för att utrusta lekplatser och sportgräsmattor.
  • Får . En av de mest opretentiösa sorterna, den känns bra på fattiga jordar, tål torka och vinterfrost. Kan växa i skugga, bildar ett tätt ört. Det används för att dekorera gräsmattor på personliga tomter, alla slags vallar och vägar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man sår en gräsmatta?

För odling av gräsmattor i centrala Ryssland används gräsblandningar baserade på svingel och blågräs . Kombinationen av dessa örter bildar ett tätt örtartat lock som är hållbart och motståndskraftigt mot kallt väder. För att få täckning av hög kvalitet måste du följa enkla regler.

Fröval

Dålig frökvalitet är huvudorsaken till fula gräsmattor. Varje förpackning måste ha en etikett som anger namnen på de örter som utgör blandningen, deras förhållande, syfte, procentandel av grobarhet samt grobarhet. Det är också önskvärt att se information om andelen grödor som gror genom sådda grödor . Inhemska fröleverantörer anger dock sällan denna parameter.

Det rekommenderas att köpa en blandning bestående av två eller tre grödor, varav en är svingel, och andra örter bör likna den när det gäller jordbruksteknik . Etiketten ska ange syftet med gräsblandningen - "för gräsmattan". Stora företag säljer vanligtvis frön som har förbehandlats med fungicider och tillväxtfrämjare. Dessa åtgärder förbättrar groning av plantor, förhindrar utveckling av svampsjukdomar.

Ryska producenter kombinerar ofta svingel och ängsblågräs . Dessa örter växer i samma takt, men reagerar olika på sol- och fuktnivåer. Således, om en av grödorna påverkas negativt av miljön, svarar den andra växten inte på dessa problem, och gräsmattan är fortfarande grön.

Båda grödorna har vanligtvis samma höjd och stjälktjocklek, så gräsmattan ser estetiskt tilltalande ut.

Bild
Bild

Tidpunkt

I den naturliga miljön faller fröna av efter mognad. De går i viloläge i jorden och gror efter att snön har smält. Därför kan du plantera svingel både på våren och hösten. Den enda tiden som inte rekommenderas för sådd är sommar . Under denna period avdunstar solens strålar för mycket fukt och gräset måste kämpa hårt för att överleva. Därför är det optimalt att plantera en gräsmatta under en säsong när jorden innehåller mycket vatten, och nattluftstemperaturen hålls på cirka 12-15 grader.

Om du måste plantera en gräsmatta på sommaren, försök sedan förhindra att jorden torkar ut .… Du kommer definitivt att behöva installera ett autowatting -system.

Bild
Bild

Landningsteknik

I det område som är avsatt för odling av gräsmatta är det nödvändigt att förstöra allt ogräs, rycka upp stubbar, ta bort stenar och annat skräp. För att göra detta kan du använda manuell borttagning, mulching eller djupodling. Den preliminära odlingen av gröngödsel eller behandlingen av marken med herbicider har god effekt . Marken under gräsmattan plöjs till djupet av spadeens bajonett.

Under plöjningen ska alla stora jordklumpar brytas - detta gör underlaget så bördigt och löst som möjligt. Efter grävning ska ytan jämnas med en kratta, ta bort alla stötar och jämna ut hålen.

För gräsblandningens fulla tillväxt och utveckling är jord med en neutral pH -nivå lämplig . Om jorden har en alkalisk reaktion, tillsätt lite torvsmulor; för att neutralisera surheten utsätts jorden för kalkning. För att öka fertiliteten införs organiskt gödningsmedel i jorden: vermikompost, ruttnad gödsel eller kompost. Om det behövs kan du förnya det översta lagret av jorden helt och ersätta det med bördig gräs. Efter allt förberedande arbete för odling av territoriet jämnas marken noggrant ut och rullas med en rulle.

På den ramade ytan bildas släta längsgående och tvärgående spår med ett djup av 1-1,5 cm . Frön sås med en hastighet av 40-60 g / m2. De exakta såmängderna anges vanligtvis på förpackningen med gräsblandningen. I slutskedet förseglas fröna och jorden rullas om med en rulle eller ett tungt runt rör. Före uppkomsten av plantor utförs bevattning med droppmetoden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdtips

Svingel är i allmänhet ganska opretentiös. Gräsmattan kommer dock att se mer dekorativ ut om den sköts om. Vattna gräsmattan när jorden torkar . Om gräset planteras för dekorativa ändamål, använd sedan automatisk vattning, medan det är bättre att vattna platserna för aktivt tidsfördriv på natten.

Ta bort torkat gräs och ogräs regelbundet . De hindrar luft och näringsämnen från att nå rötterna och blockerar därmed tillväxten av svingel. Tänk på att det finns många ogräs under de första åren: de växer från frön som ursprungligen fanns i marken eller överfördes av fåglar. På platser med överskott av fukt är utseendet på mossa inte uteslutet. I detta fall bör områdets dränering förbättras.

Växter kräver luftning för att hålla jordbakterierna vid liv . För att göra detta måste du genomborra marken med en gaffel varje 10-14 dagar. Dessa åtgärder kommer att tillåta luft att tränga in i de djupaste lagren av jorden.

Då och då måste gräsmattan klippas eller klippas . Arbetet kan utföras när som helst, men det är viktigt att gräset är torrt. Annars ökar risken för fytopatogen mikroflora. På platser där av någon anledning skalliga fläckar har dykt upp måste sådd utföras.

Svingel behöver befruktning två till tre gånger om året . På våren reagerar grödan väl på kvävegödsel, på hösten - på fosfor -kaliumblandningar. En bra effekt är användningen av kaliumsulfat och ammoniumnitrat: de appliceras med en hastighet av 10 g / m2.

Bild
Bild
Bild
Bild

Granska översikt

Trädgårdsmästare använder ofta svingel för att bilda gräsmattor. Men de noterar det örten kan endast användas som en del av en fröblandning … I detta fall bör andelen svingel variera beroende på driftförhållandena. Så när du gör en dekorativ gräsmatta kan kulturens volym råder. Fescue klarar uppgiften att dekorera gränser och zonera platsen. Och här för sådd av en sportgräsmatta eller en lekplats bör dess andel vara minimal.

Svingelgräsmatta försämras inte av klippning och stjälkarna blir inte tjocka. Detta bestämmer kulturens höga attraktivitet för arrangemanget av angränsande territorier.

Rekommenderad: